Cunosc si eu povestea celei de-a treia tinereti, am vazut-o si in Italia, si in Canada... numai la noi isi pun batranii cenusa in cap si se imbraca numai in negru, gri sau maro si stau numai in fata TV-ului, dupa ce au sfarsit sa-si creasca nu numai copiii, ci si nepotii.

Gelozia e un atavism. Animalele sunt "geloase" - masculii, pe progenitura altora (rolul lor este sa-si perpetueze genele), iar femelele - pe neimplicarea masculilor in cresterea propriei progenituri (in cazul in care acestia fac un alt cuplu). Similar, in general, barbatii - pe relatiile fizice ale femeii lor (posibil aducatoare de progenituri nedorite), iar femeile - pe indragostirea barbatului de alta femeie (care inseamna parasirea cuibului si a puilor pentru alta). Viceversa, e prea putin relevant statistic...
Pana si expresia "a insela" mi se pare improprie... cum poti insela pe cineva care nu are nicio legatura cu autorii si momentul actului?! Ce avem de impartit, ce ni s-a furat? Am facut un contract prin care devenim proprietari nu numai pe bunurile celuilalt (conform Codului Civil in cazul casatoriei), ci si pe numarul de gameti pe care ii va produce pana la sfarsitul zilelor ei / lui? Atunci de ce nu ne suparam pe ea/el si ori de cate ori ia masa cu altcineva? E vorba de satisfacerea aceluiasi tip de instinct primar...
In ce priveste legatura emotionala, cu cat e mai puternica, risca sa devina
prea puternica si sa se transforme (ca si dragostea fizica) intr-un atasament exclusivist si obsesiv, nociv - dpdv al culturii occidentale si al medicinii moderne. Nu mai e instinct de reproducere, ci de proprietate, ca si aceea asupra unui teritoriu.
Iar cand vrei sa iei prea mult, de obicei incepi sa uiti sa mai si dai... celalalt nu mai primeste, atunci incearca sa ia de la altcineva, si tot asa, iaca cercul vicios.