Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017

<< < (7/10) > >>

admin:

admin:
Legat de Toledo:

Redescoperit de Picasso, El Greco a fost rebelul sfarsitului de secol al XVI-lea.
Pe numele sau Domenikos Theotokopoulos a fost un fel de Mesia al modernismului. Plecat sa studieze intr-o Italie aflata inca in frenezia si sub influenta Renasterii, capricios, orgolios si excesiv de indragostit de ego-ul sau, nu a fost iubit si acceptat nici pictorii de acolo, nici de papa, nici de regele Spaniei - Filip al II-lea care ii propusese colaborarea la decorarea Escorialului si a carui pictor de curte vroia sa devina.

Nu poate fi pe placul bisericii, reprezentarile sfintilor fiind a unor persoane cu fete bolnave, chinuite, corpuri disproportionate, astenice. Vesminte rosii, feminine, lumini ciudat aruncate pe personajele pictate...Asa ceva nu putea fi acceptat de o biserica intepenita in sabloane si rigori...

Se stabileste la Toledo, unde dupa o poveste de dragoste se naste primul sau fiu, Jorge Manuel. Mama copilului este Jeronima de las Cuevas, al carei nume ii indica originea aristocratica, femeie cu care, totusi, El Greco nu se va casatori niciodata.

Din fericire, dupa esecul colaborarii la Escorial, primeste o multime de comenzi. Stabileste contacte cu negustorii de tablouri din Spania si lucrarile sale pleaca spre o multime de locuri.

Lucrurile par sa mearga foarte bine. Inchiriaza palatul marchizei de Villen si duce o viata pe picior mare...Adevarul insa este ca isi administreaza prost banii si, in ultimii ani de viata, il asalteaza creditorii.

Ii lasa fiului sau mostenire doua sute de tablouri si o bogata biblioteca.

El Greco, cretanul a iubit mult Toledo si si-a gasit inspiratia aici in Castilia.
Este ingropat in cripta manastirii Santo Domingo el Antiguo, ale carei altare le ilustrase cu picturile sale.

admin:
Mentionam acum cateva zile pe facebook, in timpul sederii la Madrid:

La doar o saptamana distanta, am vizitat cu Singles Camp&Travel, doua orase vestite pentru mestesugul damaschinariei: Meknes, Maroc si Toledo, Spania. Din pacate in orasul de origine, Damasc nu se poate ajunge acum...

Tehnica damaschinariei a devenit populara în perioada de ev mediu, in Europa, adusa de mauri, din Damasc.
Aici in Toledo, de unde scriu aceste randuri, arta-mestesug se numeste damasquinado. Si cum am avut o prezentare excelenta, facuta cu bucurie si placere de o...romanca stabilita in Toledo, care impreuna cu nepotul ei (sibian la fel ca mine!) lucreaza intr-un atelier - magazin de damaschinarie, va pot spune si eu mai multe...

Este o tehnica manuala prin care otelul este decorat cu metale pretioase (aur verde de 18 karate , aur galben de 24 karate si argint).
Mai intai, utilizand instrumente ascutite artizanii graveaza metalul de baza cu o multitudine de caneluri fine, formand modelul decorativ ale carui contururi sunt decorate cu aur si argint.
Apoi, prin ciocanire in dalta, fire de aur si argint sunt presate în aceste caneluri .
Pentru a obtine fundalul de culoare neagra, partile metalice nedecorate sunt ulterior oxidate cu acizi speciali sau prin scufundare in acizi fierbinti (oxidarea aurului verde de 18 karate). Suprafetele nedecorate ( reversul) sunt placate cu aur galben de 24 karate.
Cu o traditie ce incepe in secolul al XVII- lea, orasul spaniol Toledo, este in prezent cel mai mare centru de productie pentru articole decorative si bijuterii realizate in aceasta maniera.
Aici procedeul se numeste Damasquinado de oro iar tehnica utilizata este picado a punceta.

In Meknes, nu se lucreaza cu fir de aur ci cu argint, iar otelul este ars de 3 ori pentru a deveni inchis la culoare si a fi rezistent la factori oxidanti.

rodica64:
In drum spre Madrid, in revista din avion, am citit ca “cineva spunea ca toate cladirile par castele la Madrid”, am zambit gandindu-ma cat marketing. Dupa fotografiile puse de Gigi mai sus, este greu sa mai spui ceva, pentru ca acesta este adevarul. Un oras superb, cu cladiri foarte frumoase, atat cele vechi, cat si cele noi si moderne, fara nici un fel de kitsch,  strazi largi, fara reclame ce deranjeaza ochiul si totusi, plin de magazine care atrageau la cumparaturi o multime de persoane. Un oras in care as locui. Pozitia hotelului in care am stat a fost excelent aleasa, sa poti ajunge la orice obiectiv cat mai usor si repede. Pentru mine a fost o excursie perfecta, ce mi-a incarcat bateriile pana la excursiile de anul viitor.

admin:
Continui cu povestile mele despre Madrid si imprejurimi. Si am sa ma opresc un pic la acestea. Din Madrid se poate pleca si vizita usor, asa cum am facut-o si noi, Toledo, Avila&Segovia si Escorial&Valle dos Caidos. Sunt autocare care te duc in circuit pana acolo, cu ghidaj walking tour, cu ceva free time in fiecare si cu posibilitatea de a vizita cate ceva si pe interior.

In programul excursiei a fost inclus Toledo, dar pentru ca exista o free day, am propus grupului o alternativa la shopping. Asa ca impreuna cu cei care au dorit, ne-am imbarcat cu destinatiile Avila si Segovia. Foarte confortabil autocarul, drumurile sunt ca in palma, nici nu erau prea aglomerate asa ca a fost o placere sa...picotesti...

In pachetul turistic de vizitare "one day" apare si Valle de los Caidos. In drumul nostru spre Avila, am fost anuntati de ghid ca ceea ce vedem in zare, gigantica cruce, este cea mai mare din lume. Am dat imediat search pe google sa vad confirmarea. Si am dat de toate explicatiile de mai jos.

Crucea pe care am vazut-o strajuieste monumentul in care sunt inhumati cei care au cazut in razboiul civil din 1936 - 1939. Din ambele tabere...

Valle de los Caidos sau in traducere Valea Celor Cazuti se afla in Sierra de Guadarrama, la aproximativ 30 de km de Madrid si la 10 km de El Escorial. Construit intre anii 1940-1956, la initiativa lui dictatorului spaniol Francisco Franco, s-a dorit a fi un fel de monument national de reconciliere.

A rezultat cea mai mare manastire din lume si nu doar dimensiunea este impresionanta ci si modul in care a fost construita: sapata intr-un munte de granit. Dimensiunile acestei bazilici subterane sunt mai mari decat cele ale Bazilicii Sf. Petru, din Roma...
Este practic un lung tunel convergent, cu o lungime egala cu inaltimea crucii (cea mai mare a lumii crestine): 152 metri, avand o suprafata totala de 30.600 de metri patrati.

Timp de 16 ani prizonieri, adversari ai regimului Franco au muncit la acest mega-complex in care este inmoramantat insusi dictatorul.
35.000 de combatanti cazuti in Razboiul Civil, ale caror nume sunt insirate intr-un registru al monumentului, sunt inmormantati aici. Cu voia sau in multe din cazuri fara acceptul familiilor celor cazuti...

Si pentru ca am ajuns aici...trecand peste faptul ca locul este vizitat de peste o jumatate de milion de turisti pe an, multi spanioli cer mutarea ramasitelor dictatorului fascist, Francisco Franco, din mausoleu, sustinand ca ansamblul a devenit “un loc de pelerinaj pentru extremistii de dreapta”.

Se pare ca acest lucru se va intampla opozitia facand din acest lucru o tema de campanie...
Trecand peste toate acestea Valle de Caidos va ramane cu siguranta un obiectiv turistic, avand pe de o parte avantajul apropierii de Madrid si El Escorial dar si dimensiunile impresionate ce il situeaza pe primele locuri in megalomania mondiala...Si lumea este dornica sa vada recorduri...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă