A venit si ultima zi....

Rasaritul ne-a prins undeva pe drum...aveam o zi lunga in care urma sa vizitam Rabatul, sa ajungem in Tangier pentru trecerea cu ferry, apoi ne astepta autocarul cu care plecam spre Malaga...

Intram in Rabat:

Si ajungem la Palatul regal, un loc in care lucreaza...2000 de oameni! Cateva formalitati pentru a ajunge cu autocarul in zona de parcaj turistic a palatului:

Gata! Am intrat!

In cadru indepartat se vede moscheea, la care se roaga regele cand sta in acest palat. De la poarta palatului pana la intrarea in moschee se asterne atunci un covor lung, lung...

Palatul regal si garzile:

Curtea si gradinile sunt imense:

Mahommed ne traduce ce scrie pe placa: o dublura a regelui a fost ucisa, crezand ca este acesta...

Kasbach-ul din Rabat:

Turnul Hassan este principala relicva almohada din Rabat. Este minaretul neterminat al moscheei construita de Yacoub el Mansour si a fost proiectat de acelasi arhitect ca si Minaretul Koutoubia din Marakech si Giralda din Sevilla. Interiorul turnului este constituit din rampe, menite sa ajute urcarea calare a muezinului pana in varf unde urma sa infaptuiasca chemarea la rugaciune.
La moartea sa (1199) lucrarile au incetat, iar mult mai tarziu (1755) la un mare cutremur, cupola s-a prabusit. In prezent locul moscheei este un spatiu larg deschis avand de o parte mausoleul regal, iar de cealalta parte Turnul Hassan. Turnul lui Hassan se ridica semet la marginea celor 200 de coloane neterminate si masoara o inaltime de 44 m, o mica parte din cei 86 m care trebuia sa ii aibe. Complexul este impresionant si ideea ca aici putea fi cea mai mare moschee din lume te umple de regret ca nu a fost terminata.
In partea stanga se afla o cladire de marmura alba, minutios lucrata, Mausoleul lui Mohammed al V-lea si Hassan al II-lea.
Garzile de la fiecare usa, geam sau colt de incapere, impresioneza prin rigurozitate, eleganta si imobilitate. Sunt expuse sicriele de marmura in care odihnesc regii Marocului. La funeraliile regelui Hassan al II-lea (1999), se spune ca 2 milioane de musulmani si-au plans conducatorul, spatiul imens de langa turn, intre coloane, umplandu-se de credinciosi. Am remarcat ca regele Hassan al II-lea, tatal actualului rege al Marocului, are un mormant mult mai modest decat predecesorul sau, Mohammed al V-lea.

Tatuajul "henna" a lui Jo:

Am mai luat o gura de aer de portocali, curmali si iasomie si gata...am plecat spre Tangier...De acolo ferry care ne-a trecut peste stramtoarea Gibraltar...

Ultimele imagini cu Marocul. Portul din Tangier:

Ramas bun Africa! Pe curand!

Se vede tarmul Europei. Tarifa.

Aceasta a fost pe scurt povestea mea despre Maroc. Un loc minunat, de care te indragostesti fara de leac...