Autor Subiect: Circuit Maroc 11 - 20 octombrie 2016  (Citit de 38583 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13799
Re: Circuit Maroc 11 - 20 octombrie 2016
« Răspuns #75 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 09:47 »
Nu am inceput sa transmit inca fotografiile, am o problema la incarcare, cred ca motivul este cablul de internet. De aceea si aici pe topic am urcat doar grupuri de 4-5 poze... :-[ Mai tarziu imi fac curaj sa ies din casa sa cumpar cablul...Destul de greu de sub palmieri sa iesi in ploaia rece...dar ne adaptam... ::)

Pana atunci sa continui...Cu Meknes, pentru ca acela a fost primul nostru obiectiv din acea zi.

Meknes este un oras Imperial din Maroc denumit si Versailles-ul Marocului, capitala regelui Moulay Ismail.  Este al cincilea oras ca marime din Maroc dupa Casablanca, Rabat, Fes si Marrakech.

In secolul al XVII-lea Sultanul Moulay Ismail a descoperit Meknes, apoi si-a pus in gand sa-l transforme in cea mai fabuloasa dintre capitalele imperiale si a inceput constructia de palate, moschei, gradini, lacuri, granare si adaposturi pentru animale. Desi toate acestea au fost construie de-a lungul a 50 de ani, totusi orasul de vis al Sultanului Moulay Ismail, inconjurat de ziduri cu metereze, nu a fost niciodata terminat, dar chiar si asa ruinele sunt intr-adevar grandiose. Portile de acces sunt adevarate monumente, pietele sale sunt amalgamuri in care neobisnuitul convietuieste cu banalul, pitorescul cu traditia, totusi ruinele nu si-au pierdut maretia imperiala, iar muzeele sunt gazduite in palate... Meknes va ramane pentru totdeauna un vis.

Zidurile ce inconjoara medina au o lungime de 12 km si pe alocuri au o inaltime ce ajunge la 15 metri. Sunt patru porti de acces in partea veche a orasului, fiecare avand propriul nume. Noi ne-am oprit la Bab el Mansour (poarta principala din Meknes)

se afla in fata imensei pietei Place el-Hedim. Aici a fost medina, dar casele vechi au fost demolate pentru a face loc unei piete publice. Aici se tineau executiile publice. …  Ismail Moulay a fost cel mai crud conducator al Marocului din toate timpurile. Seara, locul se umple cu localnici, vanzatori ambulanti, clovni, cititori in stele si botanisti ce vand plante medicinale.

La ora la care am ajuns noi era destul de liniste, doar cativa ambulanti de fructe de cactus era pe acolo. La unul dintre ei ne-am oprit si noi si am savurat delicioasele miezuri, desfacute cu atat usurinta de vanzator...Mi-am adus aminte cum acum vreo 20 de ani, m-am chinuit o saptamana sa-mi scot acele minuscule de mana, dupa ce incercasem sa curat cateva fructe... ::)

Chiar la intrarea in zona veche a orasului, dupa ca am patruns in incinta medinei prin prin poarta Bab El Khemis,

am vazut Dar al-Ma depozitele de grane ale sultanului Moulay Ismail si grajdurile imperiale unde erau adapostiti 12,000 de cai din cavaleria regala. Depozitele sunt inca intacte si impresioneaza prin modul ingenios in care este pastrata temperatura si umiditatea constanta in interior, insa acoperisul grajdurilor a fost distrus de cutremure. Langa depozite se afla lacul artificial Etang D`Agdal de 319 metri x 149 metri si 2 metri adancime. In trecut apa lacului era folosita pentru irigarea zonelor verzi din oras si recreere, dar si pentru adaparea cavaleriei regale.

Meknes e unicul oras din Maroc unde se mai practica arta damaschinului. Acest mestesug a fost adus din Damasc (de aici si numele) dus apoi la Toledo unde s-a perfectionat si ajuns la nivelul de arta, apoi "repatriat" si si continuat pana in zilele noastre. Sunt multe ateliere artizanale unde puteti vedea tot procesul. In niste bucati de metal negre se bat cu ciocanul fire de argint. Apoi sunt puse in cuptor si la final lustruite. E foarte interesant de vazut procedeul, dar si mai interesante sunt produsele finale, toate vasele si bijuteriile unicat ce se realizeaza aici, `brodate` cu fire de argint. Am intrat si noi intr-un astfel de atelier:

Said, venea dupa noi...sa ne duca spre panorama orasului:

Am mai intrat un pic in oras, ne-am indreptat apoi spre Marrakech...

Singura parere de rau a fost ca nu am putut vizita Marea Moschee...Era in renovare. Alaturi de cea din Casablanca sunt singurele care pot fi vizitate de ne-musulmani pe interior.

Offline pinkpanthere

• Full Member
  • Mesaje postate: 161
« Răspuns #76 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 10:52 »
Buna dimineata tuturor marocanilor. Pentru mine a fost excursia pe care am asteptat-o ani de zile. Merita tot efortul. Sunt extrem de incantata de ceea ce am vazut. Marocul este o tara deosebita fata de tot ce am mai vazut pana acum. Mulltumesc Gigi pentru zilele minunate si pentru grija fata de grupul nostru. Vreau si eu pozele, te rog frumos ... cand se poate! :applause:

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #77 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 13:39 »
A urmat drumul spre Marrakech sau Marrakesh (ambele forme sunt corecte, doar ca prima este in franceza si a doua in engleza, am facut precizarea asta pt ca auzeam pe cineva "sigura de cunostiinte" ca doar prima forma este corecta.. ::) ???). Campuri rosii de zgura, cu stropi de verde din loc in loc. Oaze de verdeata, palmieri sau cactusi roditori. Si in unele locuri vita de vie si portocali. In rest rosu, totul rosu...Chiar si soarele nu mi - parut a fi portocaliu rosiatic asa cum il stiam ci mai inflacarat...Multe asezari imprastiate in semidesert, oameni asteptand ploaia si traind din cresterea a catorva capre...Pitoresc pentru noi, la limita subzistentei pt ei...

Oaza de la intrarea in Marrakesh. Cateva zeci de mii de palmieri care rodesc curmale, mancarea de baza a celor care traiesc acolo...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #78 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 16:01 »
Gata, am ajuns la Marrakech! Visul oricarui calator! Celebru in primul rand datorita faptului ca acolo s-au adunat si intalnit, timp de decenii, cei din lumea modei. Asta dupa ce Yves Saint-Laurent si partnerul sau, Pierre au cumparat si s-au stabilit la Majorelle. Imediat dupa aceasta Marrakech-ul a fost invadat de fotomodele, designeri celebrii si reprezentanti ai societatii de lux…

Gara din Marrakech

Aflat la poalele muntilor Atlas, strajuind portile Saharei, aici era locul in care se descarcau caravanele transsahariene, pline cu bogatii de dincolo de nisipuri, din Africa Neagra, si se incarcau la loc cu produsele Maghrebului… In urma lor a ramas un oras fascinant plin cu palate, moschei si case somptuoase, celebrele riad-uri...

Orasul "rosu", un magnet pentru milioane de turisti din toata lumea...

Cand am intrat in oras, auzeam din spate click, click, wow, wow...Este un oras fascinant si extrem de viu...Inima sa este Jema el-Fnaa… Intracolo ne-am indreptat si noi seara, dupa ce ne-am cazat intr-un luxos hotel din centrul Marrakech-ului...

Marocul este de departe tara cea mai autentica din Nordul Africii care si-a pastrat traditiile si modul de viata mult mai bine decat vecinii sai, Algeria sau Tunisia… Dar probabil locul cel mai faimos unde obiceiurile vechi de sute de ani se intrepatrund cu necesitatile industriei turismului modern este Jema El-Fnaa… acolo unde intr-un teatru imens in aer liber se desfasoara dupa aceleasi coordonate de o mie de ani, un giga-spectacol.

Locul unde ne-au lasat taxiurile. In departare se vede Minaretul Koutoubia.

Imagini din Jemaa el Fnaa:

Ce este specific Jemei El-Fnaa este ca se schimba permanent, se metamorfozeaza in functie de orele zilei – dimineata desi parca pustie este locul unde poti sa bei minunate fresh-uri de portocale, de rodii sau de papaya.… Si sa-ti cumperi curmale, smochine si o multime de feluri de fructe. Dupa-amiaza, piata se transforma intr-un adevarat Carnaval… Imblanzitori de serpi, oameni cu maimuta, povestitori, dansatori, muzicanti, vanzatori de apa...pentru ca dupa caderea intunericului, showmenii sa lase locul standurilor cu mancare – Jema el-Fnaa se transforma intr-un imens restaurant cu fripturi sfaraind fie ca e vorba de kebab sau de capete de capra…Si unde se pot manca cei mai buni melci...

Ce inseamna Jema el-Fnaa ?… are mai multe intelesuri  – poate fi “Adunarea celor morti” (cam morbid nume pentru un loc unde rasul e la el acasa, dar are legatura cu faptul ca aici se tineau executiile, iar capetele celor vinovati erau prezentate pe tarabe...) sau “locul moscheii disparute” – referinta la o moschee distrusa acum cateva sute de ani. Moschei si cladiri au aparut si disparut de-a lungul secolelor, un singur lucru a ramas constant – asa-numitul “halqa” (teatru de strada), spectacol tinut din jurul anului 1070 pana in ziua de azi. Daca in secolele trecute, astrologii, magicienii si imblanzitorii de serpi aveau o audienta asigurata de populatia orasului care gasea aici singurul loc de distractie din urbe, aparitia televizorului, a videoului, a cluburilor si a celorlalte modalitati de distractie au afectat piata… De aceea, prin anii 90, UNESCO impreuna cu guvernul marocan au intervenit – UNESCO a declarat piata ca “Masterpiece of World Heritage” pentru a incuraja saltimbancii si restul sa nu-si gaseasca alte lucruri de facut. Am citit  ca cei din piata sunt platiti de guvern pentru ca altfel nu s-ar ajunge cu banii. Si astfel, povestitorii sa continue sa povesteasca si in secolul XXI.

Problema mare in aceasta piata erau asa zisi ghizi care agasau turistii cu ofertele lor. Legenda urbana spune ca noul rege, Mohamed al VI-lea (acum nu mai e chiar asa de nou, a urcat pe tron in 1999), a intrebat niste prieteni francezi ce sa faca pentru ca sa vina mai multi turisti in tara lui… Pai, rezolva problema cu ghizii din Marrakech, Fes si alte orase turistice, alunga foarte multi turisti. Si legenda spune ca, fix ca Harun al-Rashid din “1001 de nopti”, regele s-a mascat si, impreuna cu niste prieteni, a facut-o pe turistul francez in Marrakech… a plecat ingrozit… Asa ca a dat ordin politiei sa faca ordine, iar ordinea in Maroc nu se face cu zaharelul…

In medina, pe stradutele din apropierea pietei Jema el Fnaa:

O seara in care am ascultat muzica berbera cantata de zeci de ambulanti, am cutreierat medina, am baut pe saturate suc de rodii, am facut cumparaturi, am mancat melci si ne-am minunat de spectacolul acelui loc cu totul si cu totul personal.

Portia mea de melci:

Si modul in care sunt pregatiti:

Ultima imagine din Jema in acea seara, inainte de a lua taxiul inapoi spre hotel. A doua zi urma sa venim din nou pentru a vedea o alta fata a pietei...

La hotel ne-a asteptat... barul, unde am animat imediat atmosfera cu dansurile noastre. Ni s-au alaturat si 2 cupluri de marocani, asa ca am devenit un grup international...Glumeam spunand ca de 30 de ani nu s-a mai dansat acolo...Uite asa am readus noi ploaia si dansul in Maroc... ;D ;D ;D

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #79 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 18:11 »
O noua zi...Soarele Africii ne-a intampinat razand...vestind ca am scapat definitiv de ploaie...

Mohammed si Said erau la datorie in fata hotelului, am urcat si vjjj spre centrul orasului, sa vizitam cel mai important obiectiv al Marrakech-ului, Minaretul Koutoubia. Nu este doar cel mai important obiective ci si cea mai inalta cladire, fiind un bun punct de reper pentru turisti... Cladirea dateaza din secolul al XII-lea, fiind un prototip pentru desingnul marocan, deoarece fiecare fatada are un diferit stil architectural. Moscheea originala a fost demolata pentru ca nu se alinia cu Mecca. Cel putin asta spune povestea, dar este posibil sa fie o alta...  Minaretul, o perla arhitecturala, cu multe ornamente gravate in piatra, fiecare cu alt model, poate fi admirat cel mai bine din parc, de acolo pe unde am intrat noi. Cu proportii perfecte (inaltimea de cinci ori mai mare decat latimea), cu decorurile sale inedite, minaretul Koutoubia a fost motiv de inspiratie atat pentru Turnul Hassan din Rabat cat si pentru Giralda din Sevilla, construite de asemenea de dinastia almohada.

In parc, maslinii erau in rod:

De la Koutoubia am plecat spre Mormintele regilor saaditi, una dintre cele 6 care au condus Marocul pana acum. Ahmed el Mansour - al doilea sultan al dinastiei saadite – a dispus construirea unui cimitir rezervat descendentilor profetului, Mormintele Saadite. Dupa disparitia dinastiei saadite, mormintele au fost zidite si au ramas ascunse pana in perioada protectoratului francez. Am intrat mai intai printr-o poarta,

am intrat intr-o piata,

am ajuns la palatul regal,

am admirat arhitectura unei cafenele,

iar apoi ghidul local si Mohammed ne-a condus – in sir indian – printr-un pasaj ingust de-a lungul zidului exterior al moscheii, pana la mausoleul cu mormintele saadite, unul dintre cele mai importante monumente ale orasului, unde odihnesc sultani si membri ai familiilor regale. Este atata liniste, frumusete si pefectiune in acest mausoleu... Mozaic, sculpturi, marmura, morminte...
Sunt trei incaperi diferite in care isi duc somnul cel de veci: intr-una regii, in alta copiii si in alta haremul. In curte, o oaza de verdeata,  servitorii si cei apropiati sultanului...

Mormanul regilor:

Mormantul celor din harem:

Am iesit si suntem in asteptarea autocarului:

Offline simo arad

• Full Member
  • Mesaje postate: 106
« Răspuns #80 : Duminică, 23 Octombrie 2016, 11:44 »
Minunat, v-am urmarit in timp real pe Facebook, dar povestea ta Gigi insotita de fotografii ne poarta si pe noi pe meleagurile de poveste pe unde ati calatorit. Cu siguranta merita si trebuie vazute ... asa ca iau in calcul pentru anul viitor  :). Astept sa postezi si restul de excursii externe pe care le pregatesti pentru toamna 2017 ca sa vad ce pot corela cu concediu  :dance:

Offline Dana1956

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 2
« Răspuns #81 : Duminică, 23 Octombrie 2016, 15:21 »
Va imbratisez pe toti !
Parca m-am trezit dintr-un vis ce n-as fi vrut sa se termine....Maine merg la serviciu si parca nu-mi vine sa cred ca la ora 6:00 dimineata imi voi spune singura : "yala-yala" !!
Va multumesc tuturor si fiecaruia in parte pentru intelegere, pentru atmosfera la care ati contribuit cu totii si de care - sunt convinsa - ne vom aminti  cu placere.
Ceva timp trebuie sa treaca pentru ca aceste crampeie de imagini care parca ni se suprapun in ganduri sa se coaguleze si sa capete consistenta unor amintiri deosebite.
Gigi, in primul rand tie iti datorez multumiri pentru aceasta experienta pe care nu o voi uita, asa ca te rog include-ma in lista celor carora le vei trimite pozele tale.
Inca o data va imbratisez pe toti  si va rog sa va amintiti rasul lui Mohamed  :2funny:......i-as ierta orice pentru rasul acela....cat despre faptul ca mi-a carat bagajul la plecare, aici nu s-a clasat pe primul loc. Sorin are "partea leului " !!  :bow:
Va multumesc tuturor pentru ca am impartit impreuna aceasta experienta minunata.
Toate cele bune.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #82 : Duminică, 23 Octombrie 2016, 16:30 »
Am transmis tuturor celor care ati participat cate 2 Email-uri ce cuprind link-ul de descarcare wetransfer. Sunt fotografii si 4 scurte filmulete. Enoy its... :) Link-ul este valabil doar o saptamana, dupa aceea expira. Deci cine doreste poate sa descarce in acest interval...Dupa aceea imi pare rau...

Offline sorinre

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 11
« Răspuns #83 : Luni, 24 Octombrie 2016, 18:47 »
salutari!
 multumesc pt folderele cu fotografii. sunt f faine . si fie vorba intre noi cele mai reusite sunt instantaneele si cele fin fuga calului cum se spune ...
oricum o excursie pe cinse care are farmecul ei.
multumesc inca o data pentru oportunitatea de a trai aceasta experienta in cadru unu grup cu bun simt si respect.
numai bine tuturor.
sorin
sorinre

Offline rchiper

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 24
« Răspuns #84 : Luni, 24 Octombrie 2016, 19:36 »
Cu toate ca am fost la lucru azi ... cu mintea sunt tot in vacanta. Oricum azi a fost o zi de povesti si amintiri frumoase. O experienta remarcabila de care ma bucur ca am avut parte ... alaturi de un colectiv minunat.
Gigi, multumesc din suflet pentru zilele frumoase, pentru experienta traita, pentru tot. A fost prima iesire cu Singles Camp, dar cu siguranta nu va fi ultima.
Nu am reusit inca sa vad toate pozele si filmuletele facute ... adevarat ca am facut enorm de multe ... nu-mi spunea degeaba Mohamed ca e plin telefonul  :coolsmiley: , dar a mai ramas putin spatiu :)
In concluzie ... a fost o vacanta minunata si de neuitat.

Offline rchiper

• Newbie
  • *
« Răspuns #85 : Luni, 24 Octombrie 2016, 19:42 »
Gigi, din pacate eu am primit doar un mail, respectiv cel cu Maroc2.rar. Daca nu cer prea mult, te rog, cand vei putea, sa imi trimiti si al 2-lea mail ... sau poate unul din colegi imi da un forward la mail-ul de la tine, la adresa rchiper@yahoo.com.
Multumesc din suflet. Mona

Offline krondia

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1673
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
« Răspuns #86 : Luni, 24 Octombrie 2016, 21:10 »
Nu am reusit inca sa vad toate pozele si filmuletele facute ... adevarat ca am facut enorm de multe ...
Ne-am bucura sa vedem si noi macar cateva din aceste poze, sunt convinsa ca sunt fabuloase

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #87 : Luni, 24 Octombrie 2016, 21:34 »
Rodica, am retransmis Email-ul 1.

Offline rchiper

• Newbie
  • *
« Răspuns #88 : Luni, 24 Octombrie 2016, 22:03 »
Multumesc mult Gigi ! Am primit mail-ul.
Pentru colegi .... o sa gasesc o solutie cat mai optima sa va trimit pozele si mai ales filmuletele.

Offline Carmenes

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
« Răspuns #89 : Luni, 24 Octombrie 2016, 22:08 »
Multumesc mult Gigi pentru pozele trimise ! Imaginile sunt extraordinare si ma fac sa-mi doresc sa revin cândva ...   si sa admir iarasi aridele întinderi aramii - roscate întrerupte din când in când de petice fertile de vegetatie ,  azuriul Chechaouen-ului, eleganta usor prafuita a raudei din Fes , crampeile de traditii vazute in  Marrakech , fascinanta gradina Majorelle in care albastrul vibrant al decorului se armoniza perfect cu verdele plantelor,  cosmopolitul Casablanca cu valurile frematande de dantela inspumata  ale Atlanticului si rafinamentul boem al cafenelei Rick . O  experienta deosebita la care au contribuit eruditia si caldura lui Mohamed si armonia grupului - oameni atât de diferiti si totusi atât de compatibili.