Gata, am ajuns la Marrakech! Visul oricarui calator! Celebru in primul rand datorita faptului ca acolo s-au adunat si intalnit, timp de decenii, cei din lumea modei. Asta dupa ce Yves Saint-Laurent si partnerul sau, Pierre au cumparat si s-au stabilit la Majorelle. Imediat dupa aceasta Marrakech-ul a fost invadat de fotomodele, designeri celebrii si reprezentanti ai societatii de lux

Gara din Marrakech
Aflat la poalele muntilor Atlas, strajuind portile Saharei, aici era locul in care se descarcau caravanele transsahariene, pline cu bogatii de dincolo de nisipuri, din Africa Neagra, si se incarcau la loc cu produsele Maghrebului
In urma lor a ramas un oras fascinant plin cu palate, moschei si case somptuoase, celebrele riad-uri...
Orasul "rosu", un magnet pentru milioane de turisti din toata lumea...
Cand am intrat in oras, auzeam din spate click, click, wow, wow...Este un oras fascinant si extrem de viu...Inima sa este Jema el-Fnaa
Intracolo ne-am indreptat si noi seara, dupa ce ne-am cazat intr-un luxos hotel din centrul Marrakech-ului...

Marocul este de departe tara cea mai autentica din Nordul Africii care si-a pastrat traditiile si modul de viata mult mai bine decat vecinii sai, Algeria sau Tunisia
Dar probabil locul cel mai faimos unde obiceiurile vechi de sute de ani se intrepatrund cu necesitatile industriei turismului modern este Jema El-Fnaa
acolo unde intr-un teatru imens in aer liber se desfasoara dupa aceleasi coordonate de o mie de ani, un giga-spectacol.

Locul unde ne-au lasat taxiurile. In departare se vede Minaretul Koutoubia.
Imagini din Jemaa el Fnaa:

Ce este specific Jemei El-Fnaa este ca se schimba permanent, se metamorfozeaza in functie de orele zilei dimineata desi parca pustie este locul unde poti sa bei minunate fresh-uri de portocale, de rodii sau de papaya.
Si sa-ti cumperi curmale, smochine si o multime de feluri de fructe. Dupa-amiaza, piata se transforma intr-un adevarat Carnaval
Imblanzitori de serpi, oameni cu maimuta, povestitori, dansatori, muzicanti, vanzatori de apa...pentru ca dupa caderea intunericului, showmenii sa lase locul standurilor cu mancare Jema el-Fnaa se transforma intr-un imens restaurant cu fripturi sfaraind fie ca e vorba de kebab sau de capete de capra
Si unde se pot manca cei mai buni melci...

Ce inseamna Jema el-Fnaa ?
are mai multe intelesuri poate fi Adunarea celor morti (cam morbid nume pentru un loc unde rasul e la el acasa, dar are legatura cu faptul ca aici se tineau executiile, iar capetele celor vinovati erau prezentate pe tarabe...) sau locul moscheii disparute referinta la o moschee distrusa acum cateva sute de ani. Moschei si cladiri au aparut si disparut de-a lungul secolelor, un singur lucru a ramas constant asa-numitul halqa (teatru de strada), spectacol tinut din jurul anului 1070 pana in ziua de azi. Daca in secolele trecute, astrologii, magicienii si imblanzitorii de serpi aveau o audienta asigurata de populatia orasului care gasea aici singurul loc de distractie din urbe, aparitia televizorului, a videoului, a cluburilor si a celorlalte modalitati de distractie au afectat piata
De aceea, prin anii 90, UNESCO impreuna cu guvernul marocan au intervenit UNESCO a declarat piata ca Masterpiece of World Heritage pentru a incuraja saltimbancii si restul sa nu-si gaseasca alte lucruri de facut. Am citit ca cei din piata sunt platiti de guvern pentru ca altfel nu s-ar ajunge cu banii. Si astfel, povestitorii sa continue sa povesteasca si in secolul XXI.
Problema mare in aceasta piata erau asa zisi ghizi care agasau turistii cu ofertele lor. Legenda urbana spune ca noul rege, Mohamed al VI-lea (acum nu mai e chiar asa de nou, a urcat pe tron in 1999), a intrebat niste prieteni francezi ce sa faca pentru ca sa vina mai multi turisti in tara lui
Pai, rezolva problema cu ghizii din Marrakech, Fes si alte orase turistice, alunga foarte multi turisti. Si legenda spune ca, fix ca Harun al-Rashid din 1001 de nopti, regele s-a mascat si, impreuna cu niste prieteni, a facut-o pe turistul francez in Marrakech
a plecat ingrozit
Asa ca a dat ordin politiei sa faca ordine, iar ordinea in Maroc nu se face cu zaharelul
In medina, pe stradutele din apropierea pietei Jema el Fnaa:

O seara in care am ascultat muzica berbera cantata de zeci de ambulanti, am cutreierat medina, am baut pe saturate suc de rodii, am facut cumparaturi, am mancat melci si ne-am minunat de spectacolul acelui loc cu totul si cu totul personal.
Portia mea de melci:

Si modul in care sunt pregatiti:

Ultima imagine din Jema in acea seara, inainte de a lua taxiul inapoi spre hotel. A doua zi urma sa venim din nou pentru a vedea o alta fata a pietei...

La hotel ne-a asteptat... barul, unde am animat imediat atmosfera cu dansurile noastre. Ni s-au alaturat si 2 cupluri de marocani, asa ca am devenit un grup international...Glumeam spunand ca de 30 de ani nu s-a mai dansat acolo...Uite asa am readus noi ploaia si dansul in Maroc...