Autor Subiect: Circuit Maroc 11 - 20 octombrie 2016  (Citit de 39034 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13835
Re: Circuit Maroc 11 - 20 octombrie 2016
« Răspuns #60 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:16 »

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #61 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:23 »

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #62 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:28 »

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #63 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:32 »

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #64 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:33 »
Mausoleul regilor...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #65 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:34 »
Fes este un oras simbol al acestei frumoase tari prin prisma medinei, patrimoniu Unesco si considerat a fi cea mai mare aglomerare urbana din lume in care nu au acces vehicole motorizate. Centrul vechi al orasului, medina , se gaseste intr-o vale fiind flancata de dealurile care demonstreaza ca nu suntem departe de semetii munti Atlas. Atat  in Nord cat si in Sud se gasesc fortarete cu ziduri groase de aparare si turnuri de observatie, fortarete ce aveau rolul de aparare al acestui oras.

Medina orasului Fes este formata din peste 1800 de stradute mici si intortocheate... Plimbarea in medina, fara ghid sau pierdut de grup, se poate transforma intr-o adevarata aventura...Noroc ca n-am pierdut pe nimeni acolo...

Un loc intradevar impresionant este scoala coranica Attarine Medrasa– cu superbe decoratiuni traditionale. Curtea interioara scoate la iveala camerele mici unde studentii traiau si unde acestia isi gateau. Apropo… „bursa” sau subventia statului pentru studentii scolii coranice era de o paine pe zi! Izbitor contrastul intre decoratiile de afara si sobrietatea si raceala chiliilor... Curtea este pavata cu marmura si onix, iar zidurile sunt placate cu ceramica, apoi braul de citate din Coran in stuco, si pana sus motive florale repetate, in cel mai fin mod posibil...Iar deasupra sculptura in lemn de cedru...Exceptional!

Offline ANCA.G

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 38
« Răspuns #66 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:36 »
Buna seara ! Se pare ca mie mi-a trebuit mai mult sa ma acomodez cu noua locatie - frig, tare frig in Ploiesti - asa ca astazi am stat in casa am coborat doar pentru o paine, am dormit dupa-amiaza si pe seara am descarcat pozele . Am vazut pozele postate de Gigi in timpul excursiei si m-au napadit amintirile - cred ca multe zile ma vor urmari amintirile acestei excursii. Au fost multe lucruri frumoase, am facut 1346 fotografii, la Fes in riad au fost nemaipomenite momentele in care mi-am adus aminte din franturi din serialul Clona - care mie mi-a placut extraordinar de mult. Fiecare locatie a fost frumoasa in felul ei dar sigur am avut si preferinte. Mohamed ghidul nostru a fost deosebit, se vedea ca facea totul cu placere , ne-a cam alergat pe unii - dar el isi dorea sa ajunga cat ma repede la locul ce trebuia prezentat conform programului, am aflat multe lucruri despre religia lor, despre viata lor de zi cu zi - o sa-mi trebuiasca multe zile sa-mi sedimentez informatiile. Despre grup ce sa spun - ne-am simtit superb impreuna, sigur suntem diferiti ca asa-i lasat de la Dumnezeu , dar au fost unele persoane in grup care pur si simplu te ungeau pe suflet - grupul a fost omogen - nu cred ca am mai fost intr-o excursie cu un grup asa omogen - m-am simtit excelent si am venit cu multe amintiri placute. Am descarcat pozele si deja am revazut unele ceea ce m-a facut sa fiu nostalgica. Gigi te rog sa ma treci si pe mine pe lista doritorilor de fotografii - adresa mea de e-mail - crezantemaancagrigore@yahoo.com   P.S.- ma voi uita la filmul Casablanca - pe care recunosc ca nu -mi aduc aminte sa-l fi zavut . Va imbratisez cu drag pe toti. Anca

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #67 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:37 »
O zona interesanta a medinei o constituie vopsitoria de textile, unde localnicii isi aduc hainele la vopsit. Strazile mici sunt inundate cu apa (de obicei calda) si diversi coloranti. Pentru a strabate zona vopsitorilor de textile trebuie sa te sacrifice si sa te uzi, dar merita. In camarute obscure si fantani publice oamenii lucreaza zi lumina in apa si mizerie. Munca este incredibil de grea si de prost platita, dar traditia nu se pierde. La trecerea grupurilor de turisti, vopsitorii cer cativa dirhami pentru fotografii. Pentru ca incepuse ploaia si si eram uzi, am schimbat o privire cu Mohammed si a inteles imediat...Nu mai intram prin "vopsitorie". Ne-am multumit sa mergem la un magazin de textile care prezinta pe un razboi de tesut cum si din ce se fac minunatele lor materiale...Fir de agava, de matase, de lana si bumbac...

Offline oti

• Full Member
  • Mesaje postate: 210
« Răspuns #68 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:38 »
va salut si eu din fotoliul comod de acasa.... dar nu e asa comod ca scaunul din autocar, recunoasteti?
o experienta minunata pentru care multumesc tuturor: lui gigi ca mi-a starnit interesul si a stiut sa organizeze atat de bine necunoscutul, lui mohamed, ca a avut rabdare cu noi, prietenilor nou intalniti, care m-au ajutat sa negociez, sa dansez, sa ma distrez, sa ma plimb, sa dorm cu grija, sa cheltui bani, sa invat cuvinte noi.... de inca o data, multumesc.
gigi, vreau si eu gramada de poze de la tine. eu voi transmite mesajul promis si saptamana viitoare voi sorta pozele.
sper sa va reintalnesc cu drag si in alte excursii.
Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #69 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:40 »
Strazile pline de mici magazine dosite continua pana in zona centrala unde se gaseste Moscheea Quarouiyen. Din pacate in moschee este permis numai accesul musulmanilor dar poarta de intrare impresioneaza prin grandoare si finetea lucraturii, in special partea de Zelige – ceramica traditionala cu motive populare geometrice.

Am vazut si o bursa de troc. Fes-ul a fost o intersectie de drumuri comerciale, acolo veneau caravanele incarcate cu marfuri din Orient si care erau schimbate cu ceea ce venea din Europa. Acum locul este renovat iar fostele birouri de trade sunt acum ocupate de mestesugari.

Punctul culminant al orcarei vizite in Fes este  vizita la vopsitoriile de piele din zona  pietei Seffarine. Locul acesta este considerat cea mai veche vopsitorie de acest fel datand dupa unele surse din sec 11, sau sec 14 dupa spusele localnicilor. Important este ca stilul de vopsit nu este modificat cu nimic fata de inceputuri…
Intre casele comerciantilor se gaseste o zona care seamana foarte mult cu un fagure de albine. Gropi cilindrice, pavate cu faianta sunt construite „ciorchine” una langa cealalta. In aceste bazine, localnicii isi vopsesc pieile de animale ce pot proveni de la: oi, vaci, camile sau alte animale.
Paleta de culori, vazuta de sus, este senzationala, pentru ca grupurile de turisti prezente in zona sunt invitate sa urce pe terasa, la etaj, pentru o mai buna panorama a vopsitoriilor. La intrare fiecare persoana primeste un manunchi de menta pentru a-l tine la nas si a evita mirosul neplacut. Dar de unde acest miros?
Metoda traditionala de a vopsi pieile este urmatoarea:
Pielea se curata atat cat se poate de grasime si carne. Pentru a dizolva grasimea ramasa pe interior pielea este scufundata intr-un bazin unde se gaseste un amestec de urina de vaca, gainat de porumbel, apa si alte cateva „ingrediente”. Aciditatea crescuta ajuta la dizolvarea resturilor de grasime dar si la „naparlirea” parului. Pielea astfel tratata se scufunda in alt bazin in care se gaseste colorantul dorit. Localnicii lauda faptul ca toate culorile folosite sunt naturale si se pastreaza foarte bine in timp. Dupa acest tratament pielea se intinde la soare, la uscat, atat in apropierea bazinelor, pe acoperisurile caselor sau in afara medinei, in interiorul orasului Fes unde se gaseste un deal mai plat, chiar in apropiere de cimitir si fortateata Nordica a orasului.
Atelierele din apropierea vopsitoriilor sunt ticsite de papuci, geci, portofele, curele, genti si alte obiecte de piele creeate mai mult sau mai putin traditional.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #70 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:43 »
Inainte de panorama asupra medinei, am vazut un atelier de produse ceramice. Ne-a impresionat fantastic ceea ce am vazut acolo...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #71 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:46 »

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #72 : Vineri, 21 Octombrie 2016, 21:48 »