Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Circuit Maroc 11 - 20 octombrie 2016
Bon Voyage:
Mai este un loc disponibil la femei si unul la barbati.
Bon Voyage:
Mai este doar un loc disponibil intr-o camera dbl la femei.
Bon Voyage:
Locul eliberat s-a ocupat .
Orice renuntare la aceasta excursie se penalizeaza conform contractului de comercializare incheiat cu agentia.
admin:
Ne apropiem si de aceasta excursie, un circuit care strabate o buna parte din Maroc, unul dintre ultimele regate africane...Si pentru ca este bine sa fiti pregatiti pentru aceasta calatorie, am cumulat sfaturi, impresii si lucruri pe care le-am considerat utile de cunoscut. In primul rand trebuie sa stiti ca intram intr-o zona cu alte mentalitati, obiceiuri, cultura decat cea europeana....
1. NU vorbiti despre religie, gasiti orice alt subiect de discutie acolo, dar nu despre Alah si obiceiurile religioase.
Nu sunteti de acord cu practicile lor? Nu va plac regulile impuse? Va enerveaza faptului ca nu puteti vizita moscheile? Ca va trezeste chemarea la rugaciune la 5 dimineata? NU va plangeti! Mai ales la marocani! In toata lumea islamica religia este cel mai sensibil subiect.Chiar daca nu toti marocanii sunt musulmani, chiar daca exista nepracticanti si crestini, trebuie sa stiti ca Alah este venerat de toata lumea acolo. Am vazut de nenumarate ori cum la vama, pe vas, in restaurante, la chemarea muezinului, toti se lasa jos si isi fac rugaciunea. Nu va uitati nici curios, nici insistent, de dezaprobator nu mai vorbesc, atunci cand ii vedeti la rugaciune.
2. NU consumati apa de la robinet
Apa nu e potabila si majoritatea oamenilor din Maroc cumpara apa imbuteliata. Daca nu doriti sa aveti probleme digestive, sa mergeti la baie non-stop si sa va compromiteti vacanta, consumati doar apa cumparata de la magazin. Daca totusi ajungeti pe strada si nu aveti apa la voi si nici magazin la indemana luati suc de portocale proaspat stors, ceai de menta sau shake de fructe.
3. NU va machiati strident si NU va imbracati provocator
Maroc-ul este o tara unde relatiile intime sunt controlate. Unde fetele nu pot avea relatii intime inainte de casatorie. Unde barbatii sufera cel mai mult din cauza asta. In special tinerii. Pentru ei turistele sunt cele mai mari tinte. Cu ele pot intretine relatii fara sa dea explicatii comunitatii, fara sa trebuiasca sa va ceara in casatorie. Asa ca evitati sa le atrageti atentia. La ei prostituatele nu sunt imbracate provocator (ar fi impotriva moralitatii si prea asupru judecate) si nici nu stau pe marginea drumului. In schimb sunt machiate strident si se parfumeaza in excces. Daca nu doriti sa fiti confundate cu ele, imbracati-va cat mai decent si renuntati la machiaj pe cat posibil.
4. NU comparati ce vedeti in Maroc cu Europa
Este acolo un alt continent, alta civilizatie, alta religie. S-au dezvoltat pe alte pricipii, in alte obiceiuri, au alte prioritati. Nu trebuie judecat, criticat sau dezaprobat modul lor de trai. Incantati-va privirea cu ceea ce este special acolo, cu ce este mai putin cunoscut noua europenilor, nu va opriti ochii pe ceea ce ar putea sa va creeze disconfort, Sunt atat de multe lucruri frumoase acolo care merita si pot fi admirate. Este cea mai mare greseala sa afectati si sa alterati o altfel de frumusete decat ne este cunoscuta noua cu observatii despre anumite lucruri...Ati pati acelasi lucru cu turistul sosit in Venetia si care in loc sa se bucure de romantismul, de armonia, de arhitectura, zice ca apa miroase a nu stiu ce....Sau cu unul care intra in Napoli si se tine de nas in loc sa vada cel mai viu oras din lume....
5. Experimentati bucataria marocana
Cea mai mare prostie este sa ajungi acolo si sa nu mamanci preparatele lor. In Maroc sosesc anual zeci de mii de turisti americani in special pentru a gusta si a invata sa gateasca in stilul celor de acolo. Au condimente, arome care fac din mancare un adevarat festin. Eu personal nu am mancat oaie mai bine pregatita si vorba aia, traiesc in zona oierilor...Sa nu va fie frica sa mancati in restaurantele lor, sa stiti ca gatesc curat si atent.
6. In Kasbach si medine o sa vedeti multi negustori ce isi vand produsele neambalat si neprotejat. E bine sa evitati sa mancati de acolo. Mai bine ceva din alimentara sau din micile patiserii dar nu din cosuri, nu de pe tarabe.
7. Sa nu pareti interesati si sa nu incepeti sa negociati daca nu aveti de gand cumparati
Nu o sa mai scapati de negustorii ambulanti. O sa fiti hartuiti in bazare, o sa strige dupa voi, o sa incerce sa va vanda de toate. O sa se tina dupa voi pana va enerveaza si ajungeti sa cumparati doar sa scapati de ei. Cea mai mare greseala este ca la insistenta lor sa raspundeti nervos cu gesturi sau cu grimase. Atunci pot deveni violenti.
8. NU plecati din hotel fara hartie igienica, dezinfectant si produse de igiena intima la femei
Mai ales tampoane. In centrul oraselor in general e greu sa dai peste un magazin Acima sau Marjene, unde poti sa iti pui tu in cos produse. Majoritatea magazinelor sunt mici cat niste chioscuri si trebuie sa cereti vanzatorului ce sa va dea. Nu prea e amuzant sa ai astfel de probleme si sa trebuiasca sa mimezi. Hartia igienica e utila daca ajungeti la toaletele publice. Iar dezinfectantul e bine sa il folositi inainte de a consuma ceva mancare etc. E o masura de precautie foarte recomandata.
9. NU fotografiati oamenii de aproape
Chiar si in Europa exista tari precum Ungaria care au hotarat prin lege ca nu ai voie sa faci poze unei persoane daca ea nu-si doreste acest lucru. In Maroc este o insulta sa ii fotografiezi de aproape, mai ales daca pozati copii sau femei. Daca va plac portretele puteti cere permisiunea sau sa platiti 1 EUR sau cat va cer, dar nu faceti poze de aproape. Am specificat de fiecare data cand am intrat in Maroc, am vazut insa ca unii nu inteleg si se expun foarte tare...
10. NU uitati acasa crema cu factor de protectie
Chiar daca calatoriti iarna. Chiar daca nu intentionati sa mergeti in desert. Ideea e ca in Maroc temperaturile sunt foarte variate, pot fi 10 grade in Casablanca, 35 de grade in Fes si 40 de grade in desert. Chiar si iarna temperaturile sunt cam la fel si cel mai bine e sa aveti la voi crema cu factor de protectie.
11. NU iesiti noaptea pe strada
Doar daca sunteti in Marrakech! Acesta e un oras de noapte dar in restul Marocului evitati sa mai iesiti dupa ora 11 seara. La lasarea intunericului siguranta pe strazi e mai mica, in special in medina, bazaruri si centrul istoric. In orasele mari, centrul modern e singurul animat si cat de cat sigur noaptea.
12. Nu expuneti la vedere banii si documentele. Nu le tineti in rucsac sau genti usor de deschis. In aglomeratiile medinelor puteti ramane fara act de identitate si realizati cam ce inseamna asta...Tineti banii in locuri diferite, chiar daca sunteti furati sa nu pierdeti toti banii. Turistii sunt tinta hotilor peste tot in lume, nu doar sau special in Maroc. Am fost furati in Bratislava, Budapesta, Lisabona si in alte orase civilizate...
Maine am sa va vorbesc de bani. Cum se plateste, ce e bine sa aveti la voi, care este cursul, la ce sa aveti grija sa nu va pacaliti.
ANCA.G:
Multumesc Gigi pentru informatii - abia le asteptam !
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă