Autor Subiect: Circuit Irlanda si Irlanda de Nord 11 - 19 iulie 2016  (Citit de 30565 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13799
Re: Circuit Irlanda si Irlanda de Nord 11 - 19 iulie 2016
« Răspuns #45 : Sâmbătă, 09 Iulie 2016, 08:57 »
Mai avem doua zile...si ajungem in Tara Spiridusului Verde... :)

Continui cu prezentarile video....

Unul dintre locurile pe care urmeaza sa le vizitam este cel mai frumos sat din Irlanda, un fel de Luss al Scotiei. Se numeste Adare

! No longer available

! No longer available

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #46 : Sâmbătă, 09 Iulie 2016, 09:26 »
Dingle Peninsula:

! No longer available

Killarney National Park:

! No longer available

! No longer available

Ring of Kerry:

! No longer available

Cork, al doilea oras ca marime a Irlandei, "the food capital":

! No longer available

! No longer available

Si cateva locuri din zona...din pacate nu avem cum sa vedem tot ce va arat mai jos:

! No longer available

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #47 : Miercuri, 20 Iulie 2016, 22:29 »
 :knuppel2:I feel green! Cu senzatia asta am sosit din tara spiridusilor si a zanelor!

Sunt tare curios cum o sa vi se para acum Irlanda, vazuta a doua oara... Din pacate nu va mai pot spune: "coboram, avem 20 minute" asa ca v-am transmis doar imagini 2D...Gasiti acolo in fotografii ceea ce am simtit si am "vazut" eu...O parte o sa astern si aici, voi ati primit insa tot...2 Email-uri au plecat spre voi. Daca nu le-ati primit sa-mi scrieti maine aici si vi le retransmit. O seara faina!

Si pentru toti cei care ati pasit pe verde...o dedicatie muzicala, din pub-ul care m-a "gazduit cel mai mult": Gogartys din Temple Bar....

! No longer available

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #48 : Joi, 21 Iulie 2016, 10:19 »
Sa-mi incep povestea celor 8 zile petrecute in Tara Verde....

Primele doua zile ni le-am petrecut la Dublin, un oras care, pentru a atrage turistii, a stiut sa-si puna foarte bine in valoare cele cateva "comori" pe care le are: istoria de independenta fata de Marea Britanie, legendele cu spiridusi si zane, berea Guinness, whiskey-ul Jameson si Temple Bar. N-am amintit de muzica irlandeza, de dansul lor saltaret pentru ca le includ in fenomenul Temple Bar. Nu exagerez deloc numind acel loc asa, este acolo un spirit si un fel de a te face sa te simti minunat. Veselia generala, cantecele celor dinauntru, berea curgand neintrerupt te poarta asa in registre inalte de voie buna...Daca ai ajuns in Dublin si n-ai intrat macar intr-unul dintre pub-urile din Temple Bar, imi pare rau, dar ai mers degeaba pana acolo...

Nu sunt multe obiective de vazut si nici acelea nu sunt wow...Dar depinde cine si cum ti le prezinta. Noi am avut sansa sa dam peste un ghid exceptional, un amestec intre actor, cantaret, istoric, un tip charismatic cum putini ghizi am intalnit pana acum. Ne-a incantat efectiv cu povestile lui, cu veselia lui, cu tineretea si exuberanta lui. M-a impresionat mult nationalismul lui, unul documentat si foarte putin agresiv...De fapt tot turul lui se baza, fara sa creeze un leit motiv si nici sa agaseze, pe obtinerea libertatii Irlandei. Exceptional tipul!

Asa cu el am vazut ce era mai important si mai senzational in Dublin...Totul a inceput la "The Spire", monumentul luminii, acolo unde odata trona statuia lui Nelson...

The Spire vazuta de pe artera comerciala, pietonala a Dublin-ului

Post Office Dublin - o cladire reconstruita, dupa ce a fost distrusa de englezi in timpul rebeliunii irlandeze din 1920.

In Temple Bar...micutul cartier al pub-urilor:

Pub-ul meu preferat din Dublin...Chiar m-am si echipat personalizat acolo, pregatit cu o sapca "Gogarty"...Grozava muzica si atmosfera inautru de fiecare data. Oameni care vin cu pantofii de steper sub brat sa danseze, perechi de toate varstele care se arunca in valtoarea muzicii saltarete...Parca revedeam scena de pe Titanic, dansul acela plin de bucurie...Un afis mare troneaza undeva la intrare "Nu uitati sa anuntati personalul sa va trezeasca..."  ;D ;D ;D. Dar parca cineva ar putea dormi acolo, indiferent cat ar bea...

Alt pub foarte animat din Temple Bar: The Auld Dubliner. Aici am ascultat in prima seara un tip care canta atat de fain incat toata lumea dansa inauntru (in special fetele care-si croisera drum pana in fata lui), apoi pe cei care i-am fotografiat aici si care canta un rock pop super (chitaristul era in jamesation...), apoi la intoarcerea in Dublin, in ultima zi canta un tip foarte plin...dar care canta extraordinar...Se juca efectiv cu chitara si cu vocea lui...Nu conta balade, pop, drinking songs, schimba registru cu usurinta cu care noi vorbim...

Temple Bar. Originalul. Am gasit pe masa un ziar in care se povesteste istoria lui Sir William Temple, a pub-ului, a legaturii dintre acesta si cavalerii templieri...Am sa va povestesc intr-un articol separat asta....

Acesta a fost primul nostru contact cu un pub. Am avut sansa unei reprezentatii de dans irlandez. Pacat ca am prins doar sfarsitul...

Strada pe care am stat in Dublin: O'Connel Street, chiar in centrul orasului. Pe stanga este teatrul iar mai sus cu silueta zvelta era o biserica protestanta. Nu am avut ocazia sa o vad pe interior, se deschide o singura data vizitatorilor, duminica de la 11.00 - 12.00...

Teatrul din Dublin "The Gate Theatre".

Four Courts. Curtea Suprema de Justitie din Dublin

Primaria Dublin

Strazile pline de culoare ale Dublin-ului:

Leffey - raul care strabate Dublin-ul.

La Guinness. O fosta fabrica a fost transformata in centru de vizitare. La ultimul etaj, un bar panoramic in care poti savura cu ticket-ul cu care ai intrat o bere...Sau mai multe daca ai prieteni generosi... ;D ;D ;D

Unul dintre vasele cu care se exporta berea...Un mare vizionar Sir Guinness

La Jameson Distilerry, intr-un tur ghidat de 40 minute. Terminat cu o degustare si apoi de o...gustare, am primit bonuri cu care ne puteam comanda cate un whiskey, preparat sau doar simplu....

"Puntea suspinelor" - evident ca nu se numeste asa ci doar a inspirat arhitectii din Dublin. Care au creat o legatura intre doua biserici: Christ Church - o catedrala protestanta si Dublinia care acum este muzeu.

Christ Church

Dublinia

Trinity College:

Facultatea de geologie, probabil cea mai frumoasa cladire din punct de vedere arhitectural din Dublin

Ultimul rector misogin al Trinity College, a carui statuie vegheaza acum studentele...Femeile au fost admise cu strangere de inima, doar in 1904 in universitate. Atat de puternica a fost strangerea de inima incat rectorul a facur infarct...

Asa arata un vechi mall din Dublin. O adevarata placere sa bei o cafea acolo...

Stema Dublin-ului, in cladirea primariei. Deasupra este un adevarat dom panteonic, statuile celor mai importanti irlandezi strajuind incaperea.

Castelul Dublin. Nu este ceea ce se asteapta turistul, nu este acea imagine sablon...Sunt acolo mai multe cladiri, care au destinatii diferite. In curtea aceasta interioara exista sala de primire de inalte personalitati. Presedinti ai Americii, premieri si cancelari ai Germaniei, regi, au pasit acolo...

Sam, ghidul nostru

Curtea interioara a castelului Dublin. A servit si heliport. Caroiajul din gazon este in fapt un simbol celtic urias....

Alte cladiri, alte perspective ale Castelului Dublin:

Liliput houses, construite de Guinness pentru locuitorii Dublin-ului. Marii producatori de bere au stiut de-a lungul timpului nu doar sa adune ci si sa dea.....

In gradina Patrick's Church:

Patrick's Church, catedrala catolica a Dublin-ului.

O statuie stradala:

Alta statuie pe care am vazut-o in curtea Christ Church:

O "Cina cea de taina", mai altfel. Dezvoltatorul imobiliar, mare fan al Italiei si a echipei de fotbal Juventus, a tinut sa arate asta, comandand aceasta pictura murala...plina de haz, dar si de semnificatii. Personajele sunt reale...M-a mirat ca intr-o tara foarte catolica asa ceva nu este considerat blasfemie...Dar probabil oamenii de acolo sunt educati, toleranti si inteleg gluma...Imi inchipui ce s-ar mai fi revoltat habotnicii la noi....

Vacuta. Un simbol al Irlandei. In semn de pretuire pt acest animal s-a considerat ca merita o statuie...Cum spunea Sam? Irlanda este o tara in care traiesc in armonie, 4 milioane de oameni, 3 milioane de vaci si 5 milioane de oi.

Si un altfel de bar. Un tramvai dezafectat a devenit un fel de pub....

Foarte tare chestia asta! A fost printre primele lucruri pe care Sam ni le-a aratat in turul lui. Este o fosta biserica transformata in pub. Inauntru arhitectura ecleziastica, altarul, orga au ramas nemodificate, la locul lor....Doar revonavate. Pub-ul se numeste chiar asa "The Church":

Noaptea cand am venit din Temple Bar:

La cel mai vechi pub din Dublin, am gustat doua preparate traditionale:

Tocanita de vita in sos Guinness

Irish stew. Un soi de tocanita dar facuta in abur, cu carne de miel, cartofi, morovi, varza. Tipic irlandez.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #49 : Joi, 21 Iulie 2016, 22:13 »
Nu stiu daca au ajuns pozele la voi sau nu, n-am primit inca nici un semn... :-\

Pana una alta hai "sa povestesc" in continuare...

Recunosc ca am stiut destul de putine despre mormintele comune preistorice, pana cand am inceput sa ma pregatesc pentru aceasta excursie. Pe drumul de la Dublin la Belfast am descoperit pe harta un obiectiv care mi-a atras imediat atentia: Bru na Boinne (Newgrange). Este cel mai important complex megalitic din Europa inscris in World Heritage List. Este considerat mai vechi decât piramidele egiptene!

De forma circulara, cu un diametru de aproximativ 80 m, acoper? o zon? de peste 3.000 mp. Movila monumentului a fost construit? din pietre mici, acoperite cu turb?, ?i este înconjurat? de 97 de pietre mari, cunoscute drept pietre de bordura, unele dintre acestea fiind elaborat ornamentate cu motive megalitice. Deasupra pietrelor de bordur? se afl? un zid înalt, din cuar? alb. Lespedea mare care sprijin? acum zidul exterior al intrarii în pasaj a fost initial folosita pentru a bloca pasajul, la terminarea construirii mormantului. Pasajul, având o lungime de aproximativ 20 m, acoperind doar o treime din lungimea movilei, este placat cu lespezi neslefuite ?i duce spre o înc?pere în form? de cruce, cu un acoperi? magnific, dar abrupt, compus din nise, înalt de 6 m. In lateralele camerei în forma de cruce sunt  trei bazine masive din piatra, dou? cioplite din gresie ?i unul din granit, care – cred arheologii – au con?inut cândva ramasitele oamenilor incinerati. Incinerarea se facea afara, este un loc care se distinge si acum. Au fost necesari intre 30 - 60 de ani pentru a realiza mormântul.
La momentul descoperirii, un arheolog a studiat toate pietrele care alunecasera de pe movila, le-a selectionat si a refacut intreaga fatada asa cum a considerat ca arata mormantul.
Acesta nu este unicul. Ghida de la Newgrange ne-a explicat ca mai sunt multe altele in zona, Newgrange fiind al doilea ca marime.

Un fenomen spectaculos are loc anual la Newgrange in 21 sau 22 decembrie. Intrarea în mormântul cu pasaj de la Newgrange const? din doua pietre asezate în picioare ?i un boiandru orizontal. Deasupra intrarii se afla o deschidere cunoscuta drept nisa acoperisului sau nisa luminii. În fiecare an, la pu?in timp dup? 9 diminea?a (în diminea?a solsti?iului de iarna, cea mai scurt? zi a anului), soarele începe sa urce deasupra vaii Boyne, peste un deal cunoscut localnicilor drept Muntele Rosu, numele find probabil luat de la culoarea pe care o are soarele în aceasta zi. Soarele trimite o raz? drept prin firida de la Newgrange, care trece prin pasaj, iluminând camera centrala din spatele mormantului. Dup? doar 17 minute, raza de lumin? se îngusteaza, iar camera este din nou cufundata în întuneric. Acest eveniment spectaculos a fost descoperit abia în 1967 de profesorul Michael J. O’Kelly, de?i în folclorul local exista de ceva vreme. Simularea iti taie respiratia, nu iti vine sa crezi ca niste oameni primitivi au putut sa calculeze si sa realizeze asa ceva....Mai sunt multe lucruri din trecut care nu ne sunt cunoscute si intelese....

Intrarea in mormant

Ornamentatii de acum 5000 de ani...

Aici am inteles ca se facea incinerarea

Coridorul de intrare. Traversandu-l se ajunge in camera in forma de cruce.

Prin aceasta fereastra intra lumina care genereaza  dunga de lumina pe pavajul din camera in cruce.

Intersanta si in armonie cu mormantul arhitectura centrului de vizitare. Trebuie sa multumesc inca o data Clarei, ingerul meu bun de la Newgrange... :)

Hotelul in care am stat la Belfast:

Un bar Crown Pub, are la intrare aceasta stema regala. Catolicii care intra se sterg pe picioare pe aceasta in semn de revolta...

Chair daca nu arata a asa ceva, sa stiti ca acesta este un mall din Belfast. Este situat pe Victoria Street, unul dintre bulevardele importante ale orasului.

Ajunsi in Belfast am purces in recunoastere. Prima oprire, un tur ghidat al Primariei Belfast. Exceptionala cladire, minunat decorata....

Stema Belfastului

Sala de consiliu

Sala de protocol

Fostul teatru al Primariei, acum loc de meeting-uri si receptii

Pictura murala intr-o curte interioara. Sportivi, muzicieni, comici, oameni politici, personalitati publice marcante toti se regasesc aici...Desi naiva, este multa simbolistica in pictura de acolo....Donegall Square se numeste locul...

Pub-ul din imagine este cel mai frumos din Belfast...Si anul acesta am ajuns acolo...

Aici se mananca un pui delicios...

Hotel Marchant, ceva cu totul deosebit...Am intrat si inauntru:

Prima biserica protestanta din Befast:

Somonul, unul dintre simbolurile Belfastului

Spre santierul in care s-a construit Titanicul...

Capitania. Odinioara era pe malul apei...

Albert Memorial Clock:

Ultima cladire ramasa in picioare de pe vremea colonizarii orasului Belfast. Pe la 1650 acolo era o strada numita  Hercules Line si unde locuiau doar catolicii. Majoritatea se ocupau cu macelaria si cum nu existau abatoare, sacrificarea animalelor se face direct in magazin. Iar resturile se aruncau in raul Blackstaff. Realizati cam ce miros era in zona...Si cum acest rau se varsa intraltul mai mare, in Logan, multe din resturi ajungeau si acolo. Atunci s-a luat decizia ca doua dintre raurile care travrseaza Belfastul sa fie acoperite. Este de vorba de Farset cel care curge pe langa Albert Memorial Clock si Capitanie si de Blackstaff care curge nu departe de Primarie.

Daca am ajuns aici sa va spun cateva lucruri pe care le-am retinut de la William Dickens, Billy cum ii place sa i se spuna - ghidul nostru din Belfast. Este o persoan care a prins primul razboi si m-am intrebat la inceput daca nu l-a trecut si pe primul. Este un batranel simpatic, evident departe de carisma lui Sam, dar mie mi-a fost tare drag. Stiu ca nu tuturor...Mie mi-a adus aminte de tata, caruia la fel ii place foarte mult istoria si care vorbeste calm si rar...Trebuia sa ciulesti tare bine urechile si sa le acordezi la engleza lui Billy. Dupa 20 minute am reusit si i-am putut urmari povestile. Pentru prima oara mi-a fst tare ciuda ca nu sunt native english, avea mosu niste poate pe care le intuiesc care foarte hatre, dar erau intr-un joc de cuvinte greu de inteles daca nu esti de acolo...

Belfast era in 1600 un mic orasel, avea doar 5 strazi, printre care evident si un High Street. Toate exista si astazi. Este strabatut de trei rauri: Logan si 2 care se varsa in el: Farset si Blackstaff. Logan are o lungime de 89 km si este foarte important pt agricultura din el facandu-se irigarea unor intinse suprafete de pamant.

Numele de Belfast vine de la mouth of the Farset (gura de varsare a raului Farset). Cum in engleza se mai spune acestui loc si bell, iata ca prin combinarea a doua cuvinte Bell si Farset a luat nastere numele orasului.

Proprietari ai multor pamanturi pe care este construit azi Belfastul au fost Chichesterii, niste aristocrati extrem de bogati. Efigia lor - cainele se mai gaseste si azi pe stema orasului. De aceasta familie se leaga dezvoltarea de 400 de ani a Belfastului. Arthur Chicester a fost cel mai cunoscut din familie, a trait intre 1563 si 1625. Evident ca era protestant si ca avea legaturi stranse cu curtea regala de la Londra. Au fost inobilati cu titlul de Sir Donegall, de unde numele multe strazi din Belfast.

Primul castel al orasului a fost construit in sec 12, iar urmatorul de catre Sir Arthur, baron de Belfast. A fost insa incendiat si mosierul a fugut la Londra. Si-a urmarit insa de la distanta afacerile fiind direct interesat in dezvoltarea orasului. Se facea doar pe pamanturile lui....Locul pe care a existat acest castel a ramas in memoria orasului doar prin numele strazii: Castle Street.

Colonizarea Belfastului s-a facut cu marinari englezi si scotieni, mai putin cu irlandezi catolici. Poate de aceea si spiritul britanic al orasului...

Orasul a fost bombardat si distrus aproape in totalitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O desteapta influenta politic din acea vreme a insistat sa se trimita trupe si mijloacele de aparare la Londra, in ideea ca Befastul va scapa....Au fost bobardati neintrerupt fara sa poata riposta...

Fosta Hercules Line, strada macelarilor, acum o strada comerciala moderna:

Zona centrala, strada care duce la Primarie:

Facultatea tehnica:

Opera:

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #50 : Vineri, 22 Iulie 2016, 21:43 »
Pentru ziua urmatoare, traseul de la Belfast la Letterkenny am selectionat...75 de fotografii...Si parca nu am putut arata totul...Asa ca vor fi doua mesaje, nu pot incarca atat de multe fotografii intr-unul singur....

In pauza beau un Guinness, am fost azi special sa-mi cumpar...Am mai prelungit un pic excursia... :)

M-am uitat pe harta regiunii si am vazut doua obiective pe care nu le inclusesem in program. Si tare ma mai ispiteau...Asa ca am facut apel la toata artileria de convingere si l-am determinat pe Mike sa schimbe un pic traseul...Asa ca am facut in ac de par si am luat-o spre nord...Primul popas The Dark Hedges. Un loc care a inspirat scenaristii si regizorii de la Games of Thrones...O plimbare de 30 minute printre copacii seculari ce strajuiesc soseaua si hop!  din nou in masina....Am uitat sa spun eram deja in Irlanda de Nord, Marea Britanie. Nu exista granita, realizezi ca ai trecut la britanici doar vazand culorile semnelor si numerele la masini...

In microbuz:

The Dark Hedges:

Destinatia: Carrick a Rede...Mi-am laudat de nu stiu cate ori in gand ideea de a merge acolo. Locul acela mi-a bucurat sufletul...Minunat! O plimbare de 3 minute, apoi traversarea pasarelei construita de pescarii de somon si apoi o raita pe stanca...In departare se vedeau insulele si undeva hat departe Scotia...Ce loc! Aproape 2 ore am haladuit pe acolo bucurandu-ne de vreme, de peisaje de mirosurile fantastice....

Urmatoarea oprire la Giant's Causeway. Un fenomen natural fantastic, inceput acum 60 milioane de ani....

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #51 : Vineri, 22 Iulie 2016, 21:56 »
Din nou in Irlanda...asta dupa ce am facut o pauza de masa si de ....whiskey la Bushmills. Foarte fain restaurantul, o autoservire in care cu 6-7 pounds mananci un fel de baza, iar de la barul de langa primesti free un paharel de testing...Irish Honey Whiskey Bushmills...Yammy...

Am pornit apoi spre Castelul si Parcul Glenveach. Il vizitasem si acum doi ani si mi-a placut tare mult asa ca l-am introdus si anul acesta in program...Am ajuns cam tarziu, dar suficient totusi sa ne bucuram de privelistile minunate, de gradinile cu vegetatie luxurianta. Pasind pe alei poti jura ca esti in Azore sau Madeira...

Microbuzul cu care am calatorit:

Si hotelul in care am stat la Letterkeny. O atmosfera rafinata si foarte englezeasca...Eu am luat cina singur in restaurant...O friptura de miel de-li-cioa-sa!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #52 : Sâmbătă, 23 Iulie 2016, 07:41 »
A urmat un alt traseu minunat. Parerea mea de rau la sfarsitul acelei zile a fost ca tocmai Connemara, cel mai frumos tinut al Irlandei l-am vazut pe ploaie...Si daca am ajuns la vremea din aceasta excursie ce sa spun, in mare parte am fost norocosi, a mai picat, a mai plouat, dar am avut si 3 zile cu soare - soare, mai mai sa fac insolatie...Ne-a prins ploaia la Befast, spre sfarsitul walking tour-ului, la Kylemore Abbey la finalul vizitei cand eram in Walled Gardens si la Dingle Peninsula. In rest am driblat si ne-am bucurat ?nestropiti? de privelisti, de stradutele de poveste...

Segmentul de excursie a fost Letterkeny - Galway, coasta vestica a Irlandei, fara indoiala cea mai frumoasa....

Prima oprire intr-un mic orasel, plin de culoare, Donegal. Pana sa ajungem ploua din greu, dar cand am coborat din microbuz...a fost perfect. O scurta plimbare de vreo 20 minute pana la castel, o intrare la shopping si inapoi la microbuz. Ne astepta drum lung...

Cel mai bun pub din Irlanda in 2014

Biserica Donegal

Castelul Donegal

Acum doi ani am fost cazati la Bundoran, la Hotel Hollyrood. Tare mi-a placut acolo, mi-as fi dorit sa revin si cu acest grup, din pacate insa cu un an inainte aveau toate locurile ocupate. Si nici nu se potrivea ca oprire in traseul pe care l-am organizat in 2016. Asa ca am vazut Bundoran doar in the way...

Am oprit in parcarea hotelului de pe faleza, Great Northern Hotel ****, un loc in care vin multi impatimiti ai golfului. Bundoran este una dintre cele mai vechi statiuni litorale ale Irlandei, incepuse sa se vina aici la plaja inca din 1770... Sunt o multime de casute de vacanta aproape de plaja, au hoteluri, B&B-uri...Pe malul oceanului este amenajata o alee de promenada are cred vreo 4 km. Sa te tot plimbi...Am pornit si noi pe ea, dar cativa am coborat spre stancile izolate de pe plaja...Mi-am amintit cu placere ca acum doi ani faceam acelasi lucru, dar cu alti amici din Singles Camp...

Cateva imagini din Bundoran  luate din microbuz:

Trebuia sa oprim la Drumcliff un mic satuc asezat la poalele muntilor, Mike insa ne-a sugerat ca e mai bine sa ajungem in portul apropiat. Un loc din care se pleaca pentru a vedea balene...N-am avut mult timp doar cat sa ne dezmortim si sa facem cateva poze. Si din mers am reusit vreo doua imagini...Peisajul era superb!

Asa cum spuneam, parereaa mea de rau a fost ca am traversat un taram de vis, Connemara pe ploaie...Chiar si asa mi s-a parut minunata...Sper ca la anul sa o vad pe soare? La anul? Sau peste doi ani, inca nu stiu cum o sa fac....

Am ajuns in inima Connemarei si bucurie mare, ploaia a stat! Am coborat, am mancat in restaurantul din parcarea Kylemore Abbey si am pornit la plimbare pe alei...Locul este surprinzator de frumos. Manastirea (initial Castelul Kylemore) are cel mai inspirat amplasament pe care l-am vazut in viata mea...La marginea unui lac fantastic, strajuit de un munte verde si salbatic, cu dealuri line, impadurite in jur...Un fel de paradis...Pacat ca proprietarii, cei care au construit castelul nu s-au putut bucura de a locui multi ani, impreuna in el. Margaret Kylemore s-a imbolnavit de dezinterie in Egipt si a murit la 45 de ani...Sotul a ramas s-o planga pana la sfarsitul zilelor...Constructia a ajuns mai apoi manastire de maicute, acestea cumparand proprietatea...N-au reusit nici ele sa se bucure prea mult, un incendiu a mistuit o parte din constructie. Asa proprietarul s-a schimbat din nou...

Harta intregii proprietati:

Biserica gotica de pe proprietate. De la castel pana acolo faci 10 minute intr-o plimbare pe malul lacului...

Walled Garden, amplasate la 2 km de castel. Un shuttle face din 15 in 15 minute transferul vizitatorilor:

Arborele maimuta. Un gimnosperm inrudit cu bradul nostru...Am inteles ca se poate vedea si la Craiova ;D

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #53 : Sâmbătă, 23 Iulie 2016, 07:51 »
In drum spre hotel, am vazut o casa traditionala irlandeza. Am oprit si am fotografiat-o:

Zona aceea de coasta a fost crunt lovita in timpul foametei. Mai exista si acum prin sate case parasite in acea vreme...

Am ajuns la hotel, unul tare tare fain...Mi-a placut mult acolo in special pentru atmosfera...Am rezervat o masa in bistro si in sfarsit ne-am strans cu totii...Am avut si norocul unei seri cu muzica live, un excelent interpret ne-a incantat...

Alegerea mea: fish and chips of course!

Mike gata de plecare! Asta era urmatoarea zi, dimineata...O alta poveste pe care am sa v-o arat alta data...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #54 : Duminică, 24 Iulie 2016, 09:38 »
Good morning! It is the time to go on with the story... :)

Ieri am incheiat cu Mike asteptandu-ne pentru incarcarea bagajelor...Si daca am ajuns la asta trebuie sa remarc o punctaulitate desavarsita a celor cu care am calatorit. Daca am spus 9.00, apai 9.00 a jost, daca am spus in 15 minute ne intoarcem la microbuz, in 15 minute toata lumea era in microbuz gata de plecare. Fara exceptie! Adunarea grupului la ora anuntata este prima si o importanta dovada a bunului simt, a respectului fata de ceilalti. In acest fel, fara intarzieri si fara amanari de plecare, ca organizator poti folosi timpul la maxim, iti posti planifica fara marje de siguranta programul! Bravo grup si va multumesc pentru intelegere!  :flori:

Ruta zilei era Galway - Limerick, iar prima oprire a fost dupa doar cateva minute. Seara precedenta ajunsesem tarziu la hotel si nu ne-am mai putut bucura de ocean si stabilisem sa lasam asta pe dimineata..Asa ca la 8.45 ne plimbam pe Salthill Promenade, o faleza pietonala de...7 km! Minunat sa inspiri aerul sarat, sa privesti valurile spargandu-se de tarm, si pe cei brrr care erau in apa. Oceanul nu are mai mult de 12 - 15 grade dar oamenii fac baie in Irlanda cu usurinta cu care o facem noi cand apa are 23 de grade...Calit popor!

Dupa Salthill Promenade, Mike ne-a propus sa vizitam foare aproape de Galway un mic sat, Claddagh se numeste, vestit in lumea intreaga pentru inelele sale de prietenie si de casatorie. Puteti citi despre asta mai multe aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Claddagh_ring. Acesta este modelul de inel Claddagh:

Si acestea sunt imagini din pitorescul sat Claddagh:

Cu bucuria unui astfel de loc in minte am plecat mai departe. Urmataoarea tinta, cel mai fotografiat castel din Irlanda: Dunguaire Castle. Care seamana destul de mult cu mult mai celebru Eilean Donan din Scotia, acolo unde s-a filmat Highlander:

Langa parcarea de autocare, 2 case traditionale irlandeze pe care am tinut sa le vedeti:

Din microbuz:

Am intrat in alt tinut fantastic, care merita luat la picior...Este minunat! Campurile, dealurile si chiar muntii sunt caroiate in mici sau mai mari parcele verzi verzi, inconjurate de ziduri de piatra. In Burren se petrece un fenomen foarte interesant: locul este foarte pietros, iar roca cu care este acoperit e una calcaroasa, un tip de dolomit. Fiind poroasa absoarbe apa si o conduce in golurile create in timp. Sub influenta razelor solare totul se comporta ca un vas pus la incalzit, caldura acumulata mentinandu-se ca intr-o baterie, mult timp. Asa se explica explozia de flori de roca din mai atunci cand fotografii din intreaga lume sosesc aici sa fotografieze minunea...

Peisajele nu pot fi descrise in cuvinte, este un loc de care te indragostesti de cum ai pasit in el...Eu m-as fi dat jos mereu sa fotografiez, sa ma bucur de privelisti. Cu siguranta ca alaturi de Connemara o sa faca subiectul unor vacante special destinate...

Pe drum prin Burren:

O mai jos, nu o sa va vina sa credeti ce am gasit in Irlanda! Un loc in care singles din toata Irlanda se intalnesc 3 saptamani pe an pentru a socializa, a se cunoaste, a se distra si cine stie, poate sa-si gaseasca perechea potrivita...Aici link-ul festivalului: http://www.matchmakerireland.com/, iar orasul se numeste Lisdoonvarna.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #55 : Duminică, 24 Iulie 2016, 10:48 »
Adaug la regretul meu ca am prins ploaie in Connemara, in cel mai frumos loc din Irlanda si acela ca nu am ajuns cu voi inca in 2-3 locuri pe care le planuisem. As fi vrut mult sa vedeti un alt fenomen de eroziune foarte interesant Flaggy Shore (care BTW era la doar 2 km de soseaua pe care rulam, dar pe langa care Mike a trecut cam in viteza, ca nu cumva sa mai facem o oprire si acolo... :-[) si Poulnabrone Dolmen, un mormant care seamana mult cu Stonehenge. Drumul cu oceanul in dreapta a fost frumos e adevarat, avea dreptate Mike, doar ca am revazut harta si era exact ceea ce gandisem eu, pana la intersectia cu drumul spre Pestera Aillwee. Deci nu era initiativa lui....Acolo daca se continua pe drumul pe care-l "desenasem" eu pe harta ajungeam la Poulnabrone Dolmen si treceam muntii stancosi ai Burren-ului. Asa continuand drumul pe coasta n-am mai vazut asa cum promitea el nimic deosebit....Mi-a placut Mike, a condus impecabil, este un sofer ghid foarte bun, dar din pacate strictetea lui cu programul zilnic de 9 ore, drumurile foarte inguste si aglomeratia din unele locuri mi-a rapit posibilitatea de a va oferi cele 2-3 locuri de care v-am vorbit...

Si uite asa povestind de regrete, am ajuns la Cliff of Moher. Nici nu stiti cat m-am rugat sa prindem vreme frumoasa, sa vedeti acel loc fara ploaie, fara a fi amenintati de nori...Si CINEVA m-a ascultat asa ca am avut o vreme excelenta ideala pentru o plimbare. Doua ore am mers incontinuu, uimiti de ceea ce a putut zamisli natura acolo pe faleza stancoasa ce strajuieste oceanul. Verdele din jur, peisajul stancilor cazute dramatic in apa, simpaticii puffin ce roiau spre cuiburi, apa extraordinar de clara...toate astea te fac sa urci in sfere de fericire si bucurie greu de explicat...Uimitor loc, de-a dreptul incredibil! Pozele nu pot arata mare lucru pt ca nu pot panorama ceea ce se asterne in fata ochilor acolo...Totusi cateva imagini am adus si acasa si vi le arat si voua:

Si din nou pe drum:

Pana am ajuns la ocean:

Apoi la alt castel pe care l-am vazut on the way: Bunratty Castle

Pe la 18.00 ajungeam la Limerick...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #56 : Duminică, 24 Iulie 2016, 12:56 »
Limerick, ce orasel frumos...Si ce Guinness-pub-uri are!  ;D ;D ;D

N-am stat prea mult pe ganduri la hotel si am pornit cu o parte din grup sa exploram zona insulara, cea veche a orasului. Acolo unde se afla Mary's Cathedral si King John`s Castle . Tare mult mi-a placut plimbarea si cea de seara in grup si cea de dimineata singur, pe cheile raului Shannon, acolo unde o colonie neobisnuit de mare de lebede isi aveau habitatul...

Pasarela care se vede in planul din spate face legatura pietonal cu insula. Cum era inchisa am facut un ocol, prin parc pana la St Mary's.

Mare forfota era in si in jurul acestui pub. Se pregateau de live, aveau si dansatori de Irish. Ne propusesem sa revenim dar n-am mai facut-o. Spre seara, la sfarsitul plimbarii, am poposit la un pub tare - tare fain. Am gasit o atmosfera atat de placuta...

St Mary's Cathedral

O biserica protestanta, asta pentru ca in oras traiesc destul de multi englezi.

Multe din graffiti sunt absolut senzationale...Este de fapt un art-street...

King's John Castle

O scoala masonica. Au fost destul de multe in Iralnda....

Acesta este pub-ul in care am "poposit"...

Plimbarea de dimineata:

Offline Ancutza

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 78
« Răspuns #57 : Duminică, 24 Iulie 2016, 13:58 »
Buna!
Am primit mail-urile tale cu fotografiile si le-am parcurs cu aducere aminte foarte placuta. A fost o excusie minunata, am cunoscut oameni frumosi, am vazut locuri de vis parcurgand o tara intreaga . Mi-a placut ca am alternat mersul in masina cu vizitatul obiectivelor si strabatut la picior o bucatica de Irlanda. si incantator a fost ca am putut iesi serile fie vizitand orasele in care eram cazati, fie facand excursii "tematice" in pub-uri. Din punctul meu de vedere a fost o iesire foarte frumoasa datorita ghidului, dar grupului care s-a sudat foarte repede. Asteptam pe urmatoarea!!!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #58 : Duminică, 24 Iulie 2016, 15:29 »
Sunt multumit si fericit cand vad ca ceea ce gandesc, muncesc si ofer este apreciat! Ca orice om de pe pamantul asta si eu functionez pe baza de motivatie, asa ca orice actiune pe care o simt reusita inseamna pentru mine "combustibil"... :) Ma bucur ca ti-a placut Anca!

E vremea sa va arat acum un popas din drumul nostru din penultima zi cand am strabatut, plecati din Limerick, Dingle Peninsula si Parcul National Killarney pentru a ajunge in sudul Irlandei, la Cork.  Este vorba de un sat cum nu se poate mai pitoresc cu casute pline de culoare, cu mici gradini pline de flori...Este o mica localitate, de doar 900 de locuitori aflata  cam la 15 km. sud de ora?ul Limerick. Se spune ca e cel mai frumos sat din Irlanda.....

Asezat pe loca?ia unui vechi sat ?i a fost refacut cu ajutorul statului ca o localitate de patrimoniu, care sa conserve obiceiurile, traditiile ?i istoria locului.
Am colindat aproape o ora prin sat, admirand, fotografiind biserica si cladirile vechii manastiri, dar in special micutele case acoperite cu stuf acoperita cu stuf. Nu sunt locuite ci transformate in restaurante sau magazine, dar farmecul lor nu a scazut deloc din acest motiv....

Geraldines Kildare a dezvoltat Adare undeva in timpurile medievale, dar felul in care arata satul acum se datoreaza în mare masura lui Dunravens care a ridicat un conacului în 1831.
1765 John Wesley a predicat oamenilor din Adare de sub un copac ars în apropierea franciscana, acesta fiind pastrat de manastirea de calugari pâna la aproximativ 1860. Astazi, o piatr? marcheaz? locul pe care era acel copac. Metodistii tin in acel loc, in fiecare an in luna iunie o ceremonie.
La începutul secolului al 19-lea, contele de Dunraven, a pus planurile str?zilor si caselor pe care le-am vazut lin plimbarea noastra. Aceste terenuri si locuinte au fost închiriate pentru chiriasi sub diferite forme, unele dintre contracte pastrandu-se chiar si azi....
Satul Adare este de o bogatiie arhitecturala greu de evaluat . Casele originale, construite de Lordul Dunraven in 1820 sunt reconditionate si acum ofera o priveliste cum nu se poate mai pitoreasca.....

Offline MAC

• Full Member
  • Mesaje postate: 180
« Răspuns #59 : Duminică, 24 Iulie 2016, 22:12 »
Frumoasa povestea Gigi :). Multumim :flori:
Despre Scotia si Irlanda aveam o imagine cenusie,Tot intrebandu-ma de ce,am ajuns la filmele copilariei si adolescentei,vazute
alb/negru.O posibila explicatie...