Autor Subiect: Petrecere de sarbatori 11 - 13 decembrie 2015  (Citit de 40587 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline EmBo

• Hero Member
  • Mesaje postate: 907
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Petrecere de sarbatori 11 - 13 decembrie 2015
« Răspuns #135 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:12 »
...dubita in care porcul-Zmeu Ghita se ascunsese de frica voinicilor.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #136 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:15 »
Degeaba insa s-a ascuns Ghita, voinicii l-au dibuit si s-au hotarat sa-l scoata pe campul de batalie din spatele pensiunii, unde sa-si incerce puterile intr-o lupta dreapta.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #137 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:22 »
Odata ales locul bataliei, cele doua parti s-au infruntat din priviri si vorbe/guitari, negociind alegerea armelor.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #138 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:27 »
Nea Ion Macelaru a decis sa-si aleaga 5 cutite, un topor si un ascutitor Knife Sharpening (ca pila nu pot sa-i zic :) ).

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #139 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:35 »
Ghita, curajos neinfricat, a ales sa lupte cu mainile (copitele) goale, sperand ca forta bruta si istetimea proverbiala a neamului lui si dreptatea universala sa izbandeasca in lupta dreapta cu voinicii satului, pentru ca Ghita sa apuce Craciunul in cotet si nu in oala cu sarmale.

N-a fost sa fie asa...
Voinicii mei s-au luptat vajnic cu porcul Ghita pret de un sfert de ora si l-au dovedit pana la urma, pe el si dreptatea universala totodata.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #140 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:43 »
Nea Ion Macelaru a indeplinit apoi tot ritualul trecerii in nefiinta a porcului Ghita.
A inceput prin a-i pune paie in gura, spre a-l pregati de purificarea prin rug.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #141 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:48 »
Si ce mai rug!
Flacarile s-au inaltat cat casa, purtand usor spre cer sufletul lui Ghita, spre raiul vesnic al porcilor sacrificati de Craciun.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #142 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:50 »

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #143 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:51 »
A urmat apa fierbinte...

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #144 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:52 »
...si mai apoi sarea pamantului...

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #145 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:57 »
...ca ritualul de pregatire sa fie complet.
Focul, apa si pamantul s-au regasit intr-o cazna de purificare menita sa ne impace cu cel jertfit, acordandu-i respectul cuvenit.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #146 : Luni, 14 Decembrie 2015, 23:59 »
Ghita, primenit proaspat, e pregatit acum...

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #147 : Marți, 15 Decembrie 2015, 00:02 »
...pentru intalnirea cu noi, intermediata de nea Ion, care-si ascute inca o data cutitul deja ascutit.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #148 : Marți, 15 Decembrie 2015, 00:13 »
Inchei aici povestioara mea, cu ultima poza prin care ma-ntreb si va intreb: ce-a gasit nea Ion Macelaru in maruntaiele lui Ghita?
Nu stiu exact, deoarece noi am plecat in vizita de la Sibiu si ne-am intors dupa cateva ore, cand totul se terminase, dar cred ca a gasit carnati si jumari, piftie si untura si caltabos, deoarece asta am primit cei care am ales sa beneficiem de darurile lui Ghita pentru noi.

Cei de la pensiune au facut si o pomana pentru sufletul lui Ghita cel-mult-grohaitor si in mod firesc i-am spus Pomana Porcului.

Offline EmBo

• Hero Member
« Răspuns #149 : Marți, 15 Decembrie 2015, 00:28 »
Si pentru ca am infatisat mai sus cum s-a facut taierera porcului la Sibiel, mi s-a parut util sa va arat aici un text clasic anonim despre acest obicei romanesc, "Tăierea porcului la români":

Slabit dupa cele 40 de zile de post, capul familiei nu poate taia porcul de unul singur, asta e de la sine inteles.
Ii va veni deci in ajutor intreaga ramura barbateasca a familiei precum si vecinii care doresc sa asiste la marele eveniment.

Inainte de a ne apuca de treaba, trebuie sa fim prevazatori si sa ne pregatim din timp anumite ustensile si instrumente, strict necesare .
Si sa nu uitam : activitatile care vor urma presupun folosirea unei cantitati mari de apa calda , deci focul trebuie sa duduie non stop sub oala.
In acest fel treburile vor merge „snur” si nu va trebui sa intrerupem activitatile pentru a cauta una sau alta.

Daca am avut grija sa nu dam de mancare cel putin 12 ore porcului inainte de marele eveniment, scoaterea lui din cotet nu ar trebui sa ridice probleme.
De cele mai multe ori grasunul protesteaza la vederea celor 2-3 persoane care-l deranjeaza pe la orele sase-sapte ale diminetii.
Mai tras , mai impins… se lasa pana la urma convins sa paraseasca caldura cotetului si sa dea piept cu gerul lui Ignat.
Oricum, odata iesit din cotet, ar fi bine sa legati macar unul din picioarele porcului, altfel ati putea avea surprize.

Odata ajuns la locul unde va fi taiat , porcul va fi legat obligatoriu cu cate o funie de fiecare picior din partea dreapta.
Funia de la piciorul din spate va fi legata de un par pe care am avut grija sa il infigem in pamant prin batere.
Tragand de funia din fata , dupa 1-2 opinteli sanatoase, vom reusi trantim la pamant porcul si sa ii imobilizam apoi picioarele din fata.
De obicei aceasta operatiune va fi efectuata de catre cel mai vajnic dintre cei prezenti.

Dupa ce porcul a fost asomat cum scrie la carte, vom trece la urmatoarea parte a operatiunii: cu ajutorul unui cutit cu lama lunga de minim 20 de centimetri vom efectua taierea si sangerarea.
Este recomandabil ca cei prea slabi de fire sa nu participe la aceasta activitate.
In popor se spune ca porcul isi da duhul mult mai greu, daca este privit de un om milos.
Tocmai de aceea femeile nu sunt bine venite la aceasta indeletnicire.
Dupa aproximativ 5-10 minute , putem considera ca s-a scurs suficient sange si vom trece la pasul urmator.

Aici metodele difera in functie de arealul geografic in care locuieste proprietarul porcului.
In unele zone (Muntenia, Ardeal si o parte din Moldova), porcul va fi acoperit cu paie si i se va da foc pentru a i se indeparta parul.
Dupa ce este parlit astfel, va fi stropit cu apa (sau se va arunca peste el zapada) apoi va fi acoperit cu un strat gros de paie si lasat asa jumatate de ora in vederea fragezirii soriciului.
In alte zone (Bucovina de exemplu) indepartarea parului se efectueaza numai cu ajutorul apei fierbinti.
Astfel, porcul va fi asezat culcat pe burta intr-o covata de lemn si udat temeinic cu 6-7 galeti de apa clocotita pentru a i se opari pielea si a i se smulge parul mai usor (soricul cu par nu prea are gust bun).
Dupa frecarea cu peria , porcul va fi razuit cu cutitul pentru a fi indepartat stratul superficial de piele arsa , apoi va fi clatit din nou.

La finalul acestor activitati vom avea un grasun curat ca lacrima si vom putea trece la etapa transarii.
Dupa ce porcul a fost curatat si toaletat, trebuie sa bem cateva paharele de tuica fiarta cu piper ca sa ne ferim de gerul lui Ignat.
Este ragazul in care barbatii casei se pregatesc pentru o activitate migaloasa care va dura intre 1 – 2 ore, in functie de priceperea si calitatile lor de macelari amatori: transarea.