Acasa...dupa 9 zile petrecute intr-o tara care nu are cum sa nu te impresioneze! Prin istoria sa, prin oamenii sai, prin simplitate, prin locurile fantastice, prin castelele lor de poveste. Au fost o multime de lucruri care m-au incantat, care mi-au bucurat mintea si sufletul. Nu stiu ce as putea alege mai important sa povestesc din tot ce am vazut...Si nu stiu despre ce ar trebui sa vorbesc mai intai...
Hai totusi sa incerc si incep cu cineva pe care l-am cunoscut acolo si care mi-a placut mult, mult de tot - soferul si insotitorul nostru, William. Asa cum am ramas eu incantat de el tot asa sunt convins ca la randul nostru o sa-i ramanem adanc in memorie si poate un pic si in suflet...Pe drumul spre casa l-am sunat si l-am simtit tare emotionat si impresionat ca deja ne era dor de el...Un om "fantastic" asa cum defineste el Glenmorangie...

M-a impresionat din nou in Marea Britanie - dar senzatia este mai pregnanta in Scotia - simplitatea oamenilor, decenta lor si modul deschis in care comunica cu tine. Chestia cu zgarcenia este absolut gratuita si cred ca a fost inventata de englezi...Cel putin William a fost de-a dreptul generos, de la randul de whisky din prima seara, pana la plata a doua intrari la Royal Lochnagar, pt cei care nu-si cumparasera bilet din tara...Nu era ocazie sa nu ne serveasca cu un rand de bere...Diana, ospatarita de pe Skye ne-a confirmat generozitatea scotienilor, asa ca am scos din dictionar "zgarcenia scotiana".
Scotienii tin mult la traditii, sunt extrem de mandrii de portul lor, de istoria lor, de oamenii de a caror nume se leaga descoperiri, opere...E clar ca sunt nationalisti, dar in sensul bun al cuvantului.
Am incercat in excursia asta sa punctez lucrurile mai deosebite, ce particularizeaza Scotia: castele, lacuri, peisajele montane,aranjamentul gradinilor, a parcurilor, whisky-ul, micile lor mestesuguri...Nu ma laud, dar sunt convins ca am reusit ca cei care au fost cu mine si au participat la ceea ce am organizat in fiecare zi, au reusit sa-si formeze o imagine foarte conturata si clara despre Scotia. S-o inteleaga.

O masina noua si asa cum l-am descris pe William - un sofer mai mult decat jovial.

Pe strazile Endinburgh-ului...

Vechiul ponton din Leith

Alarma la Stirling! Prilej perfect sa cunoastem si sa ne fotografiem cu gazdele.

In castel...personajele erau in picioare...doar pozele mele sunt culcate...

Casele lor sunt joase si modeste. Dar gradinile sunt adevarate colturi de paradis...

Lacurile lor sunt inguste si foarte lungi. Le numesc "loch". Ei spun ca in Scotia exista un singur "lake", Cathrina. William a facut un ocol de 60 mile doar ca sa ni-l arate. Si intradevar merita vazut. Se circula cu ambarcatiuni mici cu abur dar exista si unul mai mare si care face inconjorul lacului: "Walter Scott". O plimbare pe malul lacului este absolut incantatoare...

Inainte de a ajunge in "valea masacrului" - Glecoe, am tras la un han traditional. In zona erau o multime de caprioare libere...O imagine care mi s-a intiparit in minte...

Trebuie ca oamenii astia din Scotia sunt tare bine caliti. Am vazut o multime de oameni imbracati foarte usor, chiar si in zilele reci. Dar fata asta m-a impresionat de-a dreptul. Intr-una dintre zile am facut o excursie montana, langa cel mai inalt varf a lor, Ben Nevis sa vedem cea mai mare cascada din Scotia. Sus mai era zapada asa ca apa care venea din cascada era extrem de rece. Si totusi o fatuca facea baie in rau...

Biericuta si langa. hotelul in care am stat la Fort William. M-am indragostit de locul acela...In hol si restaurant era o atmosfera tipic britanica, iar in zona toata lumea era montagnarda...se pregateau de escalada.

In fata hotelului erau mai multe masini de epoca. Fusese o prezentare, insa noi care fusesem in dupa amiaza aceea la munte am pierdut-o...

Si nenea sta tot rasturnat imi apare in tynpic, il las aici pt ca tare mi-a placut de el. Si de colegul lui din sala de banchete, care vazandu-ne un grup vesel foarte repede a interactionat...Si au iesit niste poze...

Pacat ca nu se pot prezenta...

Castelele lor sunt fantastice! In acesta, Eilean Donan, s-a filmat Highlander.