Planuiam sa scriu deseara, dar cum atunci am un alt program, am devansat un pic povestea ultimei zile petrecuta in Scotia.
Cu bagaje si zambete ne-am urcat in microbuz cu destinatia Balmoral, castelul reginei Marii Britanii si apoi Perth, ultima noastra gazda pe pamant scotian. De dimineata inainte de plecare am analizat cu William posibilitatea a inca doua opriri: Elgin (cu o zi inainte vazusem doar plaja) si Aberlauer. Am socotit, am impartit si ne-a iesit. La limita, dar se puteau face. Asa ca prima oprire a fost la Elgin.
Ce orasel frumos! Este de fapt o statiune, are doua terenuri de golf profesionist, doua plaje cotate premium si mai multe resorturi. Este unul dintre orasele resedinta monahala, dar in timp localitatea si-a mai pierdut din importanta. A ramas insa un locsor plin de farmec.
Dupa 40 minute petrecute in centrul Elgin-ului am pornit spre Aberlauer, vestit pentru Walkers - biscuitii care se produc acolo. Langa este cea mai veche fabrica de kilt-uri din Scotia si pentru ca este Spey - cel mai faimos tinut al whisky-ului - din intreaga lume, sunt de asemenea mai multe distilerii. Marci de top se produc acolo...Am intrat in magazinul celor de la Walkers, apoi am traversat parcul pt a ajunge la punctul de informare turistica. Doamne ce diferenta intre bataia de joc de la noi si ce inseamna acolo un astfel de loc. Nu mai stiu ce reviste, ce pliante sa-ti dea cu ce sa te informeze mai mult. Cand le-am zis ca suntem un grup, m-a rugat sa-i invit pe toti sa vada centrul, sa le povesteasca ceva despre zona. Mi-am cerut scuze, le-am explicat ca suntem doar in trecere si asta fuga, dar am promis ca data viitoare cand vin in Scotia am sa afectez pt Aberlauer 2 ore. Chiar merita!
Walkers - biscuitii cu arome, vestiti in toata lumea!
In Aberlauer
Am urcat si coborat, iar am urcat si iar am coborat, trecand prin sate, prin defilee, prin statiuni montane. Peste poduri de pietra, pe drumuri inguste, serpuitoare si tot un deal si-o vale. Asa ca nu e de mirare ca unora le-a fost cam rau...Noroc ca drumul nu a fost lung si am ajuns destul de repede la Crathie Church, bisericuta parohiala care serveste 3 sate si unde regina se roaga atunci cand sta la Balmoral. Foarte simpla, foarte modesta, in stilul protestant britanic.
Crathie Church
De la bisericuta, la o aruncatura de bat este castelul Balmoral. Am intrat cu microbuzul, am fost lasati sa facem asta, am luat apoi fiecare audio ghidurile si ne-am imprastiat pe domeniul regal. Am fost din nou impresionat de simplitate, normalitate si lipsa de fast pe care o astepti la un castel regal. Am vazut jucariile lui Charles, nu difereau cu mult de cele cu care ma jucasem eu cand eram copil. Cred ca asta a salvat monarhia britanica - faptul ca sunt lipsiti de fandoseala aceea care repugna omului simplu, de orice obicei sau lucru strident si care ar deranja lumea. Curtea, gradinile sunt curate, ingrijite, dar nu la modul exagerat. Gazonul este intretinut ca oriunde in Marea Britanie, padurea din jur este curatata, dar da impresia unei salbaticii si a unei naturaleti.
Castelul Balmoral
Am aflat acolo ca familia regala participa la lucrarile de gradinarit, ca pregatesc picnic-urile, ca se comporta ca niste oameni absolut normali cand merg acolo. Se plimba, citesc, calaresc, pescuiesc, nimic fastuos sau neobsnuit.
Gradinile Balmoralului, cu flori si...ceapa!
De la Balmoral Castle am plecat sa vedem de unde isi ia regina whisky si am ajuns foarte curand (cred ca unt doar 2 mile pana acolo) la Royal Lochanagar. Vreau sa va spun ca a fost cea mai didactica experienta pe care am avut-o vreodata. O multime de lucruri despre whisky, despre aroma, despre influenta apei, a butoiului, despre tarie, ce inseamna single malt, ce inseamna blended am aflat acolo. Mi-a placut mult. In loc de un tur d 30 minute am stat aproape o ora, asta si pt ca am fost un grup interesat de ceea ce ni se explica. De multe ori ghidul scurteaza sau evita anumite explicatii daca simte lipsa de interes...Am si gustat u pic de Royal Lochanagar, o marca ce se face in serie foarte limitata si cu o tehnologie foarte veche, garantand calitatea de first class. Este fantastic, e o diferenta intre ce bem noi obisnuit, blended si ce se face acolo single malt, incat nu poti numi ambele bauturi tot whisky. Acolo am aflat, cand am vazut cat de tare este whisky-ul veritabil, ca se adauga obligatoriu apa (nu de catre chelner evident), in nici un caz gheata...
La intrare
La prezentare. William intarea explicatiile...
In depozit
La degustare
Am plecat si de la distilerie si spre dupa amiaza am ajuns in Perth. Eu am avut camera in alt hotel, nu am mai gasit in acelasi loc cu grupul, asa ca ne-am cam despartit acolo. Unii am inteles ca au mers la localul de langa hotel si ca au fost foarte multumiti, altii s-au delectat cu magazinele din jur. Eu am preferat o iesire pana la un magazin sa-mi iau ceva de mancare, timp in care am facut si cateva fotografii. Cand am iesit din supermaket a inceput sa ploua si sa nu patesc ca anul trecut cand la fel ultima jumatate de ora a insemnat ud pana la piele, am alergat pana la hotel. Si am scapat.
Cateva imagini pe care am reusit sa le iau in Perth. Nu mi-am putut face o idee despre aceasta localitate, era pustiu cand iesisem eu, singura activitate era in pub-uri si langa hotel era o premiera de teatru...
Dimineata l-am asteptat pe William in fata hotelului, plecase si el pana acasa, sta la vreo 70 de mile de Perth. S-a intors destul de obosit, l-am simtit si cam nostalgic. Apoape ca nu a scos nici un cuvant ot drumul. L-am tot provocat, dar degeaba...Mi-a raspuns monosilabic sau cu cate o glumita simpla...O imbratisare si gata, ne-am despartit noi grupul spre avion, el spre alt grup, de care era innebunit: niste fete sarbatoareau la Liverpool ziua burlacitelor. Si intr-o tara in care chiar si ghida spunea ca bautura face parte din cultura poporului, va puteti singuri da seama cam la ce se astepta William ca va fi in masina dupa betiile fetelor...
Sper ca am reusit sa va arat cate ceva din Scotia, sa intelegeti acea tara, sa va formati o idee despre ce se poate vedea acolo...
Inchei aici, ne intalnim pe alte topicuri!