Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Relaxare la SPA - Hajduszboszlo 22 - 27 aprilie 2015
admin:
Daca vremea este frumoasa - si sper ca vom fi intampinati cu soare... :) - o sa facem o excursie si la Hortobagy, la Parcul National. Tare mult am vazut ca a placut locul acela "gastii" din toamna!
Am scris un articol mai lung de prezentare a zonei de parc national din puszta, urmeaza sa mai scriu si despre traditii...Si apropo de traditii: data trecuta Eva imi povestea de o csarda (nu cea din centru Kemences unde nu putem lipsi - este deja traditie sa ne distram acolo) la vreo 15 km de Hajduszboszlo si unde putem avea organizata o seara maghiara, cu dansatori, cu cantareti, cu vin baut din corn...
Articolul despre Hortobagy il puteti citi urmarind link-ul: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1706.0.html
Si daca vreti sa ascultati muzica de cetera de la csarda, aveti mai jos un clip pe care l-am incarcat pe youtube:
www.youtube.com/watch?v=3C6598m17lI&feature=youtu.be
admin:
Viata maghiarilor de stepa (Marea Campie) a fost strans legata de cai. Fara cal acolo nu se putea supravietui...De aceea copiii erau invatati inca de mici sa calareasca si sa stapaneasca in dresaj bidiviul.
Istoric acolo s-au intalnit trei traditii: una adusa de triburile sosite din zona Volgai de mijloc si care au constituit baza de formare a poporului maghiar (la inceput agricultori mai apoi crescatori de animale), apoi cumanii, un popor turcic foarte viteaz si cu care suntem si noi romanii inruditi (dar nu stiu din ce considerente nu prea recunoastem si amintim asta) si hunii lui Atilla (atatia cati au mai ramas dupa moartea conducatorului si imprastierea lor in cele patru zari). Daca am amintit de huni, as face o paranteza pt a-mi prezenta punctul de vedere: hunii au fost nomazi turcici proveniti din zona Uralilor si nu mongolici cum am mai vazut scris. Stiu, sunt multi care pledeaza pt originea mongolica, dar am multe argumente sa nu fiu de acord. Nu e locul aici sa le enumar, probabil am s-o fac intr-un articol separat si dedicat...Oricum de aici pleaca multe confuzii...
Toate aceste trei entitati erau recunoscute pentru apropierea lor de cai, ori intalnirea lor intr-un spatiu nu foarte intins a dus la dezvoltarea cunostiintelor despre cresterea si pregatirea acestora. Rezultatul se vede si in filmul de mai jos, parte din spectacol putand fi urmarit la Hortobagy, in Parcul National.
www.youtube.com/watch?v=Yii-8iESSVI
admin:
Mancarea traditionala in Ungaria este gulasul. Acesta n-ar fi existat daca din America de sud nu s-ar fi adus (la inceput ca planta decorativa) ardeiul iute rosu. Dupa ce s-a copt, acesta este lasat la uscat si apoi macinat si transformat in praf. Boiaua cum ii spunem noi, acesta este ingredientul ce da savoare. In Ungaria se mananca peste tot acest gen de ciorba mai groasa, consistena. Cea mai buna este gatita la foc domol cu lemne, dar e foarte bun si daca e preparat in bucatarie...Ce contine aceasta mancare? Are in reteta ca materie prima si ngrediente: pulpă de vită, piper, ceapă, usturoi, unt, paprica dulce, paprica iute (boia), sare, foi de dafin, otet, roşii, ardei iuţi, cartofi, făină, smântână. Pai cu atat de multe cum sa nu fie buna? ::) :) Va recomand ca la servirea in farfurie sa mai adaugati si un varf de cutit de eros piszta (pasta de ardei iute). Asa o sa fie mai iute si o sa primeasca o savoare in plus...V-am facut pofta? ...
Ah, era sa uit, exista si varianta cu fasole, se numeste bob gulas...si e la fel de bun! La Eva,la Hajduszboszlo puteti alege si gusta seara din amandoua...
admin:
Ungaria are un adevarat cult pentru relaxarea cu ajutorul apelor termale. Se spune ca ar fi chiar pe primul loc in Europa...Are peste 1500 de SPA-uri, majoritatea tipice romane, grecesti si turcesti ca arhitectura.
Dintre cele vechi si mai cunoscute: Baile Széchenyi (va amintiti cei care ati fost cu mine la Budapesta, tin ca atunci cand vizitam Piata Eroilor si Parcul orasenesc Varosliget, sa se vada si aceste bai), Gellert (si despre acestea v-am vorbit, de asemenea despre dealul la poalele caruia se afla complexul si de despre episcopul care a dat numele), Baile de pe Insula Margareta - alt loc pe care-l vizitam de fiecare data cand mergem la Budapesta...
Complexul Hungaro SPA de la Hajduszboszlo este ca suprafata de apa, cel mai mare din Europa. El inglobeaza pe langa Aqua Palace, locul unde mergem noi de obicei, zona de bazine exterioare si de asemenea cele de tratament, de langa.
admin:
Ungurii platesc cel mai mare TVA din Europa, 27%. Si noi il platim cand mergem acolo... :-\ Din pacate pentru ei, dintr-un popor care la un moment dat a fost mai mare decat Franta, a ajuns o palama de pamant, cu destul de multe probleme de resurse si financiare.
De fapt istoria lor a fost un urcus si un coboras continuu...O data mari invingatori cuceritori, o data mari invinsi, iar invingatori si iar invinsi si tot asa...Acum, imprastiati in lume, cu doar un sfert din populatie traind intre granitele tarii, ungurii sunt doar o umbra a ceea ce au insemnat odata sub conducerea lui Arpad, Stefan cel Sfant sau Matei Corvin...O natiune care a platit scump ca s-a razvratit impotriva austriecilor si dupa 100 de ani impotriva bolsevicilor...Le-au murit milioane de oameni in rascoale si revolte...
Dar aici trebuie sa vorbim de lucruri frumoase, de bai, de relaxare, wellness, nu de impozite si de rascoale... De aceea, sa dau gradual o nota vesela la final, intai "Dans maghiar no 1" de Brahms si apoi de acelasi compozitor "Dans maghiar no 5"
www.youtube.com/watch?v=bsbm7Wa3bBo
www.youtube.com/watch?v=3X9LvC9WkkQ&index=2&list=RDbsbm7Wa3bBo
Sa aveti o seara frumoasa!
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă