Scrise de noi > Articolele noastre
Respectul fata de traditii si obiceiuri
admin:
Da, ai dreptate Silviu, tocmai asta si vroiam sa explic. Sentimentele se manifesta diferit in provincie (am vazut asta si in anumite zone din Moldova, nu doar in Ardeal) fata de Bucuresti. Explicabil aici la noi. A fost o zona in care statutul de roman era aproape sinonim cu iobagia si nu la boier roman cum era in Regat, ci la grof. Pentru ungur nu existai, te trata mai rau ca pe un animal. Nu mai vorbesc de perioada dualismului... Stii cam cat de greu a supravietuit aici romanismul?
De multe ori mai ia filogermanitatea si ma trage dupa ea, admirand poate exagerat pe sasii pe langa care am trait ca margineni, - ca doar de aici ne vine porecla - nu de la nu stiu ce acte de vitejie -. Stii ce drepturi aveau romanii in cetatea Sibiului? Nici unul! Pana in 1905 nici macar un roman nu s-a putut apropia de Consiliul Municipal, era "verboten fur uns". Pe centru, nu am avut voie pana tarziu si atunci doar romanii "domni". Imi spunea bunicul, ca romanii - oamenii de rand, aveau voie doar pe strada cu catedrala, nu si pe cea comerciala...
steliana:
(re)mentionez, dpmdv: traditie, obiceiuri, rezulta identitate.
cum stim sa purtam acestea ... apartine "portului" din sine. imi amintesc acum ceva ani, un martisor - inel - din lut - primit de la nora mea; rasare dintre cristale!
cand cunoastem valorile ... nimic altceva nu mai are valoare.
da ... prin 70-80 ... purtam blugi cu ie si traista tesuta la "razboi" ... am dat moda in liceu; intr-o luna toate fetele vizitasera bunicii, cautand in lada cu "zestre"::)
de ce pretul unei ii, depaseste pretul unui aceluiasi articol "de firma"?
de ce prietenii adora cadourile traditionale tarii pe unde am/au fost in vacanta?
sssttt ... cand au vazut americanii - cuscrii mei - o plosca si o naframa din borangic ...
sa va spun cand au gustat "bubugica?" :2funny:
capsuna:
eu stiu o producatoare de ii la Breaza, lucreaza frumos, daca vreti fac rost de nr de tel
admin:
Da, ar fi super Capsuna!
CamiCamelia:
Si eu stiu pe cineva din Cisnadie... :)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă