Scrise de noi > Articolele noastre

Respectul fata de traditii si obiceiuri

<< < (3/10) > >>

silviu:
eu inteleg ca traditiile, obiceiurile, portul sunt lucruri serioase si daca nu le iubim, la fel ca pe formele de relief, nu suntem iubitori de tara si popor, recte patrioti.
se cam exagereaza. doar n-o sa ne imbracam acum toti in costume populare si sa ne trambitam patriotismul de la balcon? ce, daca ma imbrac in jeansi si ma dau cu bmw-ul pe dorobanti, sunt mai putin patriot decat cel in costum popular care conduce logan?
sa nu confundam patriotismul de tip judetean cu devotamentul fata de patrie si popor.
in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, ostasul roman lupta cu arma-n mana dar injura toti ofiterii si tara care l-au trimis pe front; ziaristii sedeau frumos acasa si scriau articole despre cat de frumos e sa lupti pe front si ce fiori de patriotism trebuie sa te strabata acolo, in prima linie. cand ii invitai sa participe si ei la lupte, sa fie si ei strabatuti de fiorii aia patriotici, hopa!... o dadeau cotita, ca stai sa vezi, ei lupta cu stiloul si bla-bla...deci, asadar si prin urmare, care era patriotul si care...?
intr-o poezie care descrie asaltul trupelor romane asupra unei redute, Alecsandri are cateva versuri potrivite patriotilor de la coada:
Atunce capitanul, pe cal stand inca drept,
Racneste: "Colonele!... departe esti!... rapunde
Cine-i in cap si-n coada?... Eu unde... si tu unde?...

mama!! ce patriot ma simt :strong:

kike:
 Cum zicea si Adda, in comunitatile mici traditiile vor fi duse mai departe. Am exemplul satului in care lucrez si al satului natal, unde in scoli si caminele culturale exista oameni daruiti, care ii invata pe copii cantecul si jocul romanesc. Poate ca la liceu acest lucru nu se continua, dar am convingerea ca ceea ce se sadeste in copilarie, ramane.
Si-apoi vorbeati de Bucuresti. Am fost de curand cu prietenii intr-un club de folk, unde fete de 20 de ani purtau cu mandrie iile si cantau, cuvant cu cuvant, muzica parintilor si bunicilor lor. Imi veti spune ca sunt exceptii, dar daca tara asta mai supravietuieste, se datoreaza acestor exceptii, insuficient promovate :)

admin:
Patriotismul este o notiune mult mai complexa si nu poate fi redusa doar la ideea de devotament. Cunoasterea, pretuirea, continuitatea sunt lucruri tot atat de importante ca si devotamentul. Daca nu vrei sau te simti stingher intr-un costum national, nu trebuie neparat sa umbli imbracat asa. Doar ca trebuie sa pretuiesti portul ala. Ca sa poti apara ceva devotat cum zici, da e nevoie sa-ti iubesti muntii, campiile, apele. Daca nu, ceea ce faci este doar o obligatie. Perceptia asupra fiintei nationale (suna cam lozincar - dar chiar nu gasesc alt termen  :() este mult mai puternica in comunitatile mici, de aceea multe lucruri ce tin de traditii s-au si pastrat acolo, s-au alterat mai putin. Si ceea ce simt oamenii aici in locurile astea mici, nu este nici pe departe de tip declamativ de balcon, trambitat si strident. Este un pic cam altceva...

adina85:
Apropo de ii, am vrut de n ori sa mi achizitionez Si am renuntat din pricina Preturilor ff ridicate...de ce oare?

admin:
Material scump, multa manopera. Asa au fost intotdeauna. Ai auzit, spunea Steliana cand am fost la ea, o ie adevarata, cusuta manual, costa intre 2500 - 3500 lei. Si se intretine foarte greu. Atentie la spalat, la pastrat...

Ceea ce se vinde in magazine este o ie din panza de in topit, cu o broderie cusuta la masina. Am vazut si in Maramures la Sapanta, am vazut si in Bucovina la Gura Humorului, mai sunt zone in care se gasesc ii mai la prima mana. Nu am verificat pe net, cred ca acolo sunt mai ieftine.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă