Autor Subiect: Pasi in zapada 31 ianuarie - 2 februarie 2014  (Citit de 31680 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13799
Re: Pasi in zapada 31 ianuarie - 2 februarie 2014
« Răspuns #60 : Miercuri, 29 Ianuarie 2014, 07:07 »
Am mai scris eu de lolele si pe aici si pe mai multe forumuri...Au scris si altii, impresionati de aceasta sarbatoare. Mai concis au facut-o cei de la http://www.sibiu-turism.ro:

"Legendele spun că acest obicei îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Pe când năvălitorii turci au asediat cetatea Agnitei, o tânără curajoasă pe nume Ursula s-a deghizat într-un costum înfricoşător, a ieşit din cetate şi pocnind din bici făcea zgomote asurzitoare ce i-au alungat pe turcii speriaţi.

În secolele XVII-XVIII, obiceiul lolelor era strâns legat de obiceiul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Adunarea era însoţită de lole, personaje amuzante, care aveau rolul de a proteja lăzile de vecinătate.

Astăzi, obiceiul se desfăşoară sub forma unei parade deschise de căpetenia breslei cizmarilor însoţită de doi copilaşi, simbol al îngerilor păzitori. Urmează apoi breasla croitorilor, breasla blănarilor şi breasla dogarilor, fiecare dintre aceste bresle prezentând publicului meşteşugurile tradiţionale, elemente şi personaje specifice. Defilarea se încheie cu intonarea Imnului Transilvaniei apoi lolele aleargă în grupuri pe străzi pentru a alunga spiritele rele prin pocnete de biciuri şi zgomotul tălăngilor. Dacă sunt recunoscute de trecători, acestea oferă drept recompensă câte o gogoaşă.

Denumirea de lole vine de la verbul german "lallen" - a se bâlbâi, cu referire la greutatea vorbirii de sub mască. Cuvântul săsesc Urzeln nu s-a putut traduce exact, însă se presupune că derivă de la numele îmbrăcăminţii confecţionate din resturi textile, care în dialectul săsesc din Agnita se numea "Urzen"

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #61 : Miercuri, 29 Ianuarie 2014, 07:25 »
Aminteam de imnul sasilor transilvaneni, trebuie spus ca a fost compus in 1845 de Leopold Maximilian Moltke, iar versurile ii apartin lui  Iohann Lukas Hedwig din Halchiu. Tradus in romaneste spune cam asa:

Transilvanie, mandra tara
Cu puteri si  bogatii
De Carpati imprejumuita
Cu verdeata rasadita
Plai cu aur si cu vii
Transilvanie patrie dulce
Tara a parintilor
Frumusete, slava tie,
Fii tai in armonie
Sa-i uneasca doar un dor

Pe youtube am gasit un montaj ce cuprinde in a doua parte si Siebenbürgenlied:
www.youtube.com/watch?v=tM7BEqVrqFc

si mai jos o filmare de la una dintre sarbatorile sasilor, unde se canta de toata lumea imnul:
www.youtube.com/watch?v=l1HJTY9o5bw

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #62 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 07:06 »
Vremea in Paltinis, sambata: -1 grade, partial innorat. Este posibil ca la orele amiezii sa avem chiar soare. Asta este mai mult decat grozav!  :dance: Mai cald decat miercuri cand am fost eu pe munte si sanse de soare.... :thumbup:

La Agnita, duminica se anunta + 3 grade, cer mai mult senin! Deci la fel o vreme excelenta pt aceasta perioada. Tin minte ca acum 2 ani cand am fost la Festivalul Lolelor erau -10 grade.  ??? Un frig uscat brrrr...Noroc cu Caro, ca ne-a chemat la ea si ne-am incalzit... Ahh, da si ne-a ospatat cu gogosi, hencles si un ceai bun-bun...

In zon noastra in general vremea va fi buna in week-end, de fapt nu a fost rea nici pana acum. Zilnic am putut scoate in conditii foarte bune copilul la plimbare, nu e zapada pe strazi sau trotuare. In gradina ma uit si stratul de zapada nu depaseste 10 - 15 cm. Va spuneam ca si la Palinis nu sunt mai mult de 25 cm...

Deci Sibiul va asteapta cu vreme buna, acum totul tine de cat de repede si de bine iesiti din zona rosie - portocalie- galbena.  ::) Ma refer la cei care vin din Bucuresti si Ploiesti...Pt ca pt Cluj nu este nici cea mai mica problema...Transilvania a fost ferita si de aceasta data de vremea de iarna grea.  :worship: Revenind la Bucuresti, nu stiu cum e acum acolo...Ce ne arata la Bucuresti seamana doar a apocalipsa...Sper si cred ca nu e chiar asa. De regula jurnalistii exagereaza si folosesc cadre care induc dramaticul...

Ar fi perfect daca as putea afla mai de la fata locului cum se prezinta acolo situatia, cat de usor sau greu se iese din Bucuresti. Daca s-ar iesi si s-ar circula relativ bine, in jur de 15.00 - 16.00 ati ajunge la Gura Raului, poate chiar mai repede. Am discutat pentru sanie trasa de cai, insa nu stiu cam cum se ajunge...Sa trag totul mai spre dimineata, asa cum am vrut initial, va spuneam ca mi-e teama, nu stiu cum poate ajunge toata lumea la microbuz. Ar fi buna o ora de rezerva...pt a fi siguri de sanius. Si vineri e momentul pentru ca sambata, putin probabil ca dupa 3-4 ore haladuite prin munte sa mai vrea cineva afara...Toti o sa traga la caldura... :) si greu ii mai poti momi cu ceva sa iasa...

Astept de la cei din Bucuresti o apreciere a ceea ce cred ei despre posibilitatea de a iesi usor sau greu din Bucuresti si daca 9 ar fi o ora la care cred ca s-ar putea toti incadra cu ajunsul la microbuz...Dupa ce vad opiniile voastra, am sa si sun sa vad exact daca TOTI puteti ajunge cu o ora mai devreme la locul de plecare. Vremea am vazut ca e rece dar nu o sa mai ninga, deci din punctul asta de vedere nu o sa fie probleme.

Offline sabina

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
  • Bine ai venit in grupul nostru!
« Răspuns #63 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 09:07 »
Pentru mine e ok mai devreme. Plimbarea cu sania merita efortul!!!  :thumbup:

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
« Răspuns #64 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 09:48 »
http://www.livetraffic.ro/informatii_actualizate_trafic.php
aici se gaseste informatie actualizata in ceea ce priveste starea drumurilor.  nu am auzit ca autostrada bucuresti - pitesti sa fie blocata, de data aceasta. dar alaltaieri avertizau ca sunt pe ea portiuni cu gheata. nu vad nimic despre ea pe linkul de mai sus.  nu stiu unde se gaseste info despre dealul negru, unde la fel, acum cateva zile se spunea ca se circula foarte greu spre imposibil. sper ca microbuzul sa fie bine echipat de iarna si ca soferul sa conduca cu foarte multa prudenta (condus preventiv il rugam).
in zona mea (aeroport baneasa), s-a curatat frumos zapada in toate noptile acestea (strada este la negru!), masinile circula cat de cat bine, mai greu pentru pietoni. in militari si iesirea din bucuresti nu stiu exact, o sa intreb colegi care locuiesc in zona, poate au ei mai multa informatie. imi spune o colega care locuieste aproape de iesirea din militari ca s-a circulat destul de bine cu RATB zilele acestea.  cred totusi ca soferul microbuzului este cel mai informat. zic si eu...
ora 9h00 este OK si pentru mine.
"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline guitarman

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 29
« Răspuns #65 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 09:52 »
Si eu votez pentru ora 9.

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #66 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 10:04 »
La Agnita, duminica se anunta + 3 grade, cer mai mult senin! Deci la fel o vreme excelenta pt aceasta perioada. Tin minte ca acum 2 ani cand am fost la Festivalul Lolelor erau -10 grade.  ??? Un frig uscat brrrr...Noroc cu Caro, ca ne-a chemat la ea si ne-am incalzit... Ahh, da si ne-a ospatat cu gogosi, hencles si un ceai bun-bun...

da, imi amintesc cu multa placere de Caro, desi nu am cunoscut-o, urmaream cu mult interes ceea ce scria.  si printre multe articole interesante, a facut o prezentare foarte frumoasa a festivalului lolelor. de Micaela imi amintesc cu mult drag, de Caro si de Guesswho.  :flori: pentru ele.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #67 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 10:10 »
Acum am discutat cu transportatorul, el are mai multe curse Bucuresti - Pitesti. Mi-a spus ca ieri se circula bine pe autostrada, au facut o ora si jumatate, in conditii de drum cu portiuni de zapada in strat foarte subtire. Azi ii spuneau soferii ca soseaua este pe cale sa devina neagra, deci cu siguranta pana maine e ok.

Am decis cu el sa schimbam microbuzul cu unul mai scurt si sa nu ia nici remorca dupa el. Nu este cazul la 8 persoane de a mai avea grija si a remorcii, se pot urca linistit toate bagajele inauntru. Mai scurt inseamna si mai simplu de condus pe timp de iarna, desi eu cred ca o sa veniti tot drumul pe uscat, deci nu e cazul de facut griji.

Numarul microbuzului este AG 20 WMT. In ceea ce priveste plecarea, astept asa cum va spuneam sa vad daca toata lumea se poate incadra in a ajunge la ora 9.00 in Militari. Pana dupaamiaza la 16.00 o sa comunic ora de plecare finala.

Offline CRINA 01

• Newbie
  • *
« Răspuns #68 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 10:41 »
din partea mea, 150% ora 9!!!!!  e pacat sa pierdem sania

Offline CRINA 01

• Newbie
  • *
« Răspuns #69 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 10:42 »
Ayouni, pe unde stai? eu vin din Pipera!

Offline sabina

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
« Răspuns #70 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 12:21 »
Ok ! Ora 9

Offline mihaela.nicolescu

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 73
  • Fericirea vine din interior!
« Răspuns #71 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 12:45 »
got the messaGE - RAMANE ORA 9 DIM!

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #72 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 14:32 »
Ayouni, pe unde stai? eu vin din Pipera!

o sa iau metroul fie de la Aurel Vlaicu, fie de la Aviatorilor, schimb la Unirii cu metrou coborare Pacii, cu peronul pe ce parte o fi.  :) mi se pare cel mai simplu.  cu taxiul se face si foarte mult timp iar de pret, ce sa mai vorbim. proabil ca si tu vei face ceva asemanator, cu plecare din statia Pipera.  :) ne vedem acolo!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #73 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 16:23 »
Am sunat pe toti cei de la care inca nu aveam raspuns cu privire la posibilitatea de a ajunge la ora 9.00 la locul de plecare a microbuzului si au confirmat si ei, asa ca:

Plecare microbuz Bucuresti, Statia de benzina AGIP Pacii, ora 9.00. Numar auto: AG 20 WMT Tin mult sa ajungeti la timp la locul de intalnire, pt a nu face pe ceilalti sa astepte. O sa fiti in total 7 persoane care pleaca de acolo:

1. Flori S
2. Crina Z
3. Viorel S
4. Daniela M
5. Cristina M
6. Sabina D
7. Mihaela N

Ar fi trebuit sa plecati 8, dar din pacate Mimi nu mai poate ajunge, desi stiu cat de mult si-a dorit sa participe...

Offline Mimi

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 378
« Răspuns #74 : Joi, 30 Ianuarie 2014, 18:35 »
 Distractie placuta.Sa faceti ingeri de zapada si pt.mine !
 :'(