Scrise de noi > Articolele noastre

Singuratatea "alergatorului de cursa lunga"

<< < (8/8)

mihaela1961:
Am gasit un citat foarte frumos despre singuratate apartinand lui OSHO

" Orice efort de evitare a singurătăţii eşuează şi va eşua, deoarece este împotriva legilor fundamentale ale vieţii. În fond, nu ai nevoie de un surogat care să te facă să-ţi uiţi singuratătea; trebuie doar să devii conştient de singurătatea ta, care este o realitate. Iar faptul de a o experimenta, de a o simţi, este atât de frumos tocmai pentru că reprezintă eliberarea de mulţime, de turmă, de celălalt. Este eliberarea de teama de a fi singur. E de ajuns să auzi cuvântul "singur", că îţi şi aminteşti de o rană; ai nevoie de ceva pentru a umple acest gol care te răneşte. Ai nevoie de cineva pentru a-l umple.Cuvântul "singurătate" nu are acelaşi sens - de rană, de gol care trebuie umplut. Singurătate înseamnă pur şi simplu împlinire. Eşti un întreg; nu este nevoie de nimeni altcineva pentru a te completa. Încearcă deci să găseşti centrul tău lăuntric în care eşti totdeauna singur, în care singurătatea a fost întotdeauna perfectă. În viaţă, în moarte sau oriunde ai fi, eşti mereu singur. Însă această singurătate este atât de plină - nu este nici un gol -, atât de completă, atât de încărcată cu toate darurile vieţii, cu toate frumuseţile şi binecuvântările existenţei, încât imediat ce ai gustat din propria ta singurătate, durerea va dispărea. În locul ei se va naşte un ritm nou, de o extraordinară blândeţe, pace, fericire şi binecuvântare. Aceasta nu înseamnă că un om care este centrat în singuratate nu îşi poate face prieteni; în realitate, numai o asemenea fiinţă poate avea prieteni, deoarece pentru el prietenia nu mai reprezintă o nevoie, ci o împartăşire. Fiinţa umană are atât de mult, încât poate împărţi cu alţii. "

aprilie:
Nici cea mai frumoasa si inteligenta teorie despre singuratate nu ma va ajuta sa ma simt mai putin singura sau mai impacata cu singuratatea mea daca eu asa imi percep starea din acel moment. Asa cum nicio teorie despre fericire nu ma va ajuta sa ma simt fericita daca nu sunt.
Singuratea este o stare de spirit si nu are legatura neaparat cu prezenta cuiva langa noi ci mai degraba cu calitatea acelei prezente. M-am sintit singura in ultimii 2 ani ai casniciei mele, cand teoretic, aveam un sot alaturi. Dar apoi am fost si singura in casa fara insa sa ma simt singura. Imi amintesc ca la 2 luni dupa despartire, copilul a plecat intr-o excursie de 2 zile si inainte sa plece ma gandeam aproape terifiata la prima mea noapte din viata pe care urma sa o petrec singura. Aproape de sfarsitul programului la serviciu am avut brusc o revelatie: puteam sa ma duc oriunde vroiam eu, puteam sa ajung acasa la orice ora vroiam eu si nu trebuia sa dau socoteala nimanui, nu ma va intreba nimeni de unde vin si incotro ma indrept, cand si de ce ... si am avut un sentiment extraordinar de libertate. In seara aceea am bantuit prin magazine pana tarziu, cand am intrat in casa aveam asa o liniste interioara incat nu am simtit nici macar nevoia sa deschid televizorul ...
Sau ... anul trecut am tras o fuga de 3 zile pana la Balcik, mi-a fost neplacut seara singura in camera dar nu m-am simtit singura. In schimb, ma simt adesea singura cand am o comunicare dificila cu copilul ...
Am dat reply la acest post pentru ca in ultimele cateva zile mi-au trecut si mie prin minte mai multe ganduri despre singuratate... dar aseara, intr-o stare de semi atipeala, am avut din nou o revelatie: nu sunt deloc singura, am copil, parinti, frati, colegi, vecini, clienti ...
Exista o diferenta majora intre a fi singur si a te simti singur. Nu ne simtim singuri cand suntem inconjurati de oamenii nostri dragi, cand primim atentie si afectiune si nicio teorie de pe lumea asta nu o sa poata suplini aceste lipsuri si niciun curs de dezvoltare personala nu o sa ne ajute sa ne reprimam aceste nevoi ale sufletului.

mihaela1961:

--- Citat din: aprilie din Duminică, 21 Iulie 2013, 01:08 ---Singuratea este o stare de spirit si nu are legatura neaparat cu prezenta cuiva langa noi ci mai degraba cu calitatea acelei prezente. ti
Exista o diferenta majora intre a fi singur si a te simti singur. Nu ne simtim singuri cand suntem inconjurati de oamenii nostri dragi, cand primim atentie si afectiune si nicio teorie de pe lumea asta nu o sa poata suplini aceste lipsuri si niciun curs de dezvoltare personala nu o sa ne ajute sa ne reprimam aceste nevoi ale sufletului.

--- Terminare citat ---
Eu pot sa-ti spun ca nu mai am parinti,nici copii,(prietene putine, dar apropiate) si cu toate astea reusesc sa ma simt bine cu mine insami.
Sigur ca exista si la mine socializare:pe forumul de aici, pe facebook(nu la nivel de chat, dar sunt foarte activa in 2 grupuri care au ca tema psihologia si cartile), deci practic nu simt nevoia ca in mod fizic cineva sa fie langa mine, se poate comunica si in alt mod  :)
Desigur ca ma gandesc cu multa bucurie la 'intrunirile' pe care le-am avut pana acum in SinglesCamp, mai ales ca peste trei saptamani plec in Adriatica  :)
Parerea mea:atata timp cat esti linistit si impacat cu tine insati/insuti, vei fi impacat si cu starea de 'singuratate', depinde de fiecare cum percepe notiunea de singuratate  :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă