Scrise de noi > Articolele noastre

Spune DA și lasă în sufletul tău fereastra deschisă

(1/9) > >>

admin:
Spune DA și lasă în sufletul tău fereastra deschisă             articol scris de wonderland

Pentru mine, întrebarea ”Single sau în cuplu?” este una retorică. Spun, oricând, DA pentru varianta ”în cuplu”. Precizez că, ”oricând” nu se asociază în mintea mea cu ”oricum”.

Nu știu, poate că sunt și persoane care nu-și mai doresc, fie și la nivel declarativ, să intre într-o relație de cuplu.
Motivele pot fi diverse – pierderi, decepții sau durere pentru care nu mai găsești resurse să le depășești, care îți afectează încrederea în tine și ceilalți, care îți afectează speranța, optimismul, ori curajul unei noi încercări. Sau, un anumit stil de viață în care te-ai ancorat atât de solid, încât nu mai poți sau nu mai ești dispus să renunți la zona de confort pe care ți-ai creat-o. Deși, după mine, zona de confort, ascunde în ea, în cele din urmă tot motive din prima categorie. Pentru că, dacă trăiești sub semnul siguranței dată de certitudini iluzorii, orice iese din tipar, tabiet, cunoscut te aruncă în spaima de incertitudine.
De fapt, nu e treaba mea să judec motivele celorlalți. Doar să încerc să înțeleg.
E adevărat că, pe măsură ce înaintezi în ani, pare din ce în ce mai greu să găsești un partener. Posibilitățile de a cunoaște pe cineva singur se reduc, oamenii noi pe care îi cunoști au legătură cu munca ta, anturajul tău rămâne fix, contextele de socializare se restrâng la reuniunile de familie, între prieteni familiști deja sau încă, ori la vacanțe în care te duci cu gând de relaxare, sau setat pe explorare natură și obiective turistice.
În plus, o dată cu trecerea timpului, așteptările se ajustează. Uneori, sub impactul realității, se...polizează căpătând forme colțuroase, cu șanțuri prăpăstioase, ori până se alege praful de ele.
Alteori, depinde de fiecare, se șlefuiesc a strălucire de gândire cu irizații de înțelepciune dată de experiența trăită și de lecțiile învățate din cărți, ca și din viață. Înțelepciune, descrisă prin modul în care alegi să privești și să trăiești viața, chiar dacă nu te ajută să găsești un partener, te ajută să te împaci și chiar să fii în armonie cu tine, orice îți este dat să trăiești.

Până la urmă important e ce faci tu cu tine, ce schimbi tu la tine, singur sau în cuplu.
Te închizi într-un NU, care închide ferestrele sufletului spre ceea ce viața îți poate oferi cum și când nici nu te aștepți? Nu știu, nu vreau, nu pot te țin blocat pe linia de start a unui culoar unic, descris prin agățarea de ceea ce știi deja, ce cunoști.

Eu spun DA, din convingerea că doar disponibilitatea interioară crează oportunitatea exterioară pentru ca lucrurile să se întâmple. Fără să nutresc vreo speranță că el va acționa ca o formulă magică. Să nu vă imaginați că spun DA, ca și cum aș face o vrajă și mă uit să văd cum, din fum de ierburi iese sau cade peste mine dorința mea împlinită.

Spun DA și las în sufletul meu ferestrele deschise.
În cele din urmă, ce poți face decât să înveți să faci întâmplărilor vieții cât de bine poți, între timp ocupându-te cu sârg de ceea ce tu poți să fii, să devii. Să crești în tine capacitatea de a te bucura și curajul, încrederea de a trece linia de start în necunoscut.

radi:
Cred ca DA spunem toti, in realitate. Chiar si cei care spun un NU raspicat. Spui NU pentru ca ascunzi de tine lucrul acesta sau pentru ca il ascunzi de ceilalti. Alegi sa ascunzi de tine pentru ca ti-este frica de esec, de suferinta. Si frica este o bariera destul de greu de trecut. Si fiind o emotie atat de puternica, primara,  mintea incearca sa se/te  protejeze la modul acesta. Si mintea este foarte abila in a gasi motive :). Dar dorinta ramane in esenta undeva, cuibarita. Si de aici conflictul intre "minte" si "inima". Si, daca ai norocul sa intalnesti pe cineva care sa darame barierele, poate iesi din "cochilie" fara sa fi constientizat vreodata acest conflict; daca nu, iti duci zbuciumul mai departe. Si, daca esti si mai norocos il constientizezi si atunci vindecarea e in puterea ta si nu a "salvatorului".
Cand stii ca iti doresti sa nu fi singur dar preferi sa ascunzi acest lucru fata de altii o faci din alte motive. Fie pentru ca asa alegi sa diminuezi importanta acestui lucru pentru tine, in incercarea de a limita "pierderile", fie pentru ca esti un individ foarte competitiv si prin negare inchizi posibilitatea unui esec in fata "celorlalti", tinand cont ca validarea celorlalti este foarte importanta pentru tine.

Si eu spun DA unei relatii asa cum EU imi doresc. Dar spun un NU hotarat unei relatii doar pentru a nu fi singura. Mai bine singura forever decat intr-o zeama rece si fara gust.

clara39:
sunt deacord si eu

Caroline:

--- Citat din: admin din Vineri, 15 Februarie 2013, 11:07 ---Te închizi într-un NU, care închide ferestrele sufletului spre ceea ce viața îți poate oferi cum și când nici nu te aștepți? Nu știu, nu vreau, nu pot te țin blocat pe linia de start a unui culoar unic, descris prin agățarea de ceea ce știi deja, ce cunoști.

--- Terminare citat ---

S-ar putea sa sune paradoxal pentru majoritatea, dar eu, blocata in acest NU si in "agatarea de ceea ce stiam deja", am fost atunci cand am constituit un cuplu! Am inceput sa invat sa spun DA, si cu sufletul, nu numai cu pirostriile in cap si capul in traista, abia acum...
Sigur, din punctul asta de vedere, nu sunt un exemplu de urmat. Dar... se intampla si asta, pe langa celelalte motive enumerate de tine. Asa ca... DA. De azi inainte, prefer sa fiu eu insami. Single sau in cuplu, in aceeasi masura.

wonderland:

--- Citat din: Caroline din Vineri, 15 Februarie 2013, 20:00 ---S-ar putea sa sune paradoxal pentru majoritatea, dar eu, blocata in acest NU si in "agatarea de ceea ce stiam deja", am fost atunci cand am constituit un cuplu! Am inceput sa invat sa spun DA, si cu sufletul, nu numai cu pirostriile in cap si capul in traista, abia acum...
Sigur, din punctul asta de vedere, nu sunt un exemplu de urmat. Dar... se intampla si asta, pe langa celelalte motive enumerate de tine. Asa ca... DA. De azi inainte, prefer sa fiu eu insami. Single sau in cuplu, in aceeasi masura.

--- Terminare citat ---

Nu e nici un paradox, Caroline. Este așa cum spui. NU sau DA, acționează la fel în situații și momente diferite. Eu, m-am păstrat în ideea urmărită.
Doar să fii tu însăți te eliberează. Învăț și eu. :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă