multumim pentru articol luciamanta. din pacate nu m-a dat pe spate, dupa umila mea parere nu mi se pare nici macar un text literar de calitate; pe alocuri mi se pare chiar cam patetic.
"Să scoatem strigăte, să sâsâim. Ştiaţi că gâştele sălbatice pot scoate din minţi o vulpe atacatoare urmărind-o cu strigăte grozave? Strigătele noastre, ale nenorociţilor de intelectuali, sunt cuvintele nepervertite, cele care spun până la exasperare adevărul. Să ne apărăm, aşadar, cu arma grozavă a cuvintelor. Să urlăm că ne-au furat patria mare, ca să ne invadeze patria mică a libertăţilor noastre"
crearea acelor "patrii mici" imi suna mai curand a fuga de realitate, fuga din fata actiunii, o evadare. cel putin asa o vad eu. de "sasait", a sasait poporul asta tot timpul. e ceea ce facem si noi aici, pe acest topic, de exemplu si asta nu inseamna ca schimbam ceva. "sasaitul, urlatul"? oh la la, vai ce se vor speria cei care vor sa ne "fure patria mica"!
prea iubitoarelor de liiceanu, va rog sa nu dati in mine!

ce uracios...

nici nu cred ca a intentionat sa dea pe cineva pe spate, sau sa-si exhibe in articolasul asta toata potenta lui literara.

cred ca pur si simplu a simtit nevoia sa-si exprime o stare...
toti avem "patria noastra mica" chiar daca nu o numim asa. nu inseamna fuga de realitate ci selectarea dintr-un noian de oameni, fapte, stari, pe acelea care ni se potrivesc si rezoneaza frumos cu noi. E imposibil sa ramai "deschis" la toti factorii care te solicita intr-o existenta si intr-o urbe atat de complexa. pur si simplu ai innebuni...solicitarile ar fi uluitoare si insuportabile unui creier si unui suflet de om normal. Asadar e firesc a face selectii, a te detasa de ceea ce-ti creeaza disconfort si a te retrage intr-o lume "a ta", a "sufletului tau" atunci cand esti obosit si dornic de intoarcere la tine. unii au in patria lor mica pe Kant, pe Hegel, si 2-3 oameni dragi, altii il au pe Van Gogh, Creanga, familia, prietenii si-o pisica, altii il au pe Guta, Becali si toate femeile cu piept opulent...

Silviu, de exemplu, poarta in patria-i ascunsa..o sumedenie de thailandeze.

redevin serioasa si spun ca eu achiesez total la ideea de "patrie mica", sau ma bine spus la continutul conceptului. si este evident ca "lumea noastra mica" e puternic influentata de contextul larg al spatiului (fizic, social, economic) in care existam, adica "patria mare". si daca aceea ne agreseaza la un moment dat (exact asa resimt si eu acum ceea ce se intampla - mereu rezonez cu liiceanu, de aceea il si iubesc

), cred ca suntem datori a ne apara, fie si rostind adevarul nostru subiectiv (asta spuneam si eu ieri alaltaieri). nu cred ca asta nu are importanta sau efect. are. si ideea de a "sasai" nu ti se pare indemn la ne-pasivitate?

ideea asta inoculata "n-avem nicio putere", "nu se poate face nimic" duce la pasivitate. si asta se si doreste. eu cred, dimpotriva, ca se pot face incredibil de multe atunci cand vrei ceva cu adevarat si actionezi in acel sens. si asta se intampla atat la scara micro (individuala) cat si macro... indemnul subliminal la "non-combat" si mioritica pasivitate, care ne este inoculat prin aceste idei este confortabil pentru unii si perdant pentru noi toti.
na, daca m-ai provocat.

nu mai stau sa revad textu' ca tre' sa fac ceva urgent. scuzati eventualele erori de sintaxa. morfologie sau tastare.