Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 7 – 11 august 2013

<< < (23/25) > >>

admin:
Am facut ce-am facut, mi-am dramuit aceasta zi dintre actiuni in asa fel incat am avut si cateva clipe libere... Asa ca v-am transmis pozele facute de mine si tabelul cu participanti. Cu mare drag si placerea sa va revad si altadata!  :kissing:

liliana m:
Multumesc!
Si pentru poze, si pentru organizarea excursiei - a fost cu totul mai frumos decat ma gandeam , si la moara de apa,si la atelierul cu ulcioarele traditionale , Mocanita !!! ce surpriza placuta, ca eu credeam ca vor fi 10-20 de oameni, nu 700  :) si toata drumetia pana la Creasta Cocosului, plus privelistea de acolo care e impresionanta, parca esti stapanul cerului si mai sus nu se poate  :)
Si bisericile de lemn, unde a incremenit timpul si daca nu ar fi blitzurile noastre te-ai crede acum cateva sute de ani...
Si cazarea , cu stergare si farfurii pictate, si linistea serii, si livada de mere ....

Iar in rest, cele bune sa se adune, cele rele sa se spele
 :kissing:

ileana_matei:
Este adevarat ca din Maramuresul traditional au ramas numai urme. Urme frumoase, ca bisericile din lemn, portul popular, cergile, pe ici pe colo cate o porta sculptata, cantecele batranilor.  In rest, rasar din ce in ce mai multe case "Europene", vile ca la oras sau ca in orice alt loc din Europa. Ce putem face, Europa cu civilizatia ei terna si fara culoare nu vine in Maramures pe Autostrada Transilvania. Pe acolo ar fi mai intarziat vre o suta de ani. Este adusa de oamenii locului, carora tara lor nu le-a putut oferi alte locuri de munca, ca si altor milioane de ropmani, decat pe cele de muncitori necalificati in Spania si in Italia. Mai poti vedea in Maramures ceva din ceramica dacilor, fabricata in concediul in tara al celor plecati la munca in Germania. Ce putem astepta sa ramana traditional, cand situatia locala s-a "europenizat". A mai ramas la Sapanta ceva din credinta dacilor ca moartea face parte din viata, ca este ceva firesc si trebuie privita cu seninatate. Inainte sa ii judecam pe cei care renunta la trditii ar trebui sa vedem ce le-au oferit cei din tara lor si cat de interesati au fost mai marii tarii de traditiile din Romania. S-a facut ceva pentru a pastra specificul local al constructiilor si pentru a pastra mestesugurile traditionale din Maramures?
Pana si logoul cu care se promoveaza turismul in Romania nu este nici o poparta maramureseana si nici altceva specific Romaniei. Este o frunza, nu se stie de unde adusa, ar putea fi de oriunde din Europa sau de aiurea. Cei care ar putea face ceva par a nu observa ca traditiile se pierd. Se mai aude glasul turistilor care in cateva zeci de ani nu vor mai fi siguri unde merg fara GPS.
Ma bucur ca am vazut Maramuresul acum, cand inca mai este ceva de vazut. A fost frumos si va ramane o amintire cu parfum de fan cosit si cu gust de slana cu palinca. Ma bucur ca am intalnit multi oameni deosebiti pe care sper sa ii revad.

murandra:
Din povestirile voastre si a lui Gigi imi dau seama ca Maramuresul nu mai e nici macar cel de acum 2 ani cand l-am vizitat ultima data.

Copilaria mi-am petrecut-o in Maramures, eu fiind " pui de morosan"  :D, si imi aduc aminte de Maramuresul anilor '80, cand totul era traditie, dreapta-stanga, fata-spate, toate satele aveau casele cu porti traditionale, care mai de care, fiecare in functie de posibilitati, dar kitch-ul lipsea cu desavarsire. Oamenii erau calzi, deschisi, muzica morosana imi este si imi va ramane in suflet toata viata. Parca imi este si frica sa merg sa mai vad transformarile astea "europene", pentru ca jalea ar fi mai mare, avand termen de comparatie cu trecutul :'(

Am fost plecata si eu in Italia cu o bursa de studiu si am cunoscut acolo 2 surori din Rozavlea, Maramures, care erau foarte mandre ca toata munca lor din Italia au investit-o intr-o "vila europeana" la Rozavlea, unde Doamne iarta-ma, n-au inca nici retea de apa si de canalizare in tot satul, dar noi facem vile europene  :thumbdown: Eu inteleg nevoile lor de a avea la batranete, acasa, tot confortul pe care l-au avut acolo in Europa, unde au lucrat cea mai mare parte a vietii lor, dar traditiile poporului nostru unde raman? Nu inteleg de ce noi mergem si apreciem tarile vestice pentru "unicitatea" fiecareia in parte, pentru simplul motiv, ca fiecare popor a stiut sa-si pastreze traditiile, dar "unicitatea" tarii noastre unde e? Locurile cu traditie pura romaneasca sunt din ce in ce mai putine, si ne trebuie mult timp sa le identificam  :(

lucian75:
Nici nu va inchipuiti cata nostalgie si parere de rau am cand vad excursia din Maramures...parere de rau ptr ca la inceput de iulie cand am venit in tara am trecut cu masina prin Satu Mare-Baia Mare-Sighetul Marmatiei in drum spre Vatra Dornei ptr a ma asigura ca totul e ok ptr o excursie ce o planificasem acolo...parere de rau accentuata si mai mult la gandul ca am fost asa aproape de Mocanita si totusi nu am reusit sa merg cu ea...in drum am fost chiar la gara sa vad de unde pleaca...si unde vroiam sa merg cu ea cand ma reantorceam la Vatra Dornei...dar totul a fost un dezastru...am ajuns la Vatra Dornei dar nimic din ce planuisem nu s-a realizat...plimbare calare prin munti cu un popas la stana,rafting in lupta cu apele repezi si spumoase ale Bistritei...aventura cu tiroliana si daca se putea si un salt cu parapanta...iar la final o plimbare cu Mocanita...insa totul s-a terminat chiar inainte de a incepe...si dezamagirea e si mai mare cand descoperi la o persoana ca de fapt nu prea agreeaza niste activitati care spusese ca ii fac placere...ce poate fi mai rau cand totul se prabuseste dupa ce ai visat zi si noapte la acele clipe?

din aceasta cauza am avut o vacant ratata...plina de vise si sperante spulberate...poate din din cauza asta imi e atat de greu stiind ca nu pot  sa particip si eu de Ziua Recoltei...un eveniment extraordinar dupa parerea mea :(

incerc sa ma amagesc la gandul ca va veni totusi si Marea Rebeliune...ca va fi foarte frumos si atunci..insa e foarte mult pana atunci...si cand nu mai am rabdare...e deja foarte rau...sunt mai rau ca un copil care nu mai are stare pana nu ii dai inghetata mult dorita :)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă