Autor Subiect: Sighisoara si Bisericile fortificate sasesti : 28 - 31 martie 2013  (Citit de 54919 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline dauina

• Hero Member
  • Mesaje postate: 642
Re: Sighisoara si Bisericile fortificate sasesti : 28 - 31 martie 2013
« Răspuns #45 : Vineri, 22 Martie 2013, 19:34 »
Sanatate Catalin!
Sapt asta am auzit de multe raceli si gripe la Bucuresti; ar fi cazu' sa o iau din loc.... :coolsmiley:
Nu ceea ce aduni, ci ceea ce raspandesti spune ce fel de viata ai trait!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13835
« Răspuns #46 : Vineri, 22 Martie 2013, 19:35 »
L-am rugat pe Catalin, cand vine la Sighisoara (pentru ca pana atunci se va face bine cu bine, cu siguranta... :) ) sa lase orice urma de virusi in Bucuresti...  ;D ;D sa nu-i aduca pe aici....

Offline dauina

• Hero Member
« Răspuns #47 : Vineri, 22 Martie 2013, 19:38 »
ce dragalas esti!!!! :box:

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #48 : Vineri, 22 Martie 2013, 19:39 »
Tu esti de aici, stii cat de sensibili suntem noi la boli .... :-[

catalin.p

• Vizitator
« Răspuns #49 : Vineri, 22 Martie 2013, 20:43 »
    Intre doua aspirine capat putere si intru pe forum unde gasesc numai urari de sanatate,asa ca va multumesc sincer pentru ele.
            Cum speranta moare ultima,trag tare sa fiu prezent la Sighisoara !
    Acum ... m-a luat o asa moleseala ...

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #50 : Duminică, 24 Martie 2013, 18:45 »
Mai sunt cateva zile si ne vedem la Sighisoara!  :yeah:

Inainte de plecare, poate va este de folos sa mai cititi cate ceva despre orasul care ne va gazdui 3 zile. Am spicuit doar cateva momente istorice mai importante, urmand sa mai revin cu completari.

Primele date certe ca zona ar fi fost locuita, ne vin din secolul III ien. Dacii au fost se pare primii care s-au asezat aici si timp de cateva secole au trait linistiti, pana cand armata romana cucereste localitatea si o reconstruieste in sec I. Dupa retragerea trupelor romane, micuta asezare isi continua viata, pana cand la mijlocul sec XII, un exod de colonisti sasi soseste si se stabileste in arealul sau. Acestia schimba radical structura populatiei, urbanizeaza asezarea, aduc cu ei mestesugurile si arhitectura din Saxonia.

Acestia aveau rolul de a apara granita de est, dar nu apuca sa se fortifice si in 1241, sufera cumplit de pe urma navalirii tatare. De fapt acestia au trecut Transilvania de azi prin sabie fara aproape cea mai mica impotrivire, ucid o multime de oameni si ajung pana departe dupa Budapesta.

Invatand ceva din aceasta, cei care au ramas incep construirea zidului cetatii, asta se intampla dupa 100 de ani de la navalirea tatara. Cu mijloace rudimentare si financiare reduse, reusesc sa ridice cca 4 m, dar ulterior in sec XV, dubleaza inaltimea. Zidurile erau intarite de 14 turnuri si 4 bastioane, fiecare dintre acestea fiind in administrarea cate unei bresle.

Marele nostru noroc si sansa de mai vedea astfel de vestigii, este ca noua dintre turnuri si trei bastioane s-au pastrat. Trebuie sa intelegem ca aceste turnuri si-au pierdut de mult timp utilitatea, ele au fost ridicate intr-o perioada in care nu erau inca invententate armele de foc si nici chiar alebardele. Aparitia celor din urma au adus ceva modificari, creneluri de tragere, alebradele putand fi folosite si in scop defensiv. Cu armele de foc insa a fost altceva, turnurile nu sunt strategic vorbind niste obstacole eficiente impotriva acestora, astfel ca odata cu aparitia lor s-a pierdut motivatia intretinerii de altfel costisitoare a turnurilor. Deci trebuie sa multumim acelor edili care in Sighisoara, ca si in Sibiu si Brasov au conservat aceste turnuri, desi repet devenisera inutile.

Sighisoara este legata si de Vlad II Dracul. Acesta a stat intre 1431 si 1435 in oras, asteptand momentul prielnic de a urca pe tronul Tarii Romanesti. In foarte bune relatii cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, el administra sau chiar stapanea, nu este foarte clar pamanturile din jurul orasului. Se pare ca in 1431 s-a nascut la Sighisoara insusi Vlad Tepes, cel de care se leaga atatea legende...

Anul 1514, este cunoscut pentru razboiul taranesc a lui Gheorghe Doja care cuprinde intreaga Transilvanie, asa ca si aici ca si in multe alte focare taranii din jurul Sighisoarei se revolta si lupta impotriva nobilimii. In aceasta rascoala este omorat chiar primarul Anton Polner si sotia acestuia.

In anul 1601, cetatea este atacata si pradata de trupele conduse de generalul Basta, dar cu pretul unei rascumparari sunt orasul si locuitorii sunt crutati.

Nu acelasi lucru se intampla in 1603, cand peste  2000 de locuitori mor din cauza bolii care n-a iertat pe nimeni din Europa: Sighisoara plateste si ea tribut ciumei si nu avea sa fie singurul...

Intre 1703-1711 Sighisoara este si ea implicata in miscarea anti-habsburgica din Ungaria si Transilvania. Curutii (anti-habsburgicii) ataca cetatea Sighisoara (in opinia lor aceasta ar fi fost de partea lobontilor - aparatorii imperiului habsburgic. Noroc ca cetatea era bine aparata si dupa ce vad ca nu reusesc sa o cucereasca, curutii se retrag.

Nu este ultima batalie care se da in zona: pe campia dintre Sighisoara si  Albesti are loc o ciocnire a trupelelor tariste interventioniste si armata revolutionara ungara. Asta se intampla in iulie 1849. In aceasta batalie moare, printre altii, poetul ungur Sandor Petofi.

Azi Sighisoara este un oras de cca 30.000 de locuitori, proportia nemaifiind insa ca pe vremuri in favoarea sasilor. La un recensamant din 2010, in Sighisoara traiau 11.587 de locuitori, din care 5.686 erau germani, 3.031 romani, 2.687 maghiari si 383 erau de alte nationalitati. Azi nemtii sunt sub 2%...

Offline rodica popa

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 46
« Răspuns #51 : Luni, 25 Martie 2013, 09:46 »
Am asteptat cu multa nerabdare aceasta excursie .Insa problema este ce vom face daca se pune o ninsoare de genul celei care se preconizeaza , cu ce vom ajunge daca timpul se strica ???Cum este timpul in zona in perioada 28-31 martie , poate ne spune cineva ??? Multumesc!!!

Offline dauina

• Hero Member

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #53 : Luni, 25 Martie 2013, 10:05 »
Multumesc Doina!  :kissing:

Urma sa postez si eu prognoza meteo, asa cum fac de regula pentru fiecare actiune. Deci in completarea a ceea ce a postat Doina:

Joi: partial insorit, 3 grade ziua, 1 grad noaptea
Vineri: mai mult noros, 9 grade ziua, 6 grade noaptea
Sambata: noros, 17 grade ziua, 9 grade noaptea
Duminica: partial insorit, sunt insa posibile ceva precipatii, dupaamiaza, 21 grade ziua, 9 grade noaptea

Nu se anunta precipitatii de nici un fel, nici ploaie, nici zapada, cu atat mai mult cu cattemperaturile sunt pozitive. Trebuie sa stiti ca aici in Ardeal nu a nins deloc, nu pot sa zic ca este primavara, pt ca nu este cald ca intr-o luna a acestui anotimp, dar este ok pentru plimbare si vizita. Ieri am iesit un pic si a fost tare placut. Ori era ziua cu minimum de temperatura...

Va recomand sa aveti in picioare o incaltaminte comoda, dar calduroasa si care sa tina glezna. Drumul intre obiective este cu microbuzul, dar bisericile sunt amplasate in zonele inalte ale satelor, la cateva nu avem cum sa ajungem chiar pana acolo, asa ca vom fi nevoiti si la cativa pasi. Cum aleile sunt pavate cu piatra este bine sa aveti ceva care sa va tina piciorul strans, sa evitati o entorsa sau ceva similar.

Ca imbracaminte: o sa tot urcam si o sa coboram din microbuz, o sa fie o diferenta de temperatura intre inauntru si afara, asa ca este comod sa aveti ceva sport pe care sa puteti dezbraca si imbraca usor. Ceva pe cap pentru ca desi nu am vazut vant, este posibil sa va fie un pic rece. Chiar si in biserici, pt ca sunt neincalzite.

Vremea nu arata rau si cum in toate actiunile am avut parte de una buna, sunt convins ca si aici vom putea vizita si ne plimba fara probleme. Am vazut ce este in Moldova, cred ca v-ati gandit si voi la ce e mai rau, dar asa cum va spuneam, la noi aici in Ardeal este inceput de primavara si nu mai avem zapada decat la cote peste 800 m. Ori podisul este la cca 500 in medie. Suntem departe de zapada....

Offline rodica popa

• Newbie
  • *
« Răspuns #54 : Luni, 25 Martie 2013, 10:59 »
Va multumesc mult pentru prognoza meteo m-am linistit spor la pregatirile pentru excursie , cu multa dragoste tuturor.... :)

Caroline

• Vizitator
« Răspuns #55 : Luni, 25 Martie 2013, 16:00 »
Suntem departe de zapada....

Nu atat de departe... Zapada e la 60 km de Sibiu si 43 km de Sighisoara: aici a nins serios alaltaieri si, cum de 3 zile temperaturile sunt sub 0 atat noaptea cat si ziua, zapada tine si-acum... Va doresc (si imi doresc) sa dispara pana in weekend... si sa n-o mai vad in ochi pana la iarna viitoare.  |o

LiaV

• Vizitator
« Răspuns #56 : Luni, 25 Martie 2013, 22:31 »
Mda... aici, la Timisoara, ploua urat. Deprimant de urat!
Cineva spunea azi: "Ce iarna frumoasa avem primavara asta!"

Cand vad unii copaci harnicuti ce s-au grabit sa infloreasca, cu flori de-acum ofilite, ma apuca necajeala. Or mai avea ei curajul sa se mai deschida spre razele soarelui si sa ne umple sufletele de bucurie? Firicelele de iarba ce mai sterg olecuta din cenusiul de pana acum si mugureii ititi ici-colo, nu ma lasa sa uit ca totusi exista primavara si ca o veni ea o data si-o data.

Ma rog... eu oricum mi-am pus de-o parte hainele mai subtirele ce le pregatisem si le-am inlocuit cu altele groase, de iarna. Mai bine cald decat frig ;) ...desi tind sa cred ce scrie Gigi. Sunt optimista :)  De prea mult timp imi doresc sa ajung in Sighisoara. Dar... om vedea.

Offline rodica popa

• Newbie
  • *
« Răspuns #57 : Marți, 26 Martie 2013, 13:04 »
LIA, cumva vii pe Rm.Valcea-Sibiu ........Sighisoara? Daca da, atunci scuzandu-ma de indrazneala poate ai un loc pentru o grasana de Valcea. Astept o confirmare sau o infirmare .Multumesc.

LiaV

• Vizitator
« Răspuns #58 : Marți, 26 Martie 2013, 13:32 »
LIA, cumva vii pe Rm.Valcea-Sibiu ........Sighisoara? Daca da, atunci scuzandu-ma de indrazneala poate ai un loc pentru o grasana de Valcea. Astept o confirmare sau o infirmare .Multumesc.

Rodica, imi pare rau, dar nu vin pe-acolo. O iau pe ruta Lugoj, Deva, Medias.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #59 : Marți, 26 Martie 2013, 13:51 »
Rodica, haide la Sibiu, mergem impreuna. Curse regulate sunt pe acest traseu, asa ca este usor pana aici. Doar ca eu trebuie sa plec pana la 9.30 din Sibiu, sa mai discut si cu Aurelian, ghidul si sa astept participantii.
Ce zici?