Uite-aici o dieta mai "omeneasca", de fapt, un stil de viata pe termen lung:
Ora 7 - 9 - numai glucide. Asta inseamna ca, daca ai pofta de dulce, dimineata ai voie orice in acest sens, cu conditia sa nu fie combinat cu proteine, adica: paine prajita cu dulceata (fara unt), orice fel de fructe, miere, nutela etc. Pentru ca, in mod particular, insulina mea e prea rapida (invers decat la diabet) si fac urat la sare, eu evit in general glucidele rapide (zahar, ciocolata, miere, fructe dulci), si prefer glucide cu eliberare prelungita, adica paine integrala, graham sau cu seminte fara sare si citrice. De obicei, imi pun la muiat in apa, fara sa fierb, seminte de grau sau alte cereale + un fruct proaspat + o lingurita de miere in cafea. Citricele contin si calciul pentru o zi, in cazul in care nu consumi oua sau lactate in acea zi. De-asta dau si senzatie de "inviorare" si pot inlocui cafeaua, alaturi de un ceai tonic. In caz de aciditate la stomac, frcutele se combina cu paine prajita sau se consuma fructe mai putin acide: banane, pepene galben etc.
Ora 13 - 15 - proteine, glucide si lipide. Un meniu cu putine calorii, dar echilibrat, care sa contina de toate. O lingura de uleiuri vegetale pe zi este obligatorie pentru necesarul de acizi grasi ai organismului, chiar si in regimurile cele mai draconice. Pentru digestie, unii prefera sa inghita o lingura de ulei de masline crud, de ricin sau de in dimineata pe stomacul gol. Eu pun lingura de ulei + zeama de lamaie ca dressing crud pentru masa de pranz, tine si loc de sare. Cel mai frecvent fac supa-crema de legume sau ciorba taraneasca (cu de toate, adica, mai putin carne), peste cu legume, tocana de legume sau salate. In salate pun si seminte de in, de soia, de susan sau de cereale, crude. Regimul permite orice, se poate consuma paine, iar daca ma apuca vreo pofta nepoftita, am voie sa-mi dau voie la pranz... chiar si la o prajitura, din an in Pasti.
Ora 18 - 21 - numai proteine. Adica ou fiert, peste sau pui rasol, iaurt, fara paine, sau un pahar mare de lapte cald inainte de culcare - ajuta si la somn.
Regulile regimului sunt:
- Se exclud complet "gustarile" intre mese. Intre o masa si urmatoarea trebuie sa treaca minim 5 ore, timp in care stomacul nu are voie sa mai primeasca nimic in afara de apa, nici macar o aluna;
- Se evita pe cat posibil alimentele supraprocesate - branzeturi fermentate, mezeluri, conserve, muraturi. Eu evit si sarea si zaharul, in aschimb, de 5 ani de cand folosesc lamaie in loc de sare si ardei iute in loc de piper, n-am mai facut nicio criza de fiere.
- Se scoate din regim tot ceea ce e alb si pateaza hartia: unt, smantana, untura, grasime.
- Alimentele care se folosesc de obicei cu altceva - paine, lactate, fructe - se consuma ca si mese in sine. De fapt, toate alimentele care servesc la reproducerea animala sau vegetala (ou, lapte, icre, cereale, fasole, mazare, seminte, fructe) sunt
alimente complete, fiindca au toate principiile nutritive necesare unei noi vieti, si nu trebuie combinate inutil cu alte alimente.
E un regim cat se poate de sanatos, nu te lipseste de energie si nu e frustrant deloc! Unde mai pui ca meniurile sunt foarte pe gustul meu.

Daca vreau sa accelerez ritmul de slabire, mananc mai consistent in proteine la pranz - de exemplu, fasole boabe, mazare, soia sau linte, ca si garnitura - si las la masa de seara doar un ceai linistitor inainte de culcare. Eu am slabit 10 kg anul trecut cu acest regim si continui, ca mai am vreo 15 minus in intentie.

P.S. Foarte important: La ocazii (nunti, revelion, concediu), pot sa mananc orice si oricand pentru cateva zile. Nu slabesc in acele zile, dar organismul fiind obisnuit sa primeasca de toate, nu depune accelerat "frustrarile", asa ca nu ma ingras.
