Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 339630 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #465 : Marți, 28 Iunie 2011, 14:38 »
povestea mujdeiului de vara:

am cumparat din piata niste catei de usturoi care nu fac ham ham... de fapt veneau toti in capatana-mama. e vorba despre usturoi proaspat de vara.

i-am curatat de pielita (ce cruda eu! :)) si apoi i-am pus frumusel in mojar, cu un pic de sare si am picurat ulei de masline deasupra, in timp ce-i transformam in pasta. vreau sa va spun ca acest tip de usturoi se lasa prelucrat foarte repede, nu trebuie sa ti se rupa mana de oboseala ca la cel mai vechi. 
Repede, proaspat si gustos!
daca mai adaugati si un pic de smantana sau iaurt, iti vine sa-l mananci pe paine.  Ideea este ca oricum iti vine sa-l mananci. ;)

"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
« Răspuns #466 : Marți, 28 Iunie 2011, 15:12 »
cand nu ai esenta ...

dai esenta cafelei, laptelui, zaharului, interviului programamat ...

cand vrei sa ai esenta dar nu gasesti adevarata esenta ...

dai alt sens intentiei care deriva din lipsa esentei  :)
nihil sine deo

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #467 : Joi, 30 Iunie 2011, 08:48 »
   200 g ciuperci uscate, 1 ceapa, 1 morcov

1 pastarnac, 1 telina mica,

1 lingura de seminte de chimen

1 lingura faina, 3 linguri ulei

1 legatura marar verde, sare si piper

Supa de ciuperci uscate:
 se pun la inmuiat ciupercile cu o zi inainte. Spalam si curatam zarzavatul, dupa care il dam prin razatoarea mare si il clatim 5 minute in ulei impreuna cu chimenul. Adaugam faina si mai calim 1 minut. Adaugam 2 l de apa calda si lasam sa fiarba. Punem ciupercile taiate si lasam sa se patrunda. Dam gust cu sare, piper, marar. Luam de pe foc dupa ce da un clocot.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #468 : Joi, 30 Iunie 2011, 10:20 »
mane, ai trecut la cratita? :( pai asta e treaba femeilor, nene!

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #469 : Joi, 30 Iunie 2011, 10:23 »
toate femeile a fugitara pela joburi... am ramas solo si mor de foame asa ca am trecut la cratita... si le voi submina autoritatea in bucatarie... oricum , cei mai buni in orice , inclusiv bucataria, sunt tot barbatii...se stie !

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #470 : Joi, 30 Iunie 2011, 11:36 »
opti, vreo prajitura ai ?! :D

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #471 : Joi, 30 Iunie 2011, 11:41 »
oricum , cei mai buni in orice , inclusiv bucataria, sunt tot barbatii...se stie !

trebuie sa recunosc ca aveti mari merite, sincer.

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #472 : Joi, 30 Iunie 2011, 13:29 »
opti, vreo prajitura ai ?! :D

Salam de Biscuiti...

1/2 l lapte, 15 linguri de zahar, cinci linguri cu varf de cacao, zahar vanilat, 250 grame unt, esenta de rom, 700 grame biscuiti simpli, 200 grame stafide, 200 grame rahat, 200 grame nuci.

Preparare:

Rupe biscuitii in bucati si pune-i intr-un vas mare.
Adauga rahatul taiat bucati, nucile sfaramate bucatele si stafidele.
Pune intr-un vas, pe foc, o lingura de zahar si las-o sa se topeasca, fara sa se arda. Adauga putina apa, cateva linguri, si cand s-a desfacut tot zaharul caremelizat, adauga laptele si restul de zahar.
Cand s-a topit bine zaharul, da deoparte si dupa ce s-a racorit, adauga unt, cacao si arome.
Lasa sa se racoreasca bine, cat sa poti baga degetul :o :o :o,
si rastoarna totul peste amestecul cu biscuiti.
Amesteca.
Imparte in doua sau trei si, folosind folii de celofan, formeaza "salamul"... ;D
Da la rece si serveste taiat in felii, simplu sau cu frisca.

Poti renunta la rahat si dubla cantitatea de nuci si stafide. O sa rezulte un "salam de lux".
Poti tapeta celofanul cu nuca macinata, dupa ce l-ai udat putin sau l-ai uns cu unt, ca sa arate salamul misto cand se raceste...
pofta mare :P

julia

• Vizitator
« Răspuns #473 : Vineri, 01 Iulie 2011, 15:10 »

julia

• Vizitator
« Răspuns #474 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 12:40 »

am mincat orez cu lapte si scortisoara

julia

• Vizitator
« Răspuns #475 : Sâmbătă, 02 Iulie 2011, 15:07 »

am mincat pui cu legume si dovlecei pane

inca putina rabdare si va zic si ce-am mincat diseara

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #476 : Duminică, 03 Iulie 2011, 23:04 »
Ai nevoie de :

-un  piept de pui dezosat (cca 700 gr), 5 linguri capere (in otet sau saramura), o lamaie, o cana supa de legume, trei catei de usturoi, o legatura de patrunjel, 50 g faina, 100 g parmezan, 5 linguri de unt, 5 linguri ulei de masline, sare, piper, doua lingurite de boia dulce.

Mod de preparare :

Pieptul de pui se taie in felii subtiri, dupa care se bat ca pentru snitele, pe marginea feliilor facandu-se cateva incizii cu cutitul, pentru a nu se curba la prajire.
Se amesteca faina, parmezanul,  piperul, boiaua si putina sare, intr-un bol, iar doua linguri de unt si uleiul de masline se pun la incins intr-o tigaie,

Feliile de pui se trec prin amestecul de faina, dupa care se pun la prajit in tigaie, pe ambele parti.

Dupa ce sunt gata, se lasa acoperite, in tigaie adaugandu-se usturoiul strivit, supa de legume, caperele si sucul de lamaie.

Sosul se lasa pe foc pret de cateva minute, pana cand scade la jumatate, dupa care se adauga restul de unt.

Dupa alte cateva clocote, se adauga si patrunjelul tocat marunt si se ia de pe foc.

Se serveste peste carnea de pui, eventual langa paste.

Pofta buna !

marcutza

• Vizitator
« Răspuns #477 : Luni, 04 Iulie 2011, 10:25 »
Dovlecei pane

se curata dovleceii(2-3 buc) de coaja, apoi ii taiem in felii groase de 1 centimetru.
se sareaza fiecare felie, asezandu-le pe toate pe o farfurie putin adanca(sau strecuratoare), astfel incat sa poata lasa zeama (macar 1/2 ora).

din ou si faina incropim un sos bechamel, nu uitati de sare si putin piper.

pentru prajit putem folosi ulei de masline, de porumb sau de floarea soarelui, pus la infierbantat intr-o tigaie mare. incingem bine uleiul inainte de a adauga primele felii trecute prin sosul bechamel.

dupa ce i-am prajit ii putem servi cu o mamaliguta calda si un mujdei de usturoi sau o garnitura de legume (legume fierte, coapte, cartofi prajiti, piure sau ciuperci sote).

le putem servi si simple, cu paine si rosii sau putem rade deasupra cascaval sau branza.

se pot manca calde sau reci.

Dovlecei umpluti cu branza

5 dovlecei, 200 g telemea, 2 linguri de smantana, 1 ou, 1 legatura de marar, piper, 1 lingura ulei.

spalam dovleceii, ii curatam de coaja, apoi scobim miezul cu o lingurita avand grija sa nu ii rupem.

compozitia: amestecam branza rasa cu oul, smantana, mararul tocat marunt si 1/2 de lingurita de piper.
umplem dovleceii cu aceasta compozitie dupa care ii asezam intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

pofta buna !

optimus sum

• Vizitator
« Răspuns #478 : Luni, 04 Iulie 2011, 12:41 »
  Aripioare la capac...

1 casoleta de aripioare
    condimente pentru carnea de pui
    ulei
    1/2 capatana de usturoi
    sare
    1 lingura cu smantana

Pregatesti asa:

Peste un vas cu apa se pune un capac mai mare in care se pune ulei si se pun aripioarele  spalate si condimentate.
    Se da vasul la cuptorul incins pana ce se rumenesc frumos.
    Separat se face un mujdei din usturoi , putin ulei , sare si smantana.

Sau daca vreti sa mancati mai sofisticat,

Avem nevoie de:

4 aripioare de pui
50 g unt
1 lingura miere
3 linguri suc de rosii
2 catei usturoi
1 lingurita boia de ardei
1/2 lingurita nucsoara
1/2 lingurita rozmarin
sare si piper

Untul il topim,dupa care adaugam sucul de rosii,mierea si condimentele. Fierbem sosul pana se ingroasa putin.
In acest sos punem aripioarele curatate si spalate si le tinem vreo 10-15 minute.

Intre timp punem o cratita cu apa la fiert,in jur de 2 litri de apa.Cand apa incepe sa clocoteasca se acopera cu un capac asezat cu partea inferioara in sus.Pe acest capac se aseaza aripioarele de pui

Offline janeta

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1730
  • carpe diem
« Răspuns #479 : Luni, 04 Iulie 2011, 12:45 »
te banuisem eu de sadism , dar nici chiar asa...am sa cer sa fi banat  ::) ::)