Autor Subiect: Reteta Zilei  (Citit de 339607 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline zinutz

• Full Member
  • Mesaje postate: 135
Re: Reteta Zilei
« Răspuns #255 : Vineri, 25 Iunie 2010, 18:17 »
Eu am pus la cuptor pui cu ghimbir si lamaie. O fi bine ? ??? ... stiti ceva secrete?
Cu drag

Offline Ayouni

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1918
« Răspuns #256 : Vineri, 25 Iunie 2010, 18:43 »
Eu am pus la cuptor pui cu ghimbir si lamaie. O fi bine ? ??? ... stiti ceva secrete?

e foarte bine! ce bine miroase! ghimbirul ii va da puiului tau un gust si o aroma deosebite... chiar ;)  Ghimbirul stimuleaza apetitul si digestia.  Se foloseste foarte mult in bucataria din India, China, Japonia, Indonezia, Malaezia si in Caribe. Este o mirodenie "fierbinte"! De asemenea merge foarte bine cu fructele de mare, pestele.  Se foloseste si la prepararea tartelor, checurilor ( in turta dulce de ex, ginger bread).  Eu am un borcan cu ghimbir proaspat confiat, sa fie acolo, pentru cand voi face vreun chec.
mult succes!

"Stay hungry, stay foolish!" (Steve Jobs)

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #257 : Vineri, 25 Iunie 2010, 18:52 »
Eu am pus la cuptor pui cu ghimbir si lamaie.

O, nuuuu!....  ::)

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #258 : Vineri, 25 Iunie 2010, 19:04 »
ce o sa va povestesc acum, sunt sigura ca o va umple de oroare pe maria171... de cand mi-a povestit ea de pasiunea ei pentru porcusorii de guinea, am ramas asa cu o indoiala.  exista o specie asemanatoare care provine din tarile andine, in special peru si care a fost domesticit cam acum 3000 de ani si care se mananca in mod curent.  acolo se numeste "el cuy" (la plural cuyes, ca nu cumva sa ma certe vreun francofon mai delicat de ureche). sincer, nu am avut curajul sa gust pentru ca prea seamana cu un soarece, dar am auzit ca ar fi foarte gustos.  cuy cu cartofi si cu sos de alune este o mancare foarte obisnuita acolo; sau cuy la gratar.  am gasit pe internet si niste poze cu el la gratar dar nu am vrut sa va oripilez punandu-le aici.
asa ca, maria171, sper sa nu te superi pe mine ca am amintit de acest lucru... poate los cuyes nu sunt acelasi lucru cu porcusorii tai de guinea. pe eugenia am speriat-o deja cand i-am zis ca in mexic se mananca frunzele de cactus (limba soacrei, opuntia parca-i mai zice). 

pe_jumate

• Vizitator
« Răspuns #259 : Vineri, 25 Iunie 2010, 19:44 »

asadar, petrecusem in palatul sultanului Pat-run-jel Faisal Khaled Al-Rashid Al-Tabouleh 367 de zile cu toate noptile lor. pana in aceasta seara, sultanul imi ceruse sa-i i incant urechile cu cate o poveste minunata si mereu noua. in seara numarul 367, a fost furtuna mare in desert si a coborat si asupra souq-ului, acoperand totul cu o pulbere fina rosiatica... servitorii erau disperati deoarece se apropia ora cinei si ei nu putusera sa mearga dupa provizii. si speriati foarte pentru ca sultanul era cunoscut pentru asprimea cu care pedepsea pe cei care greseau, cu sau fara voia lor.  asa ca, eu insami o sclava, am simtit mila pentru bietii de ei. si mi-a venit o idee: m-am uitat ce mai ramasese prin camarile palatului si am vazut ca erau mai multe legaturi de patrunjel, lamai, grau zdrobit (adica bulghur), cateva rosii, frunze de menta... am tocat toate ingredientele, le-am amestecat, am pus ulei de masline, totul pe apoi pe un platou de marmura de aleppo. am pregatit si hummous, baba-ghanouj, o tava de berbecut cu mirodenii; servitorii au copt lipii.
sultanul a gustat din toate dar salata de patrunjel i-a placut cel mai mult si a exclamat: "ayouni hayati, esti nu numai geniul meu povestitor dar salata aceasta a intrecut toate asteptarile, niciodata nu am mancat ceva mai bun, mai sanatos si mai lipsit de calorii.  acum ma simt mult mai puternic si mai vioi! cum sa o numim?! si din una alta, vad ca se ilumineaza si-mi spune, "va purta numele meu, se va numi tabouleh"! sa vina scribul si sa ia nota, de azi inainte, toti supusii mei sa stie ca tabouleh este salata noastra nationala.  in seara aceea nu a mai trebuit sa povestesc nimic, doar am dansat dansul celor sapte valuri si lumina ochilor mei,  Pat-run-jel Faisal Khaled Al-Rashid Al-Tabouleh a fost foarte fericit.
povestea celorlalte mancaruri? ramane pe alta seara! ;)

scrii extraordinar, @ayouni! mai spune, sheherezada! :-*

Offline EUGENIA110

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 482
« Răspuns #260 : Vineri, 25 Iunie 2010, 20:23 »
    @Ayouni, e atit de delicat animalutul ala si, cred eu, fricos si temator ca un iepuras. N-as putea minca asa ceva......

maria171

• Vizitator
« Răspuns #261 : Vineri, 25 Iunie 2010, 23:32 »
Ayouni
nu e nici o problema
stiu ca se manaca in peru
acolo sunt ferme pt ei
de fapt asa au ajuns in europa
au fost luati de spanioli pe vapor, sa aiba hrana proaspata
apoi lumea s-a indragostit de ei
exista iepuri , gaini, porumbei de rasa si toti se manaca
deci nu e problema
si eu le mai zic la porcilinele mele: sa va manace mama urechiusele!
 ;D
Eugenia
cam asa e cum spui
singura arma de aparare a porcusorilor e fuga si ascunzisul
ei nici nu arata ca sunt bolnavi tocmai ca sa nu para vulnerabili in fata dusmanilor
de asta noi cand observam ca ceva nu e in ordine mergem repede la medic
de asemenea ei dorm cu ochii deschisi
atunci cand un porcusor doarme pe pieptul tau cu ochii inchisi inseamna ca are deplina incredere in stapan
increderea se castiga greu
si nu ma mai faceti sa vorbesc despre porci ca nu am limita!
 ;D

maria171

• Vizitator
« Răspuns #262 : Vineri, 25 Iunie 2010, 23:36 »
de fapt eu intrasem sa va spun ca dupa multi ani am facut ardei umpluti cu orez
bunica facea asa
cand ii umplea cu carne era sarbatoare
de fapt bunica facea mancare cu carne doar duminica
se mai manca si luni, daca mai ramanea de duminica

deci sa revenim la ardeii mei
am calit un pic 2 cepe mici, am pus morcov, telina si pastranac ras, apoi ciuperci si la final orez
am pus un pic de apa si am lasat sa umfle un pic orezul
cand s-a racit un pic umplutura am pus si patrunjel
am umplut ardeii, i-am prajit un pic, am pus rosii, apa si am bagat la cuptor
mmmmm ce buni au iesit!
2 au disparut imediat in burtica mea
ma rog, in burtoi ca sa fiu mai realista

maria171

• Vizitator
« Răspuns #263 : Vineri, 25 Iunie 2010, 23:38 »
pardon
am gresit poza
de fapt asta e cu ardeii

Offline Ayouni

• Hero Member
« Răspuns #264 : Sâmbătă, 26 Iunie 2010, 11:40 »
pardon
am gresit poza
de fapt asta e cu ardeii

arata fenomenal, maria, imi place mult combinatia de culori. mai vreau o portie!  :)

maria171

• Vizitator
« Răspuns #265 : Sâmbătă, 26 Iunie 2010, 14:28 »
cratita e pe aragaz
ia cate portii vrei
 :-*

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #266 : Marți, 29 Iunie 2010, 19:25 »
Fetele, fac apel la voi. Vreau si eu va rog o reteta de compozitie pentru clatite buna-buna :) Stiu, sunt carti de bucate, pot gasi pe net dar nu vreau asta. Vreau ceva facut de voi. Poate stiti o chichita, un ingredient "magic", un truc de bucatareala, etc. :) Poate aflu ceva nou, inedit.

Mi-a venit o pofta nebuna de clatite si ma bate un gind sa-mi fac  ;D

maria171

• Vizitator
« Răspuns #267 : Marți, 29 Iunie 2010, 21:08 »
eu amestec faina cu o lingura de lapte praf (pulbere, nu il dizolv)
pun 2 oua si amestec
apoi aduc la consitenta necesara cu apa minerala
mai pun si un praf de sare
spor la prajit clatite :)

Saturnianul

• Vizitator
« Răspuns #268 : Marți, 29 Iunie 2010, 21:15 »
Multumesc Maria  :-*
Cita faina pui? :)

adria

• Vizitator
« Răspuns #269 : Marți, 29 Iunie 2010, 21:38 »
dragul meu, saturnis, fara a avea pretentia ca sunt experta, iti voi da eu reteta:
doua oua le bati bine, pui sifon sau apa minerala, o lingurita zahar, un varf cutit de sare, coaja de lamaie, esenta de rom si, apoi, faina cat sa iasa ca o smantana nu foarte groasa
intr-o tigaie pui o lingurita de ulei, intinzi pe tot fundul tigaii, incingi bine si pui cu polonicul zeama aia cat sa acopere tot fundul tigaii
le coci si pe o parte si pe alta si gata, clatita e super
pui doar dulceata si ananci
pofta buna
ingredientul secret: putin suflet