Autor Subiect: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 2 – 5 august 2012  (Citit de 55995 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline malina dragomir

• Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 93
Re: Hai-da-hai la Maramu’! Excursie in Maramures 2 – 5 august 2012
« Răspuns #60 : Miercuri, 01 August 2012, 11:43 »
Multumim frumos Mica si Delia... Ganduri bune si canicula usoara :)

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13799
« Răspuns #61 : Miercuri, 01 August 2012, 16:46 »
In jurul "casii" mai avem ceva km de facut pentru a parcurge obiectivele pe care vi le-am prezentat ca posibil si dorit de vizitat. Am sa postez si o harta a MM, sa vedeti un pic cam pe unde umblam...

Noi vom fi cazati in Surdesti, undeva in zona Baia Mare - Cavnic, ca si anul trecut undeva la jumatatea distantelor pe care le avem de facut. Cel mai apropiat punct este Pasul Gutai, la Pintea Viteazu, acolo de unde urmeaza sa urcam la Creasta Cocosului.

Dar iata distantele pe un sens:
Surdesti – Viseu de sus 116 km (cca 2 ore si jumatate) - pt Mocanita
Surdesti – Borsa 137 km - pt Cascada Cailor si Manastirea Barsana - apoi mai prelungim cu Sighet si Sapanta, asta mai poate insemna inca vreo 50 km
Surdesti – Pasul Gutai 5 km - pentru Creasta Cocosului

Deci putem ajunge la cca 550 km locali (in zona)

Eram la cumparaturi la Metro pt Sibiel, era acolo un vacarm si nu am inteles foarte bine ce mi-a spus Dana, cred si sper ca nu dau cifre eronate. Microbuzul pe care l-a inchiriat de la Bucuresti la Surdesti, pt km suplimentari percepe 1,5 lei/km, asta inseamna cca 825 RON/locali, daca parcurgem tot ce ne-am propus. Pt ca totul sa fie fair, avand in vedere ca eu cu microbuzul si pana la si de la Surdesti, doar acopar costurile de motorina, adica 550 km *11 l/100 km *6 RON/litru = 363 RON, pt a face o medie ponderata pt km locali, adunam cele doua sume de plata, adica 825 si 363 = 1.188 RON si impartim la numarul de participanti, adica 16. Rezulta cca 75 RON de plata pt transport zonal, repet in conditiile in care atingem toate obiectivele propuse. Putem face si ceva mai scurt, dar este pacat sa ajungem pana acolo si sa nu se vada tot.
Alt cost care va mai aparea este biletul de mocanita, adica 45 RON. Dupa cate am vazut in program avaem inclusa ca si anul trecut, o masa sus in Paltinul.

Pt cei care vin cu mine, din Sibiu, Turda, Cluj si Dej costurile de transport asa cum am mai precizat acopera doar motorina. Calculul l-am facut diferentiat functie de unde vine fiecare:
Cei care vin din:
Sibiu (4 persoane, inclusiv eu) = 85 RON/persoana dus si intors 680 km
Turda = 40 RON
Cluj = 32 RON
Dej (2 pers) = 19 RON
----------------------------
Total 430 RON (adica 680 km *11 l /100 km * 6 RON/litru)

Toate mesele sunt acoperite, adica
3 mic dejunuri
3 pranzuri reci la pachet - pt ca o sa fim cam tot timpul plecati
3 cine
De pe drum o sa cumparam apa, bere, sucuri, pt a avea la pensiune.

Prognoza meteo arata bine, deci avem cam tot ce ne trebuie: un grup, unde sta si manca, cu ce ne deplasa, o zona minunata si vreme buna.

Eu plec la ora 10.30 din Sibiu, urmeaza ca la 14.00 sa ajung in Dej pt a le lua pe Paula si Malina. Sper ca in jur de 16.30 sa ajung la Surdesti.

Drum bun celor din Bucuresti si celor din Moldova!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #62 : Miercuri, 01 August 2012, 17:02 »
Cate ceva despre Creasta Cocosului
Rezervatia este amplasata in Muntii Gutai, in judetul Maramures, la o distanta de aproximativ 35 km de orasul Baia Mare. In cadrul rezervatiei se evidentiaza "Creasta Cocosului", care da numele rezervatiei, reprezentand o colina ascutita, crenelata, de circa 200 m lungime, aflata la o altitudine medie de 1200 m, cu o orientare spatiala aproape verticala, dupa directia NV - SE.
Traseu turistic marcat cu banda rosie din Pasul Gutai, ulterior si cu cruce albastra iar in zona de sub Creasta Cocosului apare si crucea rosie-nemarcat in zona de nord-est-est spectaculoasei formatiuni geologice
Circuit de 6-7 ore si aproximativ 12-13 km
Obiective: turbaria-tinovul Taurile Chendroii si Creasta Cocosului

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #63 : Miercuri, 01 August 2012, 17:16 »
Mai jos o harta pe care am incercuit locurile pe care v-am propus sa le vizitam. Cu x Surdesti - locul in care o sa stam.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #64 : Miercuri, 01 August 2012, 17:25 »
Traseul Mocanitei, pe salbatica Vale a Vaserului. (se vede ca acolo locuiau ceva nemti - pe germana la apa se spune wasser si se citeste vaser, deci tradus Valea Apei...). Anul trecut am fost foarte surprins ca la Paltinul, statia unde am fost asteptati cu branch-ul - in loc de jocuri morosene, am fost intampinati cu jocuri sasesti, de fapt de tiptzeri...

Cu rosu am trasat, tronsonul pe care-l face mocanita turistica.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #65 : Miercuri, 01 August 2012, 17:31 »
Manastirea Barsana
Anul construcţiei: 1720

Termenul „bârsan” denumeşte un cioban care îşi ţine oile cu lână bogată şi lungă, cuvântul devenind un prenume în timpurile medievale. Satul Bârsana a fost în proprietatea cneazului Stanislau, fiul lui Stan Bârsan, atestat în documente între 1326 şi 1346. Trebuie ca până atunci mănăstirea să fi existat de câteva secole, după cum un document din 6 noiembrie 1405 atestă existenţa unui câmp al mănăstirii. Biserica a fost folosită în scopuri monahale până în 1791, când mănăstirea a fost desfiinţată. În 1802, sătenii au hotărât să mute biserica nefolosită în mijlocul comunităţii lor.
Biserica stă acum pe o colină, înconjurată de o livadă, şi este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO. Ea a fost construită din grinzi mari din stejar, pe o fundaţie din blocuri masive de piatră. Are un plan dreptunghic, cu o absidă poligonală în altar, care este un pic mai îngust decât corpul principal al edificiului. Deasupra pronaosului se află turla, care nu este foarte înaltă, dar încă dă un aer graţios întregului. În dreptul faţadei vestice, se află un portal cu două caturi, fiecare cu stâlpi care formează bolţi rotunjite. Portalul a fost adăugat în 1900. Acoperişul cu două streşini acoperă partea principală a bisericii, iar cel care acoperă altarul este mai jos şi cu o singură streaşină. Acoperişul greoi e sprijinit de console, capetele bârnelor de sus ale pereţilor, tăiate în forme decorative. O frânghie răsucită sculptată înconjoară biserica chiar sub ferestrele mici.

Scene din partea boltei din naos. In mijloc – Sf. Ilie si Carul cu Foc, unde sfantul este vazut urcand spre rai. Dedesupt – Arhanghelul Mihail, cu o sabie in mana, ridicand sufletele oamenilor.
Naosul este mult mai spaţios, cu o mare boltă, dar nici aici nu prea intră lumina. În josul pereţilor sudic şi nordic, se află câte o fereastră mai mare, iar pe fiecare perete câte două ferestre mai mici, sus, între cele două streşini ale acoperişului. Altarul are din nou mai puţin spaţiu, cu trei ferestre mici, spre nord, sud şi est câte una. Chiar dacă ele încă sunt foarte mici, ferestrele au fost lărgite în 1900, în aceeaşi perioadă în care a fost adăugat portalul. Din cauza această, picturile murale din jurul geamurilor au fost distruse.
O inscripţie murală din naos mărturiseşte că Hodor Toader a pictat pereţii în 1806. picturile erau făcute din bucăţi textile, fixate pe pereţi şi acoperite cu un strat de var preparat, cum era obiceiul în timpul acelei perioade.

Arhanghelul Mihail salveaza un copil de la inec, scena din peretele nordic al altarului.
Scenele, mai ales cele din naos şi altar, au fost influenţate de stilurile baroc şi rococo, care au început să se împrăştie în Transilvania în timpul ultimului sfert al veacului al XVIII-lea. Pictorul a folosit medalioane pentru scenele de pe pereţi, iar bolta din naos este tratată fără constrângeri. Sentimentul de spaţiu luminos este creat de culorile care domină, alb, albastru, roşu şi verde ocru. Mai ales calitatea picturilor a făcut ca ea să fie inclusă în Lista Internaţională a Moştenirilor.

Manastirea Barsana

Offline Mimi

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 378
« Răspuns #66 : Miercuri, 01 August 2012, 17:53 »
  Multumim ,Gigi,pt.informatii si pt. organizare .Sa ne vedem cu bine acolo !

Offline danna n.

• Full Member
  • Mesaje postate: 171
« Răspuns #67 : Miercuri, 01 August 2012, 21:29 »
Gata! Bagajele facute! Acu sa mai vina si somnu' ca maine am trezirea devreme... :(
Multumim Gigi pentru informare! Ne auzim pe traseu si ne vedem acolo! :)

Offline danna n.

• Full Member
« Răspuns #68 : Joi, 02 August 2012, 08:09 »
Suntem blocate de aproape o ora la 12 km de Brasov din cauza unui accident in fata.

Offline danna n.

• Full Member
« Răspuns #69 : Joi, 02 August 2012, 10:10 »
In sfarsit ne miscam!!!!! Am stat 3 ore!!!!Trebuia sa fim la Sighisoara!!!!

Offline adda

• Hero Member
  • Mesaje postate: 1326
« Răspuns #70 : Joi, 02 August 2012, 10:30 »
Drum bun in continuare!!!
lasa ca important e sa ajungeti cu bine, poate mai recuperati pe parcurs. :)

Distractie placuta!! o sa va placa in Maramures, eu am fost anul trecut si chiar merita vazut.

luciamanta

• Vizitator
« Răspuns #71 : Joi, 02 August 2012, 11:00 »
In sfarsit ne miscam!!!!! Am stat 3 ore!!!!Trebuia sa fim la Sighisoara!!!!
Drum bun si să ajungeţi cu bine! Distracţie maximă şi să veniţi cu impresii frumoase şi amintiri de neuitat!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #72 : Luni, 06 August 2012, 08:03 »
Am strabatut in sus si in jos Valea Izei, Valea Marei, Valea Viseului, Valea Vaserului. Am urcat pe Creasta Cocosului si la Cascada Cailor. Am vazut, poate printre ultimii, cum se plamadesc vasele din ceramica dacica. Am ajuns la nea Ion Barsan, mesterul portilor maramuresene. Am patruns in sanctuarul Manastirii Barsana, dar mai impresionant pentru mine in lacasul sacru a  taranilor de pe Valea Chioarului: Biserica greco-catolica de la Surdesti. Mocanita, ne-a dus hat - departe in creierul muntilor, in timp ce incercarile noastre muzicale se stingeau in padurea deasa care marginea calea ingusta. Am ras cu pofta, am dansat si ne-am bucurat de ospitalitatea fara cusur a familiei Costin de la Pensiunea Amethyst Surdesti. O locatie absolut incantatoare, niste oameni frumosi, mereu cu zambetul pe buze, extrem de atenti la fiecare detaliu. M-am bucurat sa vad lumea in port maramuresean - cum mergea la biserica, am admirat gospodariile lor curate si ingrijite, fanetele de pe dealuri cosite si pline de capite. Si portile acelea imense. De la Nea Ion Barsan am inteles si simbolistica acestora: fiecare poarta trebuie sa contina cateva elemente: in primul rand pomul vietii, din frunze pe orizontala - prezentul si tot din frunze dar in V in sus si in jos, viitorul, respectiv trecutul; lantul - simbolul legaturii, soarele - al vietii, al luminii. La unele am vazut si pestele - simbolul curateniei, dar si religios al crestinismului. Maramuresul este de fapt o tara. O lume in care inca mai poti gasi in stare pura arhaicul, obiceiurile, adevaratul om de la sat. Spun deocamdata, pt ca incet - incet si acolo patrunde ca peste tot la noi kitchul, case tip bloc, colorate intens, balustrade de inox...Pt ca si de acolo incep sa dispara traditiile. Mesterul de ceramica dacica de la Sacel, a plecat cu feciorul cel mare sa lucreze in Germania, dupa o traditie de 500 de ani in familie, cel mic care inca mai plamadeste, asteapta sa plece si el. Aici bineinteles datorita "grijii deosebite" a unui stat incapabil sa-si motiveze si pastreze valorile. Sau nu, gresesc, nu incapabil ci dezinteresat. Si de multe ori rau-intentionat. Sa pui taxe la un astfel de mester, in loc sa-l promovezi, sa-l prezinti si sa-l ajuti sa-si prezinte mestesugul, asta consider eu nu doar idiotenie, prostie ci si rea vointa si chiar atentat la valorile traditionale romanesti. In timp ce patru-cinci, poate zece fete care n-au nimic in comun cu turismul si cu traditiile - dar angajate cu pile de taticu la agentia judeteana de turism, ce o armata de oameni care la fel nici macar nu inteleg cu ce sa mananca turismul zac prin birouri moderne si climatizate pe la ministere, agentii si alte formule de tocat banii (degeaba) contribuabililor, omul ala a trebuit sa-si paraseasca atelierul si sa faca altceva, in alta parte. As fi curios cum ar proceda autoritatile din Austria de exemplu, stiind ca au un asemenea om. Oare prostii astia ai nostri chiar nu vad ce fac din tara asta? Dar sa termin cu enervarea, ca numai rau imi face, mai ales ca ma stiu neputincios in a schimba ceva. Pe deoparte, fara lauda sau ceva de genul acesta, oameni ca mine incearca sa promoveze, sa arate si sa explice oamenilor din Romania ca nu exista doar Austria, nu doar Italia si Grecia, ca si noi avem niste locuri superbe, ca si la noi te poti simti grozav si poate la fel de bine, intr-un concediu, ca si acolo, ca sunt atat de multe lucruri de vizitat si admirat in Maramures, in Bucovina, in Delta, in Transilvania, avem Apusenii, Retezatul, Cheile Nerei, avem Muntii Fagaras, iar pe de alta, prostii pun biruri pe obiceiuri, pe traditii, sufucandu-le si aducand oamenii care le-ar putea duce mai departe in pragul disperarii si in final a renuntarii. Eu inca mai sper. La o revolutie. Nu cu bate si topoare, ci una in mintea si mentalitatea celor care ar trebui sa ne conduca. Pt ca ceea ce fac acum, indiferent de culoare, nu poate fi numita decat bataie de joc. La adresa noastra si a tarisoarei asteia. Am incheiat cu vaicareala.

Din nou un grup super, s-au intalnit vechi cu noi, mai tineri, cu mai ca...mine. Mi-au placut teribil de mult serile, mi-a placut sa stau pe terasa, sa vad luna aceea superba cum trecea din fundul livezii, pana dupa pomi (asta era semnalul stingerii). Sa dansez, sa beau bere. Sa va privesc pe voi cei cu care m-am simtit atat de bine intr-o tara minunata: cea a Marmuresului.

luciamanta

• Vizitator
« Răspuns #73 : Luni, 06 August 2012, 09:04 »
   Gigi, mulţumim pentru relatare, ai organizat încă o tabără minunată.... Aşteptăm poze, comentarii, peripeţii...

În ceea ce priveşte revoluţia la care speri, cea din mintea şi mentalitatea oamenilor care ar trebui să ne conducă, cred că ai mult de aşteptat, din păcate.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #74 : Luni, 06 August 2012, 09:11 »
Am rabdare si toata viata inainte....