Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Capitale europene: Praga, Viena, Bratislava, Budapesta 30 aprile 5 mai 2012
admin:
Ma opresc un pic din povestire, pt a posta cateva fotografii cu cateva din mancarurile lor, pe care in neastamparata noastra pofta si foame, le-am incercat pe rand.
Haluski: paste fainoase homemade cu branza de oaie si slaninuta prajita
Ciorba traditionala ceha - legume brouller
Gnochi - facute de casa, cu branza si rosii la cuptor
Cel mai bun preparat a fost la Viena, chiar la cofetaria din Schoenbrunn, acolo unde strudelul se prepara inca dupa reteta "imperiala". Se serveste cu ingheatata de vanilie si un toping de capsuni. Savuros. Interesant este ca marul nu se rade, ci se foloseste in reteta sub forma de felii micute. Asa nu-si lasa multa zeama si toata savoarea ramane intre foetaje...
Sper sa nu cititi toate astea inainte de pauza de masa....
admin:
Si pentru ca spuneam despre acea minunata dupaamiza pragheza, continui povestirea acelor ore, cu imagini:
Hotelul Orhea Pyramide, cel in care am stat la Praga
Pt ca inca mai sunt un pic copil si deci imi plac jucariile, nu ma puteam dezlipi de la vitrinele magazinelor cu marionete si plusuri:
Intrarea in Vysehrad
Rotonda din Vysehrad - cea mai veche cladire din zona
Banca in parcul Vysehrad:
Panorama de pe Vysehrad
Turlele Manastirii Petru si Pavel - din Vysehrad
Manastirea Petru si Pavel
Manastirea Strahov sau Strahovski:
Cam asa arata terasa Manastirii Stahov. De acolo se vede aproape intreg orasul.
Panorama pe care o ai din Manastirea Strahov:
Clementinum - fosta scoala iezuita - vazuta dinspre Podul Carol
Loreta
Ministerul Afacerilor Externe - cladirea de vis a vis de Loreta
Casa Oraseneasca - Piata Republicii
Turnul Pulberariei - de langa Casa Oraseneasca
Turnul Jindrisska - acolo unde am urcat pentru panorama completa a Pragai - cu un bilet de...familie
Muzeul National - acolo unde am ajuns stiu fetele cum...
Plecati de la Jindrisska, imi facusem calculul si puteam ajunge sa vedem si Muzeul National si Bulevardul Valclav. Am facut o bucla, am ajuns in parcul garii (care este de evitat daca mergeti singuri - este plin de drogati si de alcoolici) - am intrat un pic si prin gara si am iesit aproape in fata Operei:
Statuia primului rege ceh, Venceslas. In spate Muzeul National.
Plouase putin si intrasem intr-un mall. Cand am iesit in curtea interioara dinspre Piata Veche, doar picura si cateva raze de soare isi facusera loc printre nori. Superba senzatie am trait acolo:
Catedrala Tyn
In Piata Veche - deja se innoptase, dar imaginile erau de poveste
Podul Carol era la acea ora de seara plin de lume si atmosfera fantastica. Desi atat de multi oameni, parca totul se desfasura in soapta...
admin:
Si a inceput si a 4-a zi. Micul dejun, bagajele si parasim cu parere de rau Praga. Lasam in urma Vysehrad-ul, Vitus, Tyn, Karluv Must...
Ne despart doar 350 km pana la Bratislava. Pe care ii parcurgem destul de repede, desi autostrada aceea este cea mai proasta din cate stiu eu prin Europa. Tacadam - tacadam pt ca este din aceea betonata, cu spatii intre placi. In sfarsit dupa 3 ore de troncaneala, ne-am vazut la Park Inn Hotel, langa Dunare, care nu prea e albastra in sezonul asta...
Eu a trebuit intai sa rezolv problema parcarii, care in Bratislava este una foarte mare. Costa intre 25 - 40 EUR/zi!!! Tariful orar este de 1,5 EUR/ora, iar la Park Inn 4,5 EUR/ora. Stiam insa o parcare apropiata, la poalele dealului pe care este amplasat Castelul. Am negociat si pt 15 EUR, am putut lasa masina in tarcul lor. Pana dimineata cand urma sa plecam la Viena.
Bratislava nu este nici mare, nici extraordinar de frumos, n-are multe atractii, dar nu stiu cum se face ca are un carlig la cei care-l viziteaza odata. Mai scriam eu pe-aici pe forum despre el, atribuindu-i eticheta de boutique. Mignon, atragator si plin de farmec. Ma refer la zona centrala acum, la Stare Mesto, adica Orasul Vechi.
Incepem prin a urca la Castel. Acest edificiu este emblema Bratislavei si locul de referinta pt slovaci. A fost timp de 200 de ani castel regal, iar pe vremea Mariei Tereza chiar imperial. Este frumos, zona din jur superba, dar parca prea modern renovat...Mie personal imi plac pietrele acelea cu muschi, blocurile inegale, urme de vechime...
Am intrerupt, azi am o zi in-gro-zi-tor de grea si chiar daca as vrea si mi-as dori, mi-e tare greu sa continui....
theo365:
Poveste cu Flash-uri
Spiridusul
..de la el a inceput totul,mi-a dat aripi sa pot zbura!
Il auzeam soptindu-mi in serile serafice de mai:
-Hai vin-o!!! mi-a zis, si m-am lasat purtata pe aripi de vant , pana-n zari indepartate ,pe acorduri de trubaduri ,uitati parca dintotdeauna pe podul Carol .
-Nu avem timp de pierdut! tot el imi soptea, aratandu-mi discret ,un Papparazi ratacit la colt de strada, cu obiectivul incremenit spre noi , de parca doar acum au trecut vedetele.
Divin,seara ,Valtava,promenada, acordurile suave de vioara ma poarta in trecut , iar cei de langa mine, imi imprumuta nostalgia unui sarut!
Tacere, uitare, bucurie si tristetea timpului efemer
asa sa fie
.e oare fericirea clipei!!???
Cu ochii larg inchisi , pasesc pe ritmuri de vals vienez,in impunatorul salon,caci sunt la ea la palat, la Sisi,ma afund timida in catifeaua seculara a unui fotoliu ,cu teama insa ,sa nu-i strivesc amprenta vremii.-.Sa inceapa balul
.
Pe malul fluviului era o lumina orbitoare,si zgomotul era asurzitor,vasele frumos luminate in noapte se joaca in sus si-n jos pe Dunarea primitoare, purtandu-si calatorii pe valurile blande.
Ma relaxez
..si acum savurez aroma ceaiului de iasomie,dupa un thaimasaj , cum numai supusa papusica de portelan cu par ca abanosul , l-ar fi facut
.
Un band imi canta Hotel California,tarziu in noapte, e live, berea curge in pahare, e life,extaz,nebunie,libertate, vacanta, Bratislava
..
Hei Mister Jackson-ai farmec, crocant,esti ca o ciocolata amaruie ,dupa un J&D si-mi dantuie talpile-n sandale pe ritmul muzicii tale
.Mister
.
Ora exacta,sunete cristaline,clopote de Ceas astronomic-Opreste timpul
.
Tacere,ochii zilei s-au inchis
In seara asta ce-mi mai spui, tu vis
Vorbeste-mi , dar incet
Incet si mult , si vorba ta sa semene tacere
..
Ma mangaie timid o raza de soare, ma trezesc si oglinda imi spune:-Zambesti!
Zburd in pasi de vals as vrea sa cred ca ma reintorc, dar e drumul spre birou,asa ca incerc sa ma teleportez in prezent, dar il aud ,da el e, spiridusul:
-Nu inca, mai stai,lasa-ma sa te port pana-n zari indepartate:Budapesta, Praga,Viena, Bratislava
M-am trezit
.
theo365:
O0
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă