Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre
Bai termale si SPA. Budapesta Hajduszoboszlo 7 11 martie 2012
admin:
E dimineata devreme aici la Budapesta si pt ca nu am mai avut somn, am coborat la internet box. Pana coboara toti la micul dejun, va scriu cate ceva de pe aici.
Ieri a fost o zi plina, am plecat la 1.00 din Sibiu si la 9.30 eram deja cazati si plecati spre Parcul Central. Am parcurs zona Monumentul Eroilor, cu statuile lui Arpad si a celor 7 conducatori de triburi impreuna cu care a fondat in 896 statul maghiar. Coloana pe care este asazat Sf Arhanghel Gavril, simbolul catolicismului, domina Hosok Ter. Cele doua semicercuri au intre coloane statuile unor personalitati proeminente ale istoriei maghiarilor: Iancu de Hunedoara, Matei Corvinul, Carol de Anjou etc. Apoi ne-am plimbat prin primul parc public din lume, cel orasenesc din Budapesta. O multime de rate si de lebede se bucurau de apa termala din lacurile din parc, lume pe margine care le dadea de mancare. Am trecut pe langa Gradina Botanica si cea zoo, am intrat sa vizitam apoi Baile Sekeny (nu cred ca sa scrie chiar asa) - un complex impresionant prin arhitectura neo baroca. Am mai dat o raita prin curtea Castelului Vajdahunjad, o copie a celui de la Hunedoara si am savurat painile cu untura pregatite de NeliTTT. Hmmm si acum am parca gustul unturii proaspete cu boia...
Ne-am urcat in microbuz si am traversat Champs Elysee-ul budapestan, Bulevardul Andrassy, am traversat Oktogonul si am ajuns in fata Basilicii Sf Stefan. Nu am avut norocul sa gasim un loc de parcare pe o arie de cateva sute de metri asa ca am plecat spre Biserica Sf Ana. Am parcat in Corvinus Ter (Corbul lui Matei estela fel cu Hunjad - Hunedoara, omniprezente ca denumiri in Budapesta - semn al pretuirii fantastice pe care o au pt cei doi conducatori romani) si am luat-o agale spre Bastionul Pescarilor. Vremea se incalzise si cand am ajuns la Promenada, era placut, un soare de primvara isi facea cunoscuta puterea. Pacat ca nu am putut vzita Catedrala Matei Corvin, este in renovare, asa ca nu am putut-o admira decat pe exterior. In fata statuia lui Stefan cel Sfant, crestinatorul maghiarilor. Putin mai incolo Coloana Ciumei din Piata Sf Treimi, monument ridicat cu bucuria incetarii ciumei care a decimat o treime din Europa. De pe un colt al fostei primarii a orasului, vegheaza Athena Palace, protectoarea orasului. La Palatul Prezidential se schimba garda, mai inccolo, la superbul Palat Regal, Turul, pasarea mitica scruta orizontul cautand probabil ceva prin ...Pesta. Statuile lui Eugen de Savoya, salvatorul castelului si fantana lui Matei Corvin. Ne-am intors apoi la masina si am plecat spre Gellert, de pe a carui Citadella se poate vedea si Buda si Pesta. Dealurile Budei, odinioara acoperite de vita de vie, sunt acum napadite de vile si de constructii mai vechi si mai noi. Am mai ramas acolo pret de vreo ora incercand sa identificam din panorama care ni se asternea in fata punctele vizitate. La 15.00 eram inapoi la hotel, obositi si plini de...Budapesta.
O cafea, un refresh de 2 ore si cu o parte din participanti eram inapoi in oras. Am strabatut Bulevardul Rackozi pana la Oktogon, am luat-o apoi spre Dunare. Pe o straduta laterala am gasit un local tipic maghiar, cu gulash, curcan si porc in paine. Mancare grozava, palinca bere si cu parerea de rau ca era deja tarziu, ne-am intors la hotel. Inca o bere acolo si apoi in sfarsit o noapte de somn.
Azi dupa micul dejun plecam sa vizitam Insula Margareta, apoi ne intoarcem la hotel si luam metroul pana la Basilica Sf Stefan. In acest sezon este deschisa doar intre 10.00 si 16.00, asa ca o sa ajungem la fix. Apoi plecam spre Hajduszoboszlo, unde ne asteapta minunata baza Spa, cu bazine de apa calda. Pe curand!
varsator38:
Distractie placuta!!!
admin:
Multumim frumos!
admin:
Si a trecut si Hajdu. Suntem la receptia hotelului, in cateva minute plecam spre tara. Au fost 5 zile frumoase,5 zile cu baie, plimbare, mancare buna. O sa va povestim mai multe cand ne revenim dupa drum.
almi_gabi:
va asteptam sa ne povestiti cum a fost , cum v-ati distrat, pe unde ati mers si bineinteles cu fotografii :)
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă