Ihi. Fost. Vazut/simtit. Super-placut. Revenit imbaiata/incretita/ghiftuita... Si mai vreaaaau!
Mah, dar am cazut in metrou in bratele unui ungur de fo' cinci-s'unu de ani

... Si au sarit astia si m-au ridicat!

Si m-au dat jos la prima!

Woah, era grizonat si avea si mustata!

Si nici n-a protestat!

Era o reclama:
Debrecen va sensibilizeaza toate simturile! Am in minte imagini si in nari inca simt mirosuri: am nimerit exact in mijlocul
Festivalului carnatilor! Bunatati din Marea Campie Ungara! Regret ca nu am putut sa mananc cat as fi vrut! Toate formele-culorile-aromele de cârnaţi în pereche de la Debrecen, plăcinte umplute cu carne ca la Hortobágy, sarmale de Debrecen cat pumnul ,slambuc, mistret, jamboane, sunca, specialităţi gătite din carne de sură de stepă, muraturi, gemuri, dulceturi, miere, sucuri de fructe albe-rosii-grena-galbene-verzulii, branzeturi in paispe mii de feluri si forme si arome, alte placinte - cu branza, cu mac, cu mere, cu visine, cu vanilie, kurtos kalacs, pita tradiţională, mâncăruri fripte-fierte la cuptor, la ceaun - oferte specifice regiunii, de negăsit în alte părţi. Si palinkaaaaaa... de j'de mii de feluri: de prune, de mere, de pere, de caise, de cirese, de visine, de fructe de tescovina, de afine, de soc, de pere padurete!
Am luat pentru nepotii mei bomboane, jeleuri de
tz feluri, de diverse forme-culori-arome, ciocolata facuta manual - cu tot felul de fructe in ea, prajituri si fursecuri
de casa, si vreo sapte din cele paispe mii de feluri din renumita turta dulce de la Debrecen.
Cofetarii de turtă dulce din Debrecen, cu rădăcini din Europa Centrală, încă de la începuturile anilor 1700 au format o breaslă de meşteşugari în oraş. La pregătirea aluatului au folosit o ustensilă de lemn specială pentru bătătorire, de aceea chiar şi sculptarea acesteia a constituit parte a meşteşugurilor. Aceste ustensile de lemn vechi ne transmit mesaje despre cultura formei, tehnica sculptării din secolele trecute. Forma preferată de turtă dulce a fost cea rotundă, dar au fost des întâlnite şi formele de inimă, păpuşă şi husar. Mai târziu aceste forme de bază au fost ornate în culori, folosind o tehnică specială. Exista mai multe feluri de aluat de turtă dulce. Cel tradiţional este aluatul tokni, turta dulce tradiţională de la Debrecen, cel mai vechi tip de aluat. Această tehnică, datorită căreia aluatul este atât de diferit de celelalte, cere mult material şi multă muncă, şi este folosită doar la Debrecen.A fost o excursie din care e foooarte mult de povestit, de la Budapesta si pana la mustatile aluia de la vama, de la intoarcere

. Dar inca nu mi-am revenit! Inca plutesc!