Autor Subiect: Un ren pe nume Keke  (Citit de 13 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14338
Un ren pe nume Keke
« : Azi la 10:32 »
Un ren pe nume Keke

L-am văzut plimbându-se prin fața hotelului, împreună cu un mic grup de reni. Am aflat apoi de la Anne cum îl cheamă și că este o adevărată vedetă locală. Am devenit curios și am căutat povestea lui reală, nu una fabricată pentru turiști. Mi-a plăcut, mi s-a părut foarte interesantă și chiar emoționantă. Așa că m-am gândit să v-o spun și vouă.

Keke s-a născut în 2015 și aparține unei crescătoarei de reni Jonna Alava, vecina Annei. La scurt timp după marcarea urechilor, nu se stie din ce motiv, mama lui l-a abandonat. Norocul lui a fost ca Jonna l-a găsit și l-a adus acasă, în satul Inari. L-a crescut cu biberonul, împreună cu un alt pui de ren, Ante. Acest lucru i-a marcat comportamentul: încă din primele luni ale vieții, oamenii au reprezentat pentru el siguranță, hrană și companie. Universul lui bun.

Cand a crescut a fost eliberat și aparent a uitat de oameni. Si-a găsit prieteni, o turma și s-a integrat fără probleme printre ceilalți reni. Asa s-a crezut, numai că Keke nu a uitat niciodată oamenii. Proprietara lui spune că a încercat în repetate rânduri să-l ducă departe de localitate, în pădure, acolo unde ii este locul, in mod natural. Dar Keke se întoarce, de fiecare dată. Indiferent cât de departe este dus, știe întotdeauna drumul spre casă. Iar „acasă”, pentru Keke, nu este nesfârșita pădure boreala, ci Inari.

Sa ne înțelegem: nu stă permanent in sat. Are spiritul unui ren liber asa ca umblă cutreierând pădurile împreună cu ceilalți reni. A făcut chiar "excursii" lungi: a ajuns o data până la Ivalo, la aproximativ 40 km distanță. A stat o perioada la o alta fermă de reni și chiar la un circ, unde s-a integrat de bunăvoie printre renii folosiți pentru turiști.

Dar se întoarce la Inari și neobișnuit pentru un ren, Keke caută mereu oamenii. A fost găsit în curtea școlii din Inari, printre copii. Apare prin centrul localității. Se apropie de turiști. Acceptă să fie fotografiat și este atât de obișnuit cu oamenii încât aceștia îl mângâie și uneori chiar îl îmbrățișează.

În vara aceasta, 2026, fenomenul a luat proporții. Keke a devenit o adevărată vedetă pe Instagram. Proprietara i-a scris pe zgardă contul @keke_poro, iar numărul urmăritorilor a crescut spectaculos. Videoclipurile cu el au depășit 650.000 de vizualizări într-o singură perioadă de 30 de zile. A devenit atât de cunoscut încât municipalitatea Inari a încheiat o colaborare oficială cu el pentru promovarea Inariviikot, festivalul local. „Plata” vedetei este, foarte potrivit, lichen. Pentru 2027 este prevăzut chiar un posibil „Meet & Greet” cu Keke.

Din păcate însa, anul acesta Keke a fost foarte aproape să moară. În iunie a suferit un accident la unul dintre coarne. A început să sângereze atât de puternic încât a ajuns în genunchi acasă. Proprietara lui spune că pentru o vreme situația a fost critică. A supraviețuit, dar unul dintre coarne s-a atrofiat. De aceea acum Keke apare asa cum l-am văzut și noi, ca un fel de „ren unicorn”, cu un singur corn bine dezvoltat.

Am mai citit despre el o întâmplare care spune aproape totul despre caracterul lui. Două femei, Rita Tuononen și Moona Havula, traversau Finlanda alergând, de la Nuorgam spre Hanko. Când au trecut prin Inari, Keke s-a hotărât pur și simplu să meargă cu ele. Le-a însoțit câțiva kilometri. Povestea a ajuns până la televiziunea națională finlandeză.

Sigur. Am păstrat ideea și tonul, dar am făcut textul mai cursiv:

Cât trăiește un ren? Cei semi sălbatici, care trăiesc în natură, rareori depășesc 15 ani, însă un ren îngrijit și care trăiește în condiții bune poate ajunge chiar și la 20 de ani. Keke are 11 ani. Este deja un ren matur, trecut de prima tinerețe, dar nu neapărat foarte bătrân, mai ales că este un animal crescut și supravegheat de oameni.

Îi urez, de aici, de la mii de kilometri distanță, să aibă încă mulți ani înainte, să se bucure de dragostea oamenilor și de natura aceea fantastică de dincolo de Cercul Polar.