Autor Subiect: Stein am Rhein – orașul pictat al Elveției  (Citit de 46 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14175
Stein am Rhein – orașul pictat al Elveției
« : Duminică, 22 Martie 2026, 11:15 »
Stein am Rhein – orașul pictat al Elveției

Am ajuns împreuna cu voi, la finalul călătoriei pe care am denumit-o "Elvetia rurala". Înainte de a ne întoarce la Basel, o ultima vizita: Stein am Rhein.

În nordul Elveției, aproape de granița cu Germania, acolo unde apele Rinului își urmează cursul liniștit printre coline, podgorii și sate ordonate cu o precizie aproape poetică, se află unul dintre cele mai fermecătoare orașe medievale din țară: Stein am Rhein. Mic ca dimensiune, dar uimitor prin frumusețea sa, acest oraș pare desprins dintr-o carte ilustrată veche, dintr-o poveste în care fațadele caselor vorbesc, străzile pietruite păstrează ecoul pașilor de odinioară, iar fiecare colț pare construit pentru a încânta ochiul și a liniști sufletul.

Ceea ce face Stein am Rhein celebru în întreaga Elveție și dincolo de granițele ei este centrul său vechi excepțional de bine conservat, considerat unul dintre cele mai frumoase din spațiul germanic. Orașul este renumit mai ales pentru clădirile sale medievale și renascentiste decorate cu fresce exterioare, picturi murale spectaculoase care transformă fiecare casă într-o adevărată operă de artă. Nu este vorba doar despre simple ornamente, ci despre fațade întregi acoperite cu scene istorice, alegorii, motive religioase, simboluri civice, figuri nobile, scene de viață cotidiană și elemente decorative realizate cu o minuțiozitate impresionantă. În lumina dimineții sau a după-amiezii, aceste picturi dau orașului o strălucire specială, aproape teatrală, ca și cum fiecare clădire ar juca un rol într-un spectacol tăcut.

Inima orașului este Rathausplatz, piața principală, un spațiu de o frumusețe rară, înconjurat de case istorice pictate și dominat de clădirea primăriei. Aici se concentrează cel mai bine farmecul Stein am Rhein: arhitectura medievală, eleganța discretă a caselor cu obloane colorate, firmele vechi din fier forjat, cafenelele primitoare și pavimentul de piatră care dă întregului loc o atmosferă autentică. Primăria este una dintre clădirile emblematice ale orașului, având o fațadă bogat decorată și o prezență impunătoare, dar perfect integrată în ansamblu. În jurul ei, fiecare casă pare să concureze în frumusețe, fără a rupe unitatea vizuală a locului.

Unul dintre cele mai seducătoare lucruri la Stein am Rhein este tocmai această unitate stilistică rară. Multe orașe istorice au câteva monumente remarcabile și zone moderne care le înconjoară. Aici, în schimb, întregul nucleu vechi pare să fi rămas fidel unei epoci. Te plimbi pe străduțe înguste și simți că ai intrat într-un decor perfect păstrat. Casele sunt reale, locuite, îngrijite, iubite. Florile de la ferestre, micile magazine, brutăriile, galeriile și hanurile tradiționale păstrează atmosfera unui oraș viu, nu a unui muzeu în aer liber.

Poziționarea sa pe malul Rinului îi adaugă și mai mult pitoresc. Stein am Rhein este un oraș medieval legat profund de apă, de comerț, de drumuri și de istorie. Rinul a fost dintotdeauna o arteră vitală pentru Europa Centrală, iar așezările de pe malurile sale au înflorit datorită schimburilor comerciale și poziției strategice. În plus râul aduce și un farmec peisagistic deosebit. Priveliștea apelor liniștite, podurile, ambarcațiunile și promenada de pe mal completează frumusețea arhitecturală.

Numele orașului poate fi tradus aproximativ drept „piatra de pe Rin”, iar originile sale coboară adânc în istorie. Zona a fost locuită încă din epoca romană, iar în apropiere se afla vechea fortificație romană Tasgetium, construită pentru a controla traversarea râului. Ruinele acestei așezări amintesc faptul că Stein am Rhein nu este doar un oraș medieval frumos, ci și un spațiu cu o continuitate istorică impresionantă. De-a lungul secolelor, localitatea s-a dezvoltat sub influența comerțului, a puterilor regionale și a vieții monastice, iar unul dintre punctele esențiale în formarea ei a fost existența mănăstirii Sfântul Gheorghe.

Această mănăstire, cunoscută ca Kloster St. Georgen, este unul dintre cele mai importante monumente ale orașului și o adevărată comoară pentru cei interesați de istorie, artă și spiritualitate. Complexul monahal impresionează prin sobrietate, echilibru și bogăția interioarelor sale. Aici se pot vedea săli vechi, chilii, curți interioare, decorațiuni și fresce care oferă o imagine foarte clară a vieții monastice medievale și renascentiste.

Deasupra orașului se ridică castelul Hohenklingen, cocoțat pe deal, ca un paznic tăcut al așezării. Drumul până la el este plăcut și oferă priveliști tot mai largi asupra orașului, asupra Rinului și asupra peisajului din jur. Castelul datează din Evul Mediu și completează perfect imaginea romantică a locului. Din poziția sa dominantă, el amintește de rolul strategic pe care îl aveau astfel de fortificații și oferă una dintre cele mai frumoase panorame asupra Stein am Rhein. De sus, se înțelege și mai bine de ce acest loc fascinează atât de mult: orașul pare o miniatură perfectă, cu acoperișuri ordonate, turnuri zvelte, străzi înguste și ape albastre care îl îmbrățișează.

Pentru iubitorii de arhitectură, orașul este o lecție vie despre stiluri, materiale și ornamentică. Pentru pasionații de istorie, este o fereastră spre lumea medievală și renascentistă a Elveției de nord. Pentru cei care caută locuri romantice, este o destinație ideală pentru plimbări, cine liniștite și panorame de neuitat. Pentru fotografi, aproape fiecare unghi oferă o compoziție perfectă: arcade, turnuri, fațade pictate, ferestre cu obloane, umbre pe piatră, reflexii în apă. Pentru turistul grăbit, Stein am Rhein poate fi o oprire frumoasă de câteva ore; pentru cel atent la atmosferă, poate deveni unul dintre cele mai dragi locuri văzute în Elveția.