Autor Subiect: Masca, satul ascuns in inima muntilor din Tenerife.  (Citit de 50 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13979
Masca, satul ascuns in inima muntilor din Tenerife.
« : Miercuri, 12 Noiembrie 2025, 19:22 »
🏘️ Masca

A stat ascuns intre munti timp de mai multe sute de ani, pana in anii ‘60 fiind complet necunoscut. Vatra satului se afla într-o vale adâncă, înconjurată de vârfuri abrupte și canioane spectaculoase (barrancos). Se ajungea greu la cele cateva casute agatate de versantii stancosi. Drumul spre Masca era accesibil doar celor foarte vigurosi, obisnuiti cu cararile abrupte ale muntilor, iar poverile puteau fi urcate sau coborate intr-un singur fel: cu magarii.

Odata cu construirea drumului lumea a inceput sa descopere uimita frumusetea si dramatismul peisajelor  insiruite intre Icod de los Vinos si Santiago de Teide. Si odata cu pitorescul natural au descoperit si pe cel rural. Satul, inmarmurit in timp, este un exemplu remarcabil de arhitectură rurală tradițională din Tenerife. Casutele cocotate pe stanci, aleile serpuitoare, decoratiunile si florile rasarite ici si colo dau locului un farmec atat de uimitor si unic incat mie imposibil sa il pot descrie.

Am alergat cu bucurie de la un punct de belvedere la altul, descoperind si configurandu-mi in minte, rand pe rand, intregul puzzle spatial. Fascinant loc.

Iar drumul din sat, care sta intr-un caus la 600 metri altitudine, pana la 1200 metri pe coama ce coboara spre Santiago este fabulos. Cu un sofer exceptional ne-am putut fericii privirile cu peisaje pe care nu am cum sa le mai uit vreodata.

Pacat doar ca satul nu mai palpita de viata autohtona. Nu vezi acolo decat turisti, cei cativa locuitori ramasi sa locuiasca in “cuibul soimilor” fiind ocupati cu gospodariile lor si mai nou cu turismul.
Satul Masca are astazi foarte puțini locuitori, doar 80 dar nici aceia permanenti. Se spune ca apusul ii prinde acolo doar pe 40-50 oameni.
În trecut (înainte de anii 1960), populația era de aproximativ 150–200 de locuitori, majoritatea agricultori și crescători de animale.
Acum turismul este o sursa foarte buna de venit, unele case fiind inchiriate in regim hotelier, altele s-au transformat in magazine, in timp ce altele sunt acum restaurante.
Si atunci cine sa mai cultive terasele durate si muncite de bunicii lor, cine sa mai aiba de grija de capre, sa le mulga, sa faca branza? Cand din turism se poate castiga mult mai usor?

Zona a fost protejata prin infiintarea unui parc, dar nu national, ci unul rural. Spre deosebire de cel national in cel rural este permisa habitarea si chiar activitati gospodaresti, printre care si cea de vanzare de servicii turistice. Se numeste Parcul Rural Teno si inima lui se afla la o ora si jumatate de mers cu masina de Icod del Vinos, la aproximativ 23 km de Los Gigantes si 33  km de Adeje.