Cele mai "rele" 12 alimente, din punct de vedere al impactului pe care acestea il au asupra naturii
1. Orezul este cea mai importanta sursa de calorii pentru jumatate din populatia globului. Pentru a asigura asa cantitate de bob se consuma din pacate o treime din apa potabila a globului. In ultima vreme se foloseste tot mai mult o noua metoda de cultivare care nu mai impune folosirea unei cantitati mari de apa.
2 Produsele modificate genetic
Pe langa riscurile la care este supus corpul uman, in urma alimentatiei cu astfel de produse, mai apar trei:
- posibilitatea ca in acest fel sa scada biodiversitatea
- se pot imprastia mult mai usor gene alterate
- pot aparea noi forme de boli.
3. Zaharul
Mai mult de 145 milioane de tone de zahar sunt produse in 12 de tari, in fiecare an si productia creste tot mai mult. Pt asta este nevoie de teren de cultura, ceea ce reduce din cel pt paduri, pasuni etc. Pesticidele, ingrsamintele au contaminat solurile de cultivare intensiva a sfeclei si trestiei incat multe dintre acestea au devenit spatii aride. Chiar si apele din jurul Marii Bariere de corali are de suferit, datorita sedimentelor de la ferme.
4. Carnea
Conform unui studiu, daca fiecare american ar substitui o masa de carne de pui cu una vegetariana, emisiile de bioxid de carbon s-ar reduce cu echivalentul cantitatii degajate de 500.000 de masini care ruleaza.
5. Fast food
Nu doar efectul mancarii conservate, impanate cu tot felul de E-uri este nociv ci si impactul pe care-l are asupra naturii milioanele de tone de ambalaje in care sunt acestea vandute.
6. Mancarurile care contin ulei de palmier
10% din volumul de marfa vandut in magazinele alimentare din America este ulei de palmier. Pt ca se gaseste si se foloseste aproape in si la orice: dulciuri, margarina, chipsuri etc. Asta pt ca este cel mai ieftin ulei de gatit din lume. Aproximativ 40 de milioane de tone de ulei se produc in Indonezia si Malaezia si cum cererea este tot mai mare, zeci de mii de hectare de padure tropicala s-au transformat in culturi de palmieri. Este un proces ireversibil de decimare a padurilor dar si a vietuitoarelor care traiesc si se hranesc in aceste habitate, multe dintre ele endemice sau pe cale de disparitie
7. Produsele procesate si semipreparate. Acestea se vand in majoritate in amabalaje de plastic, iar cantitatile din acest fel de material folosit se ridica la 14 milioane de tone! Un adevarat dezastru pt planeta!
8. Produsele non - organice. Pt producerea produselor bio cum le numim noi, sau organice se foloseste cu 30% mai putina apa si energie, decat in cazul celor care folosesc stimulenti artificiali.
9. Produse marine. Unele specii oceanice, sunt super si extra pescuite, astfel incat se lasa loc altor specii sa se dezvolte si sa creasca excesiv. Acestea populeaza in exces si pot produce dezechilibre in mediul marin.
10. Painea alba. Foloseste pt obtinerea calitatii superioare a fainii, pt conservare si mentinere mult mai multa energie decat cea folosita pt obtinerea painii negre. Deci aceasta din urma nu numai ca este mai sanatoasa pt noi, dar este si mai "curata" pt mediu.
11. Fructoza. Este una dintre materiile care afecteaza cel mai mult natura, asta datorita unei serii intregi de motive: porumbul este o planta monocultura, care necesita fertilizatori si pesticide. In Golful Mexic datorita deversarilor apelor ce dreneaza culturile de porumb au produs niste efecte extraordinar de nocive pt plante si vietuitoare.
12. Produsele non-locale. Corpul omenesc este obisnuit genetic cu o anumita alimentatie. Formata din produsele care pot fi pregatite si preparate din amterii prime din zona. Este mult mai sanatos pt organism sa consume fructele si legume din zona sa, nu dintre cele aduse de peste mari si tari. Si nu doar nutritiv este mai bine. Ganditi-va inainte de a consuma un aliment de la cate mii de kilometri a fost adus, pt a realiza cat de proaspat este si cati consernati au trebuit sa fie folositi pt a fi adus in fata d-voastra cu aspect de proaspat! Energia asta consumata, conservantii in exces, afecteaza evident, in mare masura mediul.