Da, mai astept si eu sa vad pe ultima suta daca apare ceva...Acum 3 saptamani erau multi care ar fi dorit sa vina si nu le-am putut oferi locuri. Pt sofer chiar discutasem sa-l cazez in alta parte. Acum e putin prea tarziu...Cred ca pt oricine este un pic din scurt sa-si pregateasca 4 zile libere de pe o saptamana pe alta. Asta e, vom fi ceva mai putini...nu conteaza. Imi pare rau doar ca cei trei au ocupat locurile unora care ar fi dorit tare mult sa vina. Daca macar ar fi anuntat acum 2 saptamani niste oameni ar fi fost multumiti...
Uitandu-ma peste Maramures cu comorile si frumusetile sale am dat de inca un loc deosebit, mai putin cunoscut ca obiectiv turistic, dar care se prezinta extrordinar de incitant:
Rezervatia naturala Izvorul Albastru al Izei din zona comunei Sacel, Se afla sub varful Raios, cuprinde un izbuc si o pestera. Pestera are o lungime de 2500 m, iar izbucul este unic ca debit si frumusete. Apele intrate în subteran în peştera Izei, care se află la sud de vârful Bătrâna, reapar la suprafaţă ca izvor de o rară frumuseţe, astfel luand fiinţă Izvorul Albastru al Izei. Asa ca vom vedea cum il strecuram. Este aproape de Borsa si incerc acum sa regandesc un pic programul, pt a folosi totusi la maxim zilele pe care le avem acolo...Initial ma gandisem la o zi de odihna, de leneveala prin fanul de la pensiune, dar incerc acum totusi sa evit o plecare prea tarzie duminica. Totul depinde evident si de vreme...
Oricum asa ca si obiective majore raman in ordine:
-
Mocanita de pe Valea Vaserului. Am tiparit programul. Trenuletul pleaca la ora 9.00 din Viseul de Sus si se intoarce de la Paltinul in jur de 15.30, dar din experienta mai intarzie, ajungem la 16.00. Pana la Viseu avem de strabatut cca 120 km, cam 2 ore si ceva de mers. In ziua cu mocanita, trezirea este dis de dimineata, plecarea din Surdesti este la...6.30.

Stiu ca e vacanta, stiu ca e dimineata tare...dar pt a ajunge la timp la tren, trebuie sa plecam asa cum am facut-o in fiecare an: la timp...
-
Creasta Cocosului. Pt a ajunge la locul de plecare facem vreo 15 km pe serpentine, spre Pasul Gutaiului, drumul ce lega Transilvania de Maramuresul istoric. Acolo la Hanul Pintea ne pregatim de mers si vreo 2 ore si jumatate tot mergem. Este un pic de panta la inceput, dar apoi nu mai avem decat o urcare lina. Ultima parte este un pic mai obositoare, dar cine a fost in alte excursii montane cu mine va considera portiunea aceea de scari cu balustrada si apoi cu un pic de povarnis bolovanos...o gluma...Cam in 6 ore si jumatate maxim - maxim suntem inapoi. Deci daca plecam la 8.30 din pensiune, in jur de ora 15.00 - 16.00 am putea fi inapoi la pensiune.
- as lasa
Cimitirul Vesel din Sapanta si
Manastirea apropiata,
Sapanta Peri (cea mai inalta biserica din lemn din lume) pt duminica. Asta pt ca este foarte interesant si deosebit sa vedem femeile gatite in port maramuresean la biserica. Este o imagine care intotdeauna imi da furnicaturi de romanitate si cred nu doar mie...Asa ca va propun pt duminica sa mergem spre Sighetul Marmatiei. Si acum: daca sunt persoane care trebuie sa se desprinda de grup, ma gandesc ca cea mai buna varianta este asta, pt ca in drumul nostru inapoi pot ramane pt legatura la Baia Mare. Nu stiu fiecare cum si-a planuit intoarcerea, dar ne adaptam acolo, astfel incat sa ajunga toata lumea acasa cu bine...

Daca avem timp, interesant ar fi sa vedeti si
Memorialul Durerii, un loc dramatic, acolo unde varfurile intelectualitatii si bisericii romanesti au fost chinuiti, multi pana la moarte. Desi este un loc incarcat negativ, desi simti o apasare puternica intrand in celulele in care au murit Maniu si Bratianu, zic eu ca fiecare roman ar trebui sa vada si sa inteleaga ce a fost acolo. Asa poate ca niciodata istoria aceea teribila si mutilanta pentru atatea mii de romani nu s-ar mai putea repeta. Si tortionari cum au fost Maromet, Goiciu, Patriciu si multi altii n-ar mai putea sa apara vreodata Pt ca bunica mea, pe care am respectat-o si iubit-o enorm de mult, a fost unul dintre detinutii din acea vreme, am un fior amplificat cand pasesc intr-o astfel de inchisoare, dar repet simt ca roman fiind sunt obligat sa-mi cunosc istoria...
Deci mai avem o zi la dispozitie. Pai atunci, lejer si nepresati de timp, am putea face:
- Borsa, cu
Cascada Cailor, cea mai mare cascada din Romania, dar care tare mi-e teama ca o sa fie doar un firicel de apa...,
Izvorul Albastru al Izei,
Manastirea Barsana si una-doua dintre celebrele biserici de lemn din Maramures:
Ieud, acolo unde in podul sau s-a descoperit "Codicele de la Ieud", considerat primul document in limba romana, insa scris cu litere chirilice. Codicele este datat in anii 1391-1392,
Rozavlea, considerata a fi una dintre cele mai izbutite creatii ale arhitecturii populare maramuresene. Pe cea din Surdesti o sa o vedem este la doi pasi de unde o sa stam. Daca avem timp, o sa intram si la un mester in lemn care face portile acelea imense maramuresene si la un ceramist, care pastreaza inca modul de fabricare dacic.
Sau poate ca mai facem cate ceva din acestea cand ne intoarcem de la Mocanita...

Vedem noi acolo. Timp frumos sa fie, ca voia buna o aducem noi pt ca apropo...era sa uit: va mai propun si chef, chef, chef.

Ca doar in 8 este ziua mea. Florin, astept sa ma tragi de urechi, dar acum in jos, pt as vrea sa incep o numaratoare inversa. Sa zicem ca nu fac 52, ci 50...