BRIOSE CU DIVERSE UMPLUTURI
Ingrediente:
Pentru aluat:
faina, unt, oua, zahar pudra, lapte caldut, o lingura cu varf de smantana,1/2 cub de drojdie proaspata, un varf de cutit de sare
Umplutura:
nuca , oua, cacao, mac
Intr-un bol se amesteca drojdia cu zaharul, mai apoi se adauga laptele si o lingura de faina. Aluatul astfel pregatit se lasa la dospit. Separati unul din oua. Pe o planseta sau direct pe masa cerneti faina in forma de movila, apoi faceti o gaura in mijloc si asezati untul, oul, galbenusul, aluatul dospit, smantana si sarea. Amestecati totul, apoi framantati un aluat de consisitenta moale-medie. Continuati sa framantati. Asezati aluatul intr-un bol mare, acoperiti-l si lasati-l sa cresca intr-un loc caldut, timp de 45-60 min. Incingeti cuptorul la 165-170° C. Impartiti aluatul in doua bucati egale. Cu mana unsa cu unt intindeti aluatul si impartiti umplutura pe cele doua foi. Rulati foile prin rasucire, apoi asezati-le in formele unse cu unt si tapetate cu putina faina. Ungeti briosa cu oua. Coaceti briosele in cuptor timp de 40-45 minute. Ca sa nu cada, briosele trebuie asezate pe o parte.
TARTA CU FRUCTE
Sfat:
In perioada verii tartele pot fi facute cu orice fruct: kiwi, capsuni , zmeura, caise, etc.
Ingrediente pentru aluat:
175 g faina
1 galbenus de ou
50 g unt
50 g margarina
2 lingurite zahar
Ingrediente umplutura:
1 ou + 1 galbenus
50 g zahar
25 g faina
300 ml lapte
Aroma vanilie
450 g fructe
Cuptorul trebuie pornit cu 20 de minute inainte de a coace tarta. Puneti faina, untul si margarina intr-un bol si amestecati pana obtineti un aluat sfaramicios. Apoi adaugati zaharul, galbenusul si apa suficient cat sa se faca un aluat nu prea moale. Se lasa la racit in frigider timp de 30 minute. Intindeti aluatul si asezati foaia intr-o forma de tarta si coaceti aluatul timp de 15-20 minute. Lasati-l sa se raceasca. Pentru a prepara umplutura frecati zaharul cu oul intreg si galbenusul pana cand devin o spuma. Adaugati treptat faina si laptele. Compozitia se fierbe la foc mic 3-4 minute, amestecand continuu. Adaugati aroma de vanilie, acoperiti crema si lasati-o la racit. Cand crema s-a racit amestacati-o din nou apoi turnati-o in forma de tarta. La final asezati feliile de fructe.
FURSECURI CU GEM
Ingrediente
350 g faina
2 lingurite praf de copt
150 g unt sau margarina
125 g zahar
1 ou
o lingura lapte
4-5 linguri gem
Incalziti cuptorul cu 10 min inainte de a coace fursecurile. Ungeti tava cu ulei. Mai apoi amestecati faina si sarea iar untul se taie in bucatele. Framantati faina cu untul, apoi adaugati zaharul. Adaugati in compozitie oul batut si laptele, amestecand pana obtineti un aluat mai gros din care faceti 12 fursecuri pe care mai apoi le asezati in tava. Cu o lingurita faceti in fiecare fursec cate o adancitura in care se pune gem. Mai apoi se coc fursecurile circa 20-25 minute.
Sa nu credeti cumva ca am cine stie ce veleitati in domeniu! Fac precizarea sursei: Cora newsletter