Singles Happy Travel. Club de socializare

Excursii si evenimente => Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre => Subiect creat de: admin din Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021, 06:55

Titlu: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: admin din Sâmbătă, 27 Noiembrie 2021, 06:55
Tarif: 790 lei/ persoana

Rezervari:   https://singlescamp.ro/trip/excursie-1-mai-apuseni (https://singlescamp.ro/trip/excursie-1-mai-apuseni)

Perioada de desfasurare: 29/04/2022 - 02/05/2022

Cazare: Pensiunea Danciu 3*, Garda de Sus, jud. Alba

Grup de: 28 persoane

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•   cazare 3 nopti la o pensiune de 3*, in camera dubla, cu inca o persoana
•   mic dejun tip bufet 3 zile
•   3 cine (ciorba , felul 2 si desert).
•   transport pana la destinatie Sibiu - Alba Iulia - Garda de Sus
•   insotitor de grup, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     pranzurile
x     bauturi
x     intrari la obiective (muzeul Patrahatesti, Pestera Poarta lui Ionele)
x     masa la Patrahatesti
x     masa la cioplitor
x     plimbare cu caruta si picnic la Cascada Varciorog
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile si restrictiile sanitare.
 
Insotitor de grup din partea Singles Camp: Diana Lupu (https://singlescamp.ro/page/diana-lupu)

Ce vedem in aceasta calatorie: Tara Motilor, una dintre cele mai fascinante si pitoresti zone ale Romaniei

Profilul si tipul excursiei: drumetii, relaxare si distractie

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane iubitoare de natura, de miscare, care-si doresc sa intre in universul satului romanesc, sa inteleaga traditii, sa vada mestesuguri.

Aceasta este o excursie care are in program drumetii montane. Cititi va rugam, pentru ca este important:

Cum sunt organizate drumetiile montane organizate de Singles Camp (https://singlescamp.ro/page/drumetii-singles-camp)

Reguli in drumetii (https://singlescamp.ro/page/reguli-drumetie-montana)

 :oops:Echipamentul este obligatoriu pentru a fi admisi in tura:  Echipament de iarna (https://singlescamp.ro/page/echipament-montan-iarna) Echipament de vara (https://singlescamp.ro/page/echipament-montan-vara)

Trebuie sa aveti la voi:

•   Document de identitate: carte de identitate
•   Documente medicale -  in conditiile in care, la nivel national,  incepand cu data de 8 martie se iasa din Starea de Alerta si ca efect sunt anulate sau in curs de anulare majoritatea restrictiilor medical-sanitare, organizatorii si agentia Bon Voyage srl NU limiteaza in nici un fel inscrierile. Nu conditionam in nici un fel inscrierea, facem insa precizarea ca in situatia in care mai exista sau reapar restrictii trebuie sa va informati si sa fiti siguri ca le puteti respecta. Noi ca organizatori si agentia turistica suntem nevoiti sa respectam regulile date prin ordonante si decizii locale si sa limitam accesul celor care nu se incadreaza in acestea. Imposibilitatea de participare a unei persoane rezervate din motive independente de agentia turistica si de organizatori nu se poate invoca drept motivatie de neprezentare, cu solicitare de rambursare a sumelor achitate. Noi nu avem nici o vina ca cineva nu se poate incadra si deci nu ni se poate imputa ceva sau solicita sa rambursam banii incasati. Responsabilitatea este 100% a persoanei rezervate.

Programul excursiei

Ziua 1. 29 aprilie 2022 Dealul cu Melci, Cascada Pisoaia

8:00 Sibiu - Nemesti - Garda de Sus. 215 km. Intalnirea si imbarcarea este in Sibiu, Piata Garii, in fata bisericutei de langa parcare. Va rugam nu intarziati! Este nevoie sa fiti echipati sport, nu neaparat de munte. Sa aveti sandviciuri, pentru ca nu oprim pentru masa de pranz, ci facem un picnic, cu ceea ce ce fiecare si-a adus de acasa.

In Nemesti vizitare Dealul cu Melci:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Apuseni2020_00177.jpg)

si o cascada fascinant de frumoasa: Pișoaia.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Apuseni2020_00224.jpg)

Rezervația naturala Dealul cu melci, se intinde pe o suprafata de 4.3 ha si este in fapt un recif de cochilii care odată aparțineau melcilor de mare, care își duceau existența în urmă cu zeci de milioane de ani în apele calde ale Mării Tethis.
În dealul cu melci pietrificați, se pot vedea foarte clar cochilii din piatra de diferite mărimi și forme, un fost banc imense de melci, care, din cauza presiunii și acțiunii timpului, au ajuns în stadiul în care se prezintă acum. Rezervatia este un unicat geologic, iar vechimea a ceea ce vedem acolo este de aproximativ 70 de milioane de ani. Dealul adăpostește un depozit sedimentar inestimabil de conglomerate cu gresii și marne, în care sunt încrustate in jur de 35 de specii de moluște.

Ajunsi la pensiune, faceti check in, refresh si sunteti apoi asteptati la cina.

Ziua 2. 30 aprilie 2022 Garda de Sus - Groapa Ruginoasa - Pătrăhăițești si optional Cascada Varciorog Echipati de munte, pregatiti pentru o zi plina - plina, ne intalnim la ora 09:00, dupa ce servim micul dejun, la microbuz.

Prima oprire va fi la Groapa Ruginoasa. Nu inainte insa de a admira la limita comunei Garda, de pe o pasarela noua, apele repezi ale Ariesul si mai departe, o panorama spre muntii Batrana pe o parte si Padurea Baita pe cealalta.

La Groapa Rugionoasa drumetia dureaza dupa cum spune indicatorul de unde o sa porniti, cca 45 minute pe sens. Lejer, dus si intors o sa faceti cca 2 ore. Urcarea este un pic mai abrupta in prima parte, cca 15 minute, dupa care poteca urca mai lin, apoi urmeaza un platou.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Groapa-Ruginoasa.jpg)
Groapa Ruginoasa. O gura de iad, intr-un colt de rai.

La intoarcere spre pensiune ne oprim mai intai pentru a lua drumul Patrahaitestului. Parte din drum va fi cu microbuzul, parte pe jos, insa nu putem preciza acum cat, pentru ca depinde de starea drumului de pamant care urca in catun.  De la intersectie, pana in sat sunt 5 km, deci nu e departe. Intrati mai intai in linistea unor locuri ascunse, mai putin traversate si vizitate de turisti:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Cascada-Pătrăhăițești.jpg)
Cascada Pătrăhăițești

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Muzeu-Etnografic-Pătrăhăiţeşti.jpg)
Muzeu Etnografic Pătrăhăiţeşti

La Patrahaitesti o sa aranjam sa puteti servi niste placinte motesti, facute de d-na care are si muzeul.

La intoarcerea de acolo exista o optiune, adaugata ulterior in programul acestei excursii. Este vorba de ceva inedit, de un traseu facut cu caruta, pana la cascada Varciorog, o cadere de apa foarte pitoreasca, ce-si are izvorul in Piatra Graitoare. Luam cu noi de la pensiune, pita, slana si niste carnati si acolo facem in jurul focului, un picnic stropit cu palinca.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2021/03/47366325_782481922097708_343799818373562368_n.jpg)

Cei care nu doresc sa participe la aceasta aventura in natura, o sa fie transferati la pensiune, iar microbuzul o sa se intoarca dupa noi, cei care mergem la cascada.
Vom ajunge seara, dupa o zi plina si frumoasa.

Ziua 3. 1 Mai 2022 La Ghetari, cioplitor si Casa de Piatra

Dupa micul dejun, la ora 09:00 luam drumul Pesterii Ghetari, de la Scarisoara. Daca pestera s-a deschis o vom vizita, daca insa va fi in continuare in lucrari de amenjare, ne vom continua drumul fara sa coboram la ghetar. Din apropierea pesterii o sa mergem prin padure, pana la un cioplitor in lemn. Este o gospodarie moteasca autentica, foarte izolata si unde veti putea intelege felul in care traiesc oamenii in Apuseni. O sa puteti gusta un balmos adevarat acolo, o sa puteti cumpara dulceturi din fructe de padure, siropuri si evident produse artizanale din lemn de paltin. Si o sa aveti si o surpriza!  *|* Daca vreti sa luati ceva de acolo, nu uitati sa luati ceva banuti cu voi.

De la cioplitor coboram in Garda Seaca, acolo unde ne va astepta microbuzul. Ne imbarcam si plecam spre catunul Casa de Piatra.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Casa-de-Piatra.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Casa-de-piatra-2.jpg)

Problema este ca drumul e foarte rau, nu vom putea merge cu microbuzul decat vreo 2 km, dupa care o sa o luam pe jos. Nu e de urcat, e aproape plat, mergem pe drumul care tine malul raului. Pe drum oprim la Izbucul Tauz. Se traverseaza apa pentru a-l putea vedea (atentie, daca nu aveti incaltaminte adecvata, o sa va udati la picioare, asa ca cei care nu au bocanci insulated, raman la drum).

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Izbucul-Tauz.jpg)
Izbucul Tăuz, cea mai mare peşteră scufundată din România, una dintre destinaţiile lui Bear Grylls.

Se traverseaza apa pentru a-l putea vedea (atentie, daca nu aveti incaltaminte adecvata, o sa va udati la picioare, asa ca cei care nu au bocanci insulated, raman la drum).

De unde ne lasa microbuzul si pana in Casa de Piatra avem vreo 5 km de mers pe jos. La capatul acestui drum, ne asateapta un mic catun si foarte aproape una dintre cele mai spectaculoase pesteri: Coiba Mare. Pestera Coiba Mare are cel mai mare portal de pestera din Romania, dimensiunea acesteia se poate compara doar cu portalul Cetatilor Ponorului. Accesul in pestera este simplu si usor, dar pentru a o vizita este nevoie de sursa de lumina. De aceea am anuntat ca in rucsac sa aveti lanterna sau frontala.
Portalul pesterii are : 47 metri inaltime si 74 de metri latime.
Este o pestera cu o lungime totala de 5050 metri si cuprinde un labirint de galerii fosile, situate la nivele diferite, de o parte si de alta a galeriei active, in sectorul de la intrare.
Accesul in interiorul pesterii este posibil doar pana  in prima sala, numita Sala Mare, a carei dimensiune nu dezminte proportiile portalului de la intrare. Aceasta se ingusteaza repede spre fund, formand un orificiu care pe o distana de 5 m masoara circa 50 cm in diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentati in astfel de explorari; si dotati cu echipament special.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Coiba-Mare.jpg)

Dus si intors avem de parcurs cca 10 km, intr-un peisaj minunat, alternant de vale, de chei, de sub-munte. La intoarcere ne asteapta microbuzul, care ne va duce la pensiune.

Ziua 4. 2 mai 2022 Cheile Ordancusei

Relaxare, o plimbare pe Cheile Ordancusei

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/Apuseni2020_00772.jpg)

si vizitarea Pesterii Poarta lui Ionele.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2020/11/DSC03552.jpg)

Revenire la pensiune, la ora 11:00 imbarcare in microbuz si se pleaca spre Sibiu. Ajungeti in jur de ora 16:30.

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Scurta descriere a excursiei:

Despre locatie: Mergem de multi ani la aceasta pensiune. A gazduit si bucurat sute si sute de drumeti si petrecareti din Singles Camp. Pensiunea Danciu este un loc de suflet, din inima Tarii Moților, o oază de linșite departe de stresul cotidian și de zilele aglomerate din oraș.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2021/11/Pensiunea_Danciu_Garda00001.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2021/11/pensiune-005.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2021/11/pensiune-003.jpg)

 :oops: Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului (https://singlescamp.ro/page/reguli-membrii)
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi. (https://singlescamp.ro/page/important-de-inteles)
•   Conditii de participare in perioada COVID19 (https://singlescamp.ro/page/conditii-participare-in-contextul-covid19)
•   Rolul insotitorului de grup (https://singlescamp.ro/page/rol-insotitor-de-grup)
•   Cum va informati ulterior rezervarii (https://singlescamp.ro/page/informatii-comunicari-schimbari)
•   Reguli in timpul calatoriei (https://singlescamp.ro/page/reguli-pe-timpul-calatoriei)
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage (https://singlescamp.ro/page/contract-agentie-turistica)
•   Renuntarea unilaterala la o excursie (https://singlescamp.ro/page/renuntare-excursie)
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: admin din Joi, 09 Decembrie 2021, 14:53
S-au deschis rezervarile. Inscrierile se fac aici: https://singlescamp.ro/trip/excursie-1-mai-apuseni
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Marţi, 25 Ianuarie 2022, 08:01
Salut!
Pentru ca am primit intrebari referitor la certificatul sanitar, in prezent

Conditia medicala de participare consta in prezentarea unuia dintre documentele de mai jos:

- certificat european de vaccinare

- QR rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore;

- QR rezultat negativ al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
Testul rapid trebuie sa fie efectuat intr-o unitate autorizata: farmacie sau clinica medicala.

- dovada ca s-a trecut prin boala, perioada maxima de valabilitate 6 luni
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Bon Voyage din Duminică, 06 Martie 2022, 13:10
2 locuri disponibile:unul intr-o cam dbl la barbati si unul intr-o cam dbl la femei.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Bon Voyage din Joi, 10 Martie 2022, 09:46
1 loc disponibil doar intr-o camera dbl la barbati.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Gaby1234 din Luni, 28 Martie 2022, 13:49
Buna ziua,

M-am inscris la aceasta excursie si vin din Bucuresti.
Daca cineva merge cu masina pana la Sibiu si are un loc liber, va rog frumos daca se poate sa ma ia si pe mine.
Tel: 0740240347

Multumesc in avans!

O zi frumoasa!
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Luni, 28 Martie 2022, 16:34
Cu câteva zile inainte am sa va anunt aici pe forum zonele din care veniti, pentru grupaje auto.
 Daca veniti de la distante mari, va recomand sa veniti cu o zi inainte.

Parcarea in Sibiu se plateste, este in jur de 10 lei/ zi. Este o parcare mare cu plata in fața garii, chiar lânga  locul de unde vom pleca.

In cazul in care intentionati sa veniti la Sibiu cu trenul, aveți in vedere ca vor avea loc lucrari pe portiunea Sibiu - Fagaras si calatorii sunt transbordati in autobuze / trenurile sunt anulate pe acest segment.
Mai multe info: https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/modificari-temporare-in-circulatia-trenurilor-23/ (https://www.cfrcalatori.ro/comunicate/modificari-temporare-in-circulatia-trenurilor-23/)

Eu voi ajunge in Sibiu de joi, cu cei care sunteti in zona ne putem intalni seara la un pahar de vorba  *|*
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Mareea din Marţi, 05 Aprilie 2022, 21:03
Buna, tuturor !
Diana, si eu voi veni de joi. Poate ne cazam in acelasi loc cei care venim de joi.

Eu intentionez sa calatoresc cu trenul pe ruta Bucuresti - Sibiu dar, daca cineva vine cu masina si vrea sa ma ia si pe mine, nu ma supar  :D  :love:   

Pentru contact, va rog sa-i cereti Dianei numarul meu de telefon

Multumesc si abia astept sa ne intalnim !

Luminita V. , Bucuresti
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Marţi, 05 Aprilie 2022, 21:27
Servus, Luminita.
Eu voi mai sta cu cineva intr-un apartament de inchiriat in centru, e mai convenabil decat la hotel.
Din ce stiu, mai vin persoane din Bucuresti, ar fi bine sa va grupati cu transportul / cazarea in Sibiu.
Pâna primesc eu lista cu inscrierile, puteti scrie si voi pe forum, ar fi mai simplu.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: MagMe din Duminică, 10 Aprilie 2022, 14:54
Buna la toata lumea si bine v-am gasit! Am sa fiu si eu prezenta la aceasta excursie si abia astept sa ne vedem. Sunt din Bucuresti,  nu stiu daca mai este vreun loc sa ma alatur intr-o masina (m-am inscris ultima). Daca nu, cine mai merge cu trenul (sunt deschisa la orice tip de deplasare,  nu m-a deranjat niciodata sa calatoresc cu trenul, chiar este placut). Astept, rog, mesaje , sa ma alatur grupului. Multumesc,  Magda
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Duminică, 10 Aprilie 2022, 15:15
Sunteti mai multi care veniti din Bucuresti.

Am rugamintea sa anuntati daca veniti cu masina personala si puteti lua si alte persoane până la Sibiu. Valabil si pentru cei care veniti din alte zone.
Puteti scrie aici sau imi puteti trimite un mesaj daca nu doriti sa va lasati datele de contact pe forum si va pun in legatura.

Până acum, au anuntat ca au nevoie de transport din Bucuresti: Gabriela - tel 0740240347, Luminita  si Magda.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: MagMe din Luni, 11 Aprilie 2022, 13:42
Buna la toata lumea, eu nu pot pleca de joi, nu am cum sa iau concediu si pentru joi. Daca nu poate nimeni cu masina, cine mai merge cu trenul vineri? Las si numarul meu de contact, pentru comunicare facila.
Magda 0731903926
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: MagMe din Luni, 11 Aprilie 2022, 17:59
Din pacate nu prea ai cum sa ajungi vineri la 08 in gara in Sibiu , daca merg cu trenul.  Pacat ca nu am citit toate datele de organizare personala excursie. Mai este si problema cu intreruperea rutei trenului chiar atunci...uff.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: DiDee din Luni, 11 Aprilie 2022, 18:05
Buna, tuturor
Eu plec joi dimineata din Bucuresti impreuna cu Gabriela si Valentin.
Putem lua inca o persoana cu noi.

Diana
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: MagMe din Luni, 11 Aprilie 2022, 18:15
Buna , eu renunt. Ma retrag. Have fun.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Luni, 11 Aprilie 2022, 21:10
Din Constanta sau Bucuresti mai este o doamna care are nevoie de transport la Sibiu de joi si, care doreste, de asemenea sa mai stea cu cineva joi noaptea la Sibiu.

Iincercati sa ajungeti mai devreme la Sibiu, ar fi păcat sa nu aveti timp pentru o plimbare in centru. Uitati câteva imagini de azi  :smitten:

 (https://i.postimg.cc/k4yF80Vj/20220411-123512.jpg) (https://postimg.cc/YGhWByzg)

(https://i.postimg.cc/kG1QYWvK/20220411-123554.jpg) (https://postimg.cc/RJtJN68Z)

(https://i.postimg.cc/1X50Kvwy/20220411-123605.jpg) (https://postimg.cc/ygtS1XLG)

(https://i.postimg.cc/bwKTjHcR/20220411-183741.jpg) (https://postimg.cc/MnmR7BGc)

(https://i.postimg.cc/DzLcfJ73/20220411-184705.jpg) (https://postimg.cc/065ScN6V)

(https://i.postimg.cc/3Jf1tQtV/20220411-184722.jpg) (https://postimg.cc/qzn27SVx)

Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: SuperAnka23 din Marţi, 12 Aprilie 2022, 15:29
Hello! Eu plec din Craiova joi dimineață, în jur de 8-9, am 2 locuri libere în mașină. 😁
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Miercuri, 13 Aprilie 2022, 16:27
Pentru cazare, mesaj de la Luminita:,daca mai vrea cineva sa imparta un apt in centrul vechi....mai avem loc pt cel putin 2 persoane. Apt are 140mp, 2 paturi duble si 3 de o persoana
Daca sunt fete interesate spuneti-mi si va pun in legatura
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Mareea din Marţi, 19 Aprilie 2022, 11:33
Buna ! Luminita, sunt.
Mai avem disponibil un loc de cazare in apartamentul din centrul vechi. Deocamdata suntem 3 fete si un baiat dar, daca este nevoie, ne putem caza pana la 8 persoane. Pentru confortul nostru, am ales sa ne cazam doar 5, fiecare in patul lui  ;). Apartamentul este rezervat la pretul de 90 euro / o noapte / 5 adulti. Primim si baieti :)

Pentru contact, va las numarul meu de telefon, 0741257005.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: CristiG din Marţi, 19 Aprilie 2022, 16:58
Salutare, mai vine cineva din Timisoara de joi, cu cazare o zi in Sibiu?
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Marţi, 19 Aprilie 2022, 21:25
Mă bucur că ați inceput sa vorbiti intre voi pentru grupaje la cazare, transport, conteaza mult pentru atmosfera din timpul excursiei  :applause:
Se anunta un grup fain, vesel  *|*

Eu am dat o fuga in Apuseni acum o săptamâna, am trecut prin locurile unde vom ajunge impreuna, pe la meșterii populari. Cu toții ne asteapta cu drag, ca in fiecare an. Oameni calzi, primitori, deschiși, este o alta lume acolo, in inima Apusenilor.  :smitten: Vom vedea locuri minunate, linistite, departe de agitatia si galagia oraselor.

Am vazut o multime de ghiocei, brânduse, sper ca frigul si zapada din aceste zile sa nu le afecteze, sa le revedem impreuna. Vedem cum evolueaza vremea dar, in orice caz, sa aveti si haine mai groase -la munte este inca rece, haine de ploaie, pelerina si incaltaminte impermeabila.

Am rugamintea sa anuntati, cel mai bine aici pe forum, daca nu veniti la Sibiu.
In caz ca va este mai la indemâna, ne putem intalni pe traseu, urmeaza sa va comunic locul si ora aproximativa.
Anuntati si daca doriti meniu vegetarian.

Urmariti forumul, voi reveni la inceputul saptamânii viitoare cu toate informatiile de care aveti nevoie.

Si acum, imaginile frumoase din Apuseni:

(https://i.postimg.cc/C5H07Jjp/20220412-112218.jpg) (https://postimg.cc/YL9Tq6nd)

(https://i.postimg.cc/Pq9d5Ct9/20220412-112244.jpg) (https://postimg.cc/yJmMfY3y)

(https://i.postimg.cc/zBh8bqvB/20220412-112723.jpg) (https://postimg.cc/343Pz5g5)

(https://i.postimg.cc/J7bRR7SY/20220412-112821.jpg) (https://postimg.cc/8sP2HGpL)

(https://i.postimg.cc/VLmmvQ8f/20220412-112831.jpg) (https://postimg.cc/nMR6SWrg)

(https://i.postimg.cc/HnCHbF8t/20220412-130958.jpg) (https://postimg.cc/2bTPDcwq)

(https://i.postimg.cc/pXCxnGWD/20220412-132934.jpg) (https://postimg.cc/KR1C65gz)

(https://i.postimg.cc/3xbTtkDN/20220412-134354.jpg) (https://postimg.cc/pm84TXCM)

(https://i.postimg.cc/L8sSkt5G/20220412-140059.jpg) (https://postimg.cc/nCNNpQv1)

(https://i.postimg.cc/dQmczHTz/20220412-140856.jpg) (https://postimg.cc/yWdGRTjP)

(https://i.postimg.cc/SK2p3mWr/20220412-141504.jpg) (https://postimg.cc/bGhM2cVD)

(https://i.postimg.cc/tTFGRDvn/20220412-150224.jpg) (https://postimg.cc/hz45p8BK)

(https://i.postimg.cc/q7PddWwd/20220412-150604.jpg) (https://postimg.cc/1grdGCbW)

(https://i.postimg.cc/fRk4SMgN/20220412-153112.jpg) (https://postimg.cc/LJdQrFpC)

(https://i.postimg.cc/hP2WGXss/20220412-155113.jpg) (https://postimg.cc/dLZSHtzZ)

(https://i.postimg.cc/D0FkSsRj/20220412-191931.jpg) (https://postimg.cc/r0hYbdVx)

(https://i.postimg.cc/brTXkrhz/20220412-195222.jpg) (https://postimg.cc/tnYmHXJf)

(https://i.postimg.cc/xTfVYvvq/20220413-093240.jpg) (https://postimg.cc/Z0MMxyDh)

(https://i.postimg.cc/85QxYMkp/20220413-102627.jpg) (https://postimg.cc/GBKM8BsV)

(https://i.postimg.cc/fRPGx160/20220413-103104.jpg) (https://postimg.cc/nXvSxSVH)

(https://i.postimg.cc/52XGNn69/20220413-105656.jpg) (https://postimg.cc/jDrvM6HB)

(https://i.postimg.cc/Kc5C916b/20220413-105711.jpg) (https://postimg.cc/BtXhbnZ7)

(https://i.postimg.cc/zBC4Yv3n/20220413-105723.jpg) (https://postimg.cc/wyBwh6Xv)

(https://i.postimg.cc/nLQ6T0JS/20220413-105755.jpg) (https://postimg.cc/PLT35bN1)

(https://i.postimg.cc/Vvzpfwb2/20220413-111856.jpg) (https://postimg.cc/KksJfdf5)

(https://i.postimg.cc/k4vYhHhs/20220413-113127.jpg) (https://postimg.cc/JDtQsp8H)

(https://i.postimg.cc/Y08VjP60/20220413-113229.jpg) (https://postimg.cc/K3kQHJsh)

(https://i.postimg.cc/RZ2Y3KH7/20220413-113320.jpg) (https://postimg.cc/LJBDwqv5)

(https://i.postimg.cc/pTH1Cvky/20220413-113605.jpg) (https://postimg.cc/Tyt92ZzX)

(https://i.postimg.cc/HL5hbnwf/20220413-113710.jpg) (https://postimg.cc/NysDcgP4)
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Joi, 21 Aprilie 2022, 08:16
Zonele din care veniti, in caz ca doriti sa va mai grupati cu transportul, cazarea:
O singura persoana m-a anuntat ca va veni direct pe traseu:

Bucuresti - Ilfov 8
Brasov - suntem 4
Hunedoara 3
Constanta 2
Bacau 2
Botosani
Iasi
Baia Mare
Arad
Timis
Cluj
Olt
Dolj
Târgu Jiu


Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Mareea din Joi, 21 Aprilie 2022, 09:39
Buna!

Apartamentul old town s-a ocupat. Anca, Dana, Olivia si cu mine vom fi in siguranță cu Pașa Cristi  *|*

Să ne vedem sănătoși joi, la Sibiu! Pâna atunci, să petreceți frumos Paștele !

Luminița V.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Marţi, 26 Aprilie 2022, 17:22
Locul si ora de plecare in excursie, transport

Vineri 29 aprilie, ora 08:00 Sibiu, Piata Garii, in fata bisericutei de langa parcarea din fața gării


Va rog nu intarziati, la ora 08:00 se pleacă!

Vă rog să mă anuntati in cazul in care veniti direct la pensiune si ora aproximativa la care ajungeti.


(https://i.postimg.cc/s2w7thV8/20220411-173801.jpg) (https://postimg.cc/GBT4D9TJ)

(https://i.postimg.cc/pTrzxLrd/20220411-173854.jpg) (https://postimg.cc/LYdn3Rzd)


Cei care veniti la Sibiu cu o zi inainte, ne intalnim joi seara la 18:45 in fata Muzeului Brukenthal din Piața Mare.
Mergem impreuna la un pahar de vorba.Stabilim la fața locului unde mergem în funcție de câți ne strângem.


Pentru drum in prima zi: îmbrăcăminte sport,  pelerina / haina de ploaie.
Sa aveti sandviciuri, apa la voi, nu vom opri pentru pauza de prânz. 

La Câmpeni vom opri la un local pentru o scurta pauza de cafea, un suc, toaleta. Estimez in jurul orei 11:00, in conditii de trafic normal dar mai vedem pe drum.
Aici ne putem intalni cu cei care vin cu masina personala.
Restaurant La Pociu, Strada Vârși 5A, Vârși 515500 - Câmpeni, https://g.page/LaPociu?share

Restaurantul este situat chiar la marginea drumului național, in apropierea podului peste Arieș.

De la Câmpeni mai sunt circa 20 km până la primul obiectiv: Dealul cu Melci. Cascada Pișoaia este aproape de Dealul cu Melci, circa 500 m.

Ne îndreptăm apoi spre pensiune, ajungem in circa o ora, estimez in jur de 14:00 - 15:00 
Incercam sa dam o fuga  dupa-masa si la Pestera lui Ionele, aflata in apropierea pensiunii, o plimbare placuta de circa jumatate de ora.
Pestera se inchide la 16:00 si va fi inchisa luni, cand o avem trecuta in program.

Vremea și echipament

Vremea se anunță ca vremea....  cu temperaturi mai scăzute spre sfârșitul săptămânii dar și ceva precipitații, circa 13-14 grade ziua si 4-5 grade noaptea.

Deci sa aveti si haine mai groase, neapărat pelerină (nu de unica folosinta care este ineficienta in cazul unei ploi de munte), geacă de ploaie, ceva de pus pe cap – bandana, buff, o caciulita subtire, imbracaminte tehnica, de drumeție, in mai multe straturi

Este recomandata incaltamintea cu talpa care nu aluneca, tip Vibram, cel mai bine bocanc, spray de impermeabilizare / ceara pentru incaltamintea din piele.
Este bine sa aveti doua perechi de incaltaminte, bocanci si ghete de schimb.

Accesul la Izbucul Tâuzului se poate face in prezent doar trecând prin râu intrucât una dintre punti a fost luata de viitura. Vedem la fața locului cum facem doar să știti că fara bocanci buni, bețe de trekking, nu ne putem aventura.
La fel si la Peștera Coiba Mare – acum o săptâmâna mai era zapada, gheața la intrarea in pestera. Chiar daca zapada s-a topit, pietrele aluneca foarte tare.

Prind foarte bine bețele de trekking pentru drumeție (două bucăți), pentru a nu aluneca si a va ajuta la mers / urcuș. 

Nu uitați lanterna frontală, pentru peșterile neamenajate.

Rucsacul trebuie sa fie impermeabil, sau sa aveti o husa pt el, sau de compromis un sac de plastic cu care sa-l inveliti in caz de ploaie. Ceea ce puneti in rucsac este indicat sa fie in pungi de plastic.

Pantalonul este bine sa fie de munte, pt ca si daca ploua, se usca repede. Bluze de diferite grosimi, eventual pentru a da pe rand jos cate una daca va incalziti.

Parazapezi! Daca ploua sau mai este inca zapada, protejeaza de umezeala, noroi.

Imi doresc sa avem vreme buna, incercam sa ne strecuram printre precipitatii dar Muntii Apuseni sunt, prin definitie, munti umezi, nivelul de precipitatii este mai mare in aceasta zona. Deci, va rog, nu intrebati la tot pasul cum va fi vremea, dacă ne prinde ploaia samd  :giggle:

Sa incercam sa ne bucuram de natura, de vacanta, la fel cum s-a bucurat si Regina Maria când a venit pentru prima dată in Apuseni in mai 1919, la 100 de ani de la Marea Unire, cu acea ocazie inaugurand podul de fier construit în Câmpeni peste Arieș.
Iată ce scria Regina Maria în memoriile sale, despre vizita la Câmpeni si ABrud: :)
Locurile sunt foarte frumoase şi verdele primăvăratic al copacilor face totul încântător, dar vremea nu a fost niciodată prea frumoasă, întotdeauna o mică ploaie era gata să cadă, ceea ce nu făcea, totuşi, să scadă entuziasmul cuiva ”.

Reguli de drumeție

Reiau regulile de drumetie care se considera insusite de către toti cei care participa la actiuni care includ drumetii montane.

Suntem un grup, rămânem împreună. Nu o luați singuri în față, încercați să nu rămâneți singuri în urmă.
Drumețiile sunt scurte și au nivel mediu de dificultate.
In afară de urcușul spre Groapa Ruginoasă, mergem mai mult pe drumuri forestiere, poteci de munte.
Aveți totuși în vedere distanțele pe care le avem de parcurs pe jos:
- Sâmbătă circa 2 ore dus-întors la Groapa Ruginoasă, inclusiv urcuș + in aceeasi zi inca circa 8 km dus-intors la Pătrăhaitesti in functie de cât putem inainta cu microbuzul
- Duminică:  1 oră traseu coborâre pe potecă de la ghețar + circa 10 km de mers pe jos dus-întors până la cătunul Casa De Piatră

Nu în ultimnul rând, nu uitați că mergem in zone izolate, semnalul la telefon/internet este slab sau chiar lipseste in unele locuri, nu am cum sa iau legatura cu voi in caz ca va indepartati de grup.

Locurile sunt insa minunate, greu accesibile pe cont propriu si merita cu prisosinta orice efort de a vedea cât mai mult. Ati vazut fotografiile, chiar dacă ele redau doar in mica masura frumusetea Apusenilor.

Mesele

Avem incluse micul dejun si cina.

Mesele de prânz:

- Sâmbătă vom lua prânzul la Pătrăhăițești.
Doamna care se ocupă de muzeul etnografic ne va pregăti o ciorbă tradițională, un platou cu produse de casă și câte 2 plăcinte moțești pentru fiecare: una cu brânză și una cu dulceață.
Prețul de persoană este de 50-60 lei.
Toate produsele sunt delicioase, naturale.

Opțional, cei care mergem dupa-masa la cascada Vârciorog cu căruța, la întoarcere vom face un picnic cu slănina fripta la tepuse, totul stropit bine cu palinca.
Pentru aceasta gustare nu am primit un preț, vedem mai aproape cât costă.

Ca o paranteza, moții sunt oameni cu foarte mult bun simț, corecți; la toți cei cu care am vorbit am simțit o jenă când era vorba de bani, de aceea cred că ezită să spună un preț fix si lasa si la aprecierea omului…

-   Duminica luam masa de prânz la mesterul cioplitor de la Ghețari. Aici vom mânca un balmoș tradițional și câte o plăcintă cu brânză – costă 25 de lei / persoana.
Cine doreste, poate comanda si o plăcintă cu dulceata, doar că trebuie să anunț dinainte.

Bani
Să aveti bani marunti la voi.
Mergem intr-o zona izolata, nu veti gasi bancomate.
In Gârda de Sus exista doar un mic supermarket in cadrul pensiunii si, vizavi, un magazin La Doi Pași.


Costuri la obiective, activitatile optionale si mesele de prânz: circa 200 lei

-   15 lei biletul la Ghețarul de la Scărișoara
-   13 lei biletul la Peștera lui Ionele
-   50 lei căruța spre cascada Vârciorog
Există posibilitatea sa parcurgem cu caruta si cei 10 km de drum forestier spre Pătrăhăițești, costă tot 50 de lei. Trebuie sa anunț dinainte pentru că oamenii cu căruțele sunt foarte solicitați in aceasta perioada. Stabilim impreuna când ne intalnim.
-    80 - 90 lei pentru mesele de prânz de sambata si duminica

La Pătrăhăitesti se pot cumpăra siropuri, dulceturi, afinata, produse de casă dar si diverse obiecte confectionate din lemn si ii. O ie costa, in functie de model 200 – 300 lei. Sunt foarte frumoase, cusute de mână, pe pânză cu modele specifice zonei.

Si de la mesterul cioplitor putem cumpara siropuri, dulceturi- toate naturale, fara conservanti dar si ciubarase, linguri, obiecte decorative foarte frumoase, unicat.

Deci sa aveti bani marunti la voi si sa lasati loc in bagaje :)

Deci recapitulez:
- echipament de munte, adaptat la vremea ploioasa si usor rece
- sandviciuri pe drum si apa
- un rucsac in care sa va incapa cele necesare drumetiilor dar si posibilele cumparaturi pe care le faceti de la mesteri.
Nu uitati de cash, cu cardul nu se poate achita...
- voie bună!  *|*

Pe drum eu am sa ma ocup de partea administrativa, sa vad cati doresc mancare la cioplitor, câți la tulnicareasa si cine doreste sa mearga cu caruta.

Cei care nu veniti cu microbuzul, verificați-vă contul de Wapp.

Astept si eu cu nerabdare sa revin in Apuseni, vom vedea locuri faine si vom cunoaște oameni minunați!  *|*
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: Maria Oborocianu din Miercuri, 27 Aprilie 2022, 10:37
Buna ziua. Eu nu pot veni din motive de sanatate. In locul meu va veni doamna Popa Popa Mihaela Gabriela.
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: industrialg din Miercuri, 04 Mai 2022, 11:46
Si s-a mai incheiat o acțiune SC. O acțiune în care eu m-am simțit minunat.
Mi-am dorit tare mult sa ajung în Apuseni iar Diana ne-a făcut sa descoperim locuri minunate și oameni primitori. Am rămas foarte impresionata de doamna tulnicareasa de la Patrahaitesti care, deși la o vârstă inaintata, ne-a servit singura la masa și s-a străduit sa ne facă toate poftele.
Locurile, după cum ziceam, sunt minunate și merita văzute iar vremea a ținut cu noi, asa cum se întâmplă la toate acțiunile SC  *|*
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: industrialg din Miercuri, 04 Mai 2022, 16:16
Revin si cu cateva imagini

(https://i.postimg.cc/pXPCz5Rv/IMG-20220429-122926.jpg) (https://postimg.cc/grB3PJxt)
Cascada Pisoaia

(https://i.postimg.cc/QdVqYgRg/IMG-20220430-102458.jpg) (https://postimg.cc/zyZWVhD3)
Groapa Ruginoasa

(https://i.postimg.cc/GhtYbLqd/IMG-20220430-164714.jpg) (https://postimg.cc/QHLVbr2y)
Cascada Varciorog

(https://i.postimg.cc/NF5MvMYn/IMG-20220501-163147.jpg) (https://postimg.cc/m1WRQTP3)free image upload (https://postimages.org/fr/)
Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Joi, 05 Mai 2022, 22:24
Multumesc pentru impresii si fotografii!  :flori:
Conteaza mult pentru cei care isi doresc sa participe la excursiile noastre, pentru a-si face o idee despre felul in care acestea se desfasoara, pentru echipa care este in spatele fiecarei actiuni.

Pâna nu demult, se scria mult mai mult pe forum, era nerabdarea dinaintea excursiilor si apoi dorinta de a impartasi si cu ceilalti impresii, trairi.
Eu tot mai sper ca aceasta atmosfera sa reinvie pe forum, chiar daca este mai usor de comunicat pe WApp. Grupurile Wapp sunt create strict pentru a usura comunicarea in timpul excursiilor si nu inlocuiesc forumul.

Dar, pentru a reveni la excursia din Apuseni, am avut zile minunate in Țara Moților, departe de lumea dezlantuita.. Prognoza meteo anunta o vreme apocaliptica, cu ploi si furtuni. La Sibiu a plouat cu galeata cu o zi inainte si in dimineata plecarii inca picura.. O singura persoana din grup era extrem de fericita pentru ca ploua, spera ca, astfel, sa se formeze cascada din pestera de la Ionele. Revenea in Apuseni special pentru acest fenomen si, sincer va spun,  ma temeam sa nu fie dezamagita pentru ca natura isi are mersul ei si nu poate fi programata.

Pe masura ce ne apropiam de Câmpeni cerul se lumina, aparuse si soarele  :) Am oprit intai  la Dealul cu melci care, din pacate, sunt tot mai putini si asta pentru ca multi turisti iau cochiliile pietrificate suvenir, desi este arie protejata :(

Cascada Pisoaia era mai frumoasa decat oricand, datorita ploilor recente. Eram doar noi, ca de altfel si la celelalte obiective. Si,  pentru ca mai aveam timp, am dat o fuga si la casa natala a lui Avram Iancu, un loc frumos amenajat, emotionant.

De aici am plecat direct spre pestera Poarta lui Ionele, pentru a fi siguri ca ajungem la timp. Mare ne-a fost bucuria când am vazut cascada din interiorul pesterii. Spunea ghidul ca se formase doar in dupa-masa zilei anterioare si nu avea sa mai dureze decat o zi-doua. Un fenomen unic, pe care noi l-am prins in toata splendoarea sa.

O scurta ploaie de vara la intoarcere ne-a reamintit ca la munte trebuie sa fii mereu pregatit ca vremea sa se schinbe brusc. A urmat cina, delicioasa, inca o plimbare de seara si apoi puțina muzica, urma o zi plina.

(https://i.postimg.cc/wMjpYDKd/20220429-121319.jpg) (https://postimg.cc/MMN4yMKs)

(https://i.postimg.cc/4dJCppxh/20220429-121352.jpg) (https://postimg.cc/SXtth28y)

(https://i.postimg.cc/cHTph6vk/20220429-122958.jpg) (https://postimg.cc/k66YXJFW)

(https://i.postimg.cc/d0cctbM6/20220429-123023.jpg) (https://postimg.cc/21GK0XSL)

(https://i.postimg.cc/0NGR6VPs/20220429-123425.jpg) (https://postimg.cc/p9d14YmG)

(https://i.postimg.cc/wMvSGHJq/20220429-123512.jpg) (https://postimg.cc/0MTWzTcF)

(https://i.postimg.cc/5NjVP5qB/20220429-130539.jpg) (https://postimg.cc/WhRCzkyz)

(https://i.postimg.cc/PfVG8psP/20220429-130633.jpg) (https://postimg.cc/5jzKhttV)

(https://i.postimg.cc/Y0sJcVf1/20220429-130654.jpg) (https://postimg.cc/rR5hxfHm)

(https://i.postimg.cc/HW6m4v5W/20220429-131544.jpg) (https://postimg.cc/qg6WpLjW)

(https://i.postimg.cc/023qh6cL/20220429-132000.jpg) (https://postimg.cc/0bp3wNgf)

(https://i.postimg.cc/MKghdCGw/20220429-150834.jpg) (https://postimg.cc/jLQgjkN3)

(https://i.postimg.cc/zGW4MxLg/20220429-150928.jpg) (https://postimg.cc/hXDCQb1D)

(https://i.postimg.cc/pXmwQWRk/20220429-151022.jpg) (https://postimg.cc/bsjVpjG2)

(https://i.postimg.cc/HLgFCb5P/20220429-203857.jpg) (https://postimg.cc/bZmmxDmQ)

Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Vineri, 06 Mai 2022, 11:13
A doua zi de dimineața era un soare frumos, o vreme numai bună pentru programul plin care ne aștepta. Am urcat intai, cu cei echipati corespunzator, la Groapa Ruginoasă. Un traseu ușor vara dar acum mai era înca zapada, chiar mare pe unele porțiuni. Am reusit sa urcam in circa 40 de minute, cu tot cu pauze, un timp mai bun decât cel anuntat pe indicator.

Pe platou era un adevărat covor de brânduse, un spectacol de culori de care ne-am bucurat si acum câtiva ani, cu Gigi. Groapa Ruginoasa era spectaculoasa, in culori vii, datorita ploilor recente. Stiu ca pentru multi traseul nu a fost tocmai simplu, dar a meritat efortul cu prisosinta. Asa e primavara la munte, zapada trece uneori mai greu..

Ne-am regrupat apoi cu cei care se plimbasera intre timp prin Arieseni si ne-am indreptat spre cătunul Pătrăhăițesti. Am urcat pe jos, un traseu ușor, prin padure, pe drum forestier. Doamna Paraschiva, care se ingrijeste de muzeul etnografic, ne-a asteptat cu masa pusa. Am mâncat o ciorba taraneasca foarte buna, a urmat apoi un platou traditional cu de toate:  branza de casa, diferite preparate din carne, slaninuta, udate din belsug cu afinata si palinca.

  Si pe mine m-au impresionat acesti oameni simpli, primitori, care au facut tot posibilul sa nu ne lipseasca nimic. Le-am dat pe cât am putut o mâna de ajutor, nu e tocmai simplu sa servesti un grup atât de mare cum eram noi. Eu una am regasit atmosfera de la bunici, când ne strangeam cu totii la masa.

Am mai fi stat noi, prea era frumos, dar calatorului ii sta bine cu drumul..
In incheiere, doamna Paraschiva ne-a cântat la tulnic, asa cum obisnuia si Avram Iancu sa isi cheme moții la lupta dar si la joc.

 La cascada Vârciorog am urcat cu căruțele, o experienta inedita de care ne-am bucurat cu totii si, in special, cei care incepeau sa se resimta dupa plimbarile anterioare..

Foarte spectaculoasa si aceasta cascada, am prins cel mai bun moment pentru a o vedea. Ultima bucata de traseu a fost insa mai dificil de parcurs deoarece pârâul  de la baza cascadei acoperise poteca. Doar cei echipati cu incaltaminte de munte au ajuns pâna la cascada. Ghetele de oras au talpa care aluneca, nu sunt concepute pentru trasee accidentate, umede. O persoana care nu era echipata corespunzator a alunecat, cel care a incercat sa o ajute a alunecat si el si a cazut in apa, accidentandu-se. Din fericire nu a fost ceva grav dar am vazut, inca o data, ce inseamna sa nu ai incaltaminte adecvata pentru munte. Acesta este motivul pentru care este bine sa luati in serios recomandarile privind echipamentul.

Am incheiat programul cu un picnic cu slanina la țepuse si pâine de casă, un deliciu. A urmat cina, o noua plimbare in apropierea pensiunii si, ca de obicei, muzica. O zi plina, dar foarte frumoasa.

(https://i.postimg.cc/prhqP5rS/20220430-101936.jpg) (https://postimg.cc/tnbh5Thd)

(https://i.postimg.cc/h4NqT9Lf/20220430-102026.jpg) (https://postimg.cc/Hj0KC8Pg)

(https://i.postimg.cc/3wtsRprr/20220430-102251.jpg) (https://postimg.cc/zLRt2yR4)

(https://i.postimg.cc/MHQNdF7X/20220430-102912.jpg) (https://postimg.cc/SYmgKVtp)

(https://i.postimg.cc/JhxTxWSp/IMG-20220503-WA0407.jpg) (https://postimg.cc/jWWQqBxf)

(https://i.postimg.cc/BZrdXJ3F/20220430-103509.jpg) (https://postimg.cc/rz9hHXKy)

(https://i.postimg.cc/76PRrLgv/20220430-132703.jpg) (https://postimg.cc/5HGgwb7p)

(https://i.postimg.cc/hPNNQcqx/20220430-134751.jpg) (https://postimg.cc/tYtBL0JC)

(https://i.postimg.cc/7LnRRzJM/20220430-135808.jpg) (https://postimg.cc/jWCvwLXL)

(https://i.postimg.cc/4xtqzqJ0/20220430-140037.jpg) (https://postimg.cc/BjSm3hP5)

(https://i.postimg.cc/d1WxsKBh/20220430-141418.jpg) (https://postimg.cc/hzdrs6Nn)

(https://i.postimg.cc/fbW4D5Ng/20220430-142710.jpg) (https://postimg.cc/cvzkcR6Q)

(https://i.postimg.cc/Vsrxfdx1/20220430-145656.jpg) (https://postimg.cc/F1vWGsFn)

(https://i.postimg.cc/D08YmYjB/20220430-155447.jpg) (https://postimg.cc/SYbGvVpM)

(https://i.postimg.cc/d1XgRYTz/20220430-155552.jpg) (https://postimg.cc/CBGvY97N)

(https://i.postimg.cc/xj44Bn87/20220430-160106.jpg) (https://postimg.cc/0r7nwgpd)

(https://i.postimg.cc/Gt5VQ18W/20220430-164620.jpg) (https://postimg.cc/Zv6wb2LH)

(https://i.postimg.cc/L5cv54Z8/20220430-164706.jpg) (https://postimg.cc/kRyWhmc0)

(https://i.postimg.cc/fypqdj1Z/20220430-170933.jpg) (https://postimg.cc/dZR9PdqS)

(https://i.postimg.cc/LX0xd39f/20220430-170943.jpg) (https://postimg.cc/CBkGkDfL)

(https://i.postimg.cc/KzY0sH2x/20220430-181145.jpg) (https://postimg.cc/Mch0ntHF)

Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Vineri, 06 Mai 2022, 12:57
Și a venit si ziua cea mai așteptata a excursiei: vizitarea ghețarului de la Scărișoara și drumetia prin cătunele motilor.

Am avut noroc si am coborât doar noi in ghetar, impreuna cu ghidul. Vizibil mai mic in dimensiuni decât acum câtiva ani, ghetarul este inca impunator, monument al naturii. Veniti cât mai poate fi vazut, la modul cum evolueaza incalzirea globala ma tem ca nu va mai rezista prea mult.

De la ghețar am urmat poteca prin pădure pâna la mesterul in lemn Nicolae Dobra. Casa este tipică asezarilor motilor, izolata, inconjurata de padure. Este o liniste si o tihna in toate aici, doar noi avem tendinta de a ne grabi, parca nu avem stare sa stam pur si simplu si sa ne bucuram de natura.

Foarte cumsecade si primitori oamenii de aici. Ne-au primit cu un balmoș tradițional, de ne-am lins la propriu pe degete si apoi am gustat si câte o placinta moteasca cu branza. Dupa masa Nicusor ne-a pus muzica, a cântat si el la vioara in timp ce fetele au incins un joc pe cinste. Atmosfera de sarbatoare, doar era 1 Mai :).

M-am bucurat sa ii regasesc pe toti cei de-acasa sanatosi, veseli, cu speranta de mai bine. Duc o viata grea dar nu se plâng si  se bucura de fiecare data când cineva le calcă pragul.

Mai greu, dar pâna la urma am reusit sa ne pornim la drum. E drept ca eram incarcati cu bunatatile si lucrusoarele din lemn achizitionate dar bine am facut pentru ca dulceata de zmeura, cel putin, a fost foarte buna, eu am terminat deja un borcan :).

Din Gârda Seaca am revenit la pensiune pe jos, un drum placut de circa o ora jumatate. Am fost nevoiti sa renuntam la Izbucul Tăuz intrucat pârâul era prea umflat pentru a ne aventura prin apă. Am vazut, in schimb, izbucul Cotețul Dobreștilor si acesta mai spectaculos decât in urma cu câtiva ani. Am vazut exact locul de unde izvoraste de sub stânca, si aici existand o retea de galerii scufundate care sunt in continuare explorate de specialisti.

Foarte pitoresc drumul de-a lungul pârâului, la un moment dat am vazut si o caprioara si in padure o veverita jucausa. La cina am sarbatorit cum se cuvine ziua de 1 Mai cu un meniu special, sugestiv numit "grătăriada". Foarte bine gatesc gazdele, nu degeaba vin turisti si de la alte pensiuni sa mănânce aici.

Eram cu toții obositi dupa 3 zile incarcate dar câtiva au mai găsit resurse pentru un ultim dans.. Dimineata devreme urma sa plecam spre casa.

(https://i.postimg.cc/529SB5H8/20220501-105715.jpg) (https://postimg.cc/fJFdZ9fb)

(https://i.postimg.cc/SxZ7DX83/20220501-105746.jpg) (https://postimg.cc/rDrrpwfN)

(https://i.postimg.cc/QMwgZRfq/20220501-110737.jpg) (https://postimg.cc/WDmqMfLD)

(https://i.postimg.cc/dtj9ZN0q/20220501-110810.jpg) (https://postimg.cc/56jzZ3vG)

(https://i.postimg.cc/SNhrsbkT/20220501-111001.jpg) (https://postimg.cc/8sZWK3FM)

(https://i.postimg.cc/zfbW7xqH/20220501-113312.jpg) (https://postimg.cc/1gSf5cny)

(https://i.postimg.cc/hjmLDpwR/20220501-113644.jpg) (https://postimg.cc/ZBTBjF4w)

(https://i.postimg.cc/jjL69s45/20220501-113732.jpg) (https://postimg.cc/wtYsRYP8)

(https://i.postimg.cc/tJHhYFQZ/20220501-113800.jpg) (https://postimg.cc/phq9ShdR)

(https://i.postimg.cc/3JYXhjFz/20220501-114611.jpg) (https://postimg.cc/yWpgXZ5T)

(https://i.postimg.cc/prYK8yR0/20220501-115803.jpg) (https://postimg.cc/K3jKhGKL)

(https://i.postimg.cc/CMjG9rkj/20220501-124553.jpg) (https://postimg.cc/hhtQdrCj)

(https://i.postimg.cc/jdczSW82/20220501-132404.jpg) (https://postimg.cc/4mKK83RR)

(https://i.postimg.cc/y8rc0MCz/20220501-142550.jpg) (https://postimg.cc/bZkZhFv6)Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: krondia din Vineri, 06 Mai 2022, 13:24
Cu părere de rău, luni dimineata ne-am luat rămas-bun de la Apuseni. Am mai oprit doar in Alba Iulia, pentru o scurta plimbare in cetate pe care am mai prelungit-o putin din motive tehnice legate de autocar dar si asa am revenit la Sibiu mai devreme decât ora preconizata.

Sper ca v-au placut locurile si oamenii pe care i-am vazut impreuna. Noi cu siguranta vom mai reveni cu alte excursii in zona, cât timp mai avem la cine veni. Este o alta lume aici, cu multa liniste, am scapat si acum de hărmălaia si galagia specifica zilelor de inceput de mai.

Celor noi, care isi doresc sa vina in excursii cu noi, le recomand sa citeasca cu atentie programul si sa se asigure ca au asteptarile corecte. Spun asta pentru ca au fost 3 persoane dintre care una a renuntat care nu si-au dat seama la timp ca plecarea in excursie este din Sibiu sau care nu au putut participa la unele activitati din cauza echipamentului sau a conditiei fizice.
Chiar este păcat sa bati atâta drum si sa nu te poti bucura pe deplin de programul propus.

In speranta ca vor mai aparea si alte impresii, va spun, ca de fiecare data, sa continuati sa iesiti, sa va bucurati de natura si prieteni, avem o țara frumoasa.

(https://i.postimg.cc/QtvNJrjv/20220502-112108.jpg) (https://postimg.cc/njYtngj1)

(https://i.postimg.cc/v8pDW5BD/20220502-112343.jpg) (https://postimg.cc/237zYbnf)

(https://i.postimg.cc/wMs8qy8G/20220502-112712.jpg) (https://postimg.cc/tnymDgg3)

(https://i.postimg.cc/g2KJF5K6/20220502-113114.jpg) (https://postimg.cc/5X618sTx)

(https://i.postimg.cc/P5Hx7h1j/20220502-113352.jpg) (https://postimg.cc/Tpkfyzk7)

(https://i.postimg.cc/QNBH9fjR/20220502-113946.jpg) (https://postimg.cc/nMJHNYjk)

(https://i.postimg.cc/PNsGPXdr/20220502-115028.jpg) (https://postimg.cc/y3PpGzJw)

(https://i.postimg.cc/J4Z0KtDx/20220502-115321.jpg) (https://postimg.cc/PPfd5XMv)

(https://i.postimg.cc/q7bvg3SJ/20220502-120639.jpg) (https://postimg.cc/t16jMY9w)

(https://i.postimg.cc/TwKYbPvr/20220502-120903.jpg) (https://postimg.cc/9Rjh5CMM)

Titlu: Re: Apuseni, in vacanta de 1 Mai. 29 aprilie - 2 mai 2022.
Scris de: oli din Miercuri, 11 Mai 2022, 18:25
F fain in Apuseni.
O gramada de oameni noi pt mine si simpatici.
Am furat si o vizita seara in frumosul Sibiu si cateva ore in Alba Iulia.
In apuseni natura si natura omului pare nezdruncinata in curgerea ei. Mi se pare una din zonele cele mai izolate ale tarii, clima aspra, umezeala, rauri repezi si cascade ca in Islanda, omul aproape de natura se lupta si primeste de la ea, ca in Africa.
Nu te astepti in varful dealului , in casute din lemn simple, care aproape nu-ti vine sa crezi ca sunt locuite si nu cumva apartin de vreun muzeu al satului, gasesti oameni care canta la vioara!
A fost o trupa de oameni f frumoasa, cu multi baieti  :o  multe momente amuzante , au culminat cu plimbarea cu trasura si sugubatul Viorel, neobosit povestitor de bancuri deocheate, caderi spectaculoase in ape ale participantilor.
Vremea , ca de obicei a fost cu noi, extraordinara, dar poate si zona conservata a naturii sa se imotriveasca modificarilor climatice care afecteaza zonele poluate( e doar o supozitie).
M-am bucurat sa vad singurul ghetar de la noi din tara, pestera in care curge o cascada, sa aflu istoria locurilor, patriotismul motilor. Ne-am plimbat pe dealuri inverzite, am facut prietenii, ne-am revazut prieteni vechi. A fost f bine!