Singles Happy Travel. Club de socializare

Excursii si evenimente => Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre => Subiect creat de: admin din Joi, 04 Octombrie 2018, 13:47

Titlu: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Joi, 04 Octombrie 2018, 13:47
Tarif:  1295 EUR
Avans: 600 EUR

Rezervari: http://www.singlescamp.ro/eveniment/marocul-atlanticul-palmieri-si-farmecul-dunelor-de-nisip-9-17-aprilie-2019/ (http://www.singlescamp.ro/eveniment/marocul-atlanticul-palmieri-si-farmecul-dunelor-de-nisip-9-17-aprilie-2019/)

 :oops: Atentie! Aveti nevoie de pasaport definitiv (nu temporar) cu termen de valabilitate minim 6 luni de la data intrarii in Maroc. Va spun din experienta ca politia de frontiera marocana este foarte atenta, riguroasa si daca nu aveti documentele in ordine va poate intoarce. Si nu este vina noastra, a agentiei si a mea a insotitorului de grup.

Plecare: 9.04.2019
Sosire: 17.04.2019

Zboruri Air France

09APR AF  1089 06:05 BUCHAREST OTP  - 08:20 PARIS CDG 

 09APR  AF  1596 12:25 PARIS CDG  - 14:35 CASABLANCA CMN
   

Retur:       

17APR AF  1597 15:35 CASABLANCA CMN   1 - PARIS CDG  19:35     

17APR  AF  1088 20:55 PARIS CDG   - BUCHAREST OTP  00:50 (18APR)


Cazare: 8 nopti in camera dubla
9/10 aprilie  Casablanca: Hotel Kenzi Basma4****
10/12 aprilie Marrakesh: Hotel Atlas Asni 4****
12/13 aprilie : Ouarzazate, Hotel Club Hanane 4*.
13/14 aprilie: Merzouga, Tabara de corturi berbere: Bivouac Azawad Luxury Desert Camp: https://bivouac-azawad.com/ (https://bivouac-azawad.com/)
14/16 aprilie Agadir: Hotel Atlas Amadil 4****
16/17 aprilie Casablanca Hotel Kenzi Basma 4****

Servicii incluse:
••    transport avion  Air France Bucuresti – Casablanca si retur, toate taxele, bagaj de cala incluse 23 kg + 1 bagaj de mana 8 kg
•   • transport cu autocar 32 de locuri pe toata perioada excursiei
•   • cazare 8 nopti hoteluri 4*
••    mic dejun (8 zile)
•   • cina (8 zile)
••    insotitor grup roman, din partea Singles Camp, pe toata perioada excursiei
•   • ghid marocan, vorbitor de limba engleza, insotitor pe toata perioada excursiei
••    ghizi locali, in Casablanca, Marrakesh, Ourzouzate - limba engleza.
•   • intrari la unele obiective
•   • tipsuri restaurante si hoteluri

Nu sunt incluse:
••    asigurarea medicala
••    mesele de pranz
•   • intrare la Moscheea Hassan al II Casablanca = 12 EUR
•   • seara traditional marocana la Fantasia Chez Ali - 55 EUR
••    pranz la Rick's Cafe Casablanca - 35 EUR. Meniu este fix si include: salata cu branza de capra si smochine, Peste spada la gratar cu sos Provençale si ca desert Brownie, inghetata de vanilie. Apa plata/minerala si la alegere cafea sau ceai. Nu se servesc bauturi alcoolice.

Rezervarile sunt deja facute la Fantasia si Rick's, nu cred sa fie cineva care sa piarda astfel de ocazii...Plata pt cele doua se face in prima zi de excursie, in EUR, iar la moschee, in dirhami, la fata locului

Grup: 25 persoane + insotitor de grup

Insotitor de grup: Gigi Cindea 0745 106501

Perioada in care se tine excursia este full season in Maroc, in special pentru Sahara, unde temperaturile sunt optime pentru vizitare.

Program

Ziua 1 9 aprilie Intalnire cu insotitorul de grup la ora 3.30 (noaptea) pe aeroportul Henri Coanda, Bucuresti, Plecari Internationale, in fata Cafenelei Lavazza. Urmariti acest topic de forum, pentru eventualitatea unei modificari de zbor. Singurul loc in care se fac anunturile, se dau informatiile si detaliile este acest topic. Nu dam telefon din agentie, nu transmitem Email-uri si avem rugamintea sa nu sunati in agentie sau insotitorul de grup, pentru probleme pe care le gasiti specificate aici.
Avem recomandarea sa va luati masurile de siguranta pentru a ajunge la timp pe aeroport. In situatia in care veniti dupa ora anuntata de intalnire, veti fi nevoiti sa faceti singuri formalitatile de check in, la zona indicata de informatii plecari. Daca intarzierea este mai mare si pierdeti avionul, agentia si insotitorii de grup nu au nici o responsabilitate, astfel incat va trebui sa va descurcati pentru gasirea unui alt zbor, din resurse proprii, urmand sa anuntati unul dintre insotitorii de grup asupra orei si locului in care va veti conecta cu grupul. Dar va pot spune inca de acum, ca zborurile spre capitala Marocului sunt cu legatura si e greu de format ad-hoc. Plus ca tariful este exorbitant. Apreciez ca poate fi mai scump decat excursia. Deci nu mai merita sa plecati, pierzand in acest fel toata suma achitata. Nimeni nu v-o mai ramburseaza, nici macar partial.

La servicii incluse, gasiti mentiunea referitoare la bagajele cu care puteti calatori gratuit. Daca depasiti greutatea si dimensiunea, atat la plecare, cat si la sosire veti fi nevoiti sa suportati singuri costurile aferente.

Agentia nu ofera serviciul check in sau de ocupare a unui loc preferential. De aceea si pentru siguranta anuntam intalnirea cu cca 2 ore inainte de decolare, pentru a putea solicita la ghiseu, un loc care sa va convina. Incepand de la check in si pana la aterizarea avionului la Casablanca insotitorul de grup nu mai are responsabilitati. Fiecare isi foloseste timpul ramas de la trecerea in zona de imbarcare si pana la urcarea in avion cum doreste, urmand sa fie atent sa ajunga la timp la poarta de imbarcare anuntata (care poate fi modificata, de aceea trebuie urmarit afisajul aeroportului) pentru boarding. Atat ls Bucuresti cat si la conexiunea care va avea loc la Istanbul. Reintalnirea grupului se face la Casablanca, la linia de recuperare a bagajelor. Dupa preluarea de pe linie a bagajului de cala, ramaneti pe loc, nu iesiti din aeroport, chiar daca sunteti fumatori si simtiti nevoia...Este foarte greu sa regrupezi atatea persoane si se pierde timp pretios. O sa aveti timp suficient pana cand bagajele va sunt incarcate in autocar.

Compania aviatica cu care zburam o sa va puna la dispozitie cu 2 ore inainte de a ajunge la Casablanca formularele de viza. Trebuie sa le completati atent si sa le aveti langa pasaport la ghiseul de viza.

Zboruri cu Air France 09APR AF  1089 06:05 BUCHAREST OTP  - 08:20 PARIS CDG si conexiune 09APR  AF  1596 12:25 PARIS CDG  - 14:35 CASABLANCA CMN. Pe aeroportul din Casablanca vom fi asteptati de ghidul marocan. Transfer cu autocarul de la aeroport – sightseeing tour bulevardul Mohamed V, Catedrala Notre de Damme, Piata Natiunilor Unite, Corniche. Acolo o sa oprim, o sa facem o plimbare pe faleza, bem o cafea sau un fresh pe o terasa. Spre seara vom fi transferati la hotel, unde facem check in-ul si apoi luam cina.

Ziua 2 10 aprilie
Dupa micul dejun facem check out hotel si apoi plecam cu autocarul, Casablanca – Marrakech. Facem check-in-ul si plecam apoi in celebra Piata Jemma El Fnaa iar de acolo intram in medina. O plimbare prin zona comerciala veche, o prezentare cu posibilitate de cumparare de ulei de argan, creme, condimente, ceaiuri. Timp de cumparaturi si apoi transfer la hotelul in care suntem cazati, Atlas ASNI 4**** Marrakesh. Tot acolo vom avea si cina.

Ziua 3 11 aprilie O zi dedicata celui mai cosmopolit, mai modern si mai frumos oras al Marocului: Marrakesh. Dupa micul dejun, la ora 9.00 pornim intr-un tur combinat autocar si walking tour: Moscheea Koutubia si gradinile acesteia, Palatul Bahia, Cartierul andaluzian, Gradinile Majorelle. La ora 14.00 ne intoarcem la hotel pentru a lua pranzul. La ora 19.40 mergem la spectacolul Fantasia Chez Ali (optional). La 23.00 dupa ce termina vom fi transferati la hotel

Ziua 4 12 aprilie Parasim Marrakech, trecem Muntii Atlas prin cel mai inalt pas  Tizi n'Tichka 2260 metri. Mergem apoi spre Poarta Desertului Ouarzazate, acolo unde s-au turnat o multime de filme, vizitand kasbachul  Ait Benhaddou si arena scenei din Graladiatorul. Pentru ca o sa ne ramana timp, o sa va propun sa vizitam si studiourile de film Atlas, este foarte interesant. Avem in jur de 4 ore de strabatut pana la Ouarzazate si daca totul  va fi in program cu plecarea, cu drumul, cu vizita la Ait si masa de pranz, o sa ne ramana ceva timp, pe care va propun sa-l folosim vizitant studiourile de film Atlas, consider ca este foarte interesant pentru voi sa vedeti asta. Cazarea o s-o avem la Ouarzazate, la Hotel Club Hanane 4*.

Ziua 5 13 aprilie Plecam dis de dimineata, pentru a profita de lumina buna si de racoare, pentru a ajunge in oaza de la Hara. O sa avem o plimbare de cca  o ora si jumatate, savurand peisajele fantastice de acolo. Avem ceva de mers pe jos, de aceea in acea dimineata trebuie sa fiti imbracati mai sport, de drumetie. Din Agdz, orasul din care se face drumul spre oaza, plecam spre Merzouga, spre desert. In total avem 396 km de strabatut, dar soseaua este buna, o sa avem cateva opriri interesante, inclusiv pt masa de pranz. Imi propun sa ajungem impreuna pana la 16.00 la baza de plecare spre tabara de corturi.

De la baza, urmeaza sa ne pregatim pentru plecarea cu camilele. Bagajele raman in autocar, urmand sa luam cu noi, intr-un rucsac necesarul pentru o noapte petrecuta in desert. Asta inseamna: un rucsac nu de mari dimensiuni, pentru ca trebuie sa stiti - o sa-l aveti in spate, sau la piept in timp ce o sa calariti pana in tabara camila, dar in care sa va incapa: prosop, periuta de dinti, o sticluta mica de gel dezinfectant pentru maini, servetele umede, servetele uscate, o sticla de apa de 1 litru, ceva comod in care sa dormiti - trening sau ceva de genul acesta. Pe drum peste ceea ce aveti este foarte frumos dar si indicat sa aveti o djelaba, o rochie de aceea lunga musulmana cu gluga. Se poate cumpara de oriunde, nu costa decat 8-10 EUR. Si tot de acolo sa cumparati si o esarfa marocana, de pus pe cap. Va fereste perfect de soare, si daca adie un pic vantul peste dune si ridica nisipul, este excelenta pentru a va proteja fata si nasul. Cam astea sunt lucrurile pe care sa le luati cu voi si bine...mai luam fiecare si cate ceva de baut, e teribil de frumos seara la focul de tabara si asa bine vine o bere sau un vin...Restul bagajelor raman in autocar, in siguranta. Spre tabara se merge peste dune, nu va speriati insa o sa intalnim doar in acest segment doar inaltimi mici. Se merge in coloana, dar grupul va fi spart in 4 sau 5 mici caravane, despartite de cca 30 m. Fiecare caravana este condusa de un beduin, si este formata din 5-6 camile, legate intre ele. O sa mergem in acest fel intre 1.30 si 2 ore. Nu e greu, camilele sunt mult mai curate decat va asteptati, nu seamana deloc cu amaratele care plimba turisti pe asfalt. Sunt de fapt dromaderi masculi, pt femele e prea greu in desert. Fiecare are in spate o sa care se termina cu un maner asemanator ghidonului de bicicleta. Este destul de confortabil, cu conditia sa va asezati bine, optim. Si sa nu aveti bagaj prea greu.
Dupa 2 ore ajungem in tabara. Nu va inchipuiti niste corturi amarate, improvizate. Jumatate din ele sunt din caramida imbracata exterior si interior in panza, doar partea de sus este din material textil. Fiecare cort are 2 paturi cu lenjerie, cu tot ce de regula gasiti intr-o pensiune. Aveti chiar si priza! Spatiu este suficient, chiar mare pentru 2 persoane, atatea cate o sa doarma in fiecare. Corturile sunt asezate in cerc, acesta fiind inchis de unul mai mare care este "restaurantul". In spate sunt dusurile si toaleta, tot intr-un cort mai mare.
Ajunsi la tabara de corturi ne instalam si ne adunam la un pahar in fata restaurantului. O sa aduca si ei de baut, contracost. O sa servim afara sau inauntru cina, apoi ni se va organiza un program, care pe mine m-a impresionat si mi-a placut la nebunie. In mijlocul taberei se face un foc, langa el se canta din instrumente locale, se danseaza. Primim chiar si o paine care este coapta in nisip, un obicei al beduinilor. O sa ramanem pana noaptea tarziu sub stele...
Vreau sa va mentionez ca mergem in desert in perioada cea mai buna din an, de aceea am platit maxim...Ziua nu este foarte cald, este chiar placut, iar noaptea sunt 15 grade. In cort insa nu veti simti frigul...
Deci pentru o persoana care-si doreste o experienta deosebita, care nu este "gingasa" si "sclifosita" va asigur ca este peste ceea ce se asteapta. In 2017 si 2018 toti au decretat asta, ca a fost cu mult peste ceea ce credeau ca si confort, program etc. Sunteti in siguranta, nu suntem la nu stiu cati zeci de kilometri de civilizatie, pentru orice situatie avem un jeep acolo la dispozitie.

Ziua 6 14 aprilie- Dimineata luam micul dejun in tabara de corturi urmeaza apoi drumul cu camila inapoi la autocar. Ne schimbam si plecam cu autocarul spre ocean! De data aceasta avem un drum lung de facut. Daca celelalte zile au avut distante scurte sau chiar deloc, azi e ziua in care trebuie sa aveti rabdare. O sa incerc sa acopar timpul cu povesti, muzica, explicatii suplimentare. O sa mai oprim, din loc in loc, pentru vizita, pentru masa. Spre seara ajungem la Agadir. Avem cina inclusa, asa ca dupa check in si refresh, ne intalnim la masa.

Ziua 7 15 aprilie  Agadir free day. Plaja baie, plimbare pe faleza. Hotelul este exceptional amplasat, in fata este o plaja larga si curata si faleza va poarta pana in port...O sa aveti o zi de respiro la ocean...Poate un hamam la hotel...ce ziceti?

Ziua 8 16 aprilie - Casablanca. Dimineata devreme, micul dejun la 6.00 apoi la 6.30 check out hotel, si ne imbarcam in autocar. Ajunsi in Casablanca si luam optional pranzul la cel mai renumit restaurant din Casablanca: Rick's Cafe, cadrul fimului de Oscar "Casablanca". Am reusit sa facem si de aceasta data rezervare, achitand in avans cu ...1 an inainte. Am tinut mult sa va oferim ocazia de a lua pranzul intr-o atmosfera cu totul speciala. Dupa masa si...fotografiile la pianul lui Sama, ne imabarcam din nou in autocar si mergem sa vizitam pe interior gigantica moschee Hassan II. Urmeza check in hotel Hotel Kenzi Basma 4****. free time pt shopping si cina.

Ziua 9 17 aprilie. Va fi ziua plecarii. La ora 11.30 check out hotel, vom fi apoi transferati la aeroport si urmeaza zborurile spre casa: 17APR AF  1597 15:35 CASABLANCA CMN   1 - PARIS CDG  19:35 si conexiune 17APR  AF  1088 20:55 PARIS CDG   - BUCHAREST OTP  00:50 (18APR)

Observarii, precizari, recomandari
Sunt un bun cunoscator al Marocului, ii stiu bine locurile, obiceiurile, mancarurile, traditiile. L-am batut in lung si in lat. Am multi prieteni si cunoscuti acolo. Revin an de an si ...nu ma satur. Vreau sa va arat acea parte frumoasa a Marocului, care incanta, care este mai putin cunoscuta turistului de agentie. La asta ma ajuta mult Mahomed, partenerul meu de acolo. Este atipic pentru cineva rutinat si experimentat in turism si de asta il iubesc toti cu care am fost acolo. Un om bun, intelegator, saritor. Este mereu fresh, dispus si disponibil. Asta conteaza enorm de mult acolo. Si ce este deosebit la modul in care interactioneaza cu grupul, fata de alti ghizi este ca nu incearca sa pacaleasca, sa te duca in bazare unde este pre-vorbit totul, unde preturile chiar si cele negociate sunt duble fata de alta parte. Probabil ca ati fost cu alti ghii, cu alte agentii in Tunisia, Egipt, poate chiar si in Maroc si vi s-a intamplat asta. Sa fiti carati dintr-un bazar in altul, la locurile in care ei isi iau comision. Si unde ati platit mult mai mult decat daca va alegeati singuri locul de cumparaturi. Ei Mohamed nu e asa! De asta il apreciez, de asta dupa fiecare excursie toata lumea s-a grabit sa stranga bani sa-i faca un cadou. A primit de fiecare data plicul cu lacrimi in ochi...ne-a condus pana la ultima linie in care el are acces...Un om minunat! O sa-l indragiti si voi cu siguranta, asta dupa ce treceti un pic de prima imagine care o afiseaza: cea a unui om dur. Este de fapt bland si domol, linistit si asezat...

Acum cateva lucruri despre Maroc. Descrise si punctate la modul cel mai sincer si cunoscator. Pentru ca de citit am citit si eu toate prostiile posibile pe net. In primul rand vreau sa va spun despre siguranta: este mai sigura decat Europa. Credeti-ma sunt un om care calatoreste mult, sunt foarte conservativ si atent la ce se intampla in jur. Si am lucrat in industria militara. Deci stiu foarte bine sa apreciez si cand spun ca este foarte safe, asa este. E atat de multa politie, jandarmerie, garzi, legile lor sunt atat de aspre, conditiile de detentie atat de grele, incat pur si simplu nu indraznesc sa faca ceva. Totul este supervizat si controlat. Asa ca nu va temeti!

Sunt doar cateva lucruri de care trebuie sa va feriti acolo si pe care sa le evitati:

- de preferat nu discutati despre religie; sunt toleranti, nu au accese de fanatism, sunt chiar foarte departe de asa ceva, dar sunt islamici si stiti bine ca acum acesta este un subiect sensibil.

- nu discutati despre rege, decat strictul necesar; acum situatia familiara nu este clara si nu e bine sa tulburam apele cu intrebari, pentru ca nu stii cine este pe langa.

- nu va machiati exagerat de strident si nu purtati foarte scurt, provocator (ma refer la femei aici... :)). Va pot identifica drept altceva, pt ca in cultura lor acestea sunt semne de ...oferta. Dar evident ca puteti purta pantalon scurt normal, fusta sau rochie, sa va aranjati, sa va rujati, sa va parfumati...Nu va luati dupa ce spun unii... Doar in moschee e nevoie sa va acoperiti umerii, in rest doar soarele va poate face rau...

- nu beti apa, chiar daca vi se spune ca e potabila. Cea imbuteliata e ieftina, e usor de cumparat deci nu avem motive sa riscam.

- nu fotografiati oameni de aproape, decat cu consimtamantul lor. Si atentie in nici un caz politisti sau oameni in uniforma: acestia au dreptul i astfel de situatii sa va confiste aparatul sau telefonul.

- ca peste tot atentie la bani, nu-i tineti la vedere, nu va expuneti scotand din portmoneu sume mari de bani. In hotel tineti totul in seif, in special pasaportul.

O excursie in desert, este ceva inedit pentru orice calator, indiferent cate lucruri a mai vazut pana atunci, Este spectaculos, interesant si unic. Doar ca atunci cand optati pentru aceasta excursie trebuie sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:
- ca nu veti gasi in cort confortul unei camere de hotel
- ca pe o camila nu se merge atat de usor ca pe o bancheta de autobuz.
- sa fiti constienti ca nu o sa mancam la restaurante...asa ceva nu se gaseste in desert...

Imbracaminte - incaltaminte, recomandarea este sa aveti cu voi:
- incaltaminte usoara, gen sandale trekking, adidas usor, pantof comod
- tricouri, eu recomand pe cele termice, pt ca in ele nu transpirati si sunt usoare
- pantalon lejer. Nu blugi pentru ca va coaceti in ei, va fi cald...
- sapca, bandana. Sa fiti cat se poate de feriti de insolatie.
- ceva de ploaie, usor si pliabil sa-l puneti intr-un mic rucsac. Daca nu aveti acest accesoriu de e excursie nu-i nimic, il cumparati de acolo, cu 10 - 12 EUR negociat poti lua un rucsacel din piele.
- o haina usoara de vant, asa cum e cald poate fi si o adiere ceva mai puternica.
- un pluover pt seara, intre dune va recomand chiar ceva mai gros, e rec noaptea in jur de 15 grade
- medicamente pe care le luati curent si altele ce tin de o zona mai putin cunoscuta organismului. Foarte indicat este de exemplu claritilnul. Nu se stie ce factori alergeni necunoscuti sunt acolo si va treziti fara aparare...Luati ceva si pt stomac, digestie, intrebati un farmacist cam ce ar fi bine sa aveti la voi. Niste fenystil pt eventuale intepaturi de insecta...

Pentru prezenta la Rick's Cafe, trebuie sa stiti ca accesul este permis doar in situatia in care se respecta dress code-ul impus de locatie. Nu black tie, dar nici in blugi, pantaloni scurti, adidasi, slapi. O tinuta decenta si adecvata unui asemenea local, care sa va dea lejeritate si placerea de a face fotografii in acest vestit local.

Despre cum se face plaja in Maroc:
Agadir si Marrakesh sunt statiuni internationale. Vin acolo mii de turisti de peste tot. Decenta este deci mai putin prezenta, totusi majoritatea femeilor marocane stau pe plaja semiimbracate.... Cele europene sau americane insa sunt in costume de baie. Nu tanga, nu topless, evident... :) Ganditi-va la orice ar putea provoca si evitati. In principiu ei considera femeile din Europa si America mai disponibile, avand in vedere ca relatiile intime inainte de casatorie nu sunt "condamnate"aici. Pielea alba pentru ei este un reper al disponibilitatii, in acelasi fel in care barbatii albi vad pielea bronzata ca "apetisanta"... ::)

Moneda nationala in Maroc este dirhamul marocan. Rata de schimb este: 1 EUR = 10.9 MAD (dirhami marocani) In circulatie se afla bancnote de 20, 50, 100 si 200 dirhami. Monezi: 10 si 20 santimat, ˝, 1, 2, 5 si 10 dirhami.
Primele bancnote marocane, dupa obtinerea independentei, au fost cele supratiparite pe bancnotele precedente exprimate în franci marocani: cele de 50 dirhami (pe bancnotele de 5.000 de franci marocani) si cele de 100 de dirhami (pe cele de 10.000 de franci marocani). În 1965, au fost emise bancnote cu valori nominale de 5, 10 si 50 de dirhami, iar în 1970, bancnote cu valoare nominala de 100 de dirhami. Au urmat bancnotele cu valori nominale de 200 de dirhami, emise în 1991 si de 20 de dirhami emise în 1995. În 1980, bancnota cu valoare nominala de 5 dirhami a fost înlocuita cu moneda metalica, iar în 1995, a fost înlocuit? bancnota cu valoare nominala de 10 dirhami, cu o moneda metalica.

Ca oriunde este bine si indicat sa platiti in moneda lor, astfel veti evita cursurile de schimb facute ad-hoc si impuse unilateral. Doar in bazaruri, pentru a va fi mai usor e bine sa discutati in EUR.

EUR sau USD se pot schimba la sediile bancilor, iar retragerea din bancomate este direct in drahme.
ATMuri sunt in toate localitatile, indiferent mari sau mici. In Maroc sunt numite “guichet automatique”. Se accepta Visa, MasterCard, Electron, Cirrus, Maestro. Banci din Maroc: BMCE (Banque Marocaine du Commerce Exterieur), Credit du Maroc, Banque Populaire, Banque Marocaine pour le Commerce et I’Industrie (BMCI), Société Générale (BRD-ul nsotru) and Bank Attajariwafa. Toate ofera servicii safe de ATM.

Functie de conditiile impuse de banca la care aveti banii in Romania, puteti retrage in Maroc, din ATM maxim 2,000 dirhami.

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, si particularitatile acesteia. Cantariti daca este sau nu potrivita profilului de turist pe care il aveti. Va recomandam sa va consultati cu atentie perioada de concediu, de zile libere, de disponibilitate, astfel incat sa va asigurati ca acestea coincid cu cea in care se tine excursia. Trebuie sa stiti ca din momentul rezervarii intrati intr-un regim contractual cu agentia tursitica ce ne asigura serviciile turistice. Acest lucru impune intelegerea clauzei pe care ati acceptat-o in momentul inscrierii si achitarii, referitoare la renuntarea unilaterala la o excursie. Cititi aici: http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/. (http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/.) In situatia renuntarii la o actiune, vechi sau noi in acest grup, avem rugamintea sa nu ne sunati, sa nu ne scrieti, solicitandu-ne restituirea sumelor achitate sau sa ne cereti mutarea acestora la alte excursii. Existand o intelegere prealabila, comunicata si cunoscuta, consideram ca nu este necesar sa avem o corespondenta in acest sens.

La actiunile noastre se pot inscrie doar persoane single (fara partener), care inteleg si respecta conditiile de calatorie si de petrecere a vacantei intr-un grup. Respecta orele de intalnire, pe cei cu care au plecat in excursie, armonizeaza cu cei din jur, sunt toleranti, nu au tabieturi excesive care pot deranja sau care nu pot fi satisfacute in conditiile unui grup. Nu vrem cu noi persoane de genul "eu vreau acolo nu acolo", care au mereu critici, remarci...Dorim sa oferim o atmosfera de vacanta cu prietenii, nu ceva rigid, formal si pur turistic.

Locatiile in care veti fi cazati sunt nominalizate inca din faza de lansare a excursiei, va puteti informa pe internet despre ele, aveti ocazia de a studia feed-back-urile.

La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe acest topic. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email, avand in vedere ca am facut deja aceasta precizare in prezentarea actiunii avem rugamintea sa nu ne solicitati informarea in alt mod.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro (http://www.singlescamp.ro). Imediat dupa inscriere veti primi un Email care contine datele agentiei si care va comunica in ce mod si unde se face plata avansului.  Toate actiunile noastre sunt organizate printr-o agentie turistica specializata pe turismul de grup Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”. 

Cateva din imaginile din excursia 2017, promit sa mai revin si cu altele:

Panorama de pe Corniche, faleza Casablancai:
(http://i68.tinypic.com/vz8wh3.jpg)

Pretiosul fruct de argan si prelucrarea lui:

(http://i66.tinypic.com/24nqxr7.jpg)

(http://i65.tinypic.com/2cgzf4y.jpg)

(http://i64.tinypic.com/s3lilg.jpg)

(http://i65.tinypic.com/2pod1lf.jpg)

Deasupra Agadirului. Acolo se afla Kasbach-ul, singura cladire ramasa in picioare dupa un cutremur devastator ce a avut loc cu 50 de ani in urma.

(http://i66.tinypic.com/1p7cpu.jpg)

Micuta vietate, trecuta din mana in mana si de la...gat la gat...(Micuta vietate este sarpele, nu eu... ;D ;D ;D)

(http://i65.tinypic.com/znx9qg.jpg)

Un alta mica fiinta, gasita in souk-ul din Agadir:

(http://i66.tinypic.com/29ehr0h.jpg)

Apus in Atlantic, admirat de pe faleza din fata hotelului din Agadir:

(http://i66.tinypic.com/1f7jbo.jpg)

Intr-o livada de portocali. Pacat ca nu pot posta si...mirosul...

(http://i68.tinypic.com/32zno2b.jpg)

Cea mai mare oaza de palmieri din lume. Pe Valea Draa...

(http://i68.tinypic.com/21lr9xz.jpg)

(http://i63.tinypic.com/359wy6o.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2v83cw0.jpg)

(http://i67.tinypic.com/24zc1g8.jpg)

(http://i64.tinypic.com/iqwp55.jpg)

Printre ruinele unui sat de evrei, pe malul Vaii Draa, foarte aproape de Zagora:

(http://i63.tinypic.com/wqug6p.jpg)

(http://i66.tinypic.com/2gwaw50.jpg)

M-au impresionat mult berberii, foarte prietenosi, foarte atenti...Fascinanta viata lor, modul simplu in care traiesc sub stele. Dorm in caravana, intre seile camilelor...Cativa rupeau franceza, asa ca am putit comunica...Unul dintre ei imi spunea foarte bucuros ca in octombrie si decembrie a plouat mult in desert...Curios am intrebat cat, iar raspunsul m-a facut sa ma gandesc inca o data ce binecuvantata tara avem...Din octombrie pana la sfarsitul lui decembrie a plouat de ...4 ori! Ceea ce lor li s-a parut fantastic de mult! Tot legat de ploaie imi povestea Daniela ca l-a intrebat pe alt baiat din caravana ce dorinta si-a pus cand a gasit un scarabeu printre dune...I-a spus ca si-ar dori mult sa ploua...

(http://i67.tinypic.com/210dt0x.jpg)

(http://i65.tinypic.com/5xpwnm.jpg)

(http://i68.tinypic.com/vy9j0g.jpg)

(http://i63.tinypic.com/34i395t.jpg)

(http://i65.tinypic.com/25ow3ld.jpg)

(http://i63.tinypic.com/28bbhpt.jpg)

(http://i63.tinypic.com/k4yno8.jpg)

(http://i63.tinypic.com/mhx5eb.jpg)

(http://i65.tinypic.com/dd2d6h.jpg)

(http://i64.tinypic.com/qprogn.jpg)

(http://i65.tinypic.com/21eazo6.jpg)

(http://i68.tinypic.com/bipf2c.jpg)

(http://i68.tinypic.com/3356xrp.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2ekk6ep.jpg)

(http://i67.tinypic.com/2qcm23d.jpg)

(http://i64.tinypic.com/feqqhk.jpg)

(http://i63.tinypic.com/2lwpzpv.jpg)


Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 17 Octombrie 2018, 11:07
 *|* :dance: :thumbup: Am deschis rezervarile! Inscrierile se pot face aici: http://www.singlescamp.ro/eveniment/marocul-atlanticul-palmieri-si-farmecul-dunelor-de-nisip-9-17-aprilie-2019/ (http://www.singlescamp.ro/eveniment/marocul-atlanticul-palmieri-si-farmecul-dunelor-de-nisip-9-17-aprilie-2019/)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 07 Noiembrie 2018, 20:21
 *|* :dance: :thumbup:O veste buna! Am reusit pentru toate cele 3 grupuri de Maroc de anul viitor, sa rezerv locuri la Rick's Cafe. O sa avem un pranz acolo, prilej de a va fotografia langa pianul lui Sam, de a va bucura de atmosfera minunata a acelui local din Casablanca, de a intra in decorul celebrului film de Oscar, "Casablanca". O pelicula plina de romantism, ce a incantat mintea si inimile a milioane de oameni. Este ca succes, al treilea film american al tuturor timpurilor...Ma bucur enorm ca am reusit sa rezerv pentru toate cele trei grupuri de anul acesta locuri acolo.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802157.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802012.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802016.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802019.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802021.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802023.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802024.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802033.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802035.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802037.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802039.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802040.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802042.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802050.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802054.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802056.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802058.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802105.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802112.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802118.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802126.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802120.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802079.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/09/Excursie-Maroc-Singles-Camp-201802122.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Marți, 20 Noiembrie 2018, 08:07
Mi-a placut mult ideea de prezentare a Marocului.  Miscarea cadrelor, mare parte, sunt pe vectorul unui practicant de parkour. Daca inca nu ati avut ocazia sa vedeti un astfel de acrobat urban - trebuie sa stiti ca parkour este considerata a fi undeva la limita unei discipline sportive, in principiu fiind cel mai eficient și mai rapid mod de a ajunge dintr-un punct in altul, indiferent de obstacolele intalnite. Daca aveti un pic de timp priviti acest film despre Maroc, este interesant:

! No longer available (http://www.youtube.com/watch?v=dBM5qA1HmzA#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Vineri, 15 Februarie 2019, 09:11
Am avut in 21 de zile, 9 zboruri. Dintre care 2 de 9 ore, 2 de 5 ore si restul de 1-2 ore...Multi ma intreaba daca am rabdare pentru atatea zboruri lungi...Si de fiecare data le raspund: "daca prind un loc la culoar si avionul are filme bune, atunci am senzatia ca timpul zboara...". Pe Qatar Airlines, compania cu care am calatorit recent, am avut din ce alege, au o filmografie destul de bogata, asa ca m-am bucurat sa vad cateva pelicule noi dar si unele vechi, pe care le apreciez mult. Una dintre ele, legata mult de excursia noastra in Maroc este "Casablanca". M-am delectat, nostalgic, sa revad filmul si sa ascult minunata melodie cantata de Sam, pianistul fidel a lui Rick...Sunt convins ca va place si voua:

www.youtube.com/watch?v=Do2olZ49M54 (http://www.youtube.com/watch?v=Do2olZ49M54#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Luni, 18 Februarie 2019, 08:35
Marocul nu este doar o tara a aromelor si culorilor ci si a muzicii...Imi place tare mult cea berbera, acordurile acelea care aduc a Mali music...

www.youtube.com/watch?v=297klwcKKmI (http://www.youtube.com/watch?v=297klwcKKmI#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Marți, 26 Februarie 2019, 07:38
Agadir, perla Atlanticului. Locul in care o sa poposim pentru plaja si baie...Hotelul de acolo, acelasi in care stam de cativa ani, este magnific!

www.youtube.com/watch?v=BweHQyEbrdA (http://www.youtube.com/watch?v=BweHQyEbrdA#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 27 Februarie 2019, 08:55
Marrakech, cunoscut ca si "Perla Sudului" sau "Orasul Rosu" sau "Orasul lui Dumnezeu". Localizarea lui exceptionala la poalele Muntilor Atlas, nu departe de Ouarzazate "Poarta Desertului", locul de unde plecau si unde reveneau caravanele cu camile spre Mali.

A fost capitala imperiala, stralucirea sa atragand personalitati ai lumii politice, artistice, mondene. Este locul in care a locuit mult timp Majorelle, inventatorul celui mai frumos albastru ce exista pe pamant, a stat si creat YSL, s-a bucurat de atmosfera, de clima si de culorile sale unice, artizanul victoriei impotriva nazismului, Churchill.

Koutubia, cu silueta ei parca feminina, Jamaa El Fna - poate cel mai efervescent loc din lume, Gradinile Majorelle, oaza lui YSL si Chez Ali - spectacolul pe care l-ai vedea de 100 de ori si tot nu te-ai plictisi.

www.youtube.com/watch?v=YCdP2z0NjhI (http://www.youtube.com/watch?v=YCdP2z0NjhI#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: Topcian Florica din Duminică, 10 Martie 2019, 14:25
Buna ziua tuturor!

M-am inscris si eu in excursia pentru Mroc....cred o minunata destinatie si.... as dori daca se poate, sa comunic cu cei dintre dumneavoatra care sunteti in aceiasi situatie cu mine.
Am tot verificat pe aici.... sa vad daca identific vreo conversatie pe tema.....excursiei in Maroc din luna aprilie dar....nu am gasit inca nimic. Poate nu am stiut unde sa ma uit....
As fi profund recunoscatoare daca, cine va gasi de cuviinta sau ar avea disponibilitatea sa-mi raspunda, astfel incat ....sa putem comunica aici si afla noutati sau detalii cu privire la aceasta excursie.
Va multumesc si va doresc o zi.....senina...de bucurie plina!    *|* *|* *|*

Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: wonderland din Duminică, 10 Martie 2019, 17:44
Te-ai uitat bine, aici ar trebui sa se infiripe conversatiile pe tema excursiei. Dar, sa stii, ca se mai intampla, mai ales la aceste excursii externe si...exotice, sa nu apara conversatii. Lumea se pregateste in tacere, se rezerva pentru...excursie.  :flori: Totusi, daca ai intrebari,  sau daca vrei sa postezi informatii, ceva ce ai aflat sau stii despre locurile pe care le-ai vizitat, ori sa impartasesti din emotiile pregatirilor...nu ezita. Vei fi un model pentru ceilalti. :thumbup: :strong:
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: Ana_Maria din Vineri, 15 Martie 2019, 22:01
Salut! M-am inscris la aceasta excursie, pare forte interesanta si abia astept!
Intrebare - sper ca nu tare idioata - despre data sosirii. In descriere scrie: "TK 618 15:40 CMN – IST 22:15  si conexiune 19 APR  TK1041 00:15 IST – OTP 01:25 (20 APR)"... 20 aprilie?
E cumva o eroare, sau imi scapa mie ceva...?
E important pentru mine, trebuie sa imi rezerv bilet avion Bucuresti-Iasi, că-s di la Iaș.
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Marți, 19 Martie 2019, 12:57
Ana-Maria, iti raspund acum, la intoarcerea in tara. Asa cum anuntasem pe forum, am fost plecat in Cuba cu grupul SC&T si am avut acces foarte limitat sau uneori deloc la internet. La revenire, incerc sa raspund tuturor intrebarilor de pe forum si Email.

Am schimbat si informatia aceasta este pentru toata lumea, zborul de pe Turkish pe Air France. Programul de zbor este foarte apropiat. Motivul este schimbarea aeroportului din Istanbul. Poate ati aflat, in data de 6 aprilie toate zborurile care erau pe Ataturk trec pe noul aeroport, am inteles ceva gigantic. Datorita acestei schimbari am fost anuntati ca e nevoie sa dormim o noapte intermediara la Istanbul (pe care o achita linia aviatica). Ar fi fost ok daca avem o zi INTREGA sau macar JUMATATE la dispozitie, dar am fi ajuns seara, cand nu mai puteam vizita nimic si plecam dimineata. Deci numai trambaleala inutila de bagaje. Am preferta alta solutie, sa renunt la ei si sa fim transferati pe Air France.

Am modificat deja pe site si forum noile zboruri. In situatia ta, da este vorba de sosire a doua zi, in 18 aprilie (in jur de ora 01.00 noaptea).

Intre timp am mai facut o schimbare, am rezervat o alta tabara de corturi, partenerul nostru mi-a transmis posibilitatea unui upgrade gratuit...si nu-l puteam refuza, mai ales ca aceasta tabara este si mai apropiata...Gasiti informatia prezenta acum pe forum si site si despre noua tabara de corturi. Acum este in categoria Luxury.
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: sultana din Marți, 19 Martie 2019, 21:38
Buna seara,
 In sfarsit reusesc si eu sa intru pe forum.. M-am inscris pt Maroc 9-17 aprilie si de-abia astept sa ajung acolo in siguranta ( ma refer la avion). De mult planuiesc aceasta excursie si uite ca se va intampla.. Apropo  , eu sunt din Iasi... mai merge cineva de aici? Parca am ""vazut"" o persoana  Ana Maria ? Sau ma insel? Poate planificam un transport in comun, sa ne impartim emotiile? Ce parere aveti?
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: Ana_Maria din Joi, 21 Martie 2019, 20:10
Salut, Sultana. Ai citit foarte bine.
Di la Iaș' mă deplasez.
De plecat, plec cu câteva zile mai devreme, vizitez niște prieteni la Capitală.
De întors, aș rezerva bilet avion Buc-Iaș' pt. 18 april, pe la 8 (și ceva...?) cred că este, dimineața, daca tot ajungem la 1 noaptea din vacanță.
Daca dorești, ne putem ține de urât în aeroport. :))
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: sultana din Sâmbătă, 23 Martie 2019, 19:56
Buna, Ana-Maria
Eu prefer autocarul. Stiu ca sunt cateva curse direct Iasi-Otopeni si invers dar nu sunt f sigura, trebuie sa ma interesez. Imi e f frica cu avionul, daca am alt mijloc de a ajunge la destinatie aleg altceva.Oricum poate mai vorbim. O seara buna.
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 03 Aprilie 2019, 12:35
Stiu ca exista intrebari in ceea ce priveste plecarea, sosirea, ce sa aveti cu voi, alte detalii. Maine o sa public asa cum obisnuiesc inainte de fiecare excursie, un material cu multe informatii, recomandari, sugestii.
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: Nadia din Miercuri, 03 Aprilie 2019, 23:45
Buna seara si bine ati venit d-le Candea,

Va lasam sa va ''trageti sufletul un pic'' si va asteptam cu ultimile vesti. Poate asa  vom incepe si noi dialogul, pornind de la vreme si ce surprize ne asteapta pe acest taram de poveste.
Va doresc tuturor o seara frumoasa,
Nadia



 


Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Joi, 04 Aprilie 2019, 11:13
Incep cu prognoza meteo. Va spuneam in prezentarea excursiei ca aprilie este cea mai indicata luna pentru a vizita zona din Maroc in care urmeaza sa mergem. Nu este foarte cald, iar in desert temperaturile nu sunt atat de diferite zi/noapte ca in alte luni.

Casablanca o sa ne intampine cu cca 20 de grade. Sunt si ceva averse de ploaie, asa ca nu uitati sa puneti in bagaj o pelerina. Un astfel de accesoriu usor si protectiv se gaseste la orice magazin in care se vand produse sportive. Nu costa mai mult de 30 lei si il aveti multa vreme de aici incolo. Nu cumparati produse de unica folosinta, ci ceva care sa se poata refolosi!

In Marrakesh o sa fie ceva mai cald, dar tot in limite de confort: maxim 25 de grade, iar in Ouarzazate, la poarta desertului, o sa gasim maxim 27 de grade. In desert, temperatura maxima a zilei (dar nu o sa fim atunci acolo, noi o sa pornim mai spre seara in tabara) maxim 30 grade si minima noptii, 15 grade. Pentru ca o sa ramanem mai mult afara in tabara, va recomand sa aveti o bluza gen termic cu gluga, sau ceva asemanator.

Pentru calatoria in desert este nevoie sa aveti cu voi, sau sa va cumparati din Marrakesh cand avem orele de shopping, un rucsac in care sa va incapa cateva lucruri pentru noaptea din tabara: trusa necessaire, bluza termica, ceva in care sa dormiti, apa.

Acum despre zboruri:

Marti 9 octombrie 09.04.2019 zbor Air France AF 1089 cu plecare din Bucuresti, Aeroportul Henri Coanda Otopeni, ora 06:05. Ajungem la Paris, pe Charles de Gaulle la ora 08:20, urmand sa ne conectam la AF 1596 12:25. Ajungem la Casablanca in jurul orei 14:35.

Intoarcerea va fi miercuri 17.04.2019, de pe aeroportul din Casablanca, la fel cu Air France: AF 1597 15:35 Casablanca -19:35 Paris (Charles De Gaulle). La ora 20:55 vom avea conexiunea spre Bucuresti AF 1088 si vom ajunge o ora dupa miezul noptii (deci joi 18.04) la ora 00:50. Celor care au nevoie de o legatura din aeroport (zbor, autocar, microbuz) le recomand sa-si lase o rezerva lejera de timp, pentru ca zborul poate sa aiba intarziere, iar operatiunile de frontiera si preluare a bagajelor dureaza in medie 45 - 60 minute.

Ce sa aveti cu voi:

•   •   pasaport valabil 6 luni; faceti pentru orice eventualitate o copie dupa acest document si pastrati-o pe timpul calatoriei intr-un loc diferit
•   •   bani cash; nu mai mult de 400 EUR (nu luat dolari, iesiti dezavatajos la cumparaturi)
•   •   card bancar; in situatia in care banii numerar nu va ajung, sau pentru situatii neprevazute. Gasiti o multime de bancomate, cele mai multe apartinand Societe Generale (cei care au BRD-ul in Romania).
•   •   telefon; asigurati-va ca aveti rooming si pentru Maroc; salvati numarul meu de mobil 0040 745 106501
••      triplustecher, incarcator de telefon, va recomand si acumulator extern
•   •   aparat de fotografiat, daca doriti poze mai deosebite
•   •   card de memorie suficient de mare - o sa faceti o multime de poze si nu o sa aveti pe ce sa le salva!
•   •   pentru pastrarea pasaportului, banilor si a cardului va recomand sa aveti ceva care se poate purta agatat la gat
•   •   rucsac de 10 - 20 l, in care sa va incapa tot ce este nevoie pt noaptea din desert
•   •   servetele umede, gel antiseptic
•   •   tot ce aveti nevoie pt igiena intima; gasiti in magazine, dar pierdeti timp pretios si nu oriunde puteti avea un magazin la indemana
•   •   costum de baie, slapi
••      incaltaminte usoara gen trekking, adidas usor, pantof comod
•   •   tricouri cu inchidere la baza gatului (nu maieuri sau chestii trasparente).
•    •  pantalon lung sau scurt usor si lejer. Nu blugi pentru ca va coaceti in ei...Daca preferati pantalon scurt, ma refer la doamne, atunci trebuie sa fie mai pana la genunchi...
•   •   bluza de vant ar fi buna una rezistenta la ploaie. Insist si pt o pelerina.
•      vestimentatie si imbracaminte potrivita unui local de lux, asa cum este Rick's Cafe. Tinuta este obligatorie, riscati sa nu fiti primiti. Dar nu mergeti cu gandul spre un black tie...
••      vestimentatie potrivita pentru hotelurile in care stam. Sunt 4+, lumea este imbracata in general bine. Asta nu inseamna ca trebuie sa exagerati cu tinutele, dar pentru a va simti confortabil si potrivit locului, tineti cont de recomandarea mea.
•   •   un pluover pentru seara
•   •   crema de soare, ochelari de soare, sapca sau palarie
•   •   carte de citit, reviste, kindle - depinde de pe ce va place sa lecturati
•   •   casti audio, cu jack! - pentru avion
•   •   troler usor; aveti voie pana la 23 kg, dar pastrati spatiu si greutate pentru cumpraturile care le veti face.
••      medicamente pe care le luati uzual, dar si altele preventive. Pt stomac, pentru intepaturi de insecte (desi sunt foarte rare, nu se stie niciodata), antialergice.

Evident ca mai sunt lucruri la care v-ati gandit, ati pregatit si o sa apara in bagajul vostru, dar asta tine de optiunea fiecaruia. Eu am tinut sa punctez ce este foarte important.

Nu aveti nevoie de vouchere, asigurari, facturi agentie. Eu ca insotitor de grup o sa am la mine biletele de avion, asigurarile medicale (daca ati achizitionat-o de la noi), documente privind cazarea la hoteluri.

Despre activitati optionale. Pe site si in mesajul de prezentare a excursiei am postat ceea ce este extra-program si deci tarif:

•   • intrare la Moscheea Hassan al II Casablanca = 12 EUR
•   • seara traditional marocana la Fantasia Chez Ali - 55 EUR
••    pranz la Rick's Cafe Casablanca - 35 EUR. Meniu este fix si include: salata cu branza de capra si smochine, Peste spada la gratar cu sos Provençale si ca desert Brownie, inghetata de vanilie. Apa plata/minerala si la alegere cafea sau ceai. Nu se servesc bauturi alcoolice.

Pentru optiuni si participare o sa strang banii acolo, deci nu va faceti griji ca inca nu ati facut optiuni. Noi am rezervat, asa ca locuri vor fi.

Despre bani. La cumparaturile din bazare cel mai indicat este sa folositi EUR, iar la argan puteti utiliza direct card-ul, au POS. In schimb la restaurante, in hoteluri, in magazine se poate achita in marea majoritate doar in dirhami. Una dintre primele operatiuni pe care o s-o facem in Casablanca este sa schimbam 100 EUR/persoana. Asta se va intampla la o casa de schimb sau banca. O sa fiu cu voi, impreuna cu Mohamed, ghidul nostru, asa ca o sa aveti toata asistenta necesara.

Va atrag atentia in mod deosebit, sa nu tineti banii in rucsac sau in zone expuse (buzunarul de la spate, posete), ci doar acolo in care aveti control 100% asupra lor. Asa cum va recomandam, cea mai buna solutie este sa aveti ceva care se poate agata de gat. Se gaseste pe aeroport, la Reply de exemplu, costa in jur de 10 EUR. Sau la magazinele Samsonite.

In camera de hotel, nu lasati banii in bagaje, sau "ascunsi" printre haine. Nici un hotel din lume nu garanteaza banii si valorile lasate in afara seifului. O sa aveti in fiecare hotel seif, utilizati-l pt a va tine pasaportul (de care nu aveti nevoie in excursiile prin oras) si restul de bani.

Ce puteti cumpara din Maroc

•   • toata lumea care merge in Maroc, adica hai sa nu-i spun toata pt ca poate mai sunt si exceptii, dar oricum 99,99% din turisti cumpara ulei de argan sau derivate din acesta: creme, lotiuni etc. O sa mergem in Marrakesh la un centru autorizat sa vanda asa ceva, acolo o sa vi se si prezinte toata gama de produse plus altele care tin de medicina naturista si chiar condimente. Este sigur, este curat, lucram cu ei de mai bine de 8 ani. Si toata lumea a fost foarte multumita de calitate. Argan exista peste tot: in piete, bazaruri, pe strada, in chioscuri. Dar sansa sa nu fie ceea ce doriti se apropie de 100%...
•   • articole de pielarie. Marochinarie vine de la Maroc, asa ca va asteapta o multime de articole. O sa aveti free time in piata libera - souk, va puteti alege ceea ce doriti. Asa cum va spuneam, excursia noastra nu este una sponsorizata de catre magazine de tip bazar, nu avem astfel de parteneri in Maroc. Preferam sa lasam lumea sa-si cumpere ce doreste, unde doreste, asa este corect si cinstit. Pe parcursul excursiei o sa va povestesc ce sa cumparati si ce nu, cum se negociaza.
••    argint. Dar nu de oriunde. Intr-o multime de locuri, argintul este de o calitate inferioara, fiind insa marcat in acest sens. Daca doriti ceva, consultati-l pe Mohamed. Are atestat de expert in bijuterii si ceasuri. Si eu cand a fost nevoie sa cumpar ceva, am mers cu el si l-am consultat. Anul trecut am avut in grup o fata mai "ocosa" care le stia pe toate... ::) Desi i-am recomandat, la fel cum fac si cu voi sa nu cumpere fara consultare, a venit la autocar foarte mandra de achizitia ei, foarte ieftina fata de ceea ce vazuse in locurile autorizate...Atata doar ca bijuteria ei, era aproape de a fi doar tinichea...Nu a vrut sa creada pana nu s-a dus la un alt bijutier care i-a confirmat ceea ce ii spusese Mohamed.
•   • produse textile. Multe fete si-au cumparat caftanuri sau djilaba, dar din cele ieftine, pentru plaja, pt fun. Cele dichisite si din materiale foarte bune, costa mult...O sa vedeti. Apoi se pot cumpara esarfe, dar grija sa nu fie Pashmir, alea sunt turcesti, o imitatie grosolana dupa cele din cashmir. O sa va povestesc si despre acestea
•   • mai exista produse de aromatizare a camerei, din iasomie, din santal. Costa 1 EUR/bucata.
••    ceramica. Vase pt tajin, obiecte decorative. O sa vi le prezentam undeva si apoi pe unde gasiti si nimeriti, le puteti cumpara.

In final vreau sa va explic cate ceva despre atmosfera de grup, despre rolul meu in excursie, acela de insotitor de grup.

Doresc sa va reamintesc ca aceasta excursie nu este o excursie organizata de o agentie turistica, ci de un club. Agentia s-a ocupat de rezervarile de zbor, de miniautocar, de hoteluri, de ghidul din Maroc si de inscrierile participantilor. Traseul, programul sunt concepute in club.

Inca din faza de lansare, comunicam toate detaille de program, de hoteluri, asa ca atunci cand cineva rezerva se considera ca persoana respectiva si-a insusit si a acceptat tot ce tine de organizarea excursiei, stie servicii incluse, tot ceea ce am postat. Acolo nu mai discutam ca de ce plecam la ora aceasta, de ce la hotelul acesta, de ce zborul acesta si nu altul. Discutiile din aria aceasta pot doar sa deranjeze, nu aduc nici un plus. Va spun asta pentru ca am mai intalnit in excursii persoane care nu au citit aproape nimic, dar acolo aveau diverse comentarii derivate din necunoasterea programului, a ceea ce ste inclus in tarif.

Toti dintre voi ati asteptat aceasta excursie poate chiar un an, de aceea incerc si eu si Mohamed sa va oferim tot ce putem, tot ce stim pentru confortul, informarea voastra, astfel incat sa aveti o vacanta cat mai frumoasa. Dar nu totul depinde de noi, uneori apar si situatii neprevazute, pe care le rezolvam, dar pentru a trece peste ele avem nevoie de intelegere si liniste, nu de nerabdare.

Ceva foarte important pentru o vacanta reusita este grupul. Felul in care fiecare intelege sa respecte pe ceilalti, felul in care armonizeaza si comunica. Nu vrem si nu acceptam egosime, tabieturi excesive care deranjeaza pe ceilalti. In autocar nu exista locuri prerezervate, sau ocupate pentru toata excursia. Ocuparea locurilor se face diferit in fiecare zi, functie de cum se urca in autocar. Asta nu inseamna sa avem alergatori in fata... :-[

Lasati orice problema, orice tabiet, orice poveste care poate afecta pe ceilalti. Concentari-va doar pe lucrurile bune...

Rolul meu in aceasta excursie este cel de insotitor de grup. Nu de ghid, pentru ca atunci cand iesi din tara iti pierzi aceasta calitate. Si important: vin, asa cum am mentionat pe site, din partea grupului Singles Camp, nu din partea agentiei. Ce face diferenta? Pai in primul rand faptul ca pe langa supervizarea serviciilor oferite, eu ma ocup si de partea de atmosfera de grup, de interrelationarea dintre participanti, vin sa ma asigur ca toata lumea este in profilul nostru. Ca nu exista oameni care deranjeaza, care pot afecta atmosfera de grup. Daca au scapat (auto)filtrarii astfel de persoane, fac tot posibilul ca de aceasta unica data si participare a lor in Singles Camp efectul lor in grup sa fie minim, sa nu afecteze decat minor pe ceilalti, astfel incat atmosfera generala sa nu fie alterata. Este o parte sensibila si neplacuta in activitatea mea, dar din pacate uneori mai trebuie sa o fac... :-[

Pe tot parcursul excursiei si eu si Mohamed o sa fim alaturi de voi. Cu informatii, detalii, sfaturi, va asiguram de toata implicarea noastra, ca tratatam totul cu maxima responsabilitate. Stim cea avem fiecare dintre noi de facut, eu am experienta a mai mult de 500 de grupuri, iar Mohamed face jo-ul acesta de 30 de ani.

Asa ca ce va solicit eu este rabdare, intelegere, sa armonizati cu ceilalti, sa nu fiti egoisti, sa veniti pe aeroport cu bucuria de a cunoaste oameni noi, de a va face prieteni, de a vedea locuri minunate. Restul facem noi!  :thumbup:

Daca mai aveti intrebari, va stau la dispozitie, scrieti-mi aici pe forum si am sa va raspund.  :)

Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: oana0801 din Vineri, 05 Aprilie 2019, 09:14
Buna ziua,
O intrebare scurta: access la internet exista WI-FI, la hotel?In caz de un transfer bancar ceva de genul?
Multumesc,
Zi buna
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Vineri, 05 Aprilie 2019, 09:34
WiFi este in toate hotelurile. Si destul de bun. Anul trecut am avut si in bus. Poate ca si anul acesta nimerim unul care sa aiba conexiune.
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Sâmbătă, 20 Aprilie 2019, 18:38
Mi-am dorit mult ca ultimul grup pe care il insotesc in Maroc sa fie unul bun, cu care se interactioneaza usor. A fost mult mai mult decat m-am asteptat, a fost unul minunat. La fel ca cel din Tailanda din ianuarie si cel din Madeira de anul trecut. Am inchis fila acestei destinatii cu satisfactia implinita. Acum cand am sa ma gandesc la Maroc, am sa mi-l amintesc legat, cu bucurie, de cei cu care am fost pentru ultima oara...

V-am multumit in incheiere pe autocar, o fac si aici, explicandu-va ca nu exista satisfactie mai mare decat aceea de a-ti vedea roadele efortului: lumea fericita, multumita, incantata. Am condus pana acasa obosit mort, dar cu un zambet imens pe fata...Si asta datorita voua!

Am povestit de atatea ori, dupa fiecare excursie din Maroc despre tara aceasta fascinanta, despre culorile ei, despre aromele unice ale mancarurilor fierte in vase de lut, despre muzicalitatea tribala, despre cultura lor cu totul si cu totul speciala. Am vazut atara asta de zeci de ori, am intalnit mii de oameni, am strabatut-o dintr-un cap in altul si de-a lungul si de-a latul. Mi-a umplut de fiecare data inima de bucurie, mintea de interes si curiozitate. Am cautat sa aflu mereu si mereu lucruri noi. Asa putea scrie cu usurinta o carte voluninoasa cu ce am invatat, cunoscut si inteles acolo.

M-a ajutat mult prietenul meu Mohammad, omul care m-a invatat, mi-a aratat, si-a deschis sufletul, a trecut peste reguli si mi-a povestit o multime de intimitati ale lumii arabe...Este o persoana speciala si sunt extrem de fericit ca l-am cunoscut. Mi-am luat ramas bun in viteza de la el, l-am simtit prea emotionat si contrariat de decizia mea de a nu mai reveni. Avea senzatia ca m-a suparat cu ceva, sau ca exagerez, sau ca e o decizie temporara...Mi-a repetat de nu stiu cate ori: "dar dupa 2-3 ani te intorci, nu-i asa?". N-am vrut sa-i promit ceva ce stiu ca nu pot...I-am explicat ca am 58 de ani, ca vreau sa mai deschid in Singles Camp&Travel cateva destinatii, ca e momentul sa las pe altii mai tineri decat mine. La ce facem noi, la modul in care ne implicam, este nevoie de multa energie, de entuziasm, de putere...

Pentru cei mai multi din grup punctul culminant a fost ziua de Sahara si in special apusul de soare, coborati de pe camile, in inaltul unei dune. Si surpriza confortului pe care l-am avut in tabara: corturi luxury, cu dus si toaleta. Nu-mi venea nici mie sa cred ca fac dus in desert...Intradevar a fost tare-tare fain acolo. Am ales cateva fotografii sa va arat si voua celor care inca nu ati gustat din fascinanta Sahara...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1601.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1627.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1631.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1637.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1643.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1646.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1663.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1672.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1712.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1721.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1727.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1743.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1754.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1756.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1785.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1796.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1799.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1801.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1809.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1812.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1824.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1826.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1827.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1830.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1831.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1845.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1847.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1848.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1850.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1853.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1854.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1858.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1859.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1865.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1868.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1873.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1874.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1875.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1878.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1880.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1887.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Duminică, 21 Aprilie 2019, 10:45
Nu sunt un impatimit al filmelor, poate din lipsa de timp, sau de rabdare...nu stiu exact. Dar cand am ocazia si dispozitia necesara, deschid televizorul si aleg cate ceva...

Ce m-a fascinat insa intotdeauna a fost ce se intampla in spatele camerei de filmare, cum se creaza scenariul, cum este urmarit, cum se iau cadrele, cum se face apoi montajul. Spre bucuria mea am avut acum aproape 8 ani ocazia, in doua randuri, sa stau langa cativa dintre cei mai buni regizori de documentare antropologice din lume. Am vazut cum sa fac filmarile si apoi montajele. Este o munca imensa, pe suport de arta. Admir si apreciez mult ce stiu oamenii astia sa faca, sa insufleteasca pelicula, astfel incat noi ce stam in fata televizorului sau panzei sa ni se para totul real...

Am inclus in excursia aceasta, la fel cum am mai facut-o de cateva oriin Maroc, vizitarea studiourilor de film Atlas, unele dintre cele mai cunoscute din lume. Daca tot stateam in orasul filmului Ouarzazate, nu puteam rata asa ceva...

Momentul poate cel mai important din istoria acestor studiouri a fost premierea peliculei Lawrence of Arabia cu Oscar pentru cea mai buna imagine. Nici nu se putea altfel, lumina acolo in Maroc, in special in zona Saharei, este magica. Creaza irizatii, da senzatia ca lucrurile sunt parca ireale. Spuneam de multe ori ca celbrul albastru de Majorelle nu poate fi reprodus in alte parti ale lumii, nu datorita pigmentului, retetei sau tehnicii ci in special datorita efectului unic pe care soarele african il creaza pe combinatia fantastica dintre cobalt-indigo si galben lamai...

Chiar daca filmari s-au facut in acele studiouri si inainte, oficial acestea au fost deschise in 1983, de catre un antreprenor local Mohamed Belghmi. Din colaborarea acestora cu Hollywood, au rezultat o multime de filme celebre si lista este inca deschisa, pentru ca mereu mereu acolo se iau cadre...

Iata cateva din cele mai cunoscute filme realizate in Studiourile Atlas din Ouarzazate:

1. Urzeala tronurilor (2011– )

2. Gladiatorul (2000)

3. Regatul Cerului (2005)

4. Cortina de fier (1987)

5. Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002)

6. Juvaierul Nilului (1985)

7. Kundun (1997)

8. Cleopatra (1999– )

9. Legionarul (1998)

10. Die Päpstin (2009)

11. Prisoners of the Sun (2013)

12. The Seventh Scroll (1999– )

13. Moses (1995– )

14. Solomon & Sheba (1995 TV Movie)

15. Ancient Egyptians (2003– )

16. Slave of Dreams (1995 TV Movie)

17. Kanyamakan (2014)

18. Mummies: Secrets of the Pharaohs (2007)

19. Sueurs (2002)

20. The Creation (2015)

21. I giardini dell'Eden (1998)

22. Cosas que olvidé recordar (1999)

23. Il tempo dell'amore (1999)

24. Cleopatra ya Lalla (2013)

25. L'esclave du mâle (2015)

26. Cursa în jurul lumii (2001– )

Imagini din vizita noastra acolo:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1211.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1206.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1201.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1200.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1199.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1198.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1197.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1195.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1187.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1178.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1176.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1169.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1166.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1165.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1155.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1153.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1151.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1145.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1144.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1142.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1135.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1129.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1127.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1114.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1113.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1111.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1108.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1107.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1105.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1104.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1100.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1097.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1092.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1086.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1084.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1083.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1082.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1080.jpg)

Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Duminică, 21 Aprilie 2019, 13:31
Mi-am luat ramas bun si de la plaja din Agadir, cu nostalgie si gandul la cei cu care am calatorit de-a lungul anilor acolo. Este minunat acel loc, iar sunetul valurilor o adevarata simfonie...

A fotografiat locul acela seara, dimineata, la amiaza...Pentru ca nu stiu daca in viata am sa mai ajung vreodata acolo...Ma tem ca nu...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1902.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1904.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1906.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1907.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1909.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1911.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1913.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1914.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1916.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1917.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1920.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1924.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1927.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1929-2.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1929.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1935.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1937.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1938.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1939.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1942.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1944.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1947.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1948.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1949.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1950.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1953.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1956.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1957.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1965.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1966.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1967.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1969.jpg)



Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Duminică, 21 Aprilie 2019, 19:16
Exista cate un loc in care mergi o data, apoi inca o data, apoi te intorci mereu. Si ti-e tot mai drag, tot mai bine te simti, esti ca acasa acolo. Asa este hotelul Atlas din Marrakesh. Am fost de nenumarate ori oaspetele sau si m-am simtit de fiecare data minunat. Holul acela imens decorat mudejar, pardoseala stralucitoare, saloanele marocane, expozitia de moda si gradina superba. Am iubit ambianta lui, m-am rasfatat in camere, am lenevit pe terasa la cate un whiskey...A fost ca o oaza pentru mine...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0029.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0028.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0027.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0026.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0024.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0074.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0034.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0033.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0031.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0035.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0036.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0037.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0038.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0039.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0041.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0042.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0047.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0048.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0049.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0052.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0055.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0057.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0060.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0065.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0072.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0020.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0019.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0017.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Luni, 22 Aprilie 2019, 06:56
Am scris ceva despre experienta neasteptat de interesanta pe care am avut-o inainte de plecarea in desert:  vizitarea unui sit fosil. Am fost foarte impresionat si mi-am propus sa va arat in curand, intr-o excursie Singles Camp&Travel, doua locuri asemanatoare, din jud. Sibiu.

Puteti citi articolul legat de fosilele Saharei aici: http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2930.0.html (http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2930.0.html)

Maroc inseamna nu doar istorie, cultura, natura ci si...bazare. :) Fara souk-urile sale, Al Maghreb ar arata cu totul si cu totul altfel. Comertul face parte din firea arabilor si berberilor, este un mod de a fi, de a trai. Sunt uluit de fiecare data cand intru intr-un bazar marocan, de diversitatea imensa a lucrurilor expuse spre vanzare. De la artizanat fin si rafinat, pana la legume, gaini, tajin, fructe de cactus, tot felul de prajiturele, mii si mii de lucruri...

Chiar daca nu sunt pasionat de cumparaturi imi place sa colind bazarurile, scaldat in atmosfera aceea de sec XVIII - XIX. Este o intoarcere parca in timp...Merg acolo in cautarea culorilor, a formelor orientale, imi plac teribil de mult covoarele berbere, argintaria lor plina de simboluri. Si da, ma desfata caftanurile lor...minunat de feminine...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0444.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0446.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0529.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0536.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0559.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0450.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0451.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0452.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0455.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0460.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0461.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0469.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0471.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0476.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0477.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0479.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0481.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0484.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0488.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0506.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0512.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0516.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April0559.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1071.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1073.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1075.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1078.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1223.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1225.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1226.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1229.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1276.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1279.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Luni, 22 Aprilie 2019, 16:02
In piata de peste din Agadir am avut parte de un adevarat festin. Daca vrei sa mananci peste si fructe de mare proaspete in Maroc, atunci este cea mai buna optiune. Atata doar ca e un loc, hai sa-i spunem... pitoresc. Fiecare negustor are acolo cu sotia lui cate o masa lunga pe post de restaurant si isi impart sarcinile: el da incontinuu roata prin piata in cautarea si atragerea musteriilor, iar ea asteapta pana ce acestia apar. Atunci cu o viteza incredibila taie legumele pentru salata marocana si da o fuga la brutaria aflata la doi pasi. Cat ai clipi, masa se umple de cosuri de paine, masline si harisa (un sos iute). Pana ce clientii isi omoara un pic foamea, el alege din piata pestele si-l duce la gratarul comun, ce serveste toate "restaurantele". In maxim 20 minute pestele facut pe carbune poposeste pe masa clientilor. Ce delicatesa...Hmmm...

Mohammad ca de fiecare data s-a ocupat de comanda noastra de grup: cate o dorada de ocean, 3 sardine, o portie de calamari si una de creveti. Totul cu paine si salata...doar 80 dirhami, adica vreo 30 lei.

M-a incantat cum femeia a pregatit farfuriile. Pestele a fost asezat pe un pat gros de patrunjel, apoi langa asezate frumos sardinele si deasupra feliile de calamar si crevetii. Ma uitam cat a atentie a dat aspectului, nu a pus la intamplare lamaia, ci a cuibarit-o frumos intr-un colt al farfuriei. Asta inseamna respectul fata de ceea ce faci, fata de client si in definitiv fata de tine. Oare o sa intelegem vreodata asta?

Inainte de a lua masa am urcat pana la Kasbach, singura cladire ramasa in picioare dupa dezastruosul cutremul din 1960, cel care a culcat la pamant intreagul Agadir. Ne-am reintalnit cu dromaderii, evident nu aceiasi pe care-i calarisem in desert... :) Din inaltul dealului este o priveliste minunata asupra portului pescaresc si a statiunii. Plaja se vede intinzandu-se pana hat-departe.

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1980.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1995.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2000.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1997.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2004.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2005.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2007.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2008.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2010.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2012.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2013.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2014.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2016.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2019.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2020.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2024.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2027.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2029.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2034.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Luni, 22 Aprilie 2019, 20:08
Am facut un montaj cu Chez Ali...Minunat loc! Poate va e dor...

www.youtube.com/watch?v=-SFsHUMxnLw (http://www.youtube.com/watch?v=-SFsHUMxnLw#)

Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Marți, 23 Aprilie 2019, 07:46
Melodia pe care se desfasoara show-ul ecvestru de la Fantasia Chez Ali se numeste  "Minarets And Memories" si este compusa si interpretata de Anne Dudley And Jaz Coleman. Nu-i asa ca e plina de sensibilitate? Face parte din albumul "Songs from the Victorious City" scos de cei doi in 1990. Inregistrarea s-a facut la Cairo, de aici si numele albumului. In araba Cairo se pronunta Al-Qahirah), ceea ce in limba clasica inseamna "triumfatorul" sau "victorosul". Iata si intreaga formatie:
Anne Dudley - keyboards
Jaz Coleman - vioara, flute, cobra pipe, flute
Rada Bedaire - nai
Ibrahim Kowala - kawala
Fouad Rohin - vioara
Amir Abd-el - kanun
Aboud Abdel Al - vioara
Hossam Ramzy - percutie
Cheikh Taha - acirdeon
Gilbert Biberian - chitara

www.youtube.com/watch?v=DGZXfPL7GD4 (http://www.youtube.com/watch?v=DGZXfPL7GD4#)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 24 Aprilie 2019, 08:49
Memorabila scena din filmul Casablanca, considerat unul dintre cele mai bune din sec XX. Casablanca a câștigat trei premii Oscar, inclusiv Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

www.youtube.com/watch?v=Do2olZ49M54&t=150s (http://www.youtube.com/watch?v=Do2olZ49M54&t=150s#)

De fiecare data cand am intrat in Rick's Cafe, o replica a cadrului in care se desfasoara scena de mai sus, inchid ochii si pentru cateva clipe ma simt ca si cand as fi acolo... Intr-un timp plin de suferinta razboiului, dar incarcat de romantism... Am vazut filmul pentru prima oara cand aveam vreo 10 ani. M-a impresionat atat de mult! La fel ca o carte pe care o citisem si care crease in mine o sensibilitate adolescentina greu de exprimat...Tot pe atunci descoperisem muzica, imi placea la nebunie El Condor Pasa, pe atunci cantata de uriasii Paul Simon si Garfunkel. Ulterior melodia a fost preluata, aranjata si interepretata si de BZN, pe un ritm ceva mai saltaret. Aici El Condor Pasa, cu Simon si Garfunkel:

www.youtube.com/watch?v=QqJvqMeaDtU (http://www.youtube.com/watch?v=QqJvqMeaDtU#)

Am facut mereu tot posibilul ca cei care merg cu mine in Casablanca sa aiba ocazia de a intra in decorul acestui film. Locatia a fost aleasa in cartierul care a dat numele orasului, era parte din Casa Branca portugheza. Interiorul este frumos decorat, serviciile foarte bune, o mancare delicioasa, iar atmosfera, daca n-ar fi chinezii care chiar nu se potrivesc deloc cu cadrul...ar fi ca in anii '40...

Am luat cateva imagini din Rick's Cafe Casablanca...

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2132.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2174.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2162.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2161.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2159.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2154.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2151.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2145.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2142.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2140.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2137.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2135.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2133.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2130.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2128.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2126.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2123.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2121.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2120.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2119.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2118.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2117.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2114.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2112.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2111.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2087.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2109.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Miercuri, 24 Aprilie 2019, 18:11
Singurul regret al acestei excursii a fost ca nu am mai propus inca o zi in plus la Agadir. Tare frumos hotelul, minunata plaja, iar cluburile Ppagayo si Zanzibar super!

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-436.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-437.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-438.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-439.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-440.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-441.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-442.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-443.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-444.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-445.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-446.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-447.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-448.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-449.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-450.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-453.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-454.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-455.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-456.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-457.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-458.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-459.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-460.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-461.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-462.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-463.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-464.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-465.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-495.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-496.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2018/04/Excursie-Maroc-Sahara.-Singles-Camp-2018-497.jpg)
Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Joi, 25 Aprilie 2019, 16:19
Am ajuns si la uriasa moschee Hasan al II-lea. A fost terminata in anul 1993, dupa eforturi financiare imense si dupa o impresionanta munca artistica. Rezultatul eforturilor a fost realizarea uneia dintre cele mai mari si frumoase moschei din lume. Unii spun ca e a doua din lume, ghidul de la moschee o prezinta ca pe a treia, eu am gasit intr-un top foarte credibil ca ar fi "doar" a 14-a. Indiferent a cata este, dimensiunile ei depasesc orice imaginatie. Sala de rugaciune mi se pare mai mare decat cea a Bisericii Sf Petru din Vatican. Incap peste 20.000 de persoane...

Pentru realizarea ei fost angajați cei mai buni arhitecți din țară, printre care și o echipă de arhitecți francezi, in frunte cu Michel Pinseau, care au facut proiectul si au coordonat lucrarile. Mai mult de 10.000 de constructori au lucrat la construcția ei pentru a o termina în anul 1989, când regele împlinea 60 de ani, dar nu au reușit și lucrările au continuat. La aniversarea onomasticii, in data de 9 iulie 1980, regele a declarat: "Imi doresc ca orasul Casablanca sa fie imbogatit cu o cladire atat de mare si de minunat lucrata, incat orasul sa se mandreasca cu aceasta pana la sfarsitul timpului. Imi doresc ca aceasta moschee sa fie construita pe ape, caci tronul lui Dumnezeu se afla tot pe ape. Asadar, inchinatorii care vor merge sa se inchine in moschee, vor sta pe pamant si vor vedea doar oceanul si cerul lui Dumnezeu."

Moscheea a fost oficial finalizată și inaugurată în anul 1993, chiar în ajunul aniversării nașterii Profetului Mohamed. Combină mai multe stiluri arhitectonice, fiind inspirată din construcții foarte cunoscute, Minaretul Koutubia, pe care l-am vizitat impreuna la Marrakesh, Marea Moschee din Kairouan si Cupola Stâncii din Ierusalim. Materialele folosite la ridicarea Moscheei Hassan II provin, aproape in totalitate din Maroc si ghida a insistat de fiecare data cand am fost acolo cu aceasta explicatie. Exceptie o fac doar coloanele albe din granit si candelabrele din sticla de Murano, aduse din Venetia. Marmura folosita este luata din Agadir, lemnul de cedru vine din Atlasul Mijlociu si coloanele din granit au fost aduse dintr-o localitate prin care am trecut in drumul nostru din Merzouga spre Atlantic: Tafraoute.

Moscheea este deschisa pentru toate cele 5 rugaciuni zilnice credinciosilor musulmani, dar in special la serviciile savarsite in ziua de vineri. Vizitatorii, asa cum am fost noi, ne-musulmani, pot vizita moscheea doar in cadrul unor grupuri organizate, care au loc de mai multe ori pe zi, doar in prezenta unui ghid oficial.

Ce impresioneaza cel mai mult la Moscheea regelui Hassan II este forma si pozitia acesteia. Moscheea este ridicata pe o platforma plasata pe apele Oceanului Atlantic. Un detaliu unic in lume este faptul ca o parte a podelei moscheei este confectionata din sticla, oferind astfel inchinatorilor posibilitatea de a vedea sub ei sala de ablus. Se vorbeste si de o podea sub care se vad valurile oceanului, dar eu care am vizitat de vreo...30 de ori moscheea, nu am vazut-o. Inclin sa cred ca este o poveste, sau se afla in zona inchisa ne-musulmanilor. Unii spun ca doar familia regala poate sa vada asta...

O parte a tavanului moscheei este mobil, permitand, cu ocazia evenimentelor speciale, ca acesta sa se dea la o parte iar deasupra sa ramana cerul liber. Astfel, putem spune ca dorinta regelui Hassan II de a face o moschee in care credinciosii musulmani sa admire cerul si apele lui Dumnezeu a ajuns la indeplinire. Ghida ne spunea ca deschiderea se face cu o telecomanda, dar ea care lucreaza acolo de vreo 20 de ani nu stie unde este butonul...

Cu o inaltime de 210 metri, minaretul Marii Moschei Hassan II ajunge a fi cel mai inalt edificiu din Maroc si cel mai inalt minaret din lume. Pe timpul noptii, un imens laser isi arunca lumina in directia orasului Mecca.

Stiu ca e ciudat ca in Saptamana Mare sa scriu despre o moschee, dar probabil ca multi stiu deja ca sunt ecumenic, adica respect toate cultele existente pe Pamant. Sunt nascut si botezat ortodox, inclin insa sa cred ca cea mai sociala si deci cea mai bun cult este cel evanghelic si mai spun de fiecare data ca ar fi trebuit sa pastram religia stramosilor nostri dacii, nu sa importam religia altora. Dar respect ceea ce s-a intamplat in istoria noastra si niciodata nu mi-a trecut prin cap sa trec la alta religie, sa las cea in care am fost botezat.

Asta a fost o paranteza, acum va arat cateva fotografii pe care le-am facut acolo:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2181.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2187.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2183.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2258.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2185.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2188.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2189.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2194.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2195.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2197.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2204.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2209.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2210.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2216.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2228.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2231.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2232.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2233.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2237.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2238.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2241.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2242.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2246.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2249.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2252.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2254.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April2257.jpg)


Titlu: Re: Marocul, Atlanticul, palmieri si farmecul dunelor de nisip 9 - 17 aprilie 2019
Scris de: admin din Joi, 25 Aprilie 2019, 20:59
Inchei aici povestirea mea despre Maroc. Multumind inca o data pentru norocul de a-l fi intalnit pe Mohammad, cel cu care impreuna am ghidat multe, multe grupuri in Maroc. Si in ultima mea excursie cu el, m-a ajutat mereu, a fost extrem de receptiv la ce am vrut, la ce am cerut pentru grup. Unul dintre lucrurile pe care am vrut sa-l ofer celor cu care am calatorit, a fost o excursie ex-program pe Cheile Todra (sau Toghda cum le numesc marocanii). Nici nu a clipit: a socotit daca ne ajunge timpul si mi-a spus "mergem". Fara nici un ban, fara nici o comensatie. Doar pentru prietenia care ma leaga de el, pentru placerea de a-si prezenta tara si de a multumi cat mai bine pe toti.

Aflate in estul Muntilor Atlas, Cheile Todra au o lungime de 40 km. Ultimii 600 de metri din defileu (cei pe care i-am vizitat si noi) reprezinta partea cea mai spectaculoasa. Stancile "se apropie" in unele locuri pana la 10 metri, dand senzatia unui canion adanc. 

În timpul sezonului uscat mare parte din canion este uscat, cel mult se poate vedea un mic curent de apa. Noi am fost in sezonul cel mai bun, cel umed, atunci cand firisorul de apa apare ca un minunat rau de munte. Am citi ca in timpul sezonului ploios Todra se transforma intr-un torent puternic...

Am ajuns destul de usor acolo. Este o sosea foarte bine intretinuta, asfaltata, care ofera panorame minunate asupra satelor berbere si oazei de palmieri.

Am admirat un catarator care urca pe stanca rosie, cu o uimitoare agilitate, tipic...africana. Un loc superb in care ne-am bucurat pret de treisferturi de ora, intr-o plimbare de-a lungul raului, strajuiti de stancile impresionate.

Asta a fost povestea mea, as fi putut inca sa va spun multe, dar trebuie sa ma intorc la alte lucruri. Am impartasit cu voi, cu toata bucuria si placerea ceea ce m-a impresionat, ceea ce am trait acolo in tinutul acela minunat. Marocul imi ramane adanc in inima, imi este tare drag si m-am bucurat enorm sa-l cunosc intim si adanc.

In incheiere postez cateva imagini de pe Cheile Todra:

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/1450175231_todra2.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/dades-valley.png)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/gorges_du_dades.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1251.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1252.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1257.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1259.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1266.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1270.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1281.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1286.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1289.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1292.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1295.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1296.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1298.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1301.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1303.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1306.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1307.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1309.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1310.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1311.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1314.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1315.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1319.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1323.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1324.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1327.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/Maroc2019April1329.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/PANA8450-1-768x1024.jpg)

(http://photo.singlescamp.ro/wp-content/uploads/2019/04/todgha-gorge-16.jpg)