Singles Happy Travel. Club de socializare

Scrise de noi => Articole turistice => Subiect creat de: admin din Marți, 12 Februarie 2013, 12:20

Titlu: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Marți, 12 Februarie 2013, 12:20
Alhambra

Doar citindu-i numele, gandul te duce la 1001 de nopti si la povestile Seherezadei. Cand am auzit prima oara de aceasta comoara a umanitatii, care face o punte de aproape 1000 de ani intre noi privitorii acestei minunatii si cei care au construit-o si locuit-o, nu m-am oprit din citit, consultat harti si poze, vreo trei zile. Am avut sansa si bucuria de a o vizita de doua ori si pentru ca mi-a placut si impresionat atat de mult, in ajutorul celor care doresc sa ajunga acolo si sa o vada, m-am gandit sa scriu un articol cat mai complet despre Alhambra si Generalife, cuprinzand informatii, harti, indicatii de trasee, detalii despre obiective, poze, impresii. Tot ce am considerat ca poate ajuta pe cineva sa-si formeze o impresie generala despre fantasticul edificiu si sa ghideze un turist in labirintul de turnuri, palate, patio-uri si gradini, este cuprins aici.

(http://i48.tinypic.com/1z4ep1h.jpg)
(http://i48.tinypic.com/348r77l.jpg)

Cate ceva despre istoria Alhambrei:

Maurii au ajuns in Andaluzia in secolul VIII si au gasit o civilizatie inca puternic influentata de cultura romana. Arabii veneau dintr-o zona mult mai bogata in cunostiinte decat era Europa a acelor vremuri si au insemnat pentru regiunea in care s-au asezat, un factor puternic de dezvoltare. Au apreciat ceea ce au facut romanii, strazi, cladiri, edificii si lucru foarte important, nu au stricat nimic, ci au adaugat.

Asa s-a intamplat si cu ceea ce este astazi Alhambra. Pe colina pe care este amplasat complexul, existau ceva constructii mai vechi de pe vremea romana, care au fost folosite, modernizandu-le, marindu-le si aducandu-le intr-o stare perfecta de folosire. Asta se intampla prin secolul IX.

Dupa razboiul civil din Califatul Cordoba, capitala provinciei Granada, a fost mutata in sec XI de la Elvira la Granada. Conducatorii de atunci, din dinastia Zirid-ilor si-au desemnat ca si loc de curte Alcazaba Cadima sau Vechea fortareata, amplasata in Albayzin.

Datorita locului strategic si a protectiei pe care o oferea Alcazaba, speriati de valurile de invadatori ce soseau din nordul Africii, locuitorii micii asezari Granada, s-au refugiat pe deal.

Al Ahmar, fondatorul dinastiei nasrizilor si-a ales ca zona de resedinta, vechea fortareata, Alcazaba din Albayzin. Fusese foarte atras de ruinele de pe dealul Alhambrei si remarcase pozitia extrem de favorabila a constructiilor de acolo. A reconstruit si regandit zona, incepand sa-si construiasca palatul pe colina Sabika. Alhambra a devenit astfel palat, curte regala, fortareata, loc pentru oficialitati si conducatori, pentru cei ce serveau si aparau colina.
Dinastia Nasrid a dat ultimul conducator maur in Andaluzia. Granada fiind ultimul sultanat din Peninsula Iberica a constituit un ultim refugiu pentru musulmanii din Iberia, impinsi de crestini dupa ce acestia reusisera sa recucereasca Andaluzia. Datorita exodului de mauri, orasulul i s-au adaugat noi cartiere, asta pana in sec XV cand catolicii au ocupat si Granada.

(http://i50.tinypic.com/2mnruiu.jpg)

Si cateva date:
1237 - 1273 – Mohamed I al Ahmar, isi stabileste curtea regala pe colina Sabika si incepe construirea Alhambrei
1333 – 1354 – Yusuf I, al saptelea in dinastia Nasrid, construieste Palatul Comares
1354 – 59 si 1362 – 91, Mohamed V construieste Palatul Leilor
1487 – 1492 – Mohamed al XII –lea Boabdil, ultimul sultan. In 2 ianuarie, Alhambra era inconjurata de armatele regilor crestini si cade in mainile acestora
1492-1516 – Incepe dominatia catolica. Ferdinand al II-lea de Aragon si frumoasa sa sotie Isabela de Castilia, renoveaza Alhambra si ii dau destinatia de curte regala si cartier general al Capitaniei Regatului Granadei.
1500 – 1558 Carlos a V-lea, rege din dinastia habsburgilor se casatoreste cu Isabela a Portugaliei, la Sevilia si decid impreuna sa construiasca un palat in Alhambra. Este una dintre cele mai importante opere renascentiste din Spania.

(http://i49.tinypic.com/29e0s3p.jpg)

Fiecare epoca a adus deci cate ceva nou. S-a reparat si intretinut din ce era vechi construit, s-au ridicat noi si noi alte cladiri. Amestecul de fortareata maura, palate de sultani, de regi crestini, biserici si gradini face din Alhambra ceva unic in lume. Farmecul sau inegalabil atrage anula milioane de vizitatori, zilnic micul oras Granada fiind inundat de valurile de turisti.

Pentru a fi sigur ca o sa poti avea acces in complexul Alhambra – Generalife si sa-l vizitezi, este nevoie ca cel putin cu 3 luni de zile inainte sa-ti rezervi un bilet, cu ora de intrare pe care ti-o stabilesti functie de programul tau tursitic. Gasesti amanunte urmarind link-ul:http://www.alhambra-patronato.es/index.php/How-to-visit-the-Alhambra/8+M5d637b1e38d/0/
Daca nu ai reusit sa-ti rezervi din timp biletul de intrare la Alhambra, mai ai doua solutii:
-   sa-ti cumperi un Granada city pass, in fapt un card care-ti da acces la Alhambra, la ora pe care ti-o doresti, in Catedrala, la Capela Regilor si la alte obiective, plus 5 calatorii cu mijloace de transport in comun. Dezavantajul este ca fata de cei 13 EUR, platesti minim 27 EUR, plus si intr-un caz si celalalt, taxele bancare. Ai aici link-ul spre site-ul de unde poti cumpara cardul: http://granadainfo.com/alhambra/bono.htm (http://granadainfo.com/alhambra/bono.htm)
-   sa speri in noroc, sa fi la casa de bilete de la Alhambra la maxim 7.00 si sa ai rabdare cateva ore. Si este foarte posibil sa nu prinzi nimic, datorita rezervarilor facute si a locurilor putine, sau de loc ramase pentru casa. Evitati aceasta varianta, pentru ca am vazut multi care nu au resusit sa prinda un bilet.
Toate astea sunt valabile pentru turistii individuali, pentru ca in situatia in care mergeti in grup, cu siguranta ca organizatorul se va ocupa sa va rezerve bilete de acces.

(http://i49.tinypic.com/2m84io6.jpg)
O astfel de harta vei primi la intrarea in Alhambra, asa ca nu este nevoie sa o printezi pe cea care am scanat-o eu. Am postat-o doar informativ, pentru imagine de ansamblu. Daca dai click pe fotografie, ti se va mari si vei urmari mai usor reperele.

Ok cu biletul in mana ajungeti la poarta, gata sa vizitati unul dintre cele mai vizitate locuri din Europa, daca nu cel mai, oricum in top 3.

(http://i46.tinypic.com/33ehgkn.jpg)
Intrarea in complexul Alhambra&Generalife

Drumul va poarta pe o alee strajuita de niste chiparosi imensi, care umbresc aleea si fac suportabila caldura aruncata de razele de soare andaluz. Dupa doar 150 m ajungi la o instersectie: daca alegi sa continui in fata ajungi in Generalife, daca o iei la stanga, intri in Alhambra.

(http://i46.tinypic.com/6f094i.jpg)
Intersectia drumurilor spre Alhambra si Generalife


Sa-ti spun acum ca Alhambra este obiectivul principal, iar Generalife, fosta resedinta de vacanta a sultanilor, cu gradinile sale superbe, este cel secundar. Cele doua erau unite intre ele printr-un pod care le unea peste vale. Tot spatiul dintre ele era pe vremuri folosit pentru cultivarea legumelor care ajungeau mai apoi pe masa regala. Astazi nu mai exista nici o punte de legatura, astfel incat daca doresti sa o vizitezi pe urmatoarea,trebuie sa faci cale intoarsa pana la intersectia drumurilor ce duc spre fiecare.

(http://i45.tinypic.com/2isjk8i.jpg)
Alhambra si Generalife in Googlesatelite

Verifica-ti ora de intrare si cantareste bine, pentru ca distantele nu sunt scurte. Odata, obligat de o problema de parcare, am alergat sa prind grupul, iar de la intrare pana la Poarta Vinului, adica pentru 1/6 din traseu, am facut vreo 10 minute...Deci este greu sa te intorci de pe un traseu pe care ai pornit, pentru a ajunge la ora de acces in Nasrid, pe care o ai inscrisa pe bilet sau card.

Si daca am ajuns la Nasrid, sa va explic ca datorita acelui loc este necesara gruparea si esalonarea turistilor si accesul programat pe ore. Este un spatiu ingust de vizitare si datorita acestui fapt fluxul de turisti este gatuit in zona aceea. Pentru a-l putea vizita in confort si linistit, (nu impins de multimea din spate cum se intampla la Vatican de exemplu), organizatorii (carora le dau un 10 mare cu felicitari) au gandit accesul esalonat.

Sfatul meu este sa incepeti vizitarea cu Alhambra, urmarind traseul pe care vi-l prezint pe segmente pe parcursul acestui articol. Si faceti urmatorul calcul: vizitand prima oara gradinile de langa Parador, apoi Biserica Sfanta Maria, Poarta Vinului si Palatul lui Cralos al V-lea, plus partea de deplasare veti consuma in jur de 2 ore si jumatate. Daca mai aveti o ora si jumatate la dispozitie ar fi perfect, intrati si vizitati si zona, dupa Piata Cisternelor, respectiv Piata Armelor pana la Turnul Vela (de panorama), apoi intoarceti-va pe la Turnul Pulberariei, Gradinile Los Adarves si reveniti la Poarta Turnului. De acolo doi pasi pana la intrarea in Nasrid. O sa vedeti coada care se formeaza cu o jumatate de ora inainte de ora de programare, asa ca o sa gasiti usor locul de acces. L-am marcat si eu pe harta, sa va fie mai usor. Daca insa nu mai aveti timp suficient, nu grabiti lucrurile facand un cros pe traseul pe care vi l-am descris mai sus. Este pacat sa nu vedeti partea cea mai veche a Alhambrei, Alcazaba si exceptionala panorama care vi se asterne de pe Turnul Vela asupra Granadei si de pe Turnul del Cubo, de unde vedeti fascinantul cartier maur, Albacin. Mai bine ramaneti in zona de Poarta Turnului, acolo gasiti un local, magazin, toalete, asa ca puteti sa va consumati timpul cu un refresh. Pentru economia timpului insa, programati-va asa cum rezulta din calcul, ca intrarea in Alhambra sa fie facuta cu 4 ore inainte de cea pe care o aveti pe bilet sau card, pentru Palatul Nasrid.

Gata am pornit! Suntem pe aleea Calle de Real del Alhambra si ca sa fac un carambol, este ireal ce se vede in fata.

(http://i45.tinypic.com/2yvl8d0.jpg)

Sunt acolo niste chiparosi atat de minutios si de maiastru tunsi, incat iti dau impresia unui decor fals, doar cand te apropi realizezi si te minunezi: este real! In dreapta este Paradorul (Manastirea Sfantului Francisc), dar imediat langa alee sunt gradinile sale. Iti taie respiratia ce vezi acolo si nu te poti opri din admiratie si din...fotografiat. Trandafiri cu un miros superb, tot felul de aranjamente verzi decorative, o frumusete! Pana acolo insa, furat de peisajul din fata, poate n-ai reusit sa vezi in stanga Turnul Apei, de unde printr-un canal era alimentat palatul. Tot acolo, imediat dupa ce treci podul, o sa vezi ultimele ruine ale fostei medine. Apoi in stanga, chiar inainte de a incepe pe dreapta gradinile, o sa vezi una dintre portile principale ale fortaretei: Poarta celor 7 etaje, construita in turnul cu acelasi nume. Deci pana la gradinile Parador, arunca o privire si in jur! Mai ai cate ceva de vazut!

(http://i48.tinypic.com/33yqdtt.jpg)
(http://i49.tinypic.com/35nbfv4.jpg)
(http://i47.tinypic.com/rh8gv4.jpg)
(http://i49.tinypic.com/106g860.jpg)
(http://i49.tinypic.com/2u5s521.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: dadus din Marți, 12 Februarie 2013, 16:14
Gigi,permite-mi pe langa prezentarea super pe care ai facut-o sa dau si eu un sfat medical: persoanele care se stiu alergice la orice,chiar daca nu la polen in general, sa nu intre in gradini atat la Alhambra cat si la Alcazaba din Cordoba ,fara sa fii luat antialergicul inainte.Sunt foarte multe flori  minunate, multe care nu se gasesc la noi si s-ar putea sa aiba probleme.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Marți, 12 Februarie 2013, 17:34
Dupa ce te bucuri de culorile si exotismul gradinilor, urmeaza Calle Real, treci de primul punct de control si ajungi la o intersectie: in stanga drumul continua spre Palatul Carlos al V-lea, iar daca alegi dreapta te indrepti spre intrarea in Parador. Pentru ca iti este in drum, trage un ochi la fosta manastire inchinata Sfantului Francisc, azi un hotel din lantul Parador, pe care vi-l recomand cu toata caldura.

(http://i49.tinypic.com/zohswm.jpg)

Si ma opresc sa va spun cateva cuvinte si despre acesta. Paradores de Turismo de Espana, este un lant de hoteluri de lux, fondat de Alfonso al XIII-lea al Spaniei, in dorinta lui de a promova turismul. Primul hotel s-a deschis inca din 1928, deci are deja o traditie de aproape 100 de ani. Intersanta este locarea pe care o au hotelurile din lantul Parador: castele, palate, fortarete, manastiri si cladiri istorice, ceea ce confera acestora un aer vechi medieval, completat de un confort excelent, dotarile fiind de ultima generatie. Gasiti astfel de hoteluri in Galicia, Catalunia, Andalucia si Insulele Canare. Am fost surprins anul trecut sa vad ca exista si in Africa de Nord, un belgian care a calatorit cu grupul nostru in Maroc, avea o rezervare acolo si mi-a dat mai multe explicatii si amanunte despre acest concept de hotel. Deci daca aveti ocazia si ...banii necesari, nu mai stati pe gand, inchriati o camera la un Parador...

(http://i50.tinypic.com/dyavwi.jpg)
Intrarea in Parador

(http://i49.tinypic.com/2s9ui6g.jpg)
Cladirea in ansamblul ei

Dar sa revenim la Paradorul nostru, cel din incinta Alhambrei. A fost construit intre 1332 si 1354. folosindu-se o parte dintr-un complex maur care cuprindea un palat si o moschee. Pe locul fostul palat, s-a nascut astfel o nou edificiu, modificat si reconstruit pentru a servi ca manastire franciscana. Asta se intampla mai tarziu, dupa instalarea regilor catolici. Cu cativa zeci de ani in urma, manastirea a fost preluata asa cum va spuneam de lantul hotelier, remodelata pentru a putea fi folosita in acest scop, superb mobilata, asa ca a devenit unul dintre hotelurile de lux ale Andaluziei.

(http://i45.tinypic.com/24qtgqx.jpg)
Patio-ul Hotelului Parador Alhambra

Iesit din Parador, drumul continua,

(http://i46.tinypic.com/6en5du.jpg)

iar in stanga vei vedea ruinele a ceea ce a fost odata Palatul de los Abencerrajes, in prezent o zona arheologica protejata.

(http://i49.tinypic.com/2itpx5x.jpg)

Palatul a fost construit in secolul al XIII-lea, in imediata apropiere a Turnului de los Abencerrajes o Contaduria. A fost distrus din pacate in timpul razboiului cu francezii in 1812. A apartinut unei foarte bogate familii andaluze, care ca si alti importanti ai vremii traiau langa palatul regal, in Alhambra.
Mergand mai departe in 300 m incepe sa se distinga Palatul Carlos al V-lea,

(http://i46.tinypic.com/ifacnd.jpg)

iar in dreapta o sa vezi Hotel America. Fa cativa pasi in interior si admira patio-ul! 

(http://i48.tinypic.com/2vw8nl3.jpg)

Urmatorul obiectiv, Biserica Sfanta Maria. De-a lungul Calle Real (Drumul regilor in traducere), erau pe vremuri mai multe cladiri, locuinte si chiar mici ateliere, care produceau accesorii pentru casa regala si bogatii din jur. In decursul si-au tot schimbat destinatia, cum se intampla de fapt si azi. Veti vedea acolo acum, inainte de a ajunge la biserica, pe stanga mai multe magazine cu suveniruri.
Cum Alhambra a fost resedinta sultanilor mauri, firesc ca a avut in perimetru si o Mare Moschee. In secolul XVII insa in locul in care functionau baile mezquitei (din care o parte s-au pastrat pana azi si pot fi vizitate), a inceput sa fie folosit ca si locuinta. In aceasta casa s-a nascut si a trait compozitorul Angel Barrios. Astazi cladirea este Muzeul Angel Barrios.

(http://i45.tinypic.com/16c6u6e.jpg)

Langa, locul Marii Moschei construite in 1308 in timpul lui Mohamed al III-lea, a fost luat de un templu catolic, care-si pastreaza destinatia si azi. Cladirea este renovata recent, anul trecut cand am vizitat-o se mai lucra inca la interioare.

(http://i46.tinypic.com/2afio2o.jpg)

Inceputa in 1581, dupa planurile arhitectului Juan de Herrera si Ambrosio Vico, nu a putut fi finalizata pana la moartea primului arhitect, survenita la 25 de ani de la inceperea lucrarilor. Construita in stilul crucii latine, biserica are 6 capele si o singura nava. Renascentismul lui Herrera este vizibil din exterior, turnul clopotnitei fiind de o eleganta aparte. Inauntru, altarul baroc a fost proiectat de Juan Lopez in 1671, cu influente maure nasride. Este flancat de coloane, de Hristos crucificat so de iamgini al Sfintelor Ursula si Susana, realizate de Mena. Importanta este lucrarea lui Torcuato Ruiz intre 1750 si 1760, Fecioara Maria. In fiecare an, de Pasti, este scoasa afara din biserica si purtata intr-o procesiune, pe un tron.

(http://i46.tinypic.com/2akbcph.jpg)
(http://i46.tinypic.com/243jb69.jpg)


Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Marți, 12 Februarie 2013, 20:00
Iesim din Biserica Sfanta Maria

(http://i50.tinypic.com/294kw86.jpg)

si cladirea imensa si impresionanta pe care o avem in fata, este Palatul lui Carlos al V-lea.

(http://i45.tinypic.com/24ya6bk.jpg)

Pana la a intra inauntru insa, admirati exteriorul acestui superb castel si relaxati-va intr-o pauza de 10 – 15 minute. Sunteti deja dupa o ora si ceva de vizita si este in general bine, pentru a avea rabdarea de vizitare in detaliu sa va destindeti un pic. Langa, in stanga, pana la Poarta Vinului, este o cladire, unde este un grup social.

(http://i48.tinypic.com/358ci9u.jpg)
Poarta Vinului in fata si cladirea din stanga este cea cu grupul social

Dupa refresh, continua-ti vizita, intrand in Palatul Carlos al V-lea.

Carlos al V-lea ca orice habsburg, a fost un mare iubitor de arta. Cand a luat decizia de a se stabili cu sotia lui portugheza in Alhambra, nu a vrut cum se credea sa mute capitala la Granada, ci a dorit doar o resedinta regala de exceptie. Si nu fara motiv a ales sa o construiasca in Alhambra: locul era incarcat de istorie si traditie, peisajul andaluz care se intindea sub colina, incantator, iar armonizarea in peisajul maur a unui edificiu in stil roman, i se parea o idee extraordinara. Inainte de a ordona inceperea planurilor de arhitectura, a tinut sa calatoreasca in Europa, pentru a se inspira si a avea un punct de plecare in discutiile cu arhitectii. S-a decis in 1526, sfatuindu-se in ultima faza cu guvernatorul si comandantul Granadei Luis Hurtado de Mendoza, un foarte rafinat personaj, care a avut meritul de a influenta introducerea stilului intalienesc in arhitectura iberica.

(http://i46.tinypic.com/j60cr5.jpg)

Proiectul original a fost a lui Pedro Mucha, care a si supervizat lucrarile de constructie intre 1533 si 1550, an cand a murit. Munca sa a fost continuata de fiul sa Luis care a venit cu ideea curtii circulare, care personalizeaza atat de mult palatul, facandu-l azi inconfundabil. A trebuit insa sa se opreasca datorita luptelor cu maurii, care s-au organizat intr-o puternica rebeliune. Lucrarile s-au reluat in 1619, cand coloanele curtii interioare au fost finalizate. Si din nou santierul a fost abandonat in 1637, lasand acoperisul nefinalizat.

Cand Filip IV a vizitat Granada in 1628, ar fi dorit sa ramana peste noapte si sa doarma la palat, dar constatase ca dupa 90 de ani de munca, nu se putea inca folosi. Si palatul a ramas neterminat inca multi ani, pana tarziu, in 1923 cand Leopoldo Torres Balbas lansa un plan de reacoperire a palatului. Asa a ajuns in forma pe care o vedem azi.

(http://i46.tinypic.com/2rc9009.jpg)

Palatul Carlos al V-lea a fost de fapt o intentie de a demonstra continuitatea liniei de imparati romani in peninsula, care cativa dintre cei importanti se nascusera aici. Se dorea de asemenea un simbol al victoriei crestinatatii asupra islamului. Planurile sale au fost marete, se dorea inconjurat de doua piatete, incadrat intr-o zona care sa armonizeze cu restul, dar sa scoata in evidenta maretia stilului roman.

(http://i49.tinypic.com/iva5ao.jpg)

Acum palatul gazduieste Muzeul Alhambra la parter si Muzeul de Arta la etaj. In curtea circulara au loc multe concerte cu muzica si festivaluri de dans andaluz.

(http://i48.tinypic.com/e7ngxy.jpg)

Intrarea in Palat este gratuita, care este deschis atata timp cat si Alhambra este. Pentru cetatenii UE intrarea in muzeu este gratuita.

La  iesirea din Palatul Carlos al V-lea, in fata se vede o piata larga, numita a cisternelor, dupa cele doua imense buncare, care aveau rol de depozite. Se numeau cisterne si de aici si numele. Pentru a ajunge la Cisterne, trebuie mai intai sa trecem pe la Poarta Vinului. Pana sa iesim, in stanga in spatele corpului de cladire unde este grupul social, se poate vedea unul dintre turnurile cele mai mari ale Alhambrei: Turnul Dreptatii sau al Justitiei.

(http://i45.tinypic.com/2nish0j.jpg)
Turnul Dreptatii. Sub, la baza lui, poarta de intrare in fortareata

Turnurile aveau la baza cate o poarta de intrare in fortareata. Sunt 4 intrari principale: doua la nord: Poarta Armelor si Poarta Arrabal si doua la sud, Poarta Justitiei si Poarta celor 7 etaje.

Poarta Vinului.se presupune a fi una dintre cele mai vechi constructii din Alhambra, considerandu-se a proveni din perioada lui Mohamed al II-lea. Astazi este izolata, dar foarte posibil ca facea parte dintr-un ansamblu care inchidea Piata Cisternelor. M-am gandit si eu cand am realizat cat de expus era Palatul Nasrid dinspre vest, unde practic oricine putea sa intre fara nici o problema. Explicatia mi-am dat-o in momentul in care am inteles ca in continuarea acestei porti era o inchidere, care izola practic Palatul Nasrid.
De ce se numeste Poarta vinului? Ca orice cetate care se respecta, taxele pentru vanzarea anumite marfuri, erau si in Alhambra foarte mari. La vin, care era considerat un articol de lux, cu atat mai mari. Si atunci negutatorii de vin, lasau bautura imediat inaintea portii, acolo unde practic nu exista nici o taxa. Asta este explicatia cea mai plauzibila pentru numele portii, dar mai exista o teorie, cum ca  datorita unei greseli de intelegere s-a ajuns sa se numeasca Poarta vinului: arabii o numeau  “Bib al-hamra'” adica in traducere Poarta Rosie, dar preluata si folosita de crestini, s-a ajuns la ceva asemanator, “Bib al-jamra” care insemna cu totul altceva, “Poarta Vinului”.
Pe poarta apare un text care inseamna: Glorie Marelui Sultan Abu 'Abd Allah al-Gani Billah  (Mohammed V).

(http://i47.tinypic.com/205cqo4.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 08:29
Trecem de Poarta Vinului,

(http://i50.tinypic.com/214drvs.jpg)
Spre Piata Cisternelor

si ajungem in Piata Cisternelor sau Plaza de los Aljibes cum se numeste in spaniola. Si-a luat numele de la depozitele care sunt ingropate sub piata. Cisternele au fost construite in 1494 de catre contele Tendilla, separand astfel vechea fortareata maura, Alcazaba de zona de palate. Au 34 de metri lungime, 6 metri latime si 8 metri inaltime si prin ingroparea lor, la fel cum s-a intamplat si cu strazile si pietele inconjuratoare, s-a obtinut un loc plan si deschis, piata pe care o vedem azi. Aceasta formeaza o esplanada intre turnurile de aparare pe de o parte si Poarta Vinului, Palatul Carlos al V-lea si Palatele Nasridilor, pe cealalta. Locul ofera si panorma, putandu-se vedea, evident nu la fel de bine ca de pe turnurile pe care urmeaza sa urcam, Albaicin si Sacramonte. Piata este dominata de doua turnuri: Turnul mai lat si mai mare, cel central prin a carui poarta se intra in Alcazaba se numeste Turnul Spart, iar cel din dreapta, mai ingust este Turnul Homenage.

(http://i49.tinypic.com/ixf1xk.jpg)
Turnul Spart (stanga) si Turnul Homenage (dreapta)

(http://i46.tinypic.com/29poylh.jpg)
Piata Cisternelor

Si pentru ca am ajuns la cele doua:

Albaicin este cartierul cel mai fermecator al Granadei. Cu strazi inguste si case tipic maure, cu o priveliste de vis asupra Alhambrei, Albaicin-ul pastreaza inca un aer de ev mediu timpuriu. Amplasat pe o colina, pe care doar niste autobuze publice mai mici si masinile localnicilor urca, cartierul este o aglomeratie de case zugravite toate in alb, acoperite cu olane si invariabil decorate cu fier forjat si flori. Punctele principale sunt Biserica San Salvator, construita pe ruinele unei moschei maure (in perioada musulmana in cartier erau mai multe astfel de constructii), Biserica Sfantul Nicolas, care se afla in cel mai inalt punct fiind cea mai vizibila cand privim din Alhambra, Baile arabe si Muzeul de arheologie Granada. Cartierul coboara pana la Raul Darro, o strada ingusta si pietruita margininind curgerea acestuia, apoi urcand in cartier. Am urcat o data colina cu microbuzul, venind din centru si continuand apoi prin Albaicin si coborand pe partea opusa, de unde se deshide o panorama superba asupra Granadei, dar nu va indic acest lucru din doua motive: pentru a intra cu masina in zona centrala, care da acces spre malul Darro-ului, trebuie sa aveti permis de zona centrala, care presupune ca in primul rand sa aiba o norma de poluare aproape de perfectiune, certificata de bulina verde aplicata pe geam si de asemenea plata unei taxe destul de mari. Nu incercati sa pacaliti vigilenta politailor, aparent nu e nci unul pe strada, dar cu camere de supraveghere peste tot, verifica in permanenta ce se intampla in trafic. Si daca ai plecat din Granada fara sa patesti nimic, cu siguranta o instiintare de plata cu amenda pentru intrarea in zona istorica, fara autorizatie, iti ca sosi mai tarziu sau mai devreme, acasa.

(http://i49.tinypic.com/sbmyxu.jpg)
Casa tipica din Albaicin

(http://i49.tinypic.com/25zsd51.jpg)
Biserica San Salvador

(http://i46.tinypic.com/2h4j6n5.jpg)
Cartierul Albaicin. Sus se vede Biserica San Nicolas, o cladire alba.


Sacramonte sau Sacromonte cum spun spaniolii, diferit de cum cunoastem noi denumirea asta italieneasca data muntelui sfant, este un alt cartier al Granadei si care-si ia numele de la manastirea cu acelasi nume. Manastirea Sacromonte a fost construita in 1600 pe colina Valparaiso, in afara vechiului oras, peste niste mine din care se exlpoata pe vremea romanilor. Azi Sacromonte este cunoscut pentru Fiesta of San Cecilio, care celebreaza pe primul arhiepiscop al Granadei. Pe panta colinei pe care este amplasat cartierul se afla un cartier traditional gitano, sau tiganesc cum ii spunem noi. Cum pentru noi nu este o noutate si atractie, nu stiu daca are rost sa ajungeti acolo. Decat pentru muzica ce se canta in localurile de pe colina, faimoasa Flamenco.Tiganii s-au asezat acolo prin secolul XIX, pe locul in care traisera maurii impinsi si marginalizati in urma marii revolte din 1568.
O inundatie puternica, in 1960, a dus la depopularea puternica a carterului, astfel incat azi a devenit doar o zona de atractie turistica, de cunoastere a traditiei gitano. Ca punct de reper pentru recunoasterea cartierului, urmariti manastirea, a carei imagine o reproduc mai jos. Ca pozitie, Albaicin-ul este chiar in dreptul Pietii Cisternelor, iar Sacromonte mai in dreapta.

(http://i48.tinypic.com/egv5gi.jpg)
Manastirea Sacromonte

Intram prin culoarul dintre cisterne, unde este un nou punct de control, continuam drumul in dreapta

(http://i50.tinypic.com/attc0i.jpg)
(http://i48.tinypic.com/f4e4x0.jpg)

 si ajungem la Turnul Rotund sau Cubic, am vazut ca mai este numit si asa. De acolo privind in fata se poate admira perfect Albaicinul, in dreapta Sacramonte si spre interiorul fortificatiei, Turnul Comares, palatele maure si cel a lui Carlos al V-lea

(http://i45.tinypic.com/2ikbpn7.jpg)
(http://i48.tinypic.com/v6kxa0.jpg)
Cartierul Albaicin

(http://i48.tinypic.com/skyvk0.jpg)
In stanga in plan mai indepartat Turnul Comares, in dreapta lui este intrarea in palatele sultanilor, in drepta Palatul Carlos V

(http://i50.tinypic.com/2my6j41.jpg)
In plan indepartat Palatul Carlos V, in cel apropiat patio Machuca

Patio of Machuca a fost proiectata de arhitectul palatului lui Carlos al V-lea. A avut un bazin in forma unei nimfe romane, in care cadea apa ce tasnea din mai multe fantani arteziene. De remarcat este, in partea de nord,  porticul reconstruit, deasupra caruia un exista un mic turnulet. Cel mai probabil ca a existat un portic similar si in partea de sud, acolo unde sunt acum plantati chiparosii.

(http://i47.tinypic.com/1z54zzn.jpg)
Patio Machiuca
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 10:22
Trecand de cisterne am intrat practic in Alcazaba, cea mai veche parte a Alhambrei.

(http://i47.tinypic.com/33m2bo4.jpg)
O imagine googlemap din satelit a Alcazabei. Se distinge perfect in afara zidurilor, Piata Cisternelor

Prima referire istorica despre Alcazaba este din secolul IX si se crede ca s-a construit in timpul lui Sawwar ben Hamdun, pentru a putea sustine bataliile pe care acesta le purta cu crestinii care se convertisera la islamism (nu stiu daca folosesc cuvantul corect, cred ca se numeau muladini). Dar exista semne ca locatia asta strategica a fost folosita si de romani, deci colina a servit ca scop militar inca de acum 2000 de ani.

Ceea ce vedem noi azi a fost construit de Mohamed I care a fortificat zona cu ziduri, intarindu-le cu 3 turnuri: Torre Quebrada (Turnul Spart), Torre del Homenage si Torre de la Vela (Turnul de supraveghere). Astfel Alcazaba a devenit o adevarata fortareata si unde in siguranta regele a putut sa-si stabileasca resedinta. Mohamed al II-lea fiul celui care a contruit citadela, a locuit de asemenea in Alcazaba, pana cand si-a finalizat palatul. Dupa ce asta a fost terminat, Alcazaba a fost folosita doar in scopuri militare.

(http://i49.tinypic.com/1zn2vs9.jpg)
Interirul Alcazabei: Piata armelor, Turnul Homenage in stanga si Turnul Spart in dreapta.

Luptele dintre mauri si crestini, au afectat in mare masura Alcazaba, din acest motiv, dupa victorie, catolicii au avut mult de lucru pana sa o refaca. Mult timp edificiul a fost folosit ca inchisoare de stat. Ca si Alhambra, o perioada de timp Alcazaba a fost abandonata si nefiind intretinuta mult timp, a inceput sa se deterioreze. Tarziu, in ultima parte a secolului XIX si inceputul celui de-al XX-lea, au avut loc lucrari de renovare si conservare.

(http://i45.tinypic.com/2zthycw.jpg)
Iesire spre o zona de panormare, la nivelul Pietei Armelor

Aria din interiorul Alcazabei este cunoscuta ca Piata Armelor. A fost destinata pe timp de pace, paradelor militare iar pe timp de razboi a servit ca si loc de strategie defensiva. De aceea este si deschisa, pentru a permite anumite manevre.

(http://i45.tinypic.com/2uhpi82.jpg)
Intrare in Piata Armelor

Alcazaba a mai servit ca si cazarma pentru garzile regale, cele care patrulau, supravegheau si aparau aria palatelor unde locuiau sultanii. Langa zidurile din nord, se aflau locuintele garzilor regale, unde comandantii locuiau impreuna cu familiile lor. In alta parte erau cazati soldatii si cei tineri inrolati.

(http://i46.tinypic.com/xbmezo.jpg)
Turnuletul cu clpotnita de pe Turnul de supraveghere (Vela)

Urcat pe Turnul de supraveghere

(http://i47.tinypic.com/2csdqvn.jpg)
Accesul pe Turnul Vela (de supraveghere)

o sa ai o panorama superba a orasului Granada, unica de fapt. In departare se vad Muntii Sierra Nevada, in plan amai apropiat imensa Catedrala Granada si langa Capela Regilor Crestini, acolo unde au fost inmormantati Ferdinand si Izabela. Daca te uiti spre zona din care ai venit, ai o imagine perfecta a Pietei Armelor si a Turnului Spart si a celui Homenage.

(http://i50.tinypic.com/16itdf5.jpg)
De pe turnul de supraveghere: in departea se vad Muntii Sierra Nevada

(http://i47.tinypic.com/2coj894.jpg)
Granada. In mijloc se vede Catedrala.

(http://i49.tinypic.com/mvnpdc.jpg)
Orasul privit inspre alta directie

(http://i45.tinypic.com/35i9hmf.jpg)
Chiar sub Turnul Spart. Limita Alcazabei

(http://i49.tinypic.com/poebp.jpg)
Privind de pe Turnul Vela spre Turnul Comares. In plan mai apropiat, celelalte doua turnuri ale Alcazabei: cel spart si homenage

(http://i47.tinypic.com/mrr8ti.jpg)
Vedere spre Gradinile los Adarves




Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 11:58
Drumul este foarte bine marcat in Alcazaba, asa ca nu ai cum sa te pierzi. Doar trebuie sa respecti sagetile indicatoare. La coborarea de pe Turnul de supraveghere, in dreapta, o sageata iti va indica spre Gradinile de los Adarves. Este un loc umbrit, exceptional pentru un pic de racoreala, gasesti si apa acolo pentru un refresh, asa ca poti face o pauza de 10 minute. Mai ai de acolo cca 10 minute pana la locul de strangere a grupului pentru intrarea in Palatul Nasrid.

(http://i45.tinypic.com/rjgv9z.jpg)
Gradinile Adarves (bastionului)

(http://i48.tinypic.com/fypowh.jpg)
Pe alea de langa bastion, la iesirea din Alcazaba, spre Piata Cisternelor

Numele gradinilor vine de la asezarea lor langa fortareata, adarves, insemnand in spaniola bastion. Este locul de unde se poate vizita o parte a orasului, cea „verde”. In partea de final, este o panorma superba asupra padurii care se intinde pe povarnisul colinei. In partea de jos, se vad Turnurile Rosii (Torre Bermejas), iar langa Vermilion Towers (denumirea in engleza), in plan mai apropiat, Puertas de Granadas, poarta care permite accesul pietonal in zona de sub deal

(http://i45.tinypic.com/2mqivjp.jpg)

In zona verde de sub fortareata este Fundatia Rodriguez Acosta, omagiu adus pictorului. Este o zona tare placuta si reconfortanta, daca aveti timp mai mult in Granada va recomand sa o vizitati.

(http://i46.tinypic.com/2vc6xjp.jpg)
Turnurile Rosii (Bermejeras) - considerate cele mai vechi din Alhambra

(http://i45.tinypic.com/42wlj.jpg)
Puerta Granadas (Poarta grenadinelor)

(http://i48.tinypic.com/16hrm05.jpg)
La iesirea din Alcazaba - Piata Cisternelor, ne-am intors practic de unde am plecat, dar pe partea opusa.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 18:40
Am incheiat practic prima parte a intinerarului, pentru care, cu  totul cu pauze va indicam sa va luati o marja de patru ore. Urmeaza cea mai importanta si interesanta zona a Alhambrei: Palatul Nasrid. Fiecare vizitator al Alhambrei are trecuta pe bilet sau card, ora de intrare. SE REFERA LA INTRAREA IN PALATUL NASRID, NU IN COMPLEXUL ALHAMBRA! Trebuie sa fi foarte atent, pentru ca daca ai ajuns mai tarziu la locul de adunare, nu vei putea fi reprogramat si pierzi astfel intrarea in zona regala maura. Deci mare atentie, sa ajungi cu 10 minute inainte de ora de pe bilet, la locul pe care ti l-am indicat cu X.

(http://i49.tinypic.com/vczal4.jpg)

Aleea aceea, care in stanga are Piata Cisternelor si in dreapta Palatul Carlos, ofera oarece umbra, datorita pomilor pe care-i are plantati de-a lungul ei. Daca ai ales o luna de calatorie calda, conteaza mult sa stai un pic la umbra...De fapt lunile de vizitare optime sunt mai si inceputul lui iunie si septembrie. iulie si august sunt de evitat, este foarte cald si dupa doar 2-3 ore, o sa fi atat de obosit, incat transformi vizita intr-un calvar. Ti-am figurat cu sageata si linie punctata si pe unde urmeaza sa intri in Palatul Nasrid. Sfatul meu este: ramai la urma, dupa ce au intrat toti, pentru ca nu o sa te zoreasca nimeni din spate si o sa poti privi linistit la interioarele superbe de acolo. Oricum grupurile de intrare nu sunt mari (cca 70 pers), dar si asa este neplacut sa ai pe cineva care se agita in spate. Grupurile organizate intra separat, pe partea cealalta a Patio de Machuca, urmand sa se intalneasca cu fluxul de turisti individuali in Mexuar.Daca ai ghinion sa dai de un grup asta e, mai incetinesti un pic si ii lasi sa mearga in fata; de obicei ghizi grabesc grupul, asta pentru a se incadra in programul lor, asa ca iti va fi mai usor sa ramai in spate. De unde nu o sa vina prea curand nimeni.

Inainte de a intra prin poarta de siguranta din fata Mexuarului,

(http://i45.tinypic.com/zvtt13.jpg)

ai ocazia sa vezi de aproape cat de spectaculos sunt taiati chiparosii, formand un fel de portic, va spuneam ca si contrabalans cu cel dinspre zid.

(http://i47.tinypic.com/2la8192.jpg)

Primii pasi si inapoi cu... 1000 de ani! Intri in Mexuar. Numele deriva din termenul arabic Maswar, locul in care Surah sau Consilul de Ministrii arabi se intalneau. Era dea asemenea locul in care sultanul isi exercita dreptul si sarcina totodata de judecator. Aceasta camera provine probabil dintr-o structura mai veche, care a precedat Palatului Comares si Palatului Leilor. Constructia este atribuita lui Ismail (1314 – 1325), dar evident ca a suferit multe modificari. Decoratiile sunt datorate lui Yusuf I (1333 – 1354) si lui Mohamed V, in timpul celui de-al doilea mandat al sau.

(http://i47.tinypic.com/2r4trit.jpg)

Initial a avut un luminator, dar in secolul al XVI-lea s-a construit inca un etaj si destinatia incaperii a devenit cea de capela. De-a lungul timpului interiorul a suferit nu doar modificari ci si deteriorari. Pentru a redecora incaperea, mesterii mauri au adaugat o friza, o stucatura, provenita de la porticul sudic al Machucii, care contine un text simbolic: „Regatul este al Domnului, puterea este a Domnului, gloria este a Domnunlui!”

(http://i45.tinypic.com/2i9cer.jpg)

Din Mexuar se intra in incaperea lipita, Oratoriu (pe harta pe care o sa o gasiti mai jos, apare cu numele de Mosque, sugerand locul de rugaciune). Un bun musulman se roaga de cinci ori pe zi. Poate sa o faca oriunde, nu doar in medina, in oratoriu sau in moschee. Cand am trecut in Maroc, din Ceuta, imediat dupa granita erau o multime de islamici care se rugau intr-o zona care numai de rugaciune nu parea. Dar explicatia v-am oferit-o mai sus: nu conteaza unde te rogi, important este sa o faci. In Alhambra, in spatele Marii Moschei (in locul careia spuneam ca acum este Biserica Sfanta Maria), existau mai multe oratorii, unde maurii se puteau ruga. 

Initial accesul in Oratoriu se facea prin Galeria Machuca, asta pentru ca exista o altfel de nivelare a ariilor apropiate Palatului Comares. Ferestrele oratoriului permiteau celui care se ruga sa aiba o privire spre exterior si dupa ce facea plecaciunea de rugare, cu fata spre. In 1590, o ghiulea a cazut in incapere si a distrus mare parte din ea. A fost renovata tarziu, in 1917. Inscriptia include sacrul text al  Koran-ului si frazele lui Mohamed al V-lea: „Vino si te roaga! Nu fi unul dintre cei neglijenti!”

(http://i45.tinypic.com/avjtxf.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 19:35
Planul arhitectural al palatelor maure din Alhambra este destul de incalcit, asta pentru ca s-au facut mereu modificari si alipiri, care nefiind unitare au dus la un ansamblu in care pentru a te descurca si al intelege iti traebuie o harta sau un plan. Cand am intrat prima dat prin labirintul de incaperi, holuri, patio-uri, scimband mereu directia, n-am inteles mare lucru, desi inainte de a ajunge in Granada m-am uitat peste planuri, dar recunosc, nu foarte atent. Le ai mai jos, cu siguranta te vor ajuta, daca vei avea rabdarea sa le studiezi legandu-le si de descrierea mea.

(http://i48.tinypic.com/jfxj13.jpg)
Planul Palatului Nasrid. Iti recomand sa-l ai listat. Unul mai bun nu o sa gasesti acolo, iar aceasta, facut de un arhitect, te va ajuta mult.

(http://i50.tinypic.com/2uol9ok.jpg)

(http://i48.tinypic.com/29xvj9w.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Februarie 2013, 19:48
Din Mexuar, pe o deschizatura ingusta, care nu lasa sa treaca mai mult de un om, incadrata de o superba arcada, se intra in Patio Cuarto Dorada. Aici era locul in care sultanul isi primea in secolul al XIV-lea vasalii. A fost construita de Mohamed V, si face parte din Palatul Comares.
In partea din dreapta a intrarii (spre sud) este Fatada Palatului Comares (in partea opusa aflandu-se Camera aurita). Constructia a fost ordonata de Muhamad V in 1370, ca si comemorare a victoriei de la Algeciras. Compozitia ornamentelor sale si distributia decoratiunilor, este divizata in 3 sectiuni, respectand modelul proportiei de aur (de care am scris mai mult pe acest forum si pe care il consider a sta la baza referintei si imaginii noastre). Aici se vede cat de evoluata era arta maura. Initial a fost pictata in culori vii, luminoase, acum este diferit fata de ceea ce fusese atunci.
In fata acestei fatade, sus pe scari, sultanul statea, privind de sus si imaprtea dreptate supusilor sai. Aceasta fatada practic separa partea publica, administrativa a palatului, de cea privata, a familiei sultanului. Exista dupa cum vezi, doua intrari: cea din dreapta era cea care dadea acces spre zona servitorilor, iar cea din stanga ducea printr-un coridor in forma de Z, iluminat doar natural, spre zona intima a palatului, pe ea putand intra doar sultanul si familia sa.

(http://i49.tinypic.com/27ytk77.jpg)
Superba Fatada a Palatului Comares

(http://i45.tinypic.com/9rpqig.jpg)
Detaliu din Fatada Palatului Comares

(http://i50.tinypic.com/zlt5pz.jpg)
Superba dantelarie de pe fatada

La nordul curtii (in stanga intrarii in curte), in spatele unui portic in trei arce, este Camera de aur sau aurita. Numele ii vine de la tavanul in forma de cutie, lucrat superb in lemn si decorat in stil maur. Ulterior, regii catolici, si-au pus in evidenta emblema, arcul cu sageti, redecorand incaperea. In aceasta camera sultanul dicta secretarilor sai ordinele, primea oficiali. Deasupra erau cai de patrulare, garzile sultanului asigurand securitatea acestuia. Acestea nu mai sunt insa vizibile, o serie de modificari facute palatului in sec XIV ascuzandu-le, la fel cum s-a intamplat si cu alte structuri. Etajul superior al camerei, de asemenea modificat, a gazduit regina Isabela a Portugaliei, in vara lui 1526 si mai tarziu pe guvernatorul Alhambrei.

(http://i47.tinypic.com/vf9mr8.jpg)
In spatele porticului cu 3 arce se afla Camera Aurita
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 08:37
(http://i46.tinypic.com/4vig3r.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2d2hnvp.jpg)
Decorarea cu frize si stucatura, este una dintre caracteristicile artei maure. Aici in Camera Aurita, se poate remarca maestria artizanilor

(http://i47.tinypic.com/ma80og.jpg)
Tavanul Camerei Aurite, cel care a dat numele acesteia

Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 09:42
Si ne retragem spre inima palatului, pe urmele...sultanului. Pe usa din stanga, spre Curtea cu mirt, care era practic patio-ul Palatului Comares. Modelul patio-urilor (curtilor interioare) face parte din cultura hispano-musulmana, majoritatea caselor avand un astfel de loc. Este un fel de inima, de centru al familiei, in jurul careia se intampla tot. Jur imprejur sunt camerele casei, cu intimitatea pe care o ofera orice spatiu inchis, dar in anumite momente ale zilei si mai ales seara, familia toata se strangea in patio. Acelasi lucru se intampla si la palatele maure, dar evident la alta scara. Curtea cu mirt este un exemplu de patio, unde sultanul se relaxa impreuna cu familia sa. Numele ii vine de la rondul de arbusti de mirt care inveselesc locul. Bazinul juca un rol important in arhitectura si estetica locului, toata frumusetea cladirilor din jur, reflectandu-se in apa, generand totodata o proiectie geometrica ce modifica linia orizontala, de baza.

(http://i48.tinypic.com/oucent.jpg)

(http://i50.tinypic.com/5ml0ye.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2nth8vc.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2j26vyc.jpg)

(http://i49.tinypic.com/api7p.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2lc8vn8.jpg)
Curtea cu mirt

(http://i47.tinypic.com/m9u2ax.jpg)
Reflexia cladirilor in apele bazinului.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 10:11
Continua-ti drumul in partea stanga fata de locul in care ai intrat in Curtea cu mirt. Intri practic intr-o anticamera, numita Camera navei (a ambarcatiunii). Originea numelui acestei incaperi nu se cunoaste exact, dupa unii vine de la forma tavanului, cea a unui flotor de vas, dupa altii vine de la termenul arab, al baraka (binecuvantare si noroc divin), ce apare inscriptionat repetat in stucatura peretilor. Prin corupere s-ar fi ajuns la pronuntarea barca, adica vas. Forma si dimensiunea tavanului dau un aspect cu totul particular acestei incaperi, pe care cei mai multi atrasi de mult mai importanta Sala a amabasadorilor, care urmeaza, o parcurg fara sa o remarce. Structura originala a fost distrusa in incendiul din 15 septembrie 1890, incaperea reusind sa fie restaurata si decorata din nou, deabia in 1965. S-au folosit scrieri si schite, astfel incat sa se ajunga la o forma si decorare asemanatoare cu cea initiala.

(http://i48.tinypic.com/160bgg7.jpg)

(http://i50.tinypic.com/jfc392.jpg)
(http://i46.tinypic.com/douqz9.jpg)
Camera navei sau anticamera Salii Ambasadorilor
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 11:08
Sala ambasadorilor, este precedata de anticamera sa, Camera Navei. Incep cu ce mi s-a parut mie ce mai interesant legat de aceasta incapere: aici a primit Critofor Columb, acordul de suport al calatoriei sale spre Lumea Noua. Asta venea intr-o vreme in care monarhii catolici dadusera un edict de expulzare a evreilor din Spania. Evreii, cu simtul lor practic si presati de o situatie limita, au vazut in incursiunea spre America una dintre sansele pentru gasirea unui nou loc de asezamant. Columb, de fapt Colun, pentru ca era evreu, a fost cel care a prezentat regilor proiectele lor, ale evreilor. Astfel s-a format caravana de 3 vase care au plecat spre pamantul fagaduintei, parte cu banii evreilor si parte cu sprijinul lui Ferdinand si Izabela. Care n-au avut de ce sa regrete...
Sala amabasadorilor se afla in Turnul Comares, vizibil de pe Turnul Supravegherii si mai ales din Albaicin. Are 45 de metri inaltime, fiind cel mai inalt din Alhambra, dar si cel mai larg, de fapt Sala Ambasadorilor fiind cea mai mare din toata Alhambra. A mai fost numita si sala de tron. Noua mici incaperi similare intre ele (cu exceptia celei centrale – opusa intrarii in incapere), ca niste nise, se deschid din peretii sai. Cea mai mare, camera centrala era folosita de sultan, fiind decorata si mobilata luxos. Era locul in care sultanul se retragea, pentru a se sfatui cu oamenii de incredere, in privinta unor hotarari majore. In pardoseala salii, renovata in mai multe randuri, au ramas mai multe din piesele aurite, originale, care odata acoperea toata podeaua. Zona acum este inchisa, o sa o distingi usor in mijlocul salii. Peretii sunt acoperiti complet cu decoratii. In partea de jos, inferioara s-a conservat soclul, peretii pastreaza si ei stucatura, dar culorile, vii si luminoase original, sunt acum diferite. Tavanul o exceptionala lucratura in lemn, contine simboluri legate de puterea sultanului si a divinitatii. Sunt mai multe sloganuri care aduc glorie, putere, recunostiinta, acestora.

(http://i46.tinypic.com/16kqqti.jpg)
Sala ambasadorilor

(http://i45.tinypic.com/x4gos5.jpg)
In mijloc delimitat si interzis accesului se afla mozaicul orginal

(http://i46.tinypic.com/2znpw10.jpg)
Mozaicul pastrat in Sala Ambasadorilor

(http://i46.tinypic.com/35aq3k6.jpg)

(http://i46.tinypic.com/2n3n15.jpg)
(http://i50.tinypic.com/2ry670n.jpg)
Camerele adiacente Salii Ambasadorilor

(http://i47.tinypic.com/16bgbpc.jpg)
(http://i49.tinypic.com/2mi3kti.jpg)
Superbul tavan al Salii Ambasadorilor
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 14:59
Baile Palatului Comares
In cultura araba, unul dintre elementele esentiale il constuie baile.Intretinerea complexa, costurile de construire insa faceau inaccsebil un astfel de lux pentru omul de rand. Doar cei bogati isi permiteau sa aiba asa ceva in structura unei case. Si cum sultanii erau cei mai bogati, palatele lor aveau bai, care pentru vremea aceea erau extrem de accesorizate si elegante.Accesul la baile Comares se face printr-o usa apropiata de camerele nobiliare, un model intanit frecvent la acest tip de constructii. Initial amplasate in spatele usii in forma de L, exista un mic vestibul si o toaleta, opus camerelor unde servitorii pregateau apa de baie. Pentru ca crestinii aveau o idee diferita fata de cum trebuie sa arate o baie, au facut ceva modificari in ceea ce priveste accesul. Noua intrare dadea direct in prima sala in Apodyterium, nemaifiind astfel necesar un coridor.Prima camera de baie, constand intr-o sala cu doua arce la intrare, servea ca si anticamera pentru baia in sine si servea ca vestiar si loc de facut masaj. Dupa aceasta, dar separat a existat o toaleta care era aerisita prin structura de cupola. Baile se aflau la demisol, insa partea de acces era la nivelul curtii cu mirt.

(http://i50.tinypic.com/35i0m8p.jpg)
Baile Palatului Comares

(http://i50.tinypic.com/ejdbsw.jpg)
Efectul de lumina pe care-l dadeau luminatoarele din cupola. Tot pe acolo se facea si aerisirea

(http://i48.tinypic.com/15zjkn6.jpg)
Luminatoarele din cupola

Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 16:17
Sala Muqarnas - mai este numita si Sala Mocarabes, dar pentru evitarea unei confuzii pe care am sa o explic mai jos, fosesesc prima denumire.

Trebuie sa lamuresc mai intai ce sunt muquarnas-urile. Este o forma curba decorata, folosita in arta islamica. Cel mai des intalnite aici in Alhambra, sunt cele acoperite de mocarabes. La randul lor, sa merg mai departe cu explicarea acestor termeni, mocarabes sunt niste elemente decorative de arta islamica si persica. Personalizeaza in mod deosebit tavanele si zonele inalte ale incaperilor, acolo unde sunt folosite fiind un indiciu clar ca stilul este maur. Sunt de fapt niste stucaturi, in forma de alveola, care creaza senzatia de stalactite. Uneori sunt folosite nu doar ca decoratie efectiva ci si ca elemente de sustinere. Daca „privesti pe sus” o sa vezi mocarabes in multe locuri din Andalusia si Maroc, dar imi amintesc ca am vazut si in Tunisia, insa intr-o forma stilizata si folosite la decorarea tavanelor unor la constructii noi.

(http://i45.tinypic.com/n2itfc.jpg)

(http://i46.tinypic.com/i2ltgi.jpg)

(http://i49.tinypic.com/i1lk6u.jpg)

(http://i48.tinypic.com/dmffrm.jpg)

Exemple de mocarabes

Palatul Leilor, cel mai spectaculos loc din toata Alhambra, este structurat in jurul a doua nuclee, in doua arii. Prima pe care o sa o vezi este Sala Muqarnas sau Mocarabes; folosita drept vestibul, fiind foarte apropiata de intrarea in palat. Accesul in aceasta incapere se facea prin 3 arce tip stalactite, foarte bogate in decoratii, care lasau prin forma pe care o aveau sa lumineze si sa ventileze camera. Si asigura o vedere spre splendida curte. Numele ii vine de la cupola originala a camerei, tavanul fiind sub forma de arc de cerc.

(http://i48.tinypic.com/9ftkrc.jpg)

Se presupune ca era extraordinar de frumos, decoratiile care-l impodobeau fiind mult mai bogate decat cele pe care le vezi azi. Din pacate, explozia de care ti-am mai vorbit, produsa intr-o magazie a palatului, in1590, a distrus structura fragila a decoratiilor si au afectat puternic si structura. Mai tarziu a fost demolat si refacut, dar cu alta structura. lucrarile au fost finalizate in sec XVII-lea, dupa vizita lui Filip V. Cel mai probabil ca sala includea si o toaleta, dar este doar o presupunere.

Vreau sa fac si sa subliniez aici o erata a celor scrise de mai multi autori de bloguri si aparute pe site-uri de prezentare turistica. Datorita elementului decorativ de mocarabes folosit in ambele incaperi, se face o confuzie intre Sala Muqarnas si Sala Abencarrages. Sunt azezate apropiat in Palatul Leilor si pentru ca prima mai este numita si Sala Mocarabes, iar la a doua elementul predominant decorativ si cel care personalizeaza superbul dom este mocarabe, a fost doar un pas pentru crearea confunziei si asta s-a si intamplat. Sunt prezentate cu poza inversata, astfel incat cine consulta respectivele surse, vor fi derutati cand ajung la salile respective. Deci Sala Muqarnas este cea de la intrarea in Palatul Leilor venind din Comares si era un vestibul, are tavanul in forma de arc de cer, iar Sala Abencarrages se intra din Curtea leilor, in partea dreapta fata de cum ai intrat (sau inspre sud ca sa ma refer geografic) si avea rol de camera privata a sultanului, dar unde aveau loc si mici petreceri restranse. Si are o cupola inalta, sub forma de dom.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 14 Februarie 2013, 16:50
Si am ajuns si la momentul culminant al calatoriei prin Alhambra: Curtea cu Lei. Este superlativul arhitectural maur si cea mai insemnata dovada a artei arabe.

Maurii au fost mari artizani dar si mestesugari cu cunostiinte temeinice despre fizica. Fantana cu lei, practic simbolul palatului este un simbol al artei decorative arabe, dar si un exemplu a cunostiintelor pe care acestia le aveau in domeniul hidrofizicii.Sistemul care impingea si conducea apa, creand presiunea necesara functionarii unei fantani arteziene, era unul deosebit de complex. Realizati ca nu exista curent, nu era nici o moara de apa care sa impinga, nici macar una de vant...Totul era dat de forma geometrica si de principul vaselor comunicante.
Cel care a ordonat construirea Palatului Leilor a fost Mohamed V, asta in cea de-a doua perioada de regalitate a sa. A vrut sa faca ceva care sa sintetizeze tot ce avea arta si stiintele arabe mai bun in acea vreme si tot ceea ce este acolo impresioneaza si azi dupa aproape 700 de ani.
Arhitectural vorbind nu este mult diferit de Comares, fiind gandit si construit cam dupa aceleasi principii. Ca de altfel cam toate constructiile arabe de locuit. Asa cum iti mai spuneam, in centru se afla patio, sau curtea interioara, iar de jur imprejur, camere cu diferite destinatii. Multe dintre cladiri aveau pe langa parter si cel putin un etaj.
Superbe sunt coloanele, boltile si arcele, toate decorate armonios si echilibrat. Este un loc pe care mi-e greu sa-l descriu pentru ca este atat de impresionant, incat in momentul in care pasesti inauntru esti de-a dreptul coplesit. Adaug si cateva poze, cu explicatia ca nu reflecta nici a suta parte din ceea ce este acel loc. Te las sa-l descoperi singur...

(http://i45.tinypic.com/2n0ndxs.jpg)

(http://i48.tinypic.com/2drue5l.jpg)
(http://i46.tinypic.com/r70osm.jpg)

(http://i50.tinypic.com/rrp769.jpg)

(http://i50.tinypic.com/1zp17a8.jpg)

(http://i45.tinypic.com/28jfnea.jpg)

(http://i46.tinypic.com/2my525w.jpg)

(http://i47.tinypic.com/2u5wbww.jpg)
Curtea cu lei
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Sâmbătă, 16 Februarie 2013, 16:53
Sala  Abencarrages

Dintre cele doua arii rezidentiale care inconjoara Curtea cu lei, camerele amplasate in extremitatea sudica (in dreapta, unitandu-te spre Generalife), inconjoara Sala Abencerrages. Numele acestei incaperi vine de la o legenda din secolul XVI care spune ca pe vremea lui Mohamed al IV-lea, la palat fusese inviatata o familie, Yussuf ben-Serragh, seful unui trib din Africa de nord. Pretextul ar fi fost un banchet care urma sa se tina aici, dar ajunsa in Alhambra, intreaga familie a fost masacrata si chiar in aceasta sala. Prin derivare, s-a ajuns la Abencerrages. Camera principala este ridicata peste nivelul Curtii cu lei, care poate fi vazuta dinauntru, printr-o usa larga, pe care ai ocazia sa o vezi in oroginal. Desi a suferit multe restaurari si conservari, ea a rezistat timpului asa ca a ajuns pana la noi. Platforma centrala a incaperii are in mijloc o fantana arteziana din marmura si este flancata de doua alcovuri (nise sau iatacuri), incadrate de arcuri duble. Mare parte din lucratura in ghips decorativa provine din secolul XVI, ca si partea care acopera soclul. Exceptionala si remarcabila este cupola decorata in stucatura tip stalactite.

(http://i48.tinypic.com/29cwtc.jpg)

(http://i47.tinypic.com/al22ic.jpg)

(http://i46.tinypic.com/mrwxmw.jpg)

(http://i49.tinypic.com/212y1on.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2vmt20h.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 28 Februarie 2013, 11:19
Harem

Impotriva a ceea ce se crede ca era haremul, Haren, cum se numeste in maura, era doar zona intima in care statea sultanul. Nu era ceea ce se vede in filme, un loc in care nevestele sunt tinute separate, sub supravegherea stricta a eunucilor si unde nimeni nu avea acces. Harem era in fapt, doar un loc cald si firesc unui camin familial, asa cum spuneam, o zona intima, in care nu se tineau receptii si nici protocol cu invitati. Acolo isi pierdea sultanul timpul, impreuna cu familia sa. O legenda spune ca Mahomed era adesea vizitat de prietenii apropiati. Intr-una dintre zile, pe cand se juca cu nepotii, un grup de astfel de persoane fidele a trecut de straji, fiind recunoscute ca de-a casei si au patruns pana in harem. Surpriza a fost cand l-au gasit pe marele Mahomed, jucandu-se pe jos cu copiii. Evident ca acest lucru n-a placut sultanului, care a ordonat ca din acel moment zona de harem sa fie intimizata dand acces doar familiei, nimeni altcineva indiferent de gradul de apropiere fata de el, sa nu poata intra acolo. Fiind un loc atat de intim, in imaginatia multora s-au nascut tot felul de povesti si fapte despre ce se petrecea dincolo de garzile personale ale sultanului.
In fapt asa cum explicam, Haremul era o zona, nu anumit o camera. Multi care vin in Alhambra, se intreaba care este haremul, despre care citisera si auzisera atatea. Imaginatia multora este exacerbata si de povestile minunate ale Seherezadei, din 1001 de nopti. Acolo locuiau 3 dintre sotiile sultanului, ce-a de-a patra, „favorita”, traia separat. De remarcat ca acesta era numarul de sotii pe care-l aveau sultanii, deci nu aveau o multime asa cum apare scris in legendele despre viata lor intima.
Ce-a de-a patra sotie, (Isabel de Solis sau cum mai era cunoscuta, Zoraya), locuia cel mai probabil in Torre de la Cautiva (Turnul captivilor). Accesul catre harem se facea printr-un coridor iluminat doar natural, datorita geometriei arcelor de portic, care lasau lumina sa intre. Era invecinat zonei Patio de los Leones. Nu mai poate fi recunoscut azi pentru ca doar patio-ul a ramas, la fel ca si odinioara in mijloc, avand 2 porticuri fiecare cu cate trei arce. Arcul central al porticului estic, lasa acces catre camere haremului. Aceste camere insa nu mai exista, au disparut atunci cand se construia Palatul lui Carlos V, dar se spune ca aratau ca si cele din partea vestica. Peretii patio-ului au fost decorati cu o benzi si foite, pictate in albastru, ocru si negru, iar o friza aplicata, din ipsos cuprindea inscriptii slogan pentru sultan.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Vineri, 01 Martie 2013, 08:20
Sala Ajimeces

Sala Ajimeces se numeste asa datorita a doua balcoane gemene care se afla pe peretele nordic, care permit o privire spre gradina. Initial au fost ferestre, dar ulterior s-au transformat in forma pe care o vedem azi. Incaperea este legata de  Sala celor doua surori (Sala de Dos Hermanas) si de Mirador Daraxa. Are o forma rectangulara si este ornata in partea superioara de mocarabes, nu cele originale, ci unele refacute in sec XVI. Peretii sunt acoperiti de stucatura de ipsos cu inscriptii religioase si reprezentari de arme. Una dintre inscriptiile care apar spune: „Glorie si protectie Marelui Abu Abd’ Allah, emirul musulmanilor”

(http://i49.tinypic.com/a29fo6.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Sâmbătă, 02 Martie 2013, 09:43
Sala celor doua surori

Sala celor doua surori (Sala de Dos Hermanas) nu si-a primit numele, asa cum s-ar crede de la vreo legenda. Sala se numeste asa datorita a doua steaguri uriase din marmura care se afla pe podea. Aceasta incapere a fost centru a unei serii de camere in care sultanul si familia sa a trait. Chiar si mama lui Boabdil a trait aici dup ace a fost repudiate de Muley Hacen.

(http://i45.tinypic.com/23h88ec.jpg)

Sala a fost construita in timpul lui Mohamed V. Conectata in partea superioara cu camerele regelui Carlos V si printr-un balcon cu Gradinile Partal, accesul se face printr-o usa din lemn care s-a pastrat in forma originala. Un pasaj conduce catre camerele de la etaj, unde tavanele sculptate la fel sunt cele originale, din sec XVI. Pe sub trei mici arce, ornate cu mocarabe, se ajunge in zona de panorama a camerei. De acolo se vede Curtea Leilor.
Incaperea este pavata cu marmura si ornata cu o mica fantana a carei apa este condusa printr-un mic canal catre Patio de Los Leones.

(http://i45.tinypic.com/103iqgi.jpg)

Cel mai impresionant este domul, ornat cu mocarabes.Lumina patrunde prin niste ferestre mic laterale din cupola, care dau un efect extraordinar in incapere.

(http://i46.tinypic.com/2rm2hcw.jpg)

Domul este bogat ornat, fiind asa cum spuneam elementul principal al acestei sali. Stucatura de ipsos, rafinat lucrata contine tot felul de teme, dar si inscriptiile obisnuite ale Nasridului: „Doar Domnul este Victorios”
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Luni, 04 Martie 2013, 17:17
Punctul de observare al Daraxei

In spatele unor arce – stalactite, se afla unul dintre cele mai frumoase lucrari de design din Alhambra: Balconul Lindaraja. Numele ii vine din araba “Ayn Dar Aisa”, (ochii casei Aisei). Pe timpul nasrizilor a servit ca zona de observatie spre zona de Generalife.
Peretii interiori ai balconului sunt reprezentativi pentru arta decorativa si pentru proportiile arhitecturale ale maurilor. Se considera un „baroc nasrid”.

(http://i45.tinypic.com/32zkr47.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2r4lcmr.jpg)

Un acoperis fals, din cristal multicolor impodobeste si da o frumusete deosebita locului.

(http://i48.tinypic.com/264s12e.jpg)



Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Marți, 05 Martie 2013, 10:28
Camerele Regelui Carlos V

Imediat ce au cucerit Granada, in 1492, regii catolici au luat masuri de prevenire a deteriorarii Alhambrei, intelegand imensa valoare a acesteia. In 1517, regele a ordonat amenajarea unor spatii de cazare a sale si a suitei dar cu precizare: „fara sa fie afectate frumusetile de acolo, pe cat posibil fara modificari substantiale”. Un om de inalta cultura, total diferit de fratele sau, Ferdinand care desi habsburg si el, a fost doar un intrigant si orgolios. Din pacate istoria Europei centrale a acelor vremuri a fost foarte mult influentata negativ de Ferdinand de Habsburg. A fost si unul dintre factorii care au amanat formarea Principatului Transilvania. Carol Cvintul cum il numim noi, sau Carlos cum este numit de spanioli, sau Karl de rudele sale germanice, a fost un tip de mare anvergura. Preocuparea lui a fost indreptata doar inspre apus, lasandu-si fratele sa se ocupe de zona centrala a continentului. Nu se stie exact relatia pe care o avea cu fratele sau, dar se pare ca nu una foarte buna, din moment ce nu l-a ajutat cu trupe atunci cand acesta a fost implicat in lupte cu Poarta si regele maghiar.
In iunie 1526 regele vine in Granada, impreuna cu sotia sa, frumoasa Isabela de Portugalia si ramane in Alhambra. Foarte impresionat de ceea ce vede decide sa-si stabilieasca curtea si cartierul general aici.
In 1528 sase noi camere destinate suitei regale, au fost construite pe pamantul palatului musulman. Erau legate printr-un coridor care avea in stanga Baile Comares, care-si modifica partial destinatia, devenind o zona de intrare. In spatele acestui coridor era biroul regelui, dotat cu semineu si avand un superb tavan casetat, opera lui Pedro Machuca, in 1532.
Deasupra usii este o placa ,din piatra asezata acolo in 1914, de catre Consiliul Alhambrei, in onoarea omului de litere Washington Irving, autorul cartii: „Povestea Alhambrei” si care in 1829 a fost gazduit d camera alaturata, cunoscuta ca Sala de Frutas (Camera fructelor).
A fost camera in care au locuit Carol si Isabel si unde l-au conceput pe Filip al II-lea, cel care avea sa devina regele in timpul caruia, Spania a devenit cea mai importantă putere din Europa de Vest. Sub conducerea lui Spania a ajuns la maximul de influență și putere, a permis explorări în întreaga lume și a colonizat teritorii pe toate continentele cunoscute. Datorita modului organizat si echilibrat in care a condos imperiul, pentru ca Spania devenise unul, a mai fost cunoscut in istorie si ca Filip cel prudent.

(http://i46.tinypic.com/qzlwlc.jpg)

(http://i48.tinypic.com/2m68px2.jpg)

Camera de garderoba sau privata a Reginei

Anticamera camerei regelui, dadea intr-o sala deschisa. Din aceasta sala, se poate vedea Turnul Abu I Hayyay unicul dintre turnurile din Alhambra cu o arhitectura diferita. Partea exterioara a salii, este cunoscuta sub numele de Camera de garderoba a reginei.

(http://i48.tinypic.com/33z8gmq.jpg)

(http://i49.tinypic.com/wa0txg.jpg)

(http://i46.tinypic.com/hrlx10.jpg)

(http://i50.tinypic.com/o0oy1y.jpg)

Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 06 Martie 2013, 07:51
Curtea cu fereastra cu grilaj de fier

Se numeste asa datorita grilajului care acopera fereastra amplasata in aceiasi linie (dar pe peretele alaturat) cu terasa in consola, ancorata de peretele zonei de camere regale.Acest coridor exterior a fost construit in 1665 pentru a proteja intimitatea camerelor, printr-un acces exterior. In peretele vestic al curtii se afla o deschizatura larga, care permite vizitarea unei zone de subsol, numita  Sala corabiei.

(http://i48.tinypic.com/ka0fmf.jpg)

(http://i48.tinypic.com/mrztww.jpg)

Curtea Lindaraja
Adiacent „Curtii cu grilaj de fier” se afla o alta curte asemanatoare ca forma cu prima, dar total altfel decorata. Si-a luat numele de la punctul de observatie superior de care am discutat deja. Trei camere din suita celor destinate regelui, inchid acest spatiu interior, decorat cu arce si coloane (mutate aici din alta parte a Alhambrei) si de o fantana din marmura de Elvira amplasata in mijloc. In jur existau si alte decoratii din marmura dar ele sse afla acum in Muzeul Alhambra. Este o oaza de verdeata creata sa dea o zona de intimitate regelui.

(http://i45.tinypic.com/2zs8ikz.jpg)

(http://i45.tinypic.com/1678jdv.jpg)

(http://i45.tinypic.com/xgd24k.jpg)

Am postat mai multe harti si planuri ale zonei, te mai ajut cu inca una, vazuta din satelit:

(http://i50.tinypic.com/dlt16q.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 07 Martie 2013, 08:02
Partal si gradinile sale

Dupa ce parcurgi pasajul ingust care-ti ofera o superba priveliste catre Sacramonte, in stanga o sa-ti apara zidurile de nord ale Alhambrei si ceea ce a mai ramas din ce a fost odata Curtea Smochinului.
O mica pergola (pavilion) conduce spre o larga esplanada ce corepunde ca nivel cu terasa de jos a Partalului. In partea din stanga exista o structura arhitecturala pentru care locul se mai numeste si Porticulul Palatului Partal.
Palatul Partal a fost construit in prima parte a secolului al XIV-lea in timpul sultanatului lui Mohamed III (1302 – 1309). Este practic cel mai vechi palat din Alhambra, a caror urme mai pot fi vazute (Comares-ul iti reamintesc incepea sa fie construit doar in 1333) Doar doua componente ale palatului original s-au pastrat: Turnul Doamnelor (las Damas), din care se vede toata panorama si Turnul Mihrab, construit de Yusuf I.

(http://i50.tinypic.com/351sia8.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2zec6qp.jpg)

(http://i47.tinypic.com/aer4w4.jpg)


In mod obisnuit acestui tip de cladiri, la fel cu Palatul Comares si Partal-ul isi avaea o parte din ziduri, pe post de aparare. Dar impresionant trebuie sa fi fost nu partea strategica, integrata in arhitectura, ci frumusetea locului. Un portic cu 5 arce, domina un bazin mare, amplasat in centrul gradinilor Partalului.In spatele porticului este camera principala, amplasata de fapt in turnul cunoscut sub numele de Las Damas.(Doamnelor)
Adiacent cu Turnul Doamnelor si mai sus de portic este un superb balconas, construit in stil nasrid, asemanator cu cele din Comares si Generalife. Din el se poate admira privelistea din jur.
Din pacate noi mai putem admira acum foarte putin din ce a fost acest superb palat, iar motivul este ca nu a fost in atentia nimanui, incepand cu regii crestini, pana aproape de zilele noastre. Doar acum un secol, a fost luat sub aripa protectoare si s-a mai salvat ceea ce s-a mai putut. Spun salva, pentru ca din nefericire acest loc care a intrat succesiv in proprietatea unor indivizi care n-au inteles importanta pastrarii cladirilor si a decoratiunilor in forma lor autentica. Unul dintre ei, un adevarat bezmetic a demontat superbul tavan din Turnul Domanelor si l-a luat cu el acasa, in Berlin. Din fericire a ajuns in final intr-un loc in care este conservat si expus, constituind una dintre piesele de mare importanta ale Muzeului de Arta Islamica din Berlin, Museum für Islamische Kunst del Staatliche Museen Preussischer Kulturbesitz..

(http://i47.tinypic.com/hrheuv.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2ry0bh1.jpg)

(http://i46.tinypic.com/105p3x4.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2eb91cj.jpg)
Pavilionul din gradinile Partal

Doi imensi lei din marmura strajuiau odata intrarea in sala, asta in sec XIV. Din 1995 sunt in Muzeul Alhambra. Pentru ca am ajuns si la grija fata de anumite lucruri mai sensibile, care infrumuseteaza Alhambra trebuie sa-ti mai spun ceva.
Incepand cu 1930, in Alhambra a fost demarat un plan de punere in valoare a imensei bogatii arheologice, istorice si de arta ce este continuta aici. S-au facut expropieri (pentru ca trebuie spus ca multe dintre locurile pe care le vezi acum, intrasera prin cumparare in proprietate privata), s-a facut un plan de amenajare peisagistica si s-a gandit unul de infrastructura turistica. Totodata s-au demarat lucrari de investigatie si cercetare arhelogica. Zidurile, pavajele, au fost completate, conservate, peisajele puse in valoare. Pe partea nordica, inspre raul Darro, care curge pe sub deal, s-au facut lucrari de terasare, care au permis acces pietonal. Grupul cu care am fost in septembrie, isi aduce aminte poate, de acest acces dinspre rau. De acolo de la baza dealului, cu fata catre Sacromonte, in dreapta este Alhambra, in stanga Albaicin, in spate centrul Granadei.   
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Marți, 12 Martie 2013, 16:13
Capela Partal
Datorita decoratiilor sale, se crede ca a fost construita in timpul lui Yusuf I. Mihrabul (Mihrab este o nisa semicirculară din peretele qibla al unei moschei si care este indreptat spre Mecca. De acolo se roaga imam-ul), este orientat perfect catre locul sfant al musulmanilor si executat in traditia nasrida. Face parte dintr-un zid principal, care impiedica vizibilitatea inspre palat, cel mai probabil asigurand si o zona de liniste pentru preoti si chiar sultan.

(http://i45.tinypic.com/sy6xxh.jpg)

(http://i48.tinypic.com/t0456r.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2iuwdo9.jpg)
.
Zona rezidentiala a Partalului (The Partal Dwellings)

Un grup de case construite lipite de zid in sec XIV sunt parte a palatului. Gonzales Pareia, Villoslada, Casa cu balcoane si Casa cu picturi se pot vedea si azi. Sunt apreciate pentru interioarele lor, pentru  modelel de ispos care acopera peretii si pentru picturile murale. De o foarte mare importanta este ca s-au pastrat aceste picturi care reprezinta unicele reprezentari ale artei nasride, pentru ca din pacate in zona de Palat al leilor si Sala Regilor, peretii si cuplolele au fost repictate in maniera crestina.

(http://i48.tinypic.com/50o5k4.jpg)

(http://i48.tinypic.com/2woykqu.jpg)

(http://i48.tinypic.com/yfh2e.jpg)

Rauda

Rauda inseamna cimitir. Amplasat in spatele Palatului Leilor, era locul in care familia regala isi inmormanta membrii. Mormintele au fost descoperite in sec XIX, dar din pacate erau deja goale. Jefuitorii de morminte, o meserie la moda in evul mediu, au pradat tot ce au gasit si au imprastiat fara sansa de a se mai identifica si recupera vreodata tot ce a fost inauntru criptelor. Dintre toti sultanii care au domnit peste Alhambra, doar ramasitele pamantesti ale lui Boabdil s-au pastrat, asta doar datorita faptului ca fusesera mutate de urmasii sai, intr-un oras apropiat.

(http://i45.tinypic.com/2qs71oz.jpg)

(http://i49.tinypic.com/1znspr6.jpg)

(http://i48.tinypic.com/2r4shn9.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 13 Martie 2013, 10:39
Palatul lui Yusuf III

Cum vii dinspre intrarea in Gradinile Partal, un drum ingust ce face legatura intre cele doua palate, te conduce spre asa numita „zona de promenada a turnurilor”, parte a Palatului lui Yusuf III.(1408 – 1417). In centrul plaformei se afla un bazin, in timp ce in jur poti vedea ruinele unor camere ce faceau parte dintr-o cladire mare. In fata curtii a ramas intrarea in incaperea principala, parte dintr-un turn de observare. Se pare ca asigura cea mai buna priveliste din toata Alhambra. Dupa ultimele descoperiri palatul a fost inceput sau construit pe ceva existent in timpul lui Mohamed II (1273 – 1302) si care se numea Mondejar sau Tendilla.

(http://i46.tinypic.com/b9i00p.jpg)

(http://i50.tinypic.com/2nqqfsm.jpg)

(http://i50.tinypic.com/ml6mc6.jpg)

(http://i49.tinypic.com/15hy2pc.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Duminică, 17 Martie 2013, 10:23
Promenada Turnurilor

In fata ruinelor portii care servea ca intrare in Palatul lui Yusuf III exista o alee pietruita, parte odata a unei strazi ce unea Medina de una dintre portile exterioare (din afara zidurilor principale), numita Arrabal.
Pentru ca o sa auzi cuvantul medina in multe locuri in Tunisia, Maroc, Egipt, Andaluzia, iti spun ce este: arabii numeau al – madinah zona o zona inconjurata de ziduri, cu strazi inguste, casem fantani, palate, moschee. Era de fapt orasul. Noi cand ne referim azi la medina, ne gandim automat si asimilam cu „orasul vechi”, dar odata acolo traiau oamenii, se rugau, munceau, vindeau, se distrau, era asa cum am spus „orasul”. In multe medine, astazi sunt piete de bazar, de aici si confuzia, multi crezand ca medina inseamna targ.
Revin acum, la promenada turnurilor. Incepe de la Arrabal, iar numele ii vine de la faptul ca insoteste, fiind paralel cu zidul principal de la Gradinile Partal la Generalife si Alhambra de sus, acesta fiind intarit cu multe turnuri. De aici „promenada turnurilor”. Mergand pe aceasta alee o sa vezi: Turnul cu creneluri, Turnul Cadi, Turnul Captivilor, Turnul Caporalilor si cel de apa. Drumul trece prin terase amenajate mai recent care asigura o panormare excelenta. De-a lungul aleii este foarte bine vizibil Generalife, cu celebrele sale gradini. La Turnul Cadi aleea trece prin gradini, apoi ofera acces spre partea inferioara, cea marginita de ziduri impresionante. La jumatatea drumului, intalnesti o curte, cu un portic si o coloana, de unde se despart mai multe alei.
Pe terasa superioara, deasupra promenadei este amplasata fosta Manastire San Francisco, construita pe ruinele unuia dintre palatele nasrizilor. Asa cum iti mai spuneam, acolo este un hotel acum. Mai exista acolo capela royala Patheon, construita si care a servit regilor crestini.

(http://i48.tinypic.com/29ljwq9.jpg)

Turnul cu creneluri ascutite (pointed embattlements)
A fost construit in ultima parte a secolului XIII si prima a secolului XIV. Turnul este numit asa datorita formei pe care au elementele sale superioare. Din turn se vedea totul in jur si cei care erau inauntru, aveau un control bun al zonei. Acest turn a fost construit pentru a apara una dintre portile fortaretei si intrarea in Generalife. Poarta este cunoscuta sub numele de Arrabal.

(http://i48.tinypic.com/16kuxsg.jpg)

(http://i46.tinypic.com/10fus09.jpg)

(http://i46.tinypic.com/2hre8wo.jpg)

Turnul captivilor
Este unul dintre cele mai ilustrative reprezentari ale artei si stilului nasrid. Este de fapt mai mult un turn – palat. Intrarea in forma de L lasa acces spre curte. Pragul spre camera principala era decorat cu placi ceramice, de altfel toate incaperile acestui turn erau frumos decorate, foarte apropiat in bogatie cu sala tronului din Comares.

(http://i49.tinypic.com/2z8umaa.jpg)

(http://i48.tinypic.com/2nbc9ig.jpg)

(http://i49.tinypic.com/8zl2zn.jpg)

Turnul copiiilor (printilor)
Lasand Turnul captivilor in urma, continuand promenada turnurilor, ajungi la Turnul infantilor, a carui structura si caracteristici se apropie de primul. Intrarea pe sub un dom pictat si superb decorat, cu imitatie de caramida rosie cu rosturi albe, conduce catre o curte centrala, in care este amplasat o fantana din marmura. De acolo, mai departe se ajunge in camerele principale, cea mai importanta fiind la urma. Curtea care initial a avut un dom cu mocarabes, are acum un tavan din lemn deschis catre ferestrele interioare. Decoratiile apartin ca stil perioadei de sfarsit al epocii nasrizilor, si au fost realizat in timpul lui Mohamed al VII (1392 – 1408). Turnul a servit ca resedinta pentru trei printese, Zaida, Zorayda si Zorahaida, despre care a scris Irving Washington in Povestile Alhambrei.

(http://i50.tinypic.com/fxfof9.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2ciz40.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Duminică, 17 Martie 2013, 10:26
Spre iesirea din Alhambra, spre Generalife, cateva cuvinte. Despre Alhambra s-au scris tomuri de carti, exista milioane de fotografii si pentru toti care ajung acolo inseamna un moment de neuitat. Atat este de impresionant locul, atat de multe sunt de vazut si admirat, incat iti dai seama cate sunt de scris.
Chiar daca ma repet, pentru ca sunt zone despre care ti-am vorbit deja, tin sa ma refer si la sistematizarea, la planul extrordinar de echilibrat si interesant al Alhambrei. Se vede ca toti cei care au trecut pe acolo au tinut la locul acela si l-au respectat. Au inteles ca doar intretinand si adaugand (dar nu oricum) cate ceva gloria Alhambrei va ramane vesnica.

Nasrizii au fost cei care au avut rolul determinant, ei au fost cei care au transformat zona dintr-o fortareata, intr-o curte regala. Tot ce au construit a fost in linia arhitecturala andalusiana si islamica, de aceea s-a obtinut un efect de echilibru. A fost o perioada de 200 de ani, in care s-au ridicat palatele, apoi cei care au succedat la sultanat, au modificat si adaugat lucruri noi, dar tot in stilul initial. Chiar si regii crestini, impresionati de ceea ce au gasit, au tinut la pastrarea arhitecturii originale, farmecul ramanand nealterat.

Totul este impartit parca din satelit, de accea am si tinut sa-ti arat niste harti, sa intelegi cat de bine este structurat totul. In punctul cel mai de sus, era zona de fortareata militara, apoi veneau palatele, resedinta sultanilor, o scoala (Madraza), cimitirul si Moscheea centrala, iar spre intrare era medina, unde locuiau cei din curtea regala  De-a lungul drumului care conducea de la intrare spe palatele regilor, era un canal de conducere a apei, un apeduct, care asigura necesarul de apa al Alhambrei, iar surplusul era condus si pe zona de sub deal.

Portile de intrare in Alhambra erau foarte bine gandite ca amplasament, dand un acces limitat si doar in anumite zone. Zidurile au avut 4 porti principale: „a armelor”, „Arrabal”, „a justitiei” si „7 etaje”.

Bine asezata, bine aparata, bine sistematizata, bine alimentata cu apa, asigurand o panorama extraordinara, Alhambra ramane un exemplu de urbanizare pentru orice asezare din lumea asta. Si pentru ca am amintit in treacat de fiecare din elementele de mai jos, le reiau, povestindu-ti de fiecare cate ceva:

Dryland
Accesul in Alhambra se face prin Secano (Dryland sau in traducere pamant uscat, neirigat). Secano era denumirea in care bastinasii numeau medina, zona de oras vechi al Alhambrei, azi doar niste ruine. In interior erau case, ateliere mestesugaresti si locuri in care acestea erau vandute. Astazi doar niste fundatii si cateva ziduri se mai pastreaza, amintind din ceea ce a fost odata o zona plina de forfota si animatie. Partea aceea a avut mult de suferit datorita razboiului cu Napoleon, fiind aproape complet distrusa. Este o zona din care se pot admira majestuosii Sierra Nevada. In mai cand am fost prima oara acolo, mai pastrau pe varfuri zapada. Si afara erau 30 grade....
Iti spuneam de fabulosii chiparosi de pe aleea regala si felul in care sunt tunsi, am si postat cateva poze cu acestia. Nu stiu exact cand s-au plantat, dar trebuie sa aiba in jur de 80-90, dupa coronament si bogatia verdelui.
Canalul (aductiunea) de apa regal
Accesul la o sursa de apa permanenta a fost unul dintre motivele dezvoltarii si prosperitatii Alhambrei. Fara apa, cu siguranta ca n-ai fi avut ce vizita azi.
Apa este preluata dintr-o zona in care s-a sapat si condusa apoi printr-un sistem hidro destul de sofisticat. Provine din raul Darro si este canalizata pe asa numitul Canal regal, principala linie de aductie si apoi distribuita pe canale secundare. Asa s-a ajuns ca apa sa fie la indemana in toate zonele Alhambrei, dand posibilitatea irigarii si deci intretinerii zonelor verzi. Fara apa aceasta, ar fi fost greu de construit si imposibil de administrat fastuasele gradini.

Baile moscheei si casa
De-a lungul Drumului Regal, exista mai multe cladiri, case si mici magazine, cateva din acestea avand si alte functiuni administrative. In locul Bisericii Sf Maria exista Marea Moschee, care avea alaturate cateva case si Baile Moscheei. O parte s-a conservat pana azi, iar din casele care au existat acolo, cea in care a locuit Angel Barrio, s-a transformat in muzeu.
Drumul regal
A fost principala ruta intre Medina si fortareata Alcazaba, trecand pe langa Manastirea San Francisco si Poarta Vinului. A ramas in foma originala multa vreme, dar a fost afectata in momentul in care Manastirea Sf Francisc a fost transformata intr-un hotel Parador.

Drumul regal te poarta pana la iesirea din Alhambra, treci inapoi podul si ajungi la intersectia in care te sfatuiam sa o iei intai la dreapta, pentru a ajunge in zona principala. Acum trebuie sa o iei la stanga, contanuandu-ti vizita, cu Generalife.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Luni, 18 Martie 2013, 08:39
Generalife

Este amplasat pe cel mai inalt punct de Colina soarelui, de unde se ofera o panorama completa asupra orasului si asupra celor doua vai si rauri care strabat zona: Darro si Genil. Despre numele sau, exista mai multe variante, unii spun ca ar proveni de la „gradinile guvernatorului”altii ca de la cele ale arhitectului (alarife), altii ca de la Gradinile de legume, altii spun chiar ca ar veni de la Organizarea festivalului Gitano.

(http://i47.tinypic.com/1zqetzc.jpg)

(http://i50.tinypic.com/34o7s6w.jpg)

(http://i46.tinypic.com/3vcw5.jpg)

(http://i47.tinypic.com/vdz9zm.jpg)

(http://i48.tinypic.com/skx3jb.jpg)

S-a construit ca loc de odihna si relaxare a sultanilor si regilor  (de parca ar fi muncit prea mult si ar fi fost obositi rau...), asa cum am avea noi o casa la tara.
Temelia s-a pus in timpul lui Abu I Walid Isma’il (1313 – 1324), dovada fiind o inscriptie care dateaza din 1319. Ceea ce inseamna ca Generalife este mai vechi decat Comares! In ciuda faptului ca se afla foarte aproape de Alhambra, a fost considerat ca „in afara orasului”. Este si un loc norocos, pentru ca se spune ca Mohamed V a scapat de o rebeliune organizata impotriva sa. Dusmanii sai a intrat foarte usor pana in zona intima a Alhambrei, acolo unde isi avea resedinta sultanul, cu gandul de a-l ucide, dar din fericire, acesta era la...tara, in Generalife.
In zilele noastre Generalife este format din doua corpuri de cladiri, conectate intre ele prin Patio de la Acequia ( Curtea santului de irigare).
Este dificil de spus cum a aratat initial Generalife, pentru ca daca in zona Alhambrei crestintii au pastrat si au facut modificari minime, aici in au facut destul de multe transformari.
Cladirile Generalife-ului se deosebesc de cele din Alhambra prin saracia decorarilor. Sunt solide, functionale, dar maurii n-au facut exces de zel ca dincolo. Doar cateva frize din ipsos amintesc de arta nasrida.

Dupa ce lasi Alhambra in urma, intri din nou in Aleea Chiparosilor. In stanga imediat aceasta continua spre Generalife

(http://i45.tinypic.com/do9yyp.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 20 Martie 2013, 11:40
„Gradinile de jos” sau „Noile Gradini” (Jardines Nuevos)

Dupa ce Generalife a fost atasata definitiv Alhambrei, opinia tuturor a fost ca acolo foarte potrivit ar fi sa se amenajeze un parc. Astfel ca zona dintre Alhambra si Palatul Generalife a fost amenajata cu gradini.
Noile gradini te intampina in partea de intrare, dupa ce parcurgi superba alee marginita de chiparosi. In dreapta o sa vezi teatrul si pana sa ajungi in gradini, gasesti acolo un loc de refresh. Asa ca poti face o pauza. Te asteapta minunatiile parcului.

(http://i46.tinypic.com/359g7xw.jpg)
Teatrul sau amfiteatrul Generalife

Un canal traverseaza zona, e plin de nuferi superbi, intr-o multime de nuante. Chiparosi tunsi in arce, gen portic (asemanator cu cei din Alhambra din dreptul Paradorului), trandafiri, flori multicolore.

(http://i45.tinypic.com/2rfgaw5.jpg)
(http://i48.tinypic.com/10ie4gi.jpg)

Este si un loc umbrit, are amenajate banci, asa ca daca esti obosit dupa maratonul prin Alhambra si incalzit de la soarele puternic de acolo, poti sa-ti petreci cateva minute acolo.
Ceea ce vezi evident ca nu este de pe vremea maurilor, nici macar de pe vremea regilor crestini. Planurile vaste de sistematizare si amenajare incepute in 1930, au inclus si aceasta zona. Initial a avut doar partea de labirint, arcele cu trandafiri si chiparosii, apoi in 1951, arhitectul Prieto Moreno a extins si detaliat totul, incercand sa refaca ceva din atmosfera parcurilor maure. A inclus canalul, s-a plantat inca un rand de chiparosi, care a creat „zidul” si s-a construit o pergola si o zona de panoramare.

(http://i49.tinypic.com/1o85fq.jpg)
(http://i45.tinypic.com/fkchgn.jpg)
(http://i50.tinypic.com/2v16vxk.jpg)
(http://i49.tinypic.com/9lcrpt.jpg)

Dupa un an s-a construit si amfiteatrul, cel pe care l-ai intalnit primul, in dreapta, inainte de a intra in gradini.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 20 Martie 2013, 11:47
Palatul Generalife

(http://i49.tinypic.com/nq3cio.jpg)

Intrarea este interesanta din doua motive: pe de o parte pentru ca desi un palat, zona exterioara seamana mai mult a ceva rural

(http://i45.tinypic.com/vfhz5i.jpg)
(http://i45.tinypic.com/ndodhy.jpg)

 si pe de alta este interesanta construirea pe diferite trepte de nivel. Zona de acces mai este numita si Patio del Dascalgamiento,

(http://i47.tinypic.com/qpjs74.jpg)

asta pentru ca acolo descalecau cei care veneau calare. Este acolo si un element din piatra care ajuta la coborarea de pe cal. In apropiere mai sunt doua cladiri care cel mai probabil au servit ca si adapost pentru caii cu care se sosea.
Odata intrat va trebui sa urci o scara securizata cu mana curenta de protectie, care te conduce pana la camera de deasupra. Urmatoarea curte, a suferit multiple modificari, deci ceea ce vezi acum este diferit fata de ce a existat acolo pe vremea maurilor. Este amplasata in punctul cel mai inalt si este inconjurata de arce, cu exceptia zonei frontale, pe unde se intra in palat.
Intrarea in palat se face printr-o usa ingusta, astazi partial ascunsa de un palc de lastaris. De aici o scara ingusta duce spre o zona rezidentiala, prin Patio de la Aceguia (curtea canalului principal),

(http://i50.tinypic.com/2870ljl.jpg)
(http://i48.tinypic.com/2dbl95e.jpg)
Patio de Acequia

numita Pabellon Norte (pavilionul de nord). Se patrunde intr-o sala boltita din care se ajunge catre dormitoare si Sala Regia (sala regala), apoi spre punctul de observare a lui Ismail I.
Sala regala este renumita pentru stucatura sa de ipsos, pentru nise si mocarabes.

In zona inferioara a Pavilionului de Nord, exista o mica gradina care s-a pastrat acolo din perioada maura. In 1526 Andrea Navagero o descria cu ziduri acoperite de iedera si cu o fantana arteziana in mijloc, care arunca 10 jeturi de apa. In partea de vest a gradinii, o scara duce la gradina de sub Sala de vest a palatului. Forma in care vezi azi gradina este opera lui Torres Babas, care in 1928, dupa demolarea unei cladiri adiacente pavilionului de nord, a resistematizat-o.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 21 Martie 2013, 16:27
Curtea Canalului Principal

Apa care improspateaza aerul in lunile fierbinti de vara si iriga frumoasele gradini provine din Canalul Regal (Acequia Real), principala sursa care alimenteaza intreg complexul. Initial canalul care strabate curtea era in forma de cruce, asemanator cu cel din Curtea cu lei, permitand astfel sa duca apa in 4 directii.Faimoase sunt jeturile de apa care trec dintr-o parte in alta, o mare noutate in sec XIX. Sistemul a fost copiat dupa aceea in toata lumea.
Curtea Canalului Principal (Patio de Acequia) a fost gandita ca o gradina interioara, cu exceptia unui punct de observatie, plasat in laterala vestica (stanga cum intri in curte). De fapt acolo s-a facut o modificare, anterior perioadei crestine zona era limitata de un zid imens, cel mai probabil care apara si intimiza spatiul gradinii. Dupa demolare, locul s-a transformat intr-o belvedere, frumos ce e drept, dar care a deschis zona, afectandu-i intimitatea. Ferestrele joase ale punctului de observatie construite si ornate in stil nasrid permit o panorma superba asupra vaii.
Initial exista doar punctul de observatie, in care se ajungea  printr-un arc superb ornat cu stucatura de gips, creata si aplicata in timpul lui Ismail I (de unde si numele Punctul de Observatie a lui Ismail I). Ulterior insa stucatura a fost demontata si in loc ei Mohamed III a inlocui-o cu o alta.

Patio-ul este inchis la nord si la sud de doua pavilioane. Cel din partea de sud, a fost cel mai important, dar din pacate odinioara frumoasa sa fatada aproape a disparut. Au ramas doar 5 arce pe coloane de caramida, cu capiteluri cubice si care acum sunt cu grija conservate. In partea superioara, la etaj o sala din care se intra in dormitoare, terminata cu o zona de panoramare inspre Patio de la Acequia.
Pavilionul nordic a fost mai mic, era doar o constructie ce laga porticul care lasa sa se intre in sala si turnul din spate.In  1494 doua etaje insa au fost construite. Porticul are 5 arce si permite accesul in sala prin trei arce complet decorate cu mocarabes. Erau aici dormitoare, dar in 1926 totul a fost reamenajat, daramandu-se peretii intermediari, astfel ca cladirea are acum un aspect de sali deschise, din care pe o parte se vede raul Darro, in curgerea sa pe langa Alhambra, iar pe cealalta gradina Sultanei.
In perioada crestina, la acest pavilion au mai fost adaugate doua camere, in partea dreapta. Colectiile familiei regale au fost depozitate multa vreme aici, mai tarziu luand insa calea Italiei, fiind adapostite acum in Casa los Tiros. Si aceste camere au fost daramate in 1926. 

(http://i47.tinypic.com/902djm.jpg)
Curtea Canalului Principal. In stanga, unde am indicat cu sageata, se intra in Punctul de observatie a lui Ismail I
In partea din fata se vede Pavilionul Sudic.

(http://i47.tinypic.com/34i0968.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 21 Martie 2013, 16:59
Curtea Sultanei
In partea dreapta a Curtii Canalului Principal se afla un alt Patio, cel al Chiparosului sultanei, sau mai pe scurt al sultanei. Structura cu arcade dateaza din de secolul XVI, iar gradina din fata, cam tot de atunci. Aria a fost ocupata initial de Baile palatului, dar acestea s-au demolat demult. In centrul gradinei este o fantana din piatra, inconjurata de un bazin in forma de U. Jeturile ei de apa improspatau aerul din jur, facandu-l respirabil, lucru remarcat si admirat de amsadorul Venetiei care vizita in plina vara lui 1526 Generalife...O usa ingusta in partea de sud a curtii, lasa sa se treaca in Curtea Canalului Principal.

(http://i45.tinypic.com/1pb3b6.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2i8kegm.jpg)

(http://i47.tinypic.com/o923jm.jpg)

Treptele cu apa
In partea superioara, de fapt cea mai de sus a Palatului Generalife se afla un fel de mana curenta, in trepte care conduce apa in jos. Acum cateva sute de ani aceasta alimenta un sistem de bazine, azi insa aceasta nu mai exista.

(http://i47.tinypic.com/2elwcvk.jpg)

(http://i48.tinypic.com/35klqfq.jpg)

Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 21 Martie 2013, 17:16
Punctul de observatie Romantic
La capatul „treptelor cu apa” se afla cel mai inalt punct din Generalife. Aici in 1836, Jaime Traversa, administratorul de atunci al complexului, a decis construirea unui punct de observatie in stil neogotic, foarte la moda in acele timpuri, dar in vadit contrast cu restul. A fost construit pe ruinele unei capele musulmane, sau poate chiar peste ea, dupa unii arheologi.


(http://i48.tinypic.com/2vvq54g.jpg)

(http://i49.tinypic.com/351fpdk.jpg)
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 21 Martie 2013, 17:50
Gradinile inalte

La ele se poate ajunge pe „scarile leilor” numite asa datorita a doua figuri din ceramica asezate pe porticul de deasupra portii de acces. Scarile au fost construite in secolul XIX.
Gradinile se intind pe niste terase in trepte, rolul lor fiind de forma o perdea de verdeata care sa protejeze palatul Generalife. Fantana centrala este inconjurata de diferite specii de magnolii, care infloresc splendid si dau senzatia unui spatiu multicolor.

(http://i45.tinypic.com/2v1up9g.jpg)

(http://i49.tinypic.com/33cmyvb.jpg)

(http://i45.tinypic.com/2ytv96f.jpg)

(http://i49.tinypic.com/2my6jj4.jpg)

(http://i45.tinypic.com/3097ifp.jpg)

Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Vineri, 22 Martie 2013, 18:30
Promenada Lendrilor
Este o alee lunga, acoperita cu lendrii si care strabate zona de langa zidurile superioare. Deasupra zidurilor, este un platou pe care se cultivau legumele. Tot acolo este si bazinul de acumulare si distribuire a apei de irigare. Promeanada Lendrilor duce la Aleea Chiparosilor.

(http://i47.tinypic.com/2r3crip.jpg)

Iazul
Sistemul de aductiune al Alhambrei are ca segment principal Canalul regal, care duce apa raului Darro la Generalife si de acolo, printr-un apeduct, la Alhambra.
Sultanii nasrizi au fost cei care si-au dorit ca o parte din terenul complexului sa fie destinat cultivarii legumelor si a plantelor ornamentale. Ori asta insemna ca era nevoie de apa. Canalul de irigatie merge paralel cu zidurile gradinii de legume. De la un punct apa este condusa printr-o galerie perpendicualara, intr-o fantana adanca si impinsa cu ajutorul unei roti hidraulice, catre un bazin mai mare, amplasat pe zona cea mai inalta de cultivare. Asa cum spuneam, galeria subterana se termina intr-un put aflat sub Turnul Doamnelor, construit pentru a proteja fantana si roata hidraulica. Niste scari urca spre o fosta zona de observatie, cel mai probabil ca de-acolo se veghea asupra iazului.

(http://i45.tinypic.com/n2ixpe.jpg)

Lucrarile ample de reconstructie, din 1926, s-au extins si au avut ca obiectiv si infrastructura, inclusiv alimentarea cu apa. Astfel ca un alt bazin s-a construit langa structura veche de pe vremea nasrida, asta pentru a mari capacitatea si volumul de apa, marindu-se astfel presiunea de-a lungul intregului circuit. In 1960 odata cu explozia turismului, a fost construit si un al treilea bazin.

(http://i50.tinypic.com/ek0nba.jpg)

Promenada sau Aleea Chiparosilor
Este un drum marginit de chiparosi si care face legatura intre Promenada Lendrilor pana la punctul de iesire din complex.

(http://i46.tinypic.com/343t020.jpg)

(http://i47.tinypic.com/vip2de.jpg)
Aleea chiparosilor vazuta dinspre amfiteatru

Amfiteatrul Generalife
Spre iesire o sa vezi din nou, pe partea dreapta de aceasta data, amfiteatrul. Este o constructie moderna, a fost ridicata in 1952 cu ocazia Festivalului de muzica si dans al Granadei. Construirea sa a decis intr-un fel si extinderea gradinilor Palatului Generalife.

(http://i48.tinypic.com/1z22lg1.jpg)

Harta ultimei zone descrise:

(http://i49.tinypic.com/24d3cxf.jpg)

Aici se termina povestea mea, cea care te-a condus prin minunatiile Alhambrei. Sper sa-ti placa si sa te ajute, daca ai vreun gand de a ajunge acolo!
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: IuliaT din Sâmbătă, 23 Martie 2013, 22:57
Am deschis Pandora :oops: . Multu'
Superb tur virtual ....documentat.  :kissing:
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: wonderland din Joi, 04 Aprilie 2013, 09:29
Subscriu  :thumbup:

on topic,  îmi permit să adaug si eu o fotografie dragă mie....
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: daniela piciu din Joi, 15 Mai 2014, 17:51
Buna ziua,
In vara aceasta am planificata o vacanta in Andaluzia, Cordoba, Granada si Sevilia. Vreau sa-mi iau Granada pass. Cand ar fi mai bine sa-mi aleg vizita la Alhambra? In Granada voi sta intre 4 si 7 august.
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Joi, 29 Mai 2014, 08:06
Daniela doar acum ti-am citit mesajul...Cu atatea plecari nu apuc sa citesc tot ce se scrie...
Nu vreau sa te sperii dar vara nu prea e de mers in Andaluzia. E adevarat e mai ieftin, dar sunt niste calduri....De aceea eu aleg sa organizez excursiile la sfarsit de august - prima parte de septembrie sau mai - iunie. Exclus iulie si august.
Dar daca tot ajungi acolo vara, alege-ti sa mergi in vizita dimineata devreme si dupa amiaza. Evita miezul zilei cand intr-o ora si esti dezhidratat oricata apa ai putea sa bei...
Nu cred sa fie mare nebunie atunci in Alhambra, lumea nu prea merge vara sa viziteze complexul, asa ca ai sansa sa prinzi o ora buna de intrare. I-ati daca poti Nasrid-ul la 11.00, pana atunci intra si vezi restul, apoi acolo in zona maura este relativ racoare esti protejata deci nu o sa suferi de caldura. Cand iesi din Nasrid Palaces intra in Generalife, este multa vegetatie acolo, zone umbroase asa ca nu o sa fie foarte greu. Cand iesi mergi la hotel, nu ramane in oras, oricum foarte multe obiective si restaurante se inchid atunci. Continua-ti dupaamiaza vizitele, se redeschid obiectivele si e mai racoare....
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: admin din Miercuri, 01 Octombrie 2014, 16:59
Ce am mai aflat intre timp:
- Alhambra vine de la termenul arab Al-Ḥamra care inseamna "Rosu", referire la culoarea materialului din care a fost costruita fortareata si palatele.
- Torre de la Vella are un clopot, care daca este tras, poate sa aduca perechea asteptata... :)
- "Patio-ul sultanei" din Generalife acolo unde a mai ramas si Chiparosul sultanei, a fost scena intalnirilor secrete dintre Zoraxda, sotia lui Abu Hasan regele nasrid si seful de la Abencerrajes
Titlu: Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
Scris de: cristinaB din Joi, 02 Octombrie 2014, 13:08
Ce am mai aflat intre timp:
- Torre de la Vella are un clopot, care daca este tras, poate sa aduca perechea asteptata... :)

Poate sa....sau chiar o face?!
Ca sa stiu daca ma inscriu in excursie sau nu!

(Am fost acolo dar e clar ca n-am tras de clopotele potrivit)