frica a fost unul din instrumentele cele mai eficiente de opresiune . prin frica poti stapani atat omul cat si animalul si , de-alungul timpului au existat despoti care au stiut lucrul acesta si l-au aplicat cu succes in propriul interes . desigur ca frica este aplicata cu mare eficienta si in prezent .
frica de moarte , frica de ce va fi dupa moarte a fost printre primele "frici" implementate in constiinta omului . prin teama de a nu te supune , de a nu fi pedepsit prin luarea vietii tiranii , mai mari sau mai mici , isi asigurau docilitatea supusilor , iar prin teama de iad biserica se asigura ca sclavii nu se vor sinucide in masa lasand astfel despotul fara mana de lucru .
tatal meu , cel care mi-a extirpat teama de moarte , avea un cult deosebit fata de daci si de atitudinea lor in fata mortii . se pare ca dacii stiau ceva ce inca noi nu prea credem , din moment ce pentru ei moartea nu insemna niciun fel de pierdere ireparabila ci dimpotriva . din cauza asta aveau ei spiritul liber , total inutil si mult prea periculos pentru cei ce au ravnit la bogatiile Daciei . din cauza asta a fost dusa o campanie asidua pentru anihilarea lor , dar mai ales al spiritului lor . nu poti exploata un spirit liber pe care nu-l poti constrange prin ceva . a mai ramas o reminiscenta a acestui spirit liber transmisa printrun fel de zicala prin care se afirma ca un om ce nu are nimic de pierdut este un om periculos ( pentru ca mai exista frici prin care suntem constransi sa "facem frumos" , printre care si frica , grija pentru cei dragi ) .
este mult de spus si , mai ales , de insirat cate frici ne sunt implementate pentru a deveni robotii de care au nevoie cele cateva mii de oameni ce domina planeta . intotdeauna , fara exceptie , un om caruia ii este frica de ceva devine extrem de usor de manipulat si exploatat iar teama ne este inoculata fatis ori subtil prin toate mijloacele posibile . media este un exemplu cat se poate de clar in ajutorul spuselor mele . si macar daca ar fi singura...
insa avem , totusi , o posibilitate ca macar de frica de moarte sa ne putem dezbara . din punctul meu de vedere este cu mult mai greu sa traiesti decat sa mori si , daca tot mi-a fost dat sa apar pe pamantul asta din habar nu am ce motiv , macar sa o fac si in beneficiul meu nu numai al altora . iar beneficiul meu este sa ignor cat pot toate aceste frici ( de multe ori absurde ) si sa iau din viata asta macar un dumicat din partea unsa cu unt . in pofida a tot ce ni se inoculeaza ( de la proverbe absurde cu pretentie de lege si pana la amenintari fatise ) viata asta are si o multime de aspecte frumoase si chiar iti poate oferi balsam pe suflet daca vei cauta asta in cufarul ei . iar bucuriile oferite de viata sunt pe cat de simple pe atat de la indemana , doar ca le ignoram de mult prea multe ori in detrimentul dobandirii altora mai "sclipicioase" si mai greu de obtinut . si asta ne face sclavi si tematori si nemultumiti ...