Autor Subiect: Impresii de vacanta  (Citit de 112706 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline steliana

• Hero Member
  • Mesaje postate: 5133
Re: Impresii de vacanta
« Răspuns #135 : Duminică, 20 Februarie 2011, 13:37 »
Adevar grait-ai!
Si asta, nu este tot!

Totul depinde ... tot de toti!
nihil sine deo

Offline almi_gabi

• Hero Member
  • Mesaje postate: 7628
« Răspuns #136 : Duminică, 20 Februarie 2011, 17:27 »

Vor trece ani de zile pana cand un Columb al Braziliei, al Americii de Nord sau al Japoniei sa ne descopere in coltul asta in care stam pititi dupa mormanele de PET-uri....

Bine ai  venit Gigi!

Am citit ce ne-ai povestit - imi plac impresiile de calatorie. Fata de noi, in alte tari se practica un alt turism - parca sunt de pe alta lume,  dintr-un univers paralel sau mai stiu eu ce zona crepusculara //
...finalul  ~ m-a facut sa zambesc ~ amar!

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 13835
« Răspuns #137 : Duminică, 20 Februarie 2011, 17:49 »
Multumesc Gabi! Am sosit acum de la Sibiel, am luat o gura de aer de acolo si sunt apt de a-mi continua povestirea cu Karlovy Vary. si apoi Bratislava. Postez si cateva fotografii, nu sunt cele mai resuite, am preferat sa filmez mai mult pentru ca erau elemente de prezentare a ghizilor care ma interesau ulterior.
In poza din mijloc este hotelul la care am stat. Asa cum descriam, la etajul 24 este un restaurant panoramic peretii fiind complet din sticla, iar la etajul 26  cei cazati pot folosi centrul SPA care are si o piscina din care se vedea toata Praga. Sezlongurile sunt aliniate langa peretele de sticla, astfel incat iesit din bazin, cu un pahar de sampanie in mana sa poti admira luminile orasului. Este o imagine care ma va urmari mult timp, a fost una dintre experientele cele mai frumoase din viata. Iar daca va ganditi la pret sa nu credeti ca este unul foarte mare....as putea spune ca la ce ofera hotelul, este chiar unul mic.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #138 : Duminică, 20 Februarie 2011, 18:48 »
Sa-mi continui povestirea cu urmatoarea destinatie: Karlovy Vary. La ora doua am parasit Corinthia cu destinatia zona Carlsbad, cea mai cunoscuta regiune termala din lume. Si asta nu doar pentru ca aici se desfasoara un celebru festival al filmului, nu pentru ca peste 400 de hoteluri sunt la dispozitia turistilor si nici pentru ca apa ce tasneste in unele locuri la 6 metri inaltime ar fi fermecata, asa cum se spune...
Karlovy Vary este un loc unic, este atat de personal si de diferit incat ar fi imposibil sa nu-l tii minte toata viata. Cladirile insirate pe malul raului sunt adevarate bijuterii arhitectonice, este o fantezie a culorilor si a formelor ce poate fi foarte greu descrisa. Acoperisurile de o geometrie incredibil de armonioasa, decoratiile din portelan, ancadramentele ferestrelor, balcoanele dantelate, toate te determina la o admiratie., din care este greu sa-ti revi. Farmecul strazilor statiunii este dat de Colonade, niste bijuterii din lemn si otel forjat care au formele unor cupole, unite intre ele prin galerii pietonale. Parcuragnd statiunea am avut senzatia ca sunt intr-un basm, iar tot ce ma inconjura era ireal, atat de minunat si parca nefiresc de pamantean era. Citeam de regizorii si vedele de cinema care-si petrec vacantele acolo, dar nu puteam sa realizez ca este atat de frumos. La un moment dat cu tot frigul. M-as fi asezat jos doar sa ma uit in jur, sa-mi prelungesc starea de placere, nu-mi venea sa mai plec. Tomas, ghidul nostru, ne pregatise pentru acea zi un program care s-a dovedit atat de bine echilibrat si incadrat in timp incat dupa cateva ore aveam impresia ca sunt expert in probleme de Karlovy Vary. Ziua a inceput cu vizitarea Muzeului Moser, acolo unde se fabrica „sticla regilor”. Am pasit intr-o anticamera a salonlui de prezentare a produselor si imediat o doamna din nstaff-ul fabricii a si venit sa ne preia. O proiectie video ne-a introdus in ceea ce inseamna sticla si gravura de Moser si cine sunt aceia care se bucura de perfectiunea paharelor si a obiectelor decorative produse acolo. Descrierea mea nu ar putea sa acopere si sa prezinte ceea ce acea galerie adaposteste. Sunt lucrari atat de minutios lucrate, care contin atata delicatete si simt al proportiei, culori rafinate, o claritate perfecta a sticlei. Zona de gravura este interzisa publicului si chiar daca eram intr-o vizita sa-i spunem oficiala, nu ni s-a permis sa tulburam linistea celor care stau adanc concentrati la dantelele pe care le graveaza pe sticla. De inteles, o greseala poate anula munca de o zi. Am vizitat insa fabrica, cu explicatiile amanuntite ale ghidei noastre. Compozitie, absenta plumbului, formele de modelare, temperaturi de cuptor, lucruri in general tehnice, dar interesante. Muncitori, sa spunem maxim 30. Toti tineri si foarte tineri. Toti concentrati pe ceea ce faceau. Fara haulituri prin sectie, fara fluieraturi dupa una sau alta, fara pasi inutili. Toata lumea muncea. Cu un amanunt: multi cu berea langa ei. La fel ca in Bavaria, unde consumul de bere este permis in fabrici. Dar cu decenta si bun simt.
Karlovy Vary este renumit pentru izvoarele sale, dar este personalizat prin sticla de Moser care a ajuns pe masa tuturor regilor si presedintilor si prin Becherovca, o bautura obtinuta din plante, un fel de Unicum sau Jagermeister, dar cu un gust total diferit. Exista chiar si un muzeu al lichiorului unde se pot face degustari, doar ca ghidul pentru limba engleza era programat dupa amiaza si noi atunci deja paraseam Carlsbad-ul.
Ce m-a impresionat foarte mult a fost Hotelul Pupp, o locatie de 300 de ani, care pastreaza in unele apartamente mobilier de acum 100 de ani. Am vizitat apartamentul Franz Joseph, cu a sa baie originala din marmora neagra, cu picturi originale in ulei, cu mobilier vechi si clasic, cu draperii grele din brocard. O minunatie. Un salon al restaurantului cu candelabre vechi, cu tapiterii venetiene, drapaje catifelate, cu un pian ce trona in mijloc. Totul era atat de bine conservat si ingrijit incat aveai impresia ca acum a fost dat in folosinta. Pe pereti fotografiile celor care au locuit acolo, o noapte sau poate o luna. Regizori, actori, printi, campioni, era o galerie parca dintr-un almanah al celebritatilor. Cum sa nu fi coplesit de atata grandoare si stil? Cum sa nu te simti coplesit de istorie stiind ca acolo a stat imparatul Austro-Ungariei, ca acolo s-au intalnit pentru a pregati intrigi sau razboaie celebrii ministrii de razboi? Un personal rafinat si atat de profesionist incat nu te stanjeneste cu nimic, nu-ti creaza impresia de nepotrivit acelor locuri. Pentru ca trebuie sa remarc, hotelul se adreseaza doar celor cu multi bani. Exista insa si o aripa mai noua, nu foarte diferita, care pastreaza acelasi ton si care cotata la 4* este accesibila companiilor care-si desfasoara aici simpozioane sau lansari de produse. Dar daca vrei sa te simti macar si pentru o zi aristocrat sau chiar print iti recomand Hotel Pupp, doar atata trebuie tinut cont: trezirea sa nu fie prea brusca! Diferenta intre ce este inauntru si ce te asteapta apoi este atat de mare incat....
Carlsbad-ul este o zona inconjurata de dealuri, totul este natural, foarte putin se simte mana omului si acolo unde s-a facut ceva, cu siguranta ca este in armonie cu ce e in jur.
Un rau plin de pastravi si rate strabate statiunea, iar o multime de poduri face trecerea peste acesta. Un loc rafinat, plin de iz de ev mediu tarziu, cu oameni deschisi si primitori, acesta este Karlovy Vary, statiunea in care mi-am petrecut o minunata zi.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #139 : Duminică, 20 Februarie 2011, 19:46 »
Bratislava –orasul statuilor de bronz. Unde nu te astepti dai de cate un muncitor care iese din canal, evident din…bronz, de cate un rinocer fantasmagoric, de cate o fantana....
Un oras boutique, asa l-as defini eu. Foarte concentrat cu o arie medievala restransa dar foarte dichisita si ingrijita, cu biserici catolice la tot pasul, cu restaurante gen pub unde se mananca foarte bine si se bea o bere grozava. Lume zgribulita pe strazi - erau minus 2 grade, doar pe un patinuar instalat in centrul vechi mai multa animatiei - cativa tineri incercau piruete si axel-uri, iar pe margine cativa chibitau razand. O Dunare cafenie, maturata de curentii de aer, sus un castel minunat luminat, dar prea indepartat ca sa ma determine la o plimbare. Dupa o plimbare prin Down Town, am preferat caldura unui local tipic slovac, unde am ramas pana aproape de inchidere, savurand o mancare traditionala exceptionala.... n-as putea spune cu siguranta ce a fost. M-am refugiat apoi in camera, unde era cald si bine, m-am intins si m-am trezit dimineata cu grija celor trei intalniri pe care le aveam acolo: Mercur, din lantul Accor, Sheraton din lantul Starwood si Kempinski Bratislava. De la 10.00 incepeau vizitelel asa ca mi-am facut in graba bagajele, am coborat la micul dejun si am plecat spre primul hotel. Nu am sa intru in amanunte despre fiecare, nu stiu pe cati dintre voi ar interesa ce am vazut acolo, incerc doar sa punctez ceea ce mi s-a parut deosebit. Toate trei hoteluri sunt noi, inca nu au un an de zile de cand au fost date in folosinta. Sunt pe segmentul bussines, doar Kempinski se adreseaza si celor individuali. Trei concepte diferite, fiecare cu noutati si in trend. Mult rosu coral, galben portocaliu, venghe, auriu, verde pastelat. Combinatii exceptionale, pline de rafinament, tonuri placute si calde, desi compuse din culori vii. Multa transparenta, atat spre exterior cat si in intetior. Sticla dinspre dormitor spre baie, pereti exteriori din sticla. Paturi extrasize, modelul american, semn ca si europenii se pregatesc pentru „gabarite mari”. Sheraton-ul schmbat total ca si concept. Vazut si am stat in mai multe in Europa, este in general un ,loc de coinferinte si de tranzit pentru cei aflati in interes de afaceri, sau chiar pentru pilotii companiilor aeriene cu dare de mana, asta si pt ca multe sunt plasate in apropierea aeroportului. La Bratislava este mult mai cald, chiar un pic romantic, nu ami are atatea linii drepte, chiar foloseste un leit motiv din forme rotunde, zone de chill out, centru ultra modern SPA dar cald in acelasi timp, restaurant frantuzesc cu somelier specializat pe vinoteca slovaca. Mercurul la fel diferit ca si concept si design de ce mai vazusem, au parasit si ei stilul pragmatic in favoarea celui adaptat la ce se cere acum, atmosfera este mai deschisa, spatiile sunt largi dar compartimentate elegant si semitransparent. Am lasat Kempinski la sfarsit pentru ca este un vis si o fantezie transformat in realitate. A fost pentru prima oara cand am vizitat un astfel de hotel. La unul dintre seminariile la care am participat la Barcelona, colega mea italiana, Silvia Ettore, fosta directoarea logistica de la echipa de formula 1 a celor de la Ferrari, mi-a impuiat capul cu aristocratia arhitectonica a rusilor de la Kempinski. Era si locul preferat a echipei si avusese probabil ocazia sa stea multe zile acolo. Nu as fi avut ocazia sa-l vizitez pe cel din Bratislava daca nu as fi intarziat la una dintre intalnirile one-to – one si asa intr-o doara m-am asezat la masa de prezentare a celor de la Kempinski cu intrebarea daca aveau in acel sfert ceva prestabilit. Nu aveau si am ramas acolo o jumatate de ora. Incepuse sa se serveasca masa si nu ma puteam desprinde din prezentarea celor doua manageri de la Budapesta si Bratislava. Am plecat spre restaurant impreuna, acolo l-am intalnit pe Tomas de care deja v-am vorbit si am continuat discutiile inca o ora. Totul s-a terminat cu o invitatie de site inspection la Bratislava. Si am pregatit-o ca intalnire ultima pentru ca stiam ca acolo este spuma si vroiam sa ma bucur in liniste de ea. Si nu am regretat un moment ca fixasem intalnirea. Un hotel de lant, cum nu stiu sa existe similar, poate doar Roco Forte prin a lui fanteziie a mobilierului si interioarelor (rodul imaginatiei surorii d-lui Forte). Candelabre, oglinzi, camere de dimensiunile unui apartament de lux, accesorii si un sistem TV de ultima generatie: interactiv, cu recunoasterea nationalitatii tursitului, cu informatii prelevate, poate functiona si ca si computer prin anexarea unei tastaturi, avand o viteza de navigare pe internet incredibila. Am vizitat si apartamentul prezidential, cca 300 de m, terasa exterioara deasupra Dunarii, suprafete de primire, de cosmetizare, de relaxare, ceva ce nu poate fi usor descris. Cu un pret pe masura: 3000 EUR/noapte.
Partea de jos a hotelului nu este atat de spectaculoasa, dar pe masura ce urci, totul devine tot mai deosebit si mai rafinat. Sistemele multimedia sunt de ultima generatie, dusuri cu comanda electronica, cu panou in care se afiseaza temperatura apei, frecventa radiolui, numarul de pe care esti sunat la telefon....
Langa hotel in constructie o cladire administrativa toata doar din otel si sticla total transparenta. Unde au sa se mute cei care conduc acest lant.
Tarifele pentru standard sunt accesibile, chiar am in minte, cunoascandu-le pe cele doua doamne care conduc acum hotelurile din Budapesta si Bratislava, sa organizez ceva in extrasezon (noiembrie) pt ca mi-au promis niste tarife exceptionale. Si cum intr-un astfel de hotel vremea de afara nu conteaza, pt ca ai inauntru tot confortul, piscina, SPA, tot felul de alte facilitati, fructe, apa, sucuri, bere in camera for free, ma gandesc la un grup acolo. Asa ca ne vedem in toamna la Kempinski Bratislava. Iar daca managerii celor doua hoteluri apropiate ca distanta se tin de cuvant cu tarifele promise, o sa va puteti bucura de u ultraconfort cu foarte putini banuti...Ramane doar mancarea. Dar ce, mergem acolo sa mancam?!

Pozele sunt facute la Kempinski, din pacate n-am avut la mine decat telefonul si calitatea nu este una foarte buna.

silviu

• Vizitator
« Răspuns #140 : Luni, 21 Februarie 2011, 12:14 »
Citat din: admin
Ma gandeam la Mazare cu samba lui dezarticulata si mai mult harlechina - ar putea fi un ambasador al turismului romanesc.
wow! sper ca e o gluma. e drept, cam macabra :(

dian

• Vizitator
« Răspuns #141 : Luni, 21 Februarie 2011, 16:25 »
 Bine ai revenit, Gigi! Cu talentul tau ai putea scrie un jurnal de vacanta.

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #142 : Luni, 21 Februarie 2011, 18:28 »
Evident ca era o gluma, Silviu... desi cred ca unii l-ar gasi potrivit. Uita-te putin cine ne reprezinta la Parlamentul European si o sa ai imaginea a ceea ce poata sa produca masochismul in forma acuta. Sa nu ne mire vreodata ca un astfel de personaj ar fi numit sa reprezinte imaginea tarii afara, s-a pierdut orice urma de normalitate a selectiei.
Multumesc Dian, daca te-ar auzi profesoara mea de romana din liceu, d-na Fanache, cred ca n-ar mai fi in stare sa manance vreo doua zile. Am fost haituit de ea 4 ani de liceu, avea o placere nebuna sa ma prinda ca nu stiu lectia si sa-mi mai ofere cate un 4. Din pacate m-a indepartat de materia aceasta (uneori se vede nu-i asa?), desi la inceput imi placea tare mult. Avea o figura care ingheta clasa iar cand incepea sa treaca degetele prin catalog, se lasa o liniste de mormant. O singura intrebare plutea prin clasa: "Cine va fi cel ascultat si chinuit?". Si cand rostea un nume, vedeai ceva livid si lipsit de expresivitate cum se ridica, asteptand osanda, in timp ce restul clasei rasufla usurata. Cred ca am fost singurul caruia nu-i era teama, simteam ca desi era intr-un permanent razboi cu mine si asta nu doar din cauza lectiilor, mai era fumatul, mai era prietenia cu Samiza - care efectiv o scotea din minti, mai era "neuniformizarea mea cu ceilalti": cizmele ascutite, cravata in carouri, camasa alba, sacoul cu nasturi metalici, chica pe care o purtam peste reverul hainei, avea totusi o slabiciune pentru mine. O surprinsesem odata cand mi-a dat un zece, nota pe care o acorda extrem de rar, cum s-a intors spre catedra zambind. Nu ma laudase, nu-mi spusese decat : "zece". Si acum tin minte, ne daduse ca lectura suplimentara, lucru obisnuit de altfel la ea, Moliere. Si nu ma limitasem doar la o analiza literara (cam asta se facea atunci la romana - acum vad ca totul a evoluat si pretentiile sunt mult mai sus) ci ma lansasem intr-o adevarata peroratie despre avari, despre lacomie si nu stiu cum dar tot ce citisem inainte si cuprindea astfel de personaje, parca mi se derula in fata in timp ce dezbateam infocat. Simtisem ca si clasa era atenta si destul de mirata de ceea ce faceam in fata si asta imi dadea si mai mult apa la moara. Dupa 20 de minute am incheiat si am plecat spre banca. Rostise nota in acelasi moment in care imi terminasem monologul si am avut inainte de a ma intoarce in clasa sa-i vad zambetul. Ea care nu radea niciodata, care nu participase la nici un banchet de absolvire...Si atunci trasesem concluzia pe care nimic nu mi-o putea clatina, ca ma...place. Si chestia asta mi-a dat alt tonus fata de ceilalti. Stiam ca vanatoarea ei, era in cazul meu doar o incercare de a ma indrepta, de a ma determina sa arat ce pot, nu semana deloc cu ce li se intampla celorlalti pe care nu-i scotea din analfabeti, gagauti, primitivi, nedezvolati. Pe mine doar ma dojenea, clatinand din cap nemultumita si inghesuind inca un 4 printre ceilalti. Stia ca lectiile urmatoare am sa explodez din nou cu ceva si ca o sa ma recompenseze pentru asta. Asa eram eu la scoala si asta nu doar la romana: sau 4 sau 10, pt mine nu exista 5, 6, 7 sau 8. Rar mai luam si 9. Dar si 3. Acum ma amuz, dar atunci de multe ori aveam insomnii de grija carnetului care trebuia semnat de unul dintre parinti. Cam asta era regula la Gheorghe Lazar: uniforma, numar pe brat, chipiu, fara absente, carnet de note semnat de parinti. Cand luam nota mica ma tot codeam sa dau carnetul la semnat cand tata ajungea de la servici si tot amanam pana se facea sera tarziu. Apoi noapte. Dimineata imi puneam ceasul sa sune la 5.30 adica inainte de a se trezi parintii sa plece la servici. Si nici atunci n-aveam curajul: stateam in pat nemiscat, cu respiratia marita, pana cand simteam ca sunt pe plecare. Atunci tasneam din camera mea si le intindeam carnetul cu promisiunea unei note bune. Tata se incrunta, semna si pleca la servici. Gata emotiile: cu carnetul semnat puteam intra la ore, asa ca nu mai aveam de ce sa-mi fac griji. Griji? Dar ce acelea erau griji?

Offline steliana

• Hero Member
« Răspuns #143 : Luni, 21 Februarie 2011, 18:52 »
exceptand prima fraza ...

pot spune doar ... F E R I C I T U L E!
din toate punctele de vedere!
asa parinti, asa profesoara, asa iubire, asa nostalgii, asa povestiri ...

mai povesteste!
nihil sine deo

silviu

• Vizitator
« Răspuns #144 : Marți, 22 Februarie 2011, 13:30 »
Citat din: admin
Evident ca era o gluma, Silviu... desi cred ca unii l-ar gasi potrivit. Uita-te putin cine ne reprezinta la Parlamentul European si o sa ai imaginea a ceea ce poata sa produca masochismul in forma acuta.
macar cei din PE sunt alesi de electorat si se spune ca poporul si-i merita :(

Offline admin

• Administrator
  • Hero Member
« Răspuns #145 : Marți, 22 Februarie 2011, 16:41 »
As vrea sa le spun ca nu-i merit...

Offline steliana

• Hero Member