Bratislava –orasul statuilor de bronz. Unde nu te astepti dai de cate un muncitor care iese din canal, evident din…bronz, de cate un rinocer fantasmagoric, de cate o fantana....
Un oras boutique, asa l-as defini eu. Foarte concentrat cu o arie medievala restransa dar foarte dichisita si ingrijita, cu biserici catolice la tot pasul, cu restaurante gen pub unde se mananca foarte bine si se bea o bere grozava. Lume zgribulita pe strazi - erau minus 2 grade, doar pe un patinuar instalat in centrul vechi mai multa animatiei - cativa tineri incercau piruete si axel-uri, iar pe margine cativa chibitau razand. O Dunare cafenie, maturata de curentii de aer, sus un castel minunat luminat, dar prea indepartat ca sa ma determine la o plimbare. Dupa o plimbare prin Down Town, am preferat caldura unui local tipic slovac, unde am ramas pana aproape de inchidere, savurand o mancare traditionala exceptionala.... n-as putea spune cu siguranta ce a fost. M-am refugiat apoi in camera, unde era cald si bine, m-am intins si m-am trezit dimineata cu grija celor trei intalniri pe care le aveam acolo: Mercur, din lantul Accor, Sheraton din lantul Starwood si Kempinski Bratislava. De la 10.00 incepeau vizitelel asa ca mi-am facut in graba bagajele, am coborat la micul dejun si am plecat spre primul hotel. Nu am sa intru in amanunte despre fiecare, nu stiu pe cati dintre voi ar interesa ce am vazut acolo, incerc doar sa punctez ceea ce mi s-a parut deosebit. Toate trei hoteluri sunt noi, inca nu au un an de zile de cand au fost date in folosinta. Sunt pe segmentul bussines, doar Kempinski se adreseaza si celor individuali. Trei concepte diferite, fiecare cu noutati si in trend. Mult rosu coral, galben portocaliu, venghe, auriu, verde pastelat. Combinatii exceptionale, pline de rafinament, tonuri placute si calde, desi compuse din culori vii. Multa transparenta, atat spre exterior cat si in intetior. Sticla dinspre dormitor spre baie, pereti exteriori din sticla. Paturi extrasize, modelul american, semn ca si europenii se pregatesc pentru „gabarite mari”. Sheraton-ul schmbat total ca si concept. Vazut si am stat in mai multe in Europa, este in general un ,loc de coinferinte si de tranzit pentru cei aflati in interes de afaceri, sau chiar pentru pilotii companiilor aeriene cu dare de mana, asta si pt ca multe sunt plasate in apropierea aeroportului. La Bratislava este mult mai cald, chiar un pic romantic, nu ami are atatea linii drepte, chiar foloseste un leit motiv din forme rotunde, zone de chill out, centru ultra modern SPA dar cald in acelasi timp, restaurant frantuzesc cu somelier specializat pe vinoteca slovaca. Mercurul la fel diferit ca si concept si design de ce mai vazusem, au parasit si ei stilul pragmatic in favoarea celui adaptat la ce se cere acum, atmosfera este mai deschisa, spatiile sunt largi dar compartimentate elegant si semitransparent. Am lasat Kempinski la sfarsit pentru ca este un vis si o fantezie transformat in realitate. A fost pentru prima oara cand am vizitat un astfel de hotel. La unul dintre seminariile la care am participat la Barcelona, colega mea italiana, Silvia Ettore, fosta directoarea logistica de la echipa de formula 1 a celor de la Ferrari, mi-a impuiat capul cu aristocratia arhitectonica a rusilor de la Kempinski. Era si locul preferat a echipei si avusese probabil ocazia sa stea multe zile acolo. Nu as fi avut ocazia sa-l vizitez pe cel din Bratislava daca nu as fi intarziat la una dintre intalnirile one-to – one si asa intr-o doara m-am asezat la masa de prezentare a celor de la Kempinski cu intrebarea daca aveau in acel sfert ceva prestabilit. Nu aveau si am ramas acolo o jumatate de ora. Incepuse sa se serveasca masa si nu ma puteam desprinde din prezentarea celor doua manageri de la Budapesta si Bratislava. Am plecat spre restaurant impreuna, acolo l-am intalnit pe Tomas de care deja v-am vorbit si am continuat discutiile inca o ora. Totul s-a terminat cu o invitatie de site inspection la Bratislava. Si am pregatit-o ca intalnire ultima pentru ca stiam ca acolo este spuma si vroiam sa ma bucur in liniste de ea. Si nu am regretat un moment ca fixasem intalnirea. Un hotel de lant, cum nu stiu sa existe similar, poate doar Roco Forte prin a lui fanteziie a mobilierului si interioarelor (rodul imaginatiei surorii d-lui Forte). Candelabre, oglinzi, camere de dimensiunile unui apartament de lux, accesorii si un sistem TV de ultima generatie: interactiv, cu recunoasterea nationalitatii tursitului, cu informatii prelevate, poate functiona si ca si computer prin anexarea unei tastaturi, avand o viteza de navigare pe internet incredibila. Am vizitat si apartamentul prezidential, cca 300 de m, terasa exterioara deasupra Dunarii, suprafete de primire, de cosmetizare, de relaxare, ceva ce nu poate fi usor descris. Cu un pret pe masura: 3000 EUR/noapte.
Partea de jos a hotelului nu este atat de spectaculoasa, dar pe masura ce urci, totul devine tot mai deosebit si mai rafinat. Sistemele multimedia sunt de ultima generatie, dusuri cu comanda electronica, cu panou in care se afiseaza temperatura apei, frecventa radiolui, numarul de pe care esti sunat la telefon....
Langa hotel in constructie o cladire administrativa toata doar din otel si sticla total transparenta. Unde au sa se mute cei care conduc acest lant.
Tarifele pentru standard sunt accesibile, chiar am in minte, cunoascandu-le pe cele doua doamne care conduc acum hotelurile din Budapesta si Bratislava, sa organizez ceva in extrasezon (noiembrie) pt ca mi-au promis niste tarife exceptionale. Si cum intr-un astfel de hotel vremea de afara nu conteaza, pt ca ai inauntru tot confortul, piscina, SPA, tot felul de alte facilitati, fructe, apa, sucuri, bere in camera for free, ma gandesc la un grup acolo. Asa ca ne vedem in toamna la Kempinski Bratislava. Iar daca managerii celor doua hoteluri apropiate ca distanta se tin de cuvant cu tarifele promise, o sa va puteti bucura de u ultraconfort cu foarte putini banuti...Ramane doar mancarea. Dar ce, mergem acolo sa mancam?!
Pozele sunt facute la Kempinski, din pacate n-am avut la mine decat telefonul si calitatea nu este una foarte buna.