Arhiva > Arhiva

Motivatia carierei

(1/3) > >>

admin:
    Totul incepe cu intrebarea parintilor sau a prietenilor acestora: “Ce vrei sa te faci cand esti mare?”. Apoi straduinta parintilor sa-si vada odrasla cu scoala. Meditatii, interventii la profesori, certuri de familie. Intr-un final, diploma.Ce se intampla insa mai departe?
    Hai sa vedem pentru inceput, cam cum percep tinerii ideea de cariera. In ce categorii se pot imapartii acestia pe criteriul dat de optiunea de a face cariera?
    Eu personal impart tinerii (nu doar cei de azi, pentru ca si noi am fost la fel) doar in doua mari categorii:
-   tineri motivati sa-si dezvolte o cariera
-   tineri pe care nu-i intereseaza deloc ce vor face in viitor
Acum ce inseamna motivati: ii cataloghez astfel pe cei care provin din familii medii si submedii ca venit, dar cu o educatie care sa le permita a imprima copilului o structura mentala apta si capabila sa absoarba cunostiinte. Acest tip de parinte, nu-si urmareste in mod special cariera, nu este interesat de castiguri altele decat cele care decurg dintr-o munca de 8 ore, telul lui fiind sa-si indrume si sprijine copilul. Tanarul percepe familia ca baza in dezvoltarea sa; foloseste exemplul unuia dintre parinti si tinteste mai sus. In acest gen de familii viata are un curs normal, firesc, iar universul in jurul caruia se invarte totul este copilul. Tot efortul lor, cinstit si bine intentionat este spre a cladi un om care sa aiba perspectiva unei vieti mai bune decat au avut ei. Copiii se automotiveaza, fiind destul de usor de indrumat si orientat spre o cariera.
    Tinerii care provin din familii cu venituri sau perspective financiare solide,  mult peste nevoia de consum, nu au argumentul de a dezvolta o cariera. Vor fi impinsi permanent de parinti, vor fi rasfatatii profesorilor si vor termina cu o diploma in mana, neacoperita insa de cunostiinte. Ei au constienta faptului ca oricand parintii vor sari si vor avea posibilitatea sa-i ajute, de aceea nu vor fi motivati sa faca efortul de razbi singuri. In general sunt persoane care se vor descurca, pentru ca vor deprinde abilitatile de a iesi din orice situatie si asta le va asigura tupeu si fantezie. Profesionisti insa nu vor fi niciodata, pentru ca mintea lor nu este setata pentru acumulare de cunostiinte, ci pentru a deschide cai mai usoare de rezolvare a lucrurilor.
     Motorul societatii si factorul de progres il constituie bineinteles tinerii din prima categorie. Ei vor fi aceia care vor asigura functionarea societatii, ei sunt garantii unei  dezvoltari. Cei din a doua categorie se vor multumi sa arda ceea ce au realizat parintii, sau mai rar au sa obtina succese financiare proprii, provenite in special din speculatii, ponturi, nise. In nici un caz nu vor ajuta cu ceva societatea. Vor profita doar de ea.
     Exista bineinteles si exceptii, nici nu s-ar putea altfel. Exista tineri din familii foarte instarite care sunt foarte preocupati de cariera, cum exista si tneri din familii cu venituri medii dezinteresati de a performa.
     Mai este o discutie, cea legata de tinerii care provin din familii sarace, mai putin educate. Au ei o sansa reala de a se dezvolta si a fi capabili de o cariera de top? Va las si pe voi sa va dati cu parerea, este un subiect care comporta multe discutii.

Faust:
Deschisesem subiectul pe care l-ai lansat admin, in legatura cu motivatia carierei. Speram sa gasesc si ceva despre trucuri, compromisuri si tinta. As fi curios sa citesc ceva in acest sens. Mai ales ca asa am dat de forumul tau, cautand pe google astfel de tehnici.

admin:
Pentru ca nu vreau sa fiu perceput ca didact, am evitat sa atac in totalitate subiectul, care este deosebit de vast si cu multe controverse. Sa nu uitam ca insasi intrebarilor fundamentale legate de acest subiect nu li s-a raspuns, totul fiind relativ si discutabil. Vorbesti de trucuri, de compromisuri si tinta. Toate acestea sunt fiecare in parte subiecte largi si necesita explicatii amanuntite. Am sa incerc sa deschid subiecte noi pe forum cu aceste detalii, dar trebuie sa le pregatesc atent. Eu ma bazez foarte mult pe experient mea, iar ceea ce transmit este deja verificat in practica. Trebuie doar sa fiu cat mai coerent si explicit pentru a te putea lamuri. Oricum daca pornesti de la a dori sa cunosti lucrurile astea inseamna ca ai ales deja intre cariera si viata personala si stii si intelegi  implicatiile unei astfel de decizii. Iti stau la dispozitie, nu inainte de a puncta pentru toti cele doua intrebari fundamentale:
- viata personala sau cariera?
- muncim sa traim sau traim ca sa muncim?

raskolnikov:
scuze pt disparitie, promit ca voi reveni cat de curand

optimistul:
Lipsa educatiei civice, hatisul politicianesc, opsesia imbogatirii rapide, discriminarea vadita sunt cateva din motivele pentru care tinerii nu stiu sa aleaga intre viata personala si cariera, pur si simplu multi au reactia de moment, "incerc si asta" , "pile si relatii"

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă