Autor Subiect: Cum sa-ti faci un prieten  (Citit de 119334 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Cum sa-ti faci un prieten
« : Miercuri, 24 Februarie 2010, 20:10 »
    Daca vrei sa-ti faci prieteni, trebuie ca in primul rand sa ai de unde, deci sa fii inconjurat de oameni. Nimeni nu-ti va bate la usa, in timp ce tu esti cufundat in tabieturi cotidiene.
    Intra intr-un club, intr-o asociatie cu oameni cu care ai hobby-uri, indeletniciri, dorinte, interese comune. Desi majoritatea prieteniilor se leaga intre persoane care nu au nimic in comun, totusi existenta unor aptitudini comune, creste posibilitatea  unei conversatii si a planificarii unor actiuni impreuna.
   Foloseste net-ul, leaga prietenii virtuale. Poti sa intri intr-o comunitate sau poti initia un grup intim. Cauta subiecte care te intereseaza si te starnesc.  Transforma apoi comunicarea virtuala in una reala. Atentie insa, incearca inainte de a te intalni cu un posibil viitor prieten sau cu un grup, sa analizezi si sa cantaresti bine daca ca iti este potrivit si daca nu te poate afecta negativ.
   Practica sporturi de echipa. Nu te jena ca nu esti performant ca altii, important este sa participi. Partidele de fotbal, de volei, de baschet, creaza cadrul unor prietenii de echipa, de multe ori foarte stranse. Pe terenul sau in sala de sport poti intalni noi prieteni, disponibilitatea la amicalitate fiind destul de mare acolo.
   Inscrie-te voluntar in actiuni in care crezi si care iti sunt la indemana. Din pacate la noi forma aceasta de participare este destul de rara si se intalneste in general pe palierul de educatie superioara. Daca nu gasesti un proiect care ti se potriveste, propune tu unul. O poti face pe forumuri de trafic, acolo unde esti sigur ca vei fi citit. In actiunile de voluntariat  prieteniile se leaga foarte usor, cu motivatia unei stari de emulatie si participivitate, ambele propice pt cadrul unei amicitii.
    Comunica cu cei pe care ii intalnesti. Dezvolta-ti abilitatea si nevoia de conversatie in spatiu real. Nu va feriti de a vorbi cu vanzatorul de ziare, cel de la magazinul din colt, cu oricine ti se pare apt si disponibil de a purta o discutie cu tine. Daca esti la randul tau provocat la o discutie, incearca sa nu fi scurt, sa nu dai raspunsuri evazive
    Nu te feri sa privesti in ochi si sa zambesti. Fa-o cu naturalete si firesc, fara sa dai senzatia de artificialitate. Ai insa grija sa nu fie interpretativ. Intr-o conversatie sa nu dai niciodata impresia ca te plictiseste si ca nu te intereseaza
    Nu-ti fie teama de ridicol sau de situatie stanjenitoare atunci cand simti nevoia antamarii unei conversatii. Daca persoana este total necunoscuta abordeaza subiecte “usurele”, chiar daca iti par “tampitele”. Ele sunt capabile sa sparga gheata si sa urneasca un dialog. Discuta despre vreme, despre masina lui, despre un obiect vestimentar care-ti place, solicita-i ajutorul pentru alegerea unui cadou potrivit etc.
    Tine discutia in zona pozitiva. Daca ai sa incepi sa te plangi de ceva, cu siguranta interlocutorul nu va avea rabdarea si disponibilitatea de a te asculta.
Daca n-ai reusit sa te prezinti la inceputul conversatiei, fa-o obligatoriu la sfarsit. Poti folosi de exemplu: “Oh, apropo, imi cer scuze, nu m-am prezentat. Ma numesc…..”. Automat si cealalta persoana are sa faca acelasi lucru. Fii atent si retine-i numele.
    Initiaza o intanire, dar concretizeaz-o doar in conditiile in care si cealalta persoana isi va arata disponibilitatea. Nu da o intalnire unei persone de care ti se pare ca nu mai poti scapa, in conditiile in care nu o agreezi total.
    Afla daca are un loc preferat in care merge (parc, restaurant, club etc) si daca ti se pare potrivit, poti sa te autoinviti sau sa determini cealalta persoana sa te invite. Fixeaza temporar intanirea, nu lasa totul in coada de peste, “ Poate ne intalnim odata acolo…”
    Intreaba daca are placerea servirii cafelei sau a unei mese impreuna. Dai astfel posibilitatea unui contac ferm.
    Nu presa si nu agasa pe nimeni cu intentia de a ti-l face prieten. Nu stresa, nu asalta pe nimeni cu telefoane, SMS-uri, Emailuri, nu incerca sa intri prea repede in intimitatea cuiva. Poti sa sperii persoana pe care ti-o doresti prietena si sa o determine la un pas in spate.
    Fii un prieten bun. Odata ce ai pornit o potentiala prietenie trebuie sa participi la ea. Sa stii cand este ziua sa, ce-I place, ce-l dezgusta etc. Trebuie sa stii sa-l feresti de lucruri care nu-I fac placere.
    Daca ai o intalnire cu cineva, fa tot posibilul sa ajungi la timp. Nu-ti fa prietenul sa astepte, nu o sa-i placa, cum nici tie nu-ti convine sa bati din picioare asteptand pe cineva. Trebuie sa stii ca scuzele nu au nici un efect in acest caz.
    Fii un bun ascultator, incearca si castiga increderea celuilalt pentru a deveni confidentul sau. Nu-l intrerupe, nu schimba brusc subiectul,, incearca sa ai continuitate in conversatie.
    Asigura-te ca cel care este pe cale sa-ti devina prieten este o persoana sigura, de incredere. Rolul unei prietenii adevarate este de a avea o persoana in fata careia sa te deschizi, cu care sa poti discuta orice intimitate. La fel si tu pastreaza-i secretele, cladeiste-i increderea in tine, fii corect.
    Fii acolo unde trebuie cand un prieten are nevoie de tine. Trebuie sa inveti sa-ti sacrifici din timpul tau daca iti cere sa o faci. Ajutorul trebuie sa fie facut cu placere fara sa razbata ca ti-a fost greu, incomod si neplacut sa-l dai. Daca prietenul tau are nevoie de un umar pe care sa planga, fii acolo.
    Alegeti prieteni potriviti. Nu incepe prietenii cu persoane de la care nu ai de invatat nimic si au o influenta negativa fata de cei din jur.

Offline deleanu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #1 : Joi, 04 Martie 2010, 15:07 »
 Iata un adevar in ceea ce consta o prietenie :
 " You can eat and drink together , talk and laugh together , enjoy life together , but you are only real friends when you cried together "
 Eu zic sa luati si asta in considerare

Lila

  • Vizitator
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #2 : Joi, 04 Martie 2010, 15:12 »
  Timpul este principalul factor care ucide prieteniile . Daca as putea sa fac ca ziua sa aiba 48 de ore sa am timp de munca , de scoala , de familie , de prieteni si de shopping as fi cea mai fericita . Din nefericire omul trebuie sa mai si doarma . Dar poate o sa ajung vreodata si eu ca Eliade sa-mi reduc orele de somn de la zi la zi

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #3 : Marți, 16 Martie 2010, 10:05 »
   Daca vrei sa-ti faci prieteni, trebuie ca in primul rand sa ai de unde, deci sa fii inconjurat de oameni. Nimeni nu-ti va bate la usa, in timp ce tu esti cufundat in tabieturi cotidiene.
    

Cred că este esenţial să cauţi compania oamenilor. Începutul e uneori mai greu decât te aştepţi.
Care ar fi oare metoda care să te facă să priveşti oamenii cu mai multă încredere decât obişnuieşti să le acorzi ?

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #4 : Marți, 16 Martie 2010, 10:19 »
    Care ar fi oare metoda care să te facă să priveşti oamenii cu mai multă încredere decât obişnuieşti să le acorzi ?

Buna intrebarea, cine are raspunsul ?!

Lila

  • Vizitator
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #5 : Marți, 16 Martie 2010, 10:44 »
    Primul pas spre acest lucru poate fi gasit in topicul "Gandeste pozitiv" . O perceptie pozitiva dar in acelasi timp realista a habitatului in care traim genereaza o aura pozitiva care se va reflecta in toate actiunile tale si care va fi perceputa de cei din jur ca atare

marcutza

  • Vizitator
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #6 : Marți, 16 Martie 2010, 10:52 »
Multumesc @Lila, era o intrebare retorica dar am retinut topicul si voi citi.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #7 : Marți, 16 Martie 2010, 11:12 »
Increderea este un sentiment care se castiga foarte greu si nu exista o reteta generala pentru a-l (re)dobandi. Tine de structura noastra a fiecaruia, cat suntem de suspiciosi, cat suntem de dispusi sa credem. Cat suntem de pozitivi. Pentru ca aici este cheia: pozitivismul si optimismul. Daca simti ca cele doua iti lipsesc, fa tot posibilul sa-ti intre in fire.
Sunt mai multe articole pe forum legate de acest subiect, dar vreau sa accentuez ceva: nu te inconjura de oameni negativi, care doar se plang si ti se pun pe umar. Toata energia lor negativa va fi preluata de subconstientul tau, iar daca esti o fire voluntara, atunci si mai rau, ai sa te incarci de  problemele lor fara sansa de a le putea rezolva. Nu sunt dur si nu ma gandesc la prieteni cand ma refer la astfel de persoane care-ti pot dauna. Dar sa stiiti si retineti, o fac INTENTIONAT, poate constient sau poate fara sa-si dea deama, oricum tinta lor este aceiasi, de a se elibera de tensiunea problemelor pe care le au. Fara sa inteleaga sau poate ca da, ca aceasta actiune a lor te afecteaza prin reflexie, pe tine. Trebuie sa te inconjuri de oameni care radiaza pozitivism, dicutiile cu ei va fac foarte bine, spatiul in care se desfasoara acestea trebuie sa fie unul larg, nu stramt si incorsetat, sa simti ca-ti cade tavanul in cap. Parcul, locurile in care te poti recrea, iti vor da o stare de incredere in tine si apoi in ceilalti. Poate ca la multi exista deceptia, dupa experiente traumatizante, si pt asta singurul mod de a scapa este de a sterge cu buretele, de a nu mai reveni din nou si iara, pe ce a fost rau. Sunt atat de multi oameni buni pe lumea asta incat sansa sa-i intalnesti este foarte mare, doar sa vrei.

Offline Catherinna

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 631
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 19:00 »
O, da, ai dreptate, increderea se castiga greu, se pastreaza si mai greu, si se poate pierde intr-o secunda...

Offline Crista

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 230
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 20:08 »
Cred ,de asemenea,ca daca ai prieteni putini nu e chiar motiv de ingrijorate.Important e ca ii ai,si din ce motive ii consideri prieteni.Eu am oarecare greutate sa numesc pe cineva prieten cand de fapt putem fi amici,bune cunostinte,ne simpatizam si ne este suficient.Doar putini trec pragul.Voi ce ziceti?

Offline krissunu

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 445
  • ...credinta face totul posibil ...
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 27 Martie 2010, 22:46 »
AMICITIA VIRTUALA EXISTA! E ca o frumoasa gradina in care florile nu mor niciodata . Rezista in tacere, la fiecare neintalnire ,la departare. Nu se privesc in ochi persoanele,dar se recunosc dupa inima lor si dupa starea pe care o transmit . Nu se vad lacrimile,tristetea ,nu se vad surasurile sau bucuriile, dar le gasesti de fiecare data . Este nevoie doar de un singur lucru - sinceritate . Motivul pentru care universul este vesnic este faptul ca el nu traieste pentru sine,ci da viata altora in timp ce el se transforma/ toti traim sub acelasi cer, dar nu toti avem acelasi orizont./. Viata trebuie pretuita chiar daca e rea sau buna.Visurile,amintirile si cuvintele nerostite dispar in noapte....Timpul nu se intoarce,nu are glas,nu are suflet si inima,nu are visuri si nici cuvinte de iubire.

luciamanta

  • Vizitator
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #11 : Luni, 29 Martie 2010, 22:00 »
un prieten trebuie sa ti se asemene, sa fi in consonanta cu el, altminteri nu se poate

Offline EUGENIA110

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 482
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #12 : Luni, 05 Aprilie 2010, 17:11 »
De multe ori ne amagim, confundind alt gen de relatii(amicitia, simpatia, interesele comune, recunostinta etc.) cu prietenia; prietenii adevarati se pot numara de obicei pe degetele de la o singura mina.

Offline anamama13

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1227
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #13 : Luni, 05 Aprilie 2010, 18:20 »
asa e... de asta exista expresia care ar trebui, poate, sa se numeasca sintagma : prieten adevarat....
Soarele va rasari si maine ! Totul este sa poti rezista pana atunci....

Offline Crista

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 230
Răspuns: Cum sa-ti faci un prieten
« Răspuns #14 : Luni, 05 Aprilie 2010, 18:30 »
Ce ziceti de situatia cand ai cunostinte multe pentru ca te considera until? E un sentiment bun,recunosc,sa fii util cuiva - na,ca m-ati blocat,cu 1i sau 2 de ii? - dar apoi? Vine si momentul cand te simti folosit.Dar daca nu ai mai avea aceasta "calitate"  s-ar reduce si numarul lor,ai avea mai putini in jur.