Arhiva > Arhiva
De la o generatie la alta
fortuna777:
--- Citat din: julia din Duminică, 31 Iulie 2011, 08:42 ---din nefericire sunt uneori situatii cind parintele nu este acolo sau nu e modelul de urmat. in astfel de cazuri e bine daca exista in apropierea copilului o alta persoana de acelasi sex la care are acces si ii este disponibila si care sa se constituie intr-un role model.
--- Terminare citat ---
ce se intampla totusi, daca nu exista o persoana de acelasi sex cu copilul, in apropierea lui si disponibila, si care sa se constituie intr-un model pentru copil..?..exista posibilitatea ca acesta sa devina mai "feminizat" ...si ma refer aici la trasaturi comportamentale feminine....avand in vedere ca nu o are decat pe mama ca model?
julia:
e foarte greu sa nu existe astfel de persoane in imediata lui vecinatate un prieten de familie, tatal unui coleg, un vecin, var de al doilea, noulea, etc. disponibilitatea asta nu se refera sa-i fie la indemina 24/24 dar sa vada modele - daca e fata de femei, daca e baiat de barbati. imaginea poate fi completata de povestirile parintelui ramas despre astfel de persoane din familie care nu mai sunt sau pe care copilul nu le-a cunoscut, dar care sunt admirate si apreciate.
fortuna777:
Iulia, nu mi-am imaginat ca persoanele de care te inconjori pot fi potentiale modele de urmat pentru copilul tau, atata timp cat nu fac parte din viata ta curenta...Mai degraba as fi zis ca la pubertate si in adolescenta, important e cercul de prieteni in care se invarte si ca nevoia de apartenenta si de a fi acceptat de un anumit grup la aceste varste, este atat de mare incat uneori isi poate insusi trasaturi si comportamente negative...Inteleg ca trebuie sa fiu mai atenta si la persoanele masculine din jurul nostru si care i-ar putea servi fiului meu drept "etalon".
julia:
Modele cautam toata viata draga mea. Dar in formarea copilului sunt importanti primii ani, aia sunt de baza, atunci se stabilesc niste criterii valorice. Ce spui tu la adolescenta este cam tirziu, atunci mai degraba se modeleaza sau se consolideaza ceea ce s-a achizitionat deja. Asa se explica de ce adolescentii au traiectorii diferite chiar in conditii relativ similare. Educatia si formarea din prima copilarie sunt esentiale.
julia:
Pericolul de care spuneai se poate instala si in cazul in care tatal exista dar nu se implica e important sa primeasca responsabilitati, fireste adaptat grupei de virsta, sa creasca independent si autonom. Delimitarea caracteristicilor specific feminine si masculine este bine sa fie evidenta si asta chiar e simplu de facut prietenii de acelasi seex, sporturi in comun sau alte hobby-uri etc. Greseala pe care o vad frecvent este ca parintele (in general mama) sa deresponsabilizeze copilul de orice indatorire sau obligatie, considerin ca asta inseamna sa-i ofere o copilarie fericita.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă