Arhiva > Arhiva

De la o generatie la alta

<< < (9/17) > >>

micaela:
eh, tocmai de aceasta valenta de "model" a parintelui, imperfect si el, ca orice om, ma tem eu...  ca daca ma bucura partea de stafeta (ca sa fiu on-topic :)) ) buna pe care cred ca pot sa le-o transfer, ma ingrijoreaza faptul ca as putea sa le transfer, fara sa vreau, si partea mai putin luminoasa a modelului care le sunt. asa ca ma arat cu degetu' atunci cand ma surprind in zona de umbra si le atrag atentia sa urmeze numai ce e de urmat.
poate sau trebuie un parinte sa se "arate" perfect numai ca sa nu fie un model imperfect pentru copii lui?

julia:

nu nu nu, ca atunci mesajul transmis si receptat ar fi ca e anormal sa gresesti si ca nu ai voie sa te arati slab sau dezorientat. faptul ca si parintele e om este cea mai adevarat lectie. ce e important sa asimileze este ce faci cind gresesti, indrepti si corectezi sau te afunzi mai tare, ce faci cind ranesti, ce faci cind te simti lovit etc etc

astea-s lectii mai importante decat alea predate explicit, si au un impact mai mare.
si noi am preluat astfel de lectii de la parintii nostri cu asa da sau asa nu, chiar daca uneori nici nu ne dam seama.

micaela:
da, am banuit io ca nu-i bine sa-i arati copilului o stacheta (a perfectiunii) care normal nu poate fi atinsa si care-l poate dezorienta si frustra si...
ai perfecta dreptate, Jul (nici n-ar putea fi altfel, d-ra doctor de suflete, iubire mica :)) ) ca e mult mai important sa-ti asumi imperfectiunile, in fata copiilor, in mod deschis si corect, si sa faci vizibile eforturile de a le corecta, chiar si fara a reusi intrutotul. asta numai daca parintele stie si poate sa o faca...   dar daca nu.... totul depinde de bunul discernamant al copilului.

marcutza:
"Dar ce mi se pare mie cel mai important este exemplul tau personal de viata de adaptare de gindire de tot ce vrei si care le-a ajutat lor sa faca propriile alegeri."

un factor determinant in personalitatea si actiunile copilului.

julia:

din nefericire sunt uneori situatii cind parintele nu este acolo sau nu e modelul de urmat. in astfel de cazuri e bine daca exista in apropierea copilului o alta persoana de acelasi sex la care are acces si ii este disponibila si care sa se constituie intr-un role model.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă