firii omului. e o necesitate naturala.
Ma distram de cateva minute pe acest topic... cum din "Frumusete", a devenit "Razboiul orgoliilor".

(atunci - in paranteza fie spus - unde e frumusetea?!), cand am dat de primul adevar: Da, este in legea firii! In legea firii noastre biologice sunt urmatoarele:
1. Instinctual, orice se apropie de "proportiile de aur" ale infatisarii umane este considerat normal, cunoscut, mostenit colectiv, acceptabil social. "Frumos" la nivel de top model se traduce in subconstientul nostru prin nepericulos, de apropiat fara teama, de admirat, de urmat, sigur, vezi carismatic (fizic vorbind).
2. Ceea ce se abate intre anumite limite, dar inca mai seamana cu normalul, devine nou, incitant, demn de explorat, cu oarecare precautii, dar atragator (acel "nu stiu ce si nu stiu cum"). Un artist portretist mi-a povestit odata cum realizeaza portretele: intai "proportiile de aur" si pe urma se calculeaza vizual abaterile...
3. Ceea ce depaseste limitele "normalului", nu mai seamana cu media, nu mai face parte din specie, rezulta teama instinctiva de necunoscut, respingere, uratenie. Intr-un trib de maimute, un animal mutilat intamplator printr-un accident nu mai este recunoscut de catre ceilalti si este alungat din grup.
4. Intre sexe, acum.... biologic, frumos inseamna sanatos. Un par urat, dintii stricati, tenul tern etc. sunt de cele mai multe ori consecintele unei sanatati precare. O femeie frumoasa fizic, este automat o femeie cu o conditie fizica bine intretinuta, si daca e si tanara, e probabil si mai apta sa procreeze. Instinctul de reproducere masculin este acela de a-si raspandi samanta, nu de a deveni un bigam molcom... (Vorbesc strict de legile firii aici, nu de valorile umane.) Instinctul feminin este in schimb acela de a-si asigura progenitura nu numai cu un bagaj genetic sanatos, ci si cu adapost si sursa de hrana, din partea masculului dominant. De aici frecventa mai mare a cuplurilor ea - tanara, el - bogat si nu invers!

Personal... desi sunt femeie, dati-mi voie sa nu cred in suprematia niciuneia dintre frumuseti exterioara/interioara. Sunt la fel de importante! Pentru oricare dintre sexe!
Nu stiu altii cum sunt, da' mie mi se par la fel de frustrante ambele extreme: "imi placi pentru sufletul si caracterul tau" (adica nu ca femeie), cat si "imi placi ca femeie" (dar restul nu ma intereseaza). Oare o mai fi vreo cale de mijloc pe undeva... ca eu n-am gasit-o inca...