Aici se discuta > Subiecte generale
Dependentele
Rentzi:
Din nelamurirea ta as intelege ca nu esti sau nu ai fost fumatoare. "Dependentele" sunt puternic ancorate in comportament si ai nevoie de un (mare) efort de vointa si chiar o pregatire psihologica inainte de.... "data" la care te lasi. Este un fel de proiect (personal) si de aceea ai si o data de incepere. La inceput contabilizezi timpul pentru a te motiva, apoi devine din ce in ce mai relativ de tipul "am vre-un an si ceva", apoi "am vreo... aaa... 7... sau 8 ani ... sa ma gandesc...", apoi nu iti mai pasa "...nu mai stiu, oricum peste 10 ani...".
Daca cineva stie cu precizie ca are 9 ani, 3luni si 26 de zile de cand s-a lasat, de fapt nu s-a lasat niciodata. Nu a fost probabil dorinta si vointa sa. A fost o impunere exterioara. In fapt cred ca in tot acest timp i-a "ars buza dupa..." dar constrangeri exterioare l-au oprit. Este posibil sa fi avut si scurte tentative de "recadere".
Leia:
Cine sunt mai tari? Cei care nu pot fi prinși de dependență (poate ca unii sunt înțelepți, dar sa recunoaștem ca alții sunt incapabili de atașamente) sau cei care au gustat tentația și au abandonat-o?
Louie:
Cred ca cei din a doua categorie.
Leia:
Dacă ar fi sa ierarhizăm, ar fi ok ordinea descrescătoare a puterii (putinței) omului raportat la dependențe?
1. Înțeleptul care înțelege tot, pe toți și toate, care nu este tentat de lumeștile adicții.
2. Cel care a încercat, a realizat ce înseamnă și a avut puterea sa se lase.
3. Cel căruia ii este frica sa se ia pentru ca știe ca este posibil sa nu mai scape.
4. Unul care se mai abține din când in când fără succes și recidivează.
5. Cel care nu este tentat, nu se atașează de nimic, nu are nici un chef niciodata.
6. Dependentul.
Ați inversa ordinea? Mai adăugați și alte categorii?
Rentzi:
Mai degraba:
1. Înțeleptul care a incercat pana a inteles cam despre ce e vorba si nu a continuat la nivel de adictie.
Inteleptul care înțelege tot, pe toți și toate, care nu este tentat de lumeștile adicții, nu prea exista. Existenta umana este in principiu experientiala.
2. Cel care a încercat, a devenit dependent și a avut puterea sa se lase.
3. Cel căruia ii este frica sa se ia pentru ca știe ca este posibil sa nu mai scape.
4. Unul care se mai abține din când in când fără succes și recidivează.
5. Dependentul.
6. Cel care nu este tentat, nu se atașează de nimic, nu are nici un chef niciodata.
Ar mai fi categoria consumatorilor ocazionali dar care nu devin dependenti. Nu stiu unde sa o incadrez pentru ca ei sunt binecuvantati de Natura.
Navigare
[#] Pagina următoare
Du-te la versiunea completă