Aici se discuta > Subiecte generale

Dependentele

<< < (40/110) > >>

almi_gabi:
De ce este zaharul un drog pentru oameni?

Zaharul poate da dependenta, in mod asemanator drogurilor. Multi nu il considera la fel de periculos precum drogurile si tigarile, dar informatiile obtinute de oamenii de stiinta in acest sens sunt surprinzatoare.

Multi oameni sunt pur si simplu dependenti de dulciuri. Numeroase studii stiintifice arata ca dependenta de zahar poate fi la fel de rea precum cea de alcool, informeaza Fox News.

Cercetarile stiintifice arata ca oamenii sunt "programati" sa isi doreasca zaharul inca de mici. Aceasta dependenta incepe inca de la nastere. Laptele matern este dulce, astfel incat dulciurile pe care copiii le consuma apoi sunt un fel de rememorare a acelor momente de inceput.

Dupa ce consumam zahar, creierul elibereaza substante chimice numite opioide, acestea dand corpului senzatia de placere intensa. Astfel, el recunoaste acest sentiment si incepe sa il doreasca din nou. Exista anumite zone cerebrale care sunt activate atunci cand consumam zahar.

Cum seamana zaharul cu drogurile

Excesul de zahar poate provoca diabet, probleme ale sistemului imunitar, precum si schimbari ale dispozitiei noastre. Aceleasi substante chimice produse de zahar in creier sunt produse si de heroina si morfina. Studii in acest sens au fost efectuate la Universitatile din Princeton si Minnesota, SUA.

In cazul renuntarii la zahar, s-a constatat chiar si aparitia unor simptome asemanatoare sevrajului. Este o reactie specifica renuntarii la o substanta de care persoana este dependenta. O alta curiozitate descoperita in scanarile RMN a fost aceea ca simpla vedere a inghetatei provoaca oamenilor senzatia de placere care este produsa de marijuana.

In prezent, multe produse contin zahar. Altele contin fructoza sau dextroza. Trebuie sa stiti ca o cutie de suc iti aduce echivalentul a zece lingurite de zahar, adica exact cantitatea zilnica recomandata.

sursa : internet

almi_gabi:
trec printr-un bazar si vad la un moment dat o serie de tricouri cu tot felul de "inscrisuri" pe ele - la asta de exemplu nu stiam daca este trist sau amuzant .....

hadrian:
  Insiruia Almi-gabi, in post-ul de deschidere al acestui topic, citeva dependete mai cunoscute, si uzuale timpurilor noastre. Printre ele era inclusa si dependenta de internet.
  Nu stiu cite persoane sint cu adevarat dependente de internet, iar la urma urmei internetul nu e un lucru atit de rau, e un mijloc de comunicare si informare. Eu zic ca pericolul mare vine atunci cind internetul este folosit in mod exclusiv, sau majoritar, ca mijloc de socializare. Atunci putem vorbi de un adevarat viciu, si pericol, cu niste urmari pe care doar persoanele care folosesc net-ul pt orice altceva il pot percepe...
  Stiu ca nu-i potrivit sa vorbesc de funie in casa spinzuratului, si de aceea deschiderea acestui subiect sensibil, "aici", ar putea intriga, si chiar irita, dar, cel putin, pretindem ca sintem niste oameni deschisi, nu?...
  Eu nu tin sa socializez pe net, am chiar o parere personala despre acest tip de socializare (pe care prefer sa n-o impartasesc inca), dar chiar si un forum de socializare, ca acesta poate fi folosit ca mijloc de informare si comunicare.
  Pe la inceputul acestei luni, cind aflasem pt prima oara de SinglesCamp, m-a surprins placut ideea ce reiesea (sau "motto-ul"?), cum ca "alunga-ti singuratatea, calatorind". Inovatoare, si geniala, idee... Fiindca aceasta e "ideea", cind sintem singuri, pt a nu ne eroda sufleteste, cel mai bun "medicament" e socializarea, adevarata socializare... nu cea exclusiv virtuala, care ne creeaza prieteni imaginari (nu ca  n-ar exista si in realitate, fizic, dar cit de "reali"?), despre care ne formam o parere idealizata, dar care poate fi departe de realitate, datorita faptului ca acei "prieteni" stapinesc arta conversatiei (on-line), si se pricep la cuvinte mestesugite...
  Ce doresc eu sa subliniez, este faptul ca cel putin membrii comunitatii SC ar trebui sa fie altfel decit "ceilalti", sa tinda spre real, si sa excluda artificialul... sa se apropie, nu sa se departeze de spiritul acestei comunitati, acela de a se reuni, in cadrul diferitelor actiuni SC, dupa posibilitati... financiare, de timp, de dispozitie... Altfel, acest spirit va disparea, iar noi nu vom fi cu nimic diferiti de orice alta comunitate formata on-line. Asta dorim oare, sa fim "toti o apa, si-un pamint"?... Eu nu, de aceea am si fost atras de conceptul SC, care mi-e teama ca se va dilua, si in cele din urma va disparea, daca nu incercam sa devenim mai putin "virtuali", si mai mult "reali"...

almi_gabi:

--- Citat din: hadrian din Sâmbătă, 30 Iulie 2011, 05:09 ---  Insiruia Almi-gabi, in post-ul de deschidere al acestui topic, citeva dependete mai cunoscute, si uzuale timpurilor noastre. Printre ele era inclusa si dependenta de internet.
  ........  Stiu ca nu-i potrivit sa vorbesc de funie in casa spinzuratului, si de aceea deschiderea acestui subiect sensibil, "aici", ar putea intriga, si chiar irita, dar, cel putin, pretindem ca sintem niste oameni deschisi, nu?...
  Eu nu tin sa socializez pe net, am chiar o parere personala despre acest tip de socializare (pe care prefer sa n-o impartasesc inca), dar chiar si un forum de socializare, ca acesta poate fi folosit ca mijloc de informare si comunicare.
    Ce doresc eu sa subliniez, este faptul ca cel putin membrii comunitatii SC ar trebui sa fie altfel decit "ceilalti", sa tinda spre real, si sa excluda artificialul... sa se apropie, nu sa se departeze de spiritul acestei comunitati, acela de a se reuni, in cadrul diferitelor actiuni SC, dupa posibilitati... financiare, de timp, de dispozitie... Altfel, acest spirit va disparea, iar noi nu vom fi cu nimic diferiti de orice alta comunitate formata on-line. Asta dorim oare, sa fim "toti o apa, si-un pamint"?... Eu nu, de aceea am si fost atras de conceptul SC, care mi-e teama ca se va dilua, si in cele din urma va disparea, daca nu incercam sa devenim mai putin "virtuali", si mai mult "reali"...

--- Terminare citat ---

Asa a fost vazut initial si acest forum asa cum spui tu - o platforma in care oamenii sa scrie eventuale informari iin legatura cu diversele tabere organizate si cam atat. Lucrurile au mers altfel . Oamenii s-au cunoscut in viata reala , au discutat si au gasit puncte comune de interes si intamplari asemanatoare in viata  - ceva de genul " dar exact asa mi s-a intamplat si mie" si atunci cand s-au intors din tabere au revenit pe forum unde au simtit nevoia sa comunice si sa transmita mesaje persoanelor pe care le cunosteau si le indragisera. Si de aici explozia de mesaje, muzica, filme, stiri, poze care este acum pe forum. Eu il vad ca un lucru bun in masura in care este facut la un nivel acceptabil si intr-un mod civilizat fara iluzii rautacioase si cuvinte jignitoare .

--- Citat din: hadrian din Sâmbătă, 30 Iulie 2011, 05:09 ---   Pe la inceputul acestei luni, cind aflasem pt prima oara de SinglesCamp, m-a surprins placut ideea ce reiesea (sau "motto-ul"?), cum ca "alunga-ti singuratatea, calatorind". Inovatoare, si geniala, idee... Fiindca aceasta e "ideea", cind sintem singuri, pt a nu ne eroda sufleteste, cel mai bun "medicament" e socializarea, adevarata socializare... nu cea exclusiv virtuala, care ne creeaza prieteni imaginari (nu ca  n-ar exista si in realitate, fizic, dar cit de "reali"?), despre care ne formam o parere idealizata, dar care poate fi departe de realitate, datorita faptului ca acei "prieteni" stapinesc arta conversatiei (on-line), si se pricep la cuvinte mestesugite...

--- Terminare citat ---

Hadrian ma bucur ca citesti si te indrepti catre topicele (tabu) cum iti place sa le spui. E un pic cam de dimineata pentru mine faceam doar o pauza de somn ( e totusi week-enk) dar ma bucur asa mult cand mai vad ca citeste cineva la ora asta - caci de fapt asta e ora la care se poate citi in liniste si cu atentie fara sa se reverse peste tine mormanul de postari incat sa nu mai stii ce ai citit si ce nu.
Am un articol scris si prelucat de un doctor psiholog despre facebook. Eu personal nu am un cont pe facebook - el avertiza asupra  factorilor nocivi ai unei astfel e indeletniciri si modul cum este facuta si momentul in care apare posibilitatea unei dependente-  am sa revin cu el - macar fragmente pentru ca este interesant si prezinta la un moment dat si cum sa procedezi sa-ti limitezii ferestrele deschise simultan si revenirea permanenta la PC pentru o socializare virtuala.
Toti suntem prinsi in astfel de retele. Spre deosebire de altele - aici multi dintre noi ne cunoastem si in viata reala si faptul ca mai schimbam cateva cuvinte , mai postam o fotografie, un film sau o melodie nu as caracteriza-o pana la urma o dependenta - pentru ca cunosti acel om (l-ai intalnit intro tabara sau la o intalnire a unui club local) si ii trimiti de fapt un mesaj de prietenie- un semn ca te gandesti la el.

puf deja dorm si abia imi tin ochii deschizi , revin mai tarziu   8)

hadrian:
@Almi-gabi - Nu am o "slabiciune" pt subiectele "tabu", parcurg titlurile topicurilor de aici, citesc citeva comentarii, sa-mi fac o idee despre subiectul respectiv, si daca ma intereseaza, si am ceva de spus, legat de subiect, o fac.
  Sper doar sa nu se piarda "esenta" a ceea ce am vrut sa spun, cu privire la riscul "evaporarii" conceptului acestei comunitati... atit...
  Sint chiar curios, ce (mai) inteleg membrii SinglesCamp, prin... Singlescamp?... Un forum de socializare?... Un mediu unde isi pot etala personalitatea?... Un loc unde descopera uluiti, ca "dracu' nu e chiar atit de negru", si ca situatia lor nu-i asa singulara?... O ancora sufleteasca, reala sau/si virtuala, de care se pot agata, atunci cind sint biciuiti de furtunile vietii?... Sau un... turn de veghe, in care odata urcati, realizeaza ca viata poate fi privita si din unghiuri nebanuite inainte, perspectiva nemaifiind asa sumbra?...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă