Arhiva > Arhiva

Nostalgie

<< < (14/37) > >>

Ayouni:
as mai fi vrut sa adaug ca perioada de adaptare la o schimbare de tip negativ este in functie de fiecare individ in parte, de structura lui psihologica, de cat de puternica si de ce fel a a fost schimbarea respectiva, cat de puternic sentimentul, cat de mult i-a afectat viata.  nu se poate aplica nici un sablon, din pacate, toti suntem diferiti si reactionam diferit in absolut toate circumstantele. 

pe de alta parte, cand se intampla o schimbare pozitiva, atunci lucrurile stau altfel, perioada de adaptare este insesizabila aproape.

oricum mie imi place nostalgia, imi place sa-mi fie dor. :)

optimus sum:

--- Citat din: julia din Luni, 27 Iunie 2011, 23:00 ---stiu
de aia m-am mirat crezind ca altii sunt mult mai evoluati si au invatat sa treaca direct la stadiul 5.

--- Terminare citat ---
cele 5 etape din manualele de psihologie nu sunt obligatorii..mai mult de atat pot exista in alta ordine, pot fi ciclic repetate sau pot exista sub alta forma...
timpul nu rezolva nimic...
trecerea timpului inlocuieste durerea cu altceva si atat ... timpul nu este decat timp si atat, nu vindecator... mintea unui om este ca si un calculator...informatia veche este inlocuita pe masura ce informatie noua este adaugata, dar asta numai daca dam unda verde si trimitem in recycle been... daca o informatie nu vrem sa o uitam(stergem) atunci creierul o stocheaza (sau incearca sa o faca) in memoria de termen lung, dar fiind biodegradabila si aceasta se sterge in timp ...
deci nu timpul lucreaza la transformarea dorului in nostalgie ci noi o facem...daca noi o facem voluntar atunci se poate face rapid printr-un efort de vointa si prin intelegerea mecanismului uitarii... pur si simplu lasi sau provoci o alta informatie sa ia locul celei vechi , sau mai bine zis si mai simplu ...un cui scoate pe altul si o indragosteala noua o inlocuieste pe cea veche...

julia:

da asa e, modelul asta descris aici e modelul kubler-ross de coping la durere, iar fazele nu sunt intodeauna liniare, te poti intoarce la o faza anterioara si o iei de la capat again and again. asta tine de fiecare. unii se agata de durere si suferinta ca nu au resurse sau nu pot sau nu stiu sa treaca mai departe.

dar pt asta iti trebuie timp, nu eu sau tu fixam asta, ci mecanismele noastre de functionare si protectie, independent de vointa noastra. deci da, cu timpul, ne “vindecam” – nu-mi place cum suna cuvintul dar ma grabesc si n-am altul. eu zic intotdeauna la suferinta – si slava domnului am avut destule – ca nu trec peste, ci trec cu ea mai departe, si asta in timp se realizeaza.

cind ne agatam de durere si n-o lasam sa treaca atunci asta se intimpla prin vointa noastra, ca raminem prinsi acolo, si subconstient ne agatam de suferinta ca de cel mai bun prieten. e chiar periculoasa exorcizarea durerii si arderea unor etape in timp record, ca se pot masca si reveni cind nu te astepti mult mai intense si dramatice.

julia:

--- Citat din: Ayouni din Luni, 27 Iunie 2011, 23:50 ---...oricum mie imi place nostalgia, imi place sa-mi fie dor. :)

--- Terminare citat ---

iti place sa-ti fie dor?? pe mine ma doare rau si sunt varza. nici nu mai sunt eu…

janeta:

--- Citat ---iti place sa-ti fie dor?? pe mine ma doare rau si sunt varza. nici nu mai sunt eu…
--- Terminare citat ---

daca iti e dor inseamna ca ai pierdut pe cineva  sau ceva , ori ca te-ai departat atat de tare incat imposibilitatea de a retrai ceea ce iti provoaca dorul este eminenta in momentul dat . si asta sigur ca doare si , ca sa te citez , "rau ".

cateodata imi e atat de dor incat imi doresc sa mor ca sa nu fiu nevoita sa mai simt durerea si ma mir ca dumnezeul in care cred ma lasa prada chinului si nu face ceva din ceea ce mi-as dori ca sa-mi curme chinul . sunt momente in care indoiala in posibilitatile lui pune zdravan stapanire pe mine si ma intreb : " qui prodest ?"

alta data dorul ia infatisarea placuta a momentelor traite candva si imi aduce un zambet in coltul buzelor , dureros , dar un zambet totusi ...

habar nu am pana la urma de ce trebuie sa parcurgem aceste etape din existenta noastra din care dorul face parte intrun mod inexorabil , dar tot ce stiu este ca daca ne este dor de cineva sau de ceva asta inseamna ca am fost , totusi , binecuvantati cu fiinte ori cu momente atat de frumoase incat merita sa ne fie dor de ele . si asta nu e deloc de neglijat...

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă