🌲 „Vreau pădurea înapoi” — legenda de la Vila BledAcum vreo 20 de ani reprezentam o mare companie americană de turism corporate. Fusesem invitat de ministrul sloven al turismului și de primarul Ljubljanei la lansarea campaniei „I feel Green Slovenia”, care s-a dovedit ulterior un mare succes. Nici nu ar fi putut fi altfel, pentru că însăși campania de lansare fusese foarte bine gândită, inedită și memorabilă.
Îmi amintesc că, atunci când am intrat în camera de hotel care îmi fusese rezervată, totul era verde crud: așternuturile patului, papetăria, prosoapele. Iar pe birou se afla o mini-lădiță plină cu mere văratice. Impactul a fost excepțional.
După festivitățile de la castel, după conferințe și întâlniri, ni s-a organizat un tur de o zi, care a inclus și Lacul Bled. Masa de prânz am luat-o la legendarul hotel Triglav, aflat chiar pe malul apei turcoaz. Deschis în 1906, acesta găzduia în fiecare an întâlnirea privată a prim-miniștrilor europeni. Bucătăria restaurantului era condusă de un chef aflat în top 10, iar ceea ce ni s-a prezentat și oferit a fost într-adevăr excepțional.
De acolo am urcat până la Vila Bled, astăzi hotel, dar în trecut unul dintre locurile favorite, intime, ale lui Tito. Țin minte că am mâncat acolo cel mai bun cheesecake pe care îl gustasem vreodată.

Impresionat de Slovenia, de servicii și, în special, de lacul Bled, am organizat ceva mai târziu, în cadrul Singles Camp, câteva excursii care au inclus această minunată destinație. Cu fiecare grup urcam până la Vila Bled, zăboveam o vreme pe terasă, la o cafea și o prăjitură, iar dacă mai aveam timp, făceam și o plimbare pe potecile din jur.
Una dintre ele m-a condus până la un soi de expoziție în care erau prezentate, prin fotografii, personalitățile care au vizitat sau chiar au fost găzduite la Vila Bled. Povestitor din fire, am intrat în vorbă cu paznicul de acolo, care, surprinzător, vorbea o engleză impecabilă. Văzându-mă interesat, mi-a spus o poveste pe care o găsiți reprodusă mai jos.
Am aflat apoi ca aceasta poveste circulă de ani buni și este considerată plauzibilă, dar mai degrabă anecdotă decât fapt istoric documentat riguros. Nu există dovezi clare în arhive oficiale care să confirme episodul exact în forma lui „dramatică”, dar el reflectă foarte bine stilul lui Josip Broz Tito și felul în care funcționa aparatul de stat în jurul lui.
În anii în care Josip Broz Tito își petrecea verile pe malul lacului Lacul Bled, vila de aici nu era doar o reședință de protocol, ci un refugiu personal. Un loc unde liderul Iugoslaviei își primea oaspeții, dar și unde căuta liniște — departe de zgomotul politic.
Se spune că, la un moment dat, Tito a dat un ordin aparent banal:
„Să se facă ordine în jurul vilei.”
Pentru oamenii obișnuiți, „ordine” ar fi însemnat curățenie, poate îndepărtarea vegetației uscate. Pentru aparatul birocratic și pentru constructorii care lucrau sub presiunea de a nu greși în fața liderului, ordinul a fost interpretat radical.
Când Tito s-a întors, a găsit un peisaj schimbat brutal:
pădurea din jurul vilei fusese în mare parte tăiată.
Copacii care ofereau intimitate, umbră și acel aer aproape sălbatic dispăruseră. În locul lor — un spațiu deschis, „ordonat”, dar lipsit de viață.
Legenda spune că reacția lui Tito a fost una de furie autentică.
Nu era doar o chestiune estetică. Pentru el, locul își pierduse caracterul.
Ar fi rostit atunci, sec și rece:
„Am spus ordine, nu distrugere. Vreau pădurea înapoi.”
Într-un sistem în care ordinele liderului nu erau negociabile, problema devenea absurdă: cum „aduci înapoi” o pădure tăiată?
Soluția găsită de constructori a fost pe măsura situației:
au început să aducă copaci maturi**, deja crescuți, transportați din alte zone, și să-i replanteze în jurul vilei.
Operațiunea a fost costisitoare, dificilă și, în unele cazuri, aproape artificială — dar scopul nu era eficiența, ci refacerea aparenței inițiale.
Astfel, în locul unei regenerări naturale, pădurea din jurul vilei ar fi fost, cel puțin parțial, „reconstruită”.

Istoricii nu confirmă explicit această întâmplare în detaliu, dar ea se încadrează perfect în contextul epocii: pentru ca Tito era cunoscut pentru gustul său rafinat și atenția la detalii, deciziile lui erau rareori contestate, subordonații preferau să exagereze decât să riște interpretări greșite
Astfel de anecdote au apărut frecvent în jurul liderilor puternici — nu neapărat ca invenții, ci ca istorii amplificate din întâmplări reale.