Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Ecuador si Galapagos. Amazon, Anzi, Cotopaxi, Ruta Ciocolatei 2025

<< < (2/2)

admin:

🧵 CE PUTETI CUMPĂRA DIN ECUADOR (continental)

1. 🎨 Artizanat tradițional
Poncho-uri, șaluri și pălării din lână de alpaca sau bumbac (ex. Otavalo, Cuenca)

Covorașe țesute manual, hamace, perdele colorate

Bijuterii din argint, chumbis (brățări tradiționale) și coliere din semințe amazoniene

2. 🎭 Măști și sculpturi
Măști din lemn pictate, inspirate din cultura Quechua sau festivaluri tradiționale

Sculpturi în lemn de balsa sau ceramică de stil precolumbian

3. 🧂 Produse alimentare și condimente locale
Cafea de înaltă calitate (regiunile Loja și Galápagos)

Ciocolată artizanală (Ecuador e unul dintre cei mai mari producători de cacao fino de aroma)

Condimente exotice: achiote (colorant natural), piper roz, scorțișoară amazoniană

Miere de pădure tropicală sau fructe uscate locale (banane, papaya, mango)

4. 🎒 Textile și accesorii
Genți și rucsacuri brodate manual

Încălțăminte artizanală, sandale din fibre naturale

Pălăria Panama (de fapt originară din Ecuador!)

🌴 CE PUTETI CUMPĂRA DIN INSULELE GALÁPAGOS

1. 🐢 Suveniruri inspirate de fauna unică
Tricouri, magneți, căni, agende cu animale emblematice:

Țestoasa gigant, iguana marină, pasărea cu picioare albastre (blue-footed booby)

Figurine artizanale din ceramică, lemn sau piatră lavică

Ilustrații sau cărți despre flora și fauna insulelor

2. 🧼 Produse naturale și cosmetice
Săpunuri artizanale cu plante locale și arome marine

Uleiuri esențiale din Galápagos (în special lavandă sălbatică și aloe)

3. 🖼️ Obiecte artizanale locale
Bijuterii din pietre vulcanice, semințe sau scoici

Picturi și artă inspirată de biodiversitatea marină

4. ☕ Cafea din Galápagos
Cultivată la altitudine pe insulele fertile (ex: San Cristóbal, Santa Cruz)

Raritate, adesea produsă ecologic și în cantități mici

⚠️ Ce NU poți lua din Galápagos / Ecuador
Este interzis și strict controlat:

Animale sau plante vii

Corali, scoici, pietre sau nisip (nici măcar ca suvenir)

Obiecte din specii protejate (ex: carapace de broască țestoasă)

Alimente proaspete fără control fitosanitar

admin:
Bun, suntem pe linia dreapta. Tocmai am incheiat o convorbire cu Gabriela, pe care o s-o cunoasteti si voi in prima zi, cand ajungem la Quito.

Pentru ca sunt sigur ca o sa va intrebati si o sa ma intrebati: avem cel putin 2 activitati dinamice:

- la Cotopaxi, unde avem de ales intre drumetie si calarie

- pe canionul Toachi&Quilotoa - unde la fel avem drumetie.

Ghidul o sa explice in amanunt ce inseamna activitatile acestea de hiking si care este gradul de efort. Asta cu o zi inainte de fiecare.

Ceea ce stiu este ca la Cotopaxi evident ca nu urcam in varf si in nici un caz nu plecam de la baza. :) Plecarea in drumetie se va face de la cca 3800 m si se urca pana la 4500 m. Problema va fi de altitudine, de raul care il provoaca lipsa de oxigen cu care nu suntem invatati si care se resimte la peste 4000 m. Drumetia in sine nu este grea, dar acomodarea va fi probabil o problema. O sa vedem acolo, nimeni nu poate sti cum ii reactioneaza organismul.

Pe canion, drumetia este usoara, nu prezinta probleme.

Zilele urmatoare o sa primesc toate detaliile, biletele de avion pt zbor intern, permisul de intrare in Galapagos sa. O sa vi le transmit si voua, pt a le avea la voi.

admin:
Am gasit doua filmulete despre drumetia pe Cotopaxi:

Asa veti intelege ce trebuie sa aveti la voi si cam ce inseamna acest traseu.

admin:
Ultimele informatii primite:

Am primit biletele de avion pentru Galapagos și cardurile de tranzit pentru Galapagos (20 USD). O sa le postez imediat pe grup.

Taxa pentru Parcul Național Galapagos, cea de 200 USD (ultima pe care ati platit-o la agentie) a fost achitată de agentia partenera, urmand ca noi să prezentam doar pașapoartele la sosirea pe aeroportul din Galapagos. Sistemul va afișa că plata a fost efectuată. O sa primesc si o sa am la mine (just in case) e-mailul de confirmare tipărit.

Agentia mi-a precizat: "pasagerii nu trebuie să imprime biletele de avion sau cardurile de tranzit, deoarece am imprimat deja toate documentele pentru fiecare pasager și le vom înmâna la sosire. De asemenea, vom imprima cardurile de îmbarcare pentru Galapagos în ziua călătoriei, astfel încât pasagerii nu trebuie să facă check-in online, noi vom face acest lucru pentru grup."

Pentru Galapagos, asa cum am precizat in ultimul material postat pe grup, este nevoie ca inainte cu 48 de ore de intrarea in Galapagos sa completam o declaratie de sanatate:

https://declaracion.abgalapagos.gob.ec/declaracion.

Noi intram pe data de 20 august, deci este nevoie ca in dimineata zilei de 18 august, sa completam, fiecare in parte acel formular.

Revin, in legatura cu drumetia la Cotopaxi, care sunt convins ca pe multi ii "nelinisteste". Am luat mai multe detalii pentru a fi cat mai bine informati. Oricum in primele zile o sa discutam cu ghidul local si o sa ne povesteasca mai multe. Aici sunt doar scurte precizari:

Altitudinea de la care se incepe urcușul spre Refugiul José Rivas depinde de locul unde se oprește efectiv autocarul.

🔹 Parcarea superioară (cea folosită de majoritatea tururilor când drumul este practicabil) este la ~4.500 m.
🔹 Parcarea inferioară sau „zona de acces general” este la ~3.800–3.900 m. Dacă vehiculul se oprește aici, urcușul până la refugiu implică un segment suplimentar de drum sau potecă de peste 4 km înainte să ajungi la parcarea superioară.

Sper sa putem urca pana la 4500 cu autocarul pentru a fi cat mai simplu si usor de mers pana la Refugiul José Rivas.

📍 Daca punctul de plecare este cel de sus, autocarul (sau vehiculul turistic) urcă pe un drum pietruit până la parcarea situată la aproximativ 4.500 m altitudine.
Acolo este ultima zonă accesibilă cu vehicule, iar de aici începe urcușul pe jos.

🥾 Traseul spre Refugiul José Rivas
Lungime: ~1,5 km (depinde de ruta exactă)

Diferență de nivel: ~300 m (de la 4.500 m la ~4.800 m)

Durată medie: 40–60 min (în funcție de aclimatizare și condiții)

Dificultate: medie–ridicată, nu pentru tehnică, ci pentru aerul rarefiat

🔹 Ruta obișnuită
Start din parcare – un platou arid, acoperit cu pietriș vulcanic roșiatic și cenușiu. Vei vedea indicatoare și poteci clare.

Urcuș susținut – poteca este destul de abruptă, formată din praf vulcanic și pietricele care pot aluneca. E bine de mers în zigzag pentru a economisi energie.

Priveliști panoramice – pe măsură ce urci, se deschid priveliști spre altiplano și spre vârful Cotopaxi, dacă vremea e clară.

Ultimul segment – urcuș mai lin spre clădirea refugiului, care apare brusc în câmpul vizual, galbenă cu acoperiș roșu.

🗺️ Variante de urcare
Ruta directă – mai scurtă, dar mai abruptă (folosită de turiștii grăbiți).

Ruta în serpentine – ceva mai lungă, dar mai ușoară pentru respirație.

⚠️ Condiții și recomandări
Altitudine mare – mulți turiști simt efectele lipsei de oxigen: respirație grea, puls ridicat.

Vreme schimbătoare – în 30 de minute poate trece de la soare la ninsoare sau grindină.

Echipament recomandat: bocanci de trekking, haine în straturi, geacă rezistentă la vânt, apă și gustări rapide.

Nu stiu cum va fi vremea in ziua in care urmeaza sa mergem la Cotopaxi, dar va pot spune prognoza pentru maine, asta pentru a va face o imagine mai clara:

- temperatura: minim 6 grade, maxim 15 grade

- ploaie: 1 ora

- grad de acoperire cu nori: 70%

- vant: 50 km (pentru acea inaltime nu este puternic, dar daca nu esti obisnuit cu astfel de conditii, il resimti, mai ales daca nu esti echipat corespunzator)

- UV = 10 (este mare)

Pentru aceasta drumetie, avand in vedere ca se urca pe pietris, este foarte indicat sa aveti bete de treking, pentru stabilitate si a nu aluneca.

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă