Excursii si evenimente > Feed-back-uri, impresii, fotografii din excursiile si vacantele noastre

Georgia, de la Caucaz pana la mare. 8 - 16 septembrie 2025

<< < (2/2)

CSX:
 Buna seara tuturor celor mai vechi si celor mai noi din CLUB. M-am inscris si  am achitat integral  costurile pentru evenimentul Georgia ... de la Caucaz la Mare (08-16. septembrie 2025. Din motive intemeiate sunt nevoita sa renunt ... Daca sunt/ se  gasesc persoane interesate,  pot fi contactata la nr: 0736 863 853. Ma numesc Carmen... deci ma adresez doamnelor si dominoarelor care ar dori sa ma inlocuiasca. Multumesc. Seara faina si Saptamana buna! Inlocuirea este posibila  pana la emiterea biletelor de avion, care se face nominal. Evident, ulterior unui accept trebuie contactata si Agentia de Voiaj.

lidia.Iasi:
Buna dimineata,

Intalnirea grupului este luni, 8 septembrie, la 06.30 dimineata la Plecari Internationale, in zona panoului mare de afisaj zboruri.
Biletele de avion le veti primi de la agentie, pe e-mail.

As vrea sa fac un grup de whatsapp pentru a comunica mai usor. Daca vreti sa intrati in grup, va rog sa imi trimiteti pe whatsapp acordul si numele.

Vremea in septembrie este placuta, cu temperaturi  in Tbilisi, Batumi (26C ziua - 13 C noaptea) si ceva mai rece in zona de munte, la Mestia si Ushguli (16 C ziua - 4 C noaptea). Sunt posibile si ploi, mai ales in zona de munte.

Imbracaminte:

-  haine si incaltaminte sport, lejere (puteti lua si o pereche de sandale, cateva haine de vara pentru Batumi si Tbilisi unde este mai cald)
- o pereche de incaltaminte trekking pentru drumetiile scurte pe care le avem in program
- un hanorac termic sau o geaca usoara de puf
- o haina de vant/ploaie
- un rucsacel in care sa va incapa apa, haina de ploaie.

Nu va incarcati foarte mult bagajul. Este o excursie activa, in care ne mutam des si trebuie sa va fie usor sa manipulati bagajul.

Bani:

Moneda locala este Lari georgian ( 1 lari = 0.32 EUR). Vom schimba bani in prima zi, la Tbilisi. Cel mai avantajos este sa platim cash in moneda locala. Este bine sa aveti o rezerva si pe card.
Pentru mese luati in considerare sa schimbati cca 300 - 400 euro, aici fiind incluse si cele 2 mese traditionale propuse de organizatori, una in Tbilisi - 35 EUR si una la etno satul "Sisatura" - 25 EUR

oli:
Bine v-am regasit!
Excursia in Georgia este o excursie grea! Nu este pt turisti amatori, ci f destoinici. Zile lungi de la 8 dimineata la 8 seara, mers indelung cu autocarul,  si cine tarzii, si acelea ...grele! Tot felul de placinte cu branza( khachapuri), salate si legume cu sosuri de nuci( care dupa un timp cad greu la colecist), tocanite in sos de rodie, raviolii specifici (khinkali), coaste, pui fiert in lapte( skmeruli) si apoi vin, si mai ales rosu din soiul Saperavi.
Si de ce spun atatea denumiri? Si ca sa intelegeti ca nici cu denumirile in tara asta nu e usor. Si tara insasi are 2 denumiri-e si Georgia, dar si Sakartvelo (adica cei din Kartli, regiune istorica a Georgiei).
E greu si sa fii turist vesel si rasfatat,si sa te lovesti de realitatea aceste tari, care a cunosut de putin timp libertarea si independenta de Rusia din 1991, si ca apoi sa para ca se intoarce de unde a venit acum in ultimii ani, cand a castigat alegerile un presedinte prorus si corupt. Tinerii sunt f implicati in lupta pt libertate si lupta proeuropeana si exista o ingrijorare mare in momentul asta in tara. M-au facut sa inteleg cum iau pe gratis un lucru atat de important cum este libertatea.
Georgia este o tara f frumoasa, incredibil de frumoasa, plina de paduri integre, munti inalti de 5200m, canioane, rauri, si apoi vegetatie luxurianta si tropicala la marea Neagra. In toata tara te surprinde clima neobisnuita, aici chiar langa tara noatra, doar putin mai la est de Marea Neagra. Cum cobori din avion simti aerul umed al unei tari tropicale, dar iti zici ca ti se pare. Numai ca oamenii au plantati in curti palmieri, bananieri, kaki, kiwi. Specific zonei gasesti livezi nesfarsite de nuci, aluni, rodii, multa vita de vie, mai ales in estul tarii unde am vizitat cramele, am vazut procesul traditional de vinificatie in amfore mari de lut( qwevri) si am degustat si simtit diferenta fata de vinul  obtinut prin metodele actuale, primul fiind mult mai aromat, cu un buchet f divers provenind si din coditele si samburii de strugure pastrate in acele vase cateva luni la fermentat si ingropate in pamant.
In sate, mai ales catre munti gasesti gospodarii cu case cu o arhitectura eleganta , cu scari ornamentale la intrare ,si balcoane. Ei sunt f mandri de balcoanrle lor , inclusiv in orase , fiind un motiv de mandrie istorica.
Tibilisi, capitala, e socanta la inceput! Nu prea intelegi. Pare ca ai ajuns, cel putin in partea veche intr-o statiune balneara., nicidecum capitala. Si chiar asa e, sunt multe bai de sulf, loc de popas in drumul matasii pt ...baie.
E un amalgam de vechi si nou , constructii cumva suprapuse din mai multe secole, inclusiv investitii imobiliare haotice actuale complet aiurea asezate. E genul de oras, ca si Bucurestiul, pe care nu il intelegi, mutilat de epocile istorice inclusiv comunista, dar ascunzand comori istorice inestimabile. E traversat romantic de un rau, are si cladiri din sticla moderne , si blocuri comuniste in partea noua, gri si nernovate. Dar are caini vagabonzi, blanzi, grasi, castrati si cipati, hraniti si iubiti si care dorm peste tot tolaniti prin oras. Localnicii sunt veseli si f dinamici pana noaptea tarziu: concerte sau dansuri traditionale in strada ad hoc, cina in oras la un local cu muzica, cumparaturi,o forfota pemanenta. Incep sa se mai linisteasca pe la 1 noaptea.
M-am simtit in siguranta in Georgia.
Cu shopingul am cam fost dezamagita. Ce puteai cumpara si te bucurai erau chutchkhela, dulciuri traditionale -niste falsi carnaciori pe care vedeai la tarabe, din nuci acoperite cu o pasta facuta din sirop de struguri scazut. Se vand la tarabe fructe proaspete gata pt consumat pe post de snack-smochine, fructe padurete, kaki, piersici, struguri sau alune , nuci. Ne-am potolit foamea pranzurilor tarzii.
Tibilisi l-am simtit ca pe un oras cald, la fel si Kutaisi, un orasel care era in plan sa devina urmatoarea capitala, dar nu s-a pus in practica.
Batumi, la marea Neagra, mult asteptat, te da pe spate cu zgarie nori, vegetatia tropicala superba, muntii impoduriti din preajma, lagunele din zona, gradina botanica absolut exceptionala si pozitionata la malul marii, unde vezi apusul cu privirea si gandul catre Romania.
Dar daca intri mai in detaliu , e cam gaunos Batumi asta, multe cladiri zgarie nori cam goale, nelocuite, multe in constructie, altele doar decorative , oameni destul de nepoliticosi si grabiti, vanzatorii te pacalesc la rest, fara sa iti arunce vreun zambet, la restaurante ca sa comanzi trebuie sa ai tehnici speciale sa te faci vazut de chelneri. O regiune istorica importanta, disputata si de Turcia si de Rusia, si cu prezenta de musulmani si moschei,  a devenit regiune independenta. Acum este locuita in procent de 30% de rusi mutati dupa razboiul din Ucraina. Gasesti si cafenele romantice vintige, o piata absolut superba ( Batumi Piazza) , dreptunghiulara, cu constructii clasice europene in stil italian, unde se asculta muzica si se danseaza in strada, se mananca bine si se bea vin bine.
Faleza este atractia principala, cu mult chici, tiribombe, vase in port unde esti imbiat pt o plimbare, masini amfilbii de plimbat pe mare, forfota, fructe proaspete de vanzare, si statuia miscatoare cu adevart f frumoasa a celor 2 indragostiti, botezati Niko si Ali.( o poveste de dragoste dintre un musulman si o crestina).
In orice caz, Batumi este un oras cu foarte mare potential, inconjurat de o frumusete naturala incredibila.
Svaneti, regiune a muntilor Caucaz, a fost cea mai asteptata destinatie. Am urcat la cea mai inalta localitate din Europa la 2200m la Usguli, am vazut casutele pitoresti din piatra, fiecare cu turnul de aparare al ei. Aflam povesti de razbunari sangeroase intre clanuri, dar si locul unde taranul era liber si nu platea dari. Se poate vizualiza la Mestia,  orasul mai mare de langa, si un film artistic Dede,  despre viata oamenilor de aici si pozitia femeii in acea societate( clar nefericita).
In Mestia , destinatie pt turistii montani si skiori, poti vizita si un muzeu cu artefacte care arata legaturile regatului Georgiei si al regiunii Svaneti cu lumea greaca, Egipt, Imperiul bizantin, faptul ca au avut o moneda proprie si o dezvoltare considerata epoca de aur a Georgiei.
Dar intalnirea cea mai vesela si apropiata de cultura Georgiei s-a intamplat la Etnovillage, un loc unde este un mic muzeu al satului si un loc de servit masa, in curtea unei familii pasionate de traditii, din regiunea de vest a Georgiei-Adjaria. Mananci bucate alese,  in vase de lut, apoi bei vin si cha cha( tuica lor din boasca ), dar niciodata fara maistrul de ceremonii ( tamada) si fara a toasta in cinstea oaspetilor, a tarilor noastre, a femeilor, a barbatilor, a gazdelor.... Gaumargios! Gau-mar-gios!! Gaumar-gioos!!Se pare ca astfel de cermonii se sfarsesc sub masa. Tamada este ales dintre persoanele cu " drinking skills", pe care si noi trebuie sa le amelioram pana ne intoarcem in Georgia, ne-a zis soferul nostru Nika( care ne-a antrenat...in ziua lui libera, nu va fie teama!).
Grupul de turisti a fost f vesel si perfect, la fel ca si ghida Salomee si insotitoarea noastra de grup Lidia. Pupici!!

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[*] Pagina precedentă

Du-te la versiunea completă