Autor Subiect: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024  (Citit de 2295 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« : Marți, 30 Mai 2023, 08:38 »
Madagascar. Un loc fascinant, o Afro-Asia reala, naturala, nemodernizata, extrem de bogata si in acelasi timp de saraca. Tara in care oamenii vand in strada smaralde, dar nu au apa sa bea. Unde se gaseste cel mai scump lemn din lume, dar unde copiii nu au ce imbraca. Unde traiesc 4% din speciile de animalele si plantele gazduite de glob, 80% fiind unice pa Pamant. Tot ceea ce o sa vezi o sa fie nou, asa cum este chiar si pentru biologi. Un taram rupt din Godwana si ramas asa, ca acum milioane de ani. O aventura la capatul lumii, o calatorie pe care cu siguranta nu o s-o uiti niciodata. Vei fi printre cei putini care ajung acolo, vei fi printre oamenii norocosi sa vada spectacolul naturii. Vei avea ocazia sa ajuti copii, mame, te vei intoarce bogat sufleteste, multumit ca ai facut bine, ca ai reusit sa oferi acolo unde este nevoie.

Daca vreti sa vedeti ADEVARATUL MADAGASCAR, cu expertiza necesara unui astfel de loc, atunci haideti cu noi. Avem experienta acelui loc, il intelegem si vi-l putem explica si arata asa cum este el. Foarte putine agentii din LUME, nu din ROMANIA stiu atat de bine ce sa va arate. La noi in tara am vazut in descrieri de excursii niste aberatii si exagerari care m-au convins ca inca nu au ajuns pe acolo...

Tarif: 2.930 euro/persoana, cazare in camera dubla, cu inca o persoana

Discount GOLD MEMBER:: 70 euro

Rezervari: https://singlescamp.ro/trip/circuit-si-sejur-madagascar-2024

Perioada de desfasurare: 15/05/2024 - 26/05/2024

Cazari:
Antananarivo - HOTEL DU LOUVRE**** sau similar
Antsirabe - COULEUR CAFÉ sau similar
Ranomafana - Thermal **** sau similar
Fianarantsoa - ZOMATEL*** sau similar
Ranohira - ISALO ROCK LODGE **** Superior room
Ifaty - IFATY BEACH CLUB ***
Antananarivo - HOTEL DU LOUVRE**** sau similar

Grup de: 14 persoane

Descrierea serviciilor

Servicii incluse:
•  zbor Bucuresti - Anatanarivo si retur, taxe de aeroport si bagaj de cala incluse
•  cazare 10 nopti camera dubla, cu inca o persoana - in hotelurile si lodge-urile prezentate
•  demipensiune (mic dejun + cina), cu exceptia primei seri, cand masa se va servi a la carte, urmand ca fiecare sa achite ceea ce a comandat.
•  transfer de la si la aeroporturi
•  transport pe toata perioada excursiei, cu miniautocar
•  apa 0.5 l/zi, pe perioada transferurilor
•  intrari gratuite in parcurile nationale si la unele obiective (exceptie intrare in Parcul de baobabi si arbori teposi Reniala)
•  ghid limba engleza pe durata turului
•  insotitor de grup roman, pe toata perioada excursiei

Nu sunt incluse:
x     asigurare de calatorie (va recomandam in mod special, sa incheiati una, cu un broker sau direct cu o societate de asigurari)*
x    zbor domestic Toliara - Antananarivo - cca 260 euro
x     mese de pranz
x     bascisuri (108 euro/persoana). Vezi explicatiile**
x     alte servicii care nu sunt mentionate la incluse
x     cheltuieli personale
x     informare si incadrare in conditiile de intrare si calatorie iMadagascar.
x     taxa de viza (in 2023 a fost 10 euro)

*In situatia in care va imbolnaviti inainte de plecare sau in timpul calatoriei, daca una dintre rudele d-voastra de grad 1 are o problema medicala majora sau sufera un deces, polita de asigurare de calatorie este acoperitoare. Agentia turistica NU are inclus in calculatia de tarif un coeficient de risc pentru astfel de situatii, astfel incat, cu toata intelegerea, nu va poate ajuta cu nimic (restituire, mutarea banilor la alta excursie, gasirea unui inlocuitor etc). Evitati o astfel de situatie financiara, prin incheierea unei polite de asigurare de calatorie, care nu este deloc scumpa si va fereste de riscuri.

Zboruri Turkish Airlines

15 mai    TK1046 21:40 BUCHAREST OTP - ISTANBUL IST 23:10           
16 mai  TK 160 01:55 ISTANBUL IST  - ANTANANARIVO TNR 14:35


25 mai TK161 15:55 ANTANANARIVO  - ISTANBUL IST 04:50+                                                                           
26 mai  TK  1043 07:00 ISTANBUL IST  - BUCHAREST OTP 08:15

Orarul de zbor poate suferi modificari.

Insotitor de grup din partea Singles Camp: Gigi Cindea 0745/106501

Ce vedem in aceasta calatorie: Antananarivo, capitala malgasa, Ambatolampy, Antsirabe - raiul fructelor, Ambositra - cunoscuta pentru mestesugarii sai, Parcul National Ranomafana - habitatul lemurienilor, Fianarantsoa - regatul Betsileo, Ambalavao - producatori arhaici de hartie, Anja - locul de joaca a simpaticilor lemuri cu coada inelata, Parcul National Isalo - unul dintre cele mai uimitoare zone din lume, Ilakaka - patria safirelor, Ifaty - un sat pescaresc, acolo unde o sa avem sejurul.

Profilul si tipul excursiei: circuit si sejur in una dintre cele mai interesante locuri de pe glob. Un taram care a ramas separat de restul Pamantului, in care s-a dezvoltat o flora si fauna endemica. Excursia noastra este o incursiune de cunoastere a acestei lumi incantatoare si inedite.

Cui se adreseaza ca profil de participant: persoane dornice de calatoriii inedite, care-si doresc sa descopere, sa cunoasca zone exotice din Africa. Iubitori de fotografie, de natura, de locuri fascinante. Excursia se adreseaza unor persoane mai active, adaptabile in grup, care socializeaza usor.

Trebuie sa aveti la voi:
•   Document de identitate: pasaport
•   Documente - cele solicitate de autoritatatile locale din zona de calatorie: Madagascar

Viza: website-ul pentru e-visa de Madagascar.

Acesta este pentru cei inteleg engleza: https://evisamada-mg.com/en/home

si pentru cei carora le este mai usor in franceza: https://evisamada-mg.com/fr/home

Este foarte foarte recomandat sa aplicati pentru viza si sa o obtineti (de la momentul aplicarii pe site dureaza 72 ore pana primiti o autorizație electronică de călătorie) pentru ca in acest fel vom evita cozile de la VOA (visa on arrival) pe aeroportul de sosire (Antananarivo). Ce trebuie inteles este ca TOATA lumea trebuie sa-si faca viza, pentru a scapa de coada, pentru ca e destul ca unul singur sa nu aiba viza, pentru ca si noi restul sa asteptam dupa el... :-[

Mai este inca ceva pentru care insist sa faceti viza: este posibil ca odata cu repunerea site-ului de e-visa, sa ni se solicite la imbarcare sau la Bucuresti sau la conexiune autorizație electronică de călătorie.

Documentul trebuie tipărit sau păstrat în smartphone pentru controlul poliției la sosire.

Eu tocmai am aplicat, este foarte simplu, am cronometrat, a durat 15 minute. (cel mai mult a fost crearea contului, pentru ca trebuie asteptat primirea unui cod pe Email si a unuia pe sms pe telefon.

Pentru aplicare aveti nevoie de:

- pasaport, pt ca de acolo vi se cer mai multe date
- un card cu care sa puteti face plata online (costa 10 euro)

Este important sa completati la:

data sosirii: 16 mai 2024

data plecarii: 30 mai 2024 (chiar daca plecarea este pe 25 mai, este indicat intotdeauna sa iei o rezerva, iar in cazul nostru se incadreaza la limita pentru a nu trece la nivelul urmator de taxa de viza)

Nu aveti nevoie de nimic altceva, de bilete de zbor, de vouchere, de poze etc). Este suficient sa avet la indemana pasaportul si cardul cu care faceti plata online.

Despre bagaje, pregatiri, bani etc. Recomandari si informatii

Vremea si deci cu ce ne imbracam. Trebuie sa stiti ca clima Madagascarului este diferita pe teritoriul pe care se intinde. Astfel ca cel mai probabil o sa ne intalnim cu diverse temperaturi, fenomene meteorologice, deci trebuie sa fim pregatiti mai atent decat daca am merge intr-o destinatie in care temperaturile sunt unitare. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa aveti cu voi bagaje supradimensionate.
In Antananarivo o sa dam de o vreme schimbatoare, cu soare si ploaie, prognoza fiind pentru un maxim de 23 de grade ziua si un minim de 13 grade noaptea.
La Antsirabe, temperatura va fi ceva mai ridicata si ziua si noaptea, o sa fie un maxim de 30 de grade si un minim de 20. Cu averse de ploaie.
Ranomafana, Fianarantsoa si Ranohira o sa ne astepte cu temperaturi asemanatoare cu cele din capitala malagasa, asadar maxim 27 de grade ziua si minim 15 grade noaptea.
La Ifaty unde stam 3 nopti, prognoza arata cca 28 de grade maxim, cu mult soare, in timp ce noaptea temperaturile nu vor cobori sub 21 de grade. Apa oceanului este excelenta, 26 de grade Celsius, iar sansele de ploaie sunt minime (2 zile/luna)

De ce trebuie sa tineti cont cand faceti bagajul:
•   se poate intampla ca bagajele sa ajunga mai greu ca urmare a transbordarii dificile. Pentru a recupera bagajul de cala poate dura chiar cateva zile.  De aceea va sfatuim sa aveti cu voi, aditional bagajului de cala, unul de cabina. Dar in nici un caz gen troller, sau geanta, pentru ca va fi greu sa manipulati aproape zilnic 2 bagaje de acest tip. Va recomand un rucsac, de 20-30 l, in care sa aveti trusa pentru toaleta (exeptie obiecte ascutite si lichide), cateva haine in care sa fie incluse inacaltaminte si sapca si eventual ceva in care sa dormiti. Daca vreti sa luati medicamente, asigurati-va o doza suficienta, deoarece vom pleca in provincie foarte repede dupa sosirea in Tana, bagajele ar putea fi recuperate  pana la 5 zile, chiar mai mult.
•   sa nu luati cu voi inutilitati, nu puneti nimic in bagaj cu titlul „poate am nevoie”
•   mergem intr-o vacanta activa, in Africa, considerati deci imbracamintea si incaltamintea ca „echipament”. Nu va ganditi la haine de oras ci la imbracaminte si incaltaminte practica.
•   asta inseamna: pantaloni de drumetie, elastici, termici, ideal cu posibilitatea de a-i face scurti (cu fermoar la genunchi); tricouri termice, bluze termice de primavara – vara. Termic inseamna tesatura care sa dea posibilitatea evaporarii transpiratiei, in conditiile in care corpul este mentinut la temperatura pe care si-o autoregleaza. Gasiti la Decathlon, la Hervis, la Himalaya astfel de accesorii. Nu luati blugi, pantaloni stransi pe picior, incomozi, in care va supra-incalziti. Nu purtati acolo pantaloni scurti!
•   sapca, palarie de drumetie, crema solara. Este neaparat nevoie sa va protejati capul si pielea de soare!
•   vremea poate sa fie schimbatoare, oricand poate porni o ploaie, de mai mica sau mai lunga durata. Fiti foarte bine pregatiti pentru asta: pelerina (semi)profesionala (nu de unica folosinta), pantofi tip trekking, pe care e bine daca nu sunt insulated, sa-i dati cu un spray care sa-i faca impermeabili. Ganditi-va ca intr-o clima umeda este greu sa-ti usti hainele si pantofii, asa ca tineti cont de recomandarile mele cu pelerina si incaltamintea. Recomandarea mea este sa aveti in bagaj doua perechi de incaltaminte trekking, de vara. 
•   puneti in bagaj o pereche de slapi, sau sandale de plaja, pentru timpul petrecut la hotel, la plaja si evident costum de baie
•   medicamente uzuale, plasturi, articole de igiena intima, articole de dezinfectie pentru maini.
•   o lanterna, pentru situatia probabila ca se ia curentul

Bani
Incep prin a va recomanda sa aveti cash la voi, sa nu va bazati pe retrageri din automate. Recomandat sa aveti euro. Cati? Depinde de fiecare, cam cat de cheltuitor sau cat de rezistent la „impulsuri” este. Eu ma refer acum doar la ce este strict necesar:
•   10 pranzuri + 1 cina. Cca 150 euro
•   **bacsis. Cca 12 euro x 9 = 108 euro/pers. Este obisnuit si mai multe decat recomandat, as spune chiar obligatoriu sa se dea bacsis in Madagascar. Stiu ca multora li se pare asta o cheltuiala pe care turistul nu ar trebui sa o aiba, dar pentru ca suntem intr-o tara foarte saraca, astfel de atentii sunt absolut necesare. Cat trebuie dat? Soferului i sa dau aproximativ  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary)  in functie de cat ati fost de multumiti. La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar. Pentru cei care cara bagaje, le puteti lasa intre  200 si  500 Ariary pe bagaj, la sosirea pe aeroport ceva mai mult. Deoarece nu se pot schimba monezile de  Euro  in Madagascar,  plata bacsisului se face in moneda locala.

Deci total cca 258 euro, acesta este minim. La aceasta suma se adauga cheltuieli de impuls, cumparaturi si amintiri. Recomandarea mea este sa aveti pregatiti la voi, cash, in jur de 500-600 de euro. Si un card, pentru orice eventualitate.

Pe care atentie, trebuie sa-i cam purtati la voi tot timpul. Si asta in nici un caz in rucsac, in portmonee, in buzunare, ci pastrati, langa documente, la gat. Exista la Samsonite si pe aeroporturi, niste accesorii in care poti pune banii, documentele si care se tin la gat.
Moneda malgasa este acum « ARIARY »,  aceasta inlocuieste vechea moneda care se numea « Francul malgache ».  Totusi este foarte frecvent termenul de franc malgache (FMG), similar cu monedele vechi europene inaintea adoptarii monedei EURO in  Europa. Platile se fac in Ariary. Pentru a cunoaste cursul in vigoare puteti verifica siteul Bancii  Centrale a  Madagascarului : http://www.banque-centrale.mg. La inceputul anului, cursul de schimb este  de aprox. 3400 Ariary, pentru 17’000 FMG (1 Ariary= 5 FMG), dar daca veti schimba intr-o banca veti gasi un curs de schimb mai slab.
La sosire, asa cum este recomandat o sa efectuam prima schimbare de valuta in una dintre bancile pe care le vom gasi la aeroport. Acestea sunt mereu deschise la orele de sosire ale zborurilor internationale si cursul este mai bun decat la cele din oras. Estimam ca veti consuma aprox. 25 – 30 € pe zi si pe persoana pentru mancare , bauturi si bacsis, daca aveti camera rezervata cu micul dejun inclus. Va sfatuim sa schimbati  150 – 200 € pe persoana la sosire in moneda locala  Ariary, astfel incat veti fi linistiti pentru o saptamana si chiar mai mult. Sub indrumarea ghidului o sa mai schimbati, dar maxim pana la coborarea de pe Platoul Inalt. In sud schimbul este dezavantajos. Cartile de credit nu sunt acceptate peste tot. In marile orase si in aeroportul international d’Antananarivo Ivato, puteti  cu o carte de credit  Visa si  Master sa retrageti sume mici de la distribuitorul automat(ATM). Marile hoteluri le accepta ca si metode de plata ( dars Master Card si  American Express sunt acceptate doar in anumite hoteluri!). Utilizarea cartilor de tip EC – ou Maestro  nu sunt acceptate in Madagascar ! Tinem sa va anuntam ca ATM uriile nu functioneaza mereu, pot exista pene de curent sau de functionare etc.
Nu va recomandam sa folositi cecurile de calatorie (Thomas Cook, American Express si altele…), deoarece exista posibilitatea sa existe falsuri in circulatia internationale si de aceea multe banci nu le vor accepta.
Numarati bancnotele dupa ce schimbati banii, din nefericire ,  exista cazuri unde apar inselatorii si unde puteti sa regasiti un numar mai mic de bancnote. Nu dati dupa numaratoare banii persoanei de la ghiseu ( le puteti pune intr-un plic) deoarece exista situatii cand aceasta va va spune ca este o suma mai mica.

Curent. Prizele in Madagascar sunt la 220 V si cu doi pini, la fel ca in Romania. Va recomand in mod special sa aveti cu voi si un triplustecher, sa puteti incarca mai multe device-uri odata. De asemenea sa luati cu voi 2-3 baterii externe, pentru ca exista riscul sa fie pene de curent, sau sa nu puteti incarca peste tot device-urile. Si ar fi pacat sa nu aveti cu ce fotografia.

Comunicatii
Daca credeti ca veti apela mult acasa, cumparati si utilizati o cartela SIM  locala. Evident, aceasta nu va fi posibil daca  telefonul este blocat pe retele de telefonie mobila catre Europa. O cartela SIM locala, Orange sau  Zain costa aproximativ  5 Euro incluzand un mic credit de comunicare, si permitand acesul la internet pe smartfon. Aceste cartele le gasiti la magazinele Telma, Airtel sau  Orange  la  aeroport, sau in magazine in marile orase. Puteti deasemenea sa le gasiti in supermaketuri , care sunt deschise si  duminica (de la 10h la 13h). Cartelele de reincarcare cu diferite valori de credit sunt in vanzare peste tot unde exista reteaua de telefonie mobila. Daca doriti sa aveti acces la internet cu smartfonul si cu o cartela SIM locala, noi va recomandam sa cumparati un « abonament », pentru ca acesta va fi cu mult mai ieftin decat sa platiti la secunda. Convorbirile telefonice , chiar si catre telefonele fixe sunt scumpe in Madagascar, si calitatea convorbirilor este slaba cateodata.

Internet : Centrele cu acces la Internet sunt prezente in toate marile orase. De cativa ani , La Paositra Malagasy (Posta) propune deasemenea acces la Internet in cateva orase. Tarifele sunt foarte mici, dar conexiunea este foarte slaba cu exceptia situatiei in care sunteti intr-o locatie care are o conexiune ADSL.
La hotelurile in care veti sta, o sa aveti wifi, asa ca pentru strictul necesar o sa aveti posibilitatea comunicarii gratuite.

Sanatate si igiena. Riscul de imbolnavire cu malarie este posibil in Madagascar. Este recomandat sa consultati doctorul inainte de a pleca, pentru a va consilia si prescrie o profilaxie preventiva sau medicamente corespunzatoare.  puteti obtine informatii de mare ajutor de pe siteul institutului de medicina tropicala sau consultand site-ul: http://www.doctissimo.fr/html/sante/voyageurs/sa_madag_sa.htm. Trebuie sa recunoasteti in orice caz simtomele malariei.

Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei. Madagascar nu se afla intre tarile cu risc de febra galbena, dar daca vii din tari cu risc de febra galbena (cum ar fi Kenya, trebuie sa aveti  carnetul galben, care sa probeze ca esti vaccinat impotriva febrei galbene. Daca vii direct din Europa, nu ti se va cere niciun carnet.

Pentru a merge in Madagascar, vaccinarea nu este obligatorie, dar noi o recomandam.

Ingrijirea medicala in spitale nu exista decat in marile orase si medicamentele nu sunt disponibile peste tot, de aceea este prudent sa aveti medicamente la voi.
Riscul principal o constituie paludismul, care este prezent în 90% din țară. Madagascarul este inclus în zona 3 de risc, ceea ce înseamnă că tulpina existentă aici este rezistentă la clorochină (tratamentul utilizat la nivel mondial împotriva paludismului). Câteva sfaturi pentru a vă proteja:
•   pentru prevenire este absolut necesară utilizarea medicamentelor antipaludice.
•   seara, se recomandă haine care să acopere o suprafață cât mai mare de piele, și ar fi bine ca acestea să fie tratate (de exemplu, cu Insect Ecran® trempage).
•   pe locurile care rămân descoperite, utilizați loțiuni sau creme eficiente împotriva țânțarilor. Odată cu lăsarea întunericului, acoperiți-vă părțile descoperite ale corpului.
•   utilizați o plasă de țânțari.
Virusul Chikungunya și alte boli tropicale sunt, de asemenea, prezente în Madagascar. De aceea recomandarea mea, a fost si este sa mergeti, chiar daca vaccinul nu este obligatoriu, la un consult la un cabinet specializat pe boli tropicale.

Mancare si bautura. Nu este extrem de diversa, iar gastronomia malgasa nu a ajuns la cine stie ce nivel. Nici macar la nivelul Africii. In general, gasesti o combinatie de orez cu carne la preturi minuscule, daca le mananci pe strada. Painea locala este facuta din orez – asa-numita rice cake, dar nu iti vor lipsi celebrele baguette si croasant… urmele colonialismului francez. In zonele turistice, vei gasi cateva restaurante cu bucatarie internationala, iar in nord (in zona de plaja, unde vin multi turisti italieni) nu iti vor lipsi pizza si pastele. Dintre fructe, sunt zeci de tipuri de banane, unele, extrem de delicioase!
Principala marca de bere este Three Horses si este de buna calitate. Daca esti bautor de vin, vei gasi doar principalele marci ale Africii de Sud, la preturi mari. Cele trei principale retele de supermarketuri din Africa de Sud (Shoprite, Score si Leader Price) sunt prezente cel putin in Tana, dar preturile sunt astronomice – cam tot ce gasesti aici este importat.

Atentie la alimentatie. Nu consumati nici legume crude si nici bauturi neimbuteliate. In caz de rau de stomac, probleme intestinale sau infectii, luati medicamente adecvate. Apa minerala este disponibila peste tot in sticle imbuteliate. Caldura va va obliga sa consumati o cantitate mare de apa, asa ca e bine sa aveti tot timpul pregatita o rezerva.

Securitate. Insula Madagascar nu este o tara mai putin sigura decat alte tari, dar din nefericire, criminologia a crescut in ultimii ani. Mai ales in zonele urbane este recomandat sa fiti atenti la hotii de buzunare si cei care smulg gentile din mana. Daca vreti sa va plimbati recomandat este sa lasati articolele de valoare la hotel, in seif daca dispune de asa ceva sau sa le purtati la gat. Nu luati cu voi in aceasta excursie bijuterii!
Atentie la falsii taximetristi care se ofera sa va duca la aeroport si care sunt in preajma hotelurilor, aveti grija de bagaje si nu le lasati in grija unor persoane straine cu exceptia soferului sau a personalului autorizat de la hotel sau a personalului autorizat de la aeroport care poarta uniforma.  Este de recomandat sa va scrieti numele pentru bagajele de cala  atat pentru zborurile interne cat si pentru cele externe si sa pastrati toate obiectele de valoare cu voi in bagajul de mana.
Daca doriti sa iesiti in oras, va sfatuiesc sa luati un taxi sau un sofer de incredere. Atentie daca sunteti in masina in aglomertie,  au existat cazuri in care hotii iau obiectele din masina (geanta, telefon portabil etc)  prin geamul deschis al masinii.

Programul excursiei

Ziua 1. 15 mai 2024. Zburam spre Tara Safirelor
Ora de intalnire: 18:40. Cititi: Intalnirea pe aeroport, cum se face imbarcarea, zbor si regrupare
Zbor: 15 mai TK1046 21:40 BUCHAREST OTP - ISTANBUL IST 23:10

Ziua 2. 16 mai 2024 Antananarivo Zbor de conexiune: 16 mai  TK 160 01:55 ISTANBUL IST  - ANTANANARIVO TNR 14:35
La aterizare urmeaza sa facem formalitatile de viza apoi luam bagajele si schimbam pe aeroport bani. Trebuie stiut ca peste tot veti achita in moneda locala, ariar. De asemenea ca rata de schimb valutar la casele de schimb si hoteluri, este tot mai rar, cu cat coborati spre sud. Deci schimbati de la inceput 300 de euro in ariari si doar in cazul in care mai aveti nevoie, mai apelati la schimb valutar.
La iesirea impreuna, in grup din aeroport, vom fi transferati la hotel pentru check in si cazare. Hotel HOTEL DU LOUVRE**** sau similar.

Capitala Madagascarului este numita si "Orasul celor o mie de nationalitati", deci o mie de obiceiuri, o mie de culori, mii de feluri in care se circula pe strazile sale, mii de trepte care leaga orasul de sus de orasul modern. Antananarivo este situat între 1200 m și 1465 m altitudine fata de nivelul mării, în partea de sus fiind Rova, de unde vă puteți bucura de o panorama spre orașul modern, spre câmpurile de orez, spre lacuri ....



Cazare la HOTEL DU LOUVRE**** sau similar.

Ziua 3. 17 mai 2024 ANTANANARIVO - ANTSIRABA Mic dejun si la ora 09:30, cu check out facut si micul dejun luat, predam bagajele soferului cu care o sa calatorim in acest tur. Vor fi incarcate si apoi ne astepta un drum de 170 km. In Europa ar fi floare la ureche, aici insa o sa avem de mers cca 4 ore. Sosim la Antsirabe la sfârșitul zilei.

Traseul cu plecare din Antananarivo traverseaza munți, dealuri și câmpuri de orez. Pe drum vom vedea multe monumente funerare, unele simple, altele elaborate. Toate joaca pentru localnici un rol important, fiind recunoscuta fascinația lor pentru viața de apoi.

Prima oprire o s-o avem la artizanii de rafie. Langa o cascada sunt amplasate mai multe tarabe in care ei isi expun obiectele multicolore, frumos mestesugite. Intotdeauna se pleaca de aici cu amintiri pentru acasa...











Oprim pentru pranz intr-un restaurant amplasat intr-un loc foarte frumos, retras si linistit.











Dupa ce luam masa ne continuam drumul.

La Ambatolampy vizitam atelierul meșteșugarilor in aluminiu, care fabrică toate vasele de gătit ale poporului malgaș. Ambatolampia se află la 69 km distanță de Antananarivo, primul pas pe drumul către sud, fiind considerata capitala aluminiului din Madagascar. In drum spre atelierele de turnare si finisare, trecem orintr-o piata locala:



































Pe drum spre Antsirabe o sa oprim pentru a admira peisajul:







Spre seara ajungem in oras unde o sa avem o oprire 2 in 1. Mai intai la un atelier-scoala in care se produc miniaturi, biciclete, masinute, ricse, din materiale reciclabile si in curtea alaturata, o sa vedem cum se confectioneaza obiecte din corn de zebu.









Tot in atelierul lui Mammy, femeiele brodeaza fete de masa pe care le expun pentru vanzare, impreuna cu tricouri de copii, la fel brodate



De la aceste vacute se foloseste absolut tot: carnea, pielea, oasele chiar si coarnele. Acestea se fierb mai intai pentru a se distruge cartilagiul interior si pentru a putea fi prelucrate. Apoi cornul trece prin diferite faze obtinand-se o multime de obiecte atat decorative cat si de utilitate. In bucatariile noastre, ale grupurilor cu care am vizitat aceasta locatie, cu siguranta veti gasi obiecte cumparate de aici. Sunt foarte ieftine, frumoase, durabile si constituie de asemenea un excelent cadou pentru cei de acasa.

























Antsirabe este localizat în mijlocul unei câmpii fertile înconjurate de munți înalți de 2500 de metri, la 170 km de Tananarive și de o zonă vulcanică recentă. Antsirabe este o stațiune termala fiind numit si "orașul balnear"; a devenit un oraș economic foarte important, renumit pentru produsele sale proaspete de legume și fructe și apa minerală, denumită în mod obișnuit "Visy Gasy".

Cazare cu demipensiune la Couleur Café sau similar

Ziua 4. 18 mai 2024. ANTSIRABE - AMBOSITRA - RANOMAFANA
Un traseu de 240 km, ce se parcurge in cca 8 ore
Micul dejun la hotel. Vizita scurta a orasului termal si a atelierelor sale de artizanat: gara, monumentul, hotelul Thermal si apoi magazinul de bijuterii.

Gara:





Monumentul:



O cladire de pe vremea franceza:



Hotelul Thermal







Magazinul de bijuterii, pietre semipretioase, lemn pietrificat, amoniti, etc











































Apoi prima oprire pe drum va fi la Ambositra, capitala malgasa a artizanatului din lemn de sculptură. Vizitam un atelier de sculptura si un magazin ce expune ceea ce se produce aici, din cele mai scumpe esente de lemn din lume: rose wood, palisandru, abanos.

























Dupa vizita, ne continuam drumul până la Ambohimahasoa, unde vom avea ocazia de a fi serviti cu mâncăruri traditionale malgașe, masa fiind insotita de un divertisment folcloric.









După masa de prânz (care nu este inclusa in tariful excursiei, deci trebuie achitata la fata locului), continuam pana la Ranomafana. Parasim muntele și intram in pădurile tropicale.



Sosirea la hotel va fi destul de târzie.

Cazare cu demipensiune la Thermal Ranofama sau similar.

Ziua 5. 19 mai 2024. RANOMAFANA - FIANARANTSOA
Un traseu de 65 km, ce se parcurge in cca o ora si jumatate. Trebuie sa stiti ca Ranomafana înseamnă „apă caldă” și au fost termele mai intai, nu lemurii cele care au atras vizitatorii. Asta se intampla in perioada coloniala, atunci cand s-a construit  elegantul Hotel Station Thermal de Ranomafana. În prezent, hotelul THERMAL este unul nou construit în 2016.

Micul dejun la hotel, dupa care ne deplasam pentru o vizita matinala a padurii parcului național Ranomafana pentru a vedea păsările și lemurii.













Trei specii mai des intalnite de lemuri de bambus se găsesc în această pădure (lemur gri de bambus, lemur auriu de bambus și lemurul mare de bambus),  dar si alte specii de lemur, cum ar fi Milen'sedwardssifaka, lemurul roșu comun si lemurul roșu belive. S-ar putea să întâlniți și câțiva dintre cei mai mari cameleoni de pe insulă: cameleonul Parsonului.







După vizita, luam pranzul optional, nu este inclus in tariful de excursie.

Traseu Parc National Ranomafana
Echipati de drumetie si pregatiti cu repelent pt tantari, mergem cu masina pana la intrarea in parc. Acolo suntem preluati de o echipa de 2-3 persoane: un ghid si 1-2 spotteri (cu rolul de a gasi pe traseu lemurii). Se coboara mai intai pana la rau (cca 8 minute), se traverseaza pe un pod si apoi se continua pe un traseu in dreapta. Tura este un cerc larg cu intoarcere la pod. Punctul culminant este un un pavilion de panorama asupra padurii tropicale.

Pe parcursul drumetiei de cca 3 ore (care nu este deloc grea pt cineva obisnuit cu efort fizic in natura, dar care consuma ceva resurse in cazul celor mai putin activi) vom primi explicatii si ne vor fi aratate plante care traiesc in simbioza, altele care paraziteaza, arbori de cafea salbatici, orhidee si multe alte specii endemice.

Cel mai interesant este sa vedem lemurii, “vedetele parcului”. Cu putin noroc o sa vedem mai de aproape sau mai de departe 2-3 specii de lemuri.

Parcul National Ranomafana este unul dintre cele mai populare parcuri din Madagascar si se intinde pe o suprafata de circa 41.600 ha, in partea de sud a insulei la aproximativ 6,5 km de orasul Ambodiamontana. Parcul ofera turistilor posibiltatea de a se bucura de natura nealterata, cu paduri tropicale si cascade spectaculoase, dar si sa observe speciile de lemurieni si fossa (felina de prada intalnita doar in Madagascar) sau alte vietati specifice locului. Parcul a fost constituit in 1991 cu scopul de a conserva numeroasele specii de flora si fauna rare din aceasta parte a insulei.

 Ranomafana (care înseamnă „apă caldă” în malgasa) este unul dintre cele mai spectaculoase parcuri naționale din Madagascar. Datorită accesului usor și a locației sale, în apropierea RN7, a unei mari biodiversități (aici se găsesc 12 specii de lemuri) și a infrastructuriii, a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri ale insulei.

Este acoperit în totalitate de o zonă forestieră primară și secundară umedă densă, la altitudini cuprinse între 800m și 1.200m. În 1986, lemurul auriu de bambus, aflat pe cale de dispariție critică a fost descoperit aici de dr. Patricia Wright, fapt care a determinat guvernul să creeze un parc național.

Parcul conține doisprezece specii de lemuri. În afară de lemurul auriu de bambus, vizitatorii pot observa lemurul lanos, lemurul cu burta roșie, lemurul cenusiu de bambus, lemurul mare de bambus, lemur brun cu fata roșie, lemurul roșu-alb-negru, sifaka Milne-Edward, diversi lemur pitici. Alte mamifere includ 7 specii de tenreci, 8 lilieci și 6 carnivore, cum ar fi civetul cu dungi malgașe și unele manguste.

Lemurii aurii și cei mari de bambus sunt amenințati cu dispariția, fiind clasificati ca specii pe cale de dispariție de către Uniunea Mondială pentru Conservare (UICN). Deși Madagascar este bogata în specii de bambus, habitatul de bambus este foarte limitat, în special cel de bambus uriaș. Mai mult, bambusii sunt foarte folosiți de localnici: pentru construcții, apă, pescuit, mobilier și coșuri.

De asemenea, păsările sunt răspândite în Ranomafana. Există cel puțin 115 specii catalogate (30 sunt endemice locale ale acestei părți a Madagascarului).

În afară de aceasta, imensa viață sălbatică este completată de 62 de specii de reptile (cameleoni, șerpi și geko), 98 de broaște, 90 de fluturi, 350 de păianjeni și mai mulți pești și raci. Ca și în Andasibe-Mantadia, cele mai multe reptile și broaște sunt cele mai bine văzute în timpul plimbărilor nocturne, când cameleonii, în special, reflectă inițial albul în fasciculul unei torțe.

Printre plantele care cresc în aceste păduri tropicale multe sunt folosite în scopuri medicale. Există lemn pretios, multe orhidee și plante carnivore.

Pe lângă dealurile sale dens împădurite, zona protejată este caracterizată de numeroase pâraie mici, care se scurg până la frumosul râu Namorona, care bisectează parcul și produce energie electrică pentru zonele înconjurătoare la centrala hidroelectrică din Ranomafana.

Clima este caldă și umedă tot anul. Cele mai bune luni de vizitare sunt mai, septembrie, octombrie și noiembrie. Deși sezonul uscat se extinde din aprilie până în decembrie, regiunile Nord-Est și Orientul Central nu au luni (sau săptămâni) care să fie complet fără ploaie asa ca musai sa aveti in rucsac o pelerina.

Imagini din drumetia 2023:

























Apoi ne indreptam către Fianarantsoa, unde o sa avem un scurt tur al orașului din ​​regatul Betsileo. O zonă bogată în ceai și vinuri. Vizitarea orașului vechi construit pe deal și binecunoscut ca centru al școlilor și bisericilor din Madagascar, Fianarantsoa înseamnă „unde învață lucrurile bune ”. O sa urcam si la panorama orasului.









Cazare la demipensiune la ZOMATEL  Fianarantsoa sau similar.

Ziua 6. 20 mai 2024. FIANRANTSOA - AMBALAVAO - RANOHIRA 
Micul dejun la hotel. Plecam spre Ambalavao, pe drum insa vom avea o oprire intr-un sat care traieste din fierarie. Aduna fier sau il cumpara de la persoane care se ocupa cu asta si il forjeaza in diferite forme. Este extrem de rudimentar si necesita multa forta.



Contactul cu acel sat este extraordinar. Un european nu-si poate inchipui cat de primitiv si lipsit de orice confort, de orice dotare se poate trai acolo. Intr-o casa locuiesc pana la 20 de oameni. La parter sunt provizii, iar la etaj se doarme. La 12-13 fetele deja nasc, iar copiii de 6-7 ani isi dus in spate cate un frate mai mic. Nu au jucarii, nu merg la scoala, nu au haine. Este cumplit, dar nu atat de dramatic cum o sa vedeti in sud. O sa adunati cu o zi mai devreme cca 50.000 aryari de persoana (50 lei) cu care ghidul malgas o sa cumpere atat pt acesti copii cat si pt altii de pe drum, dulciuri, pixuri, caiete, sapun.





























Pe drum o oprire la un loc sacru pentru malgasi, prezent si pe fosta bancnota malgasa (francul):



si la o panorama asupra teraselor de orez:





Ne continuam drumul si la intrarea in orasul Ambavalao o sa vizitam o cooperativa familiala care produce matase. Larvele sunt hranite cu frunze de tapia, o specie locala de arbust.

Coconul se fierbe la foc mic, cca 3 zile, pana cand se poate trage firul de matase. Femeile “torc” rasucind cateva fire, formand legaturi ce contin fire de cateva sute de metri. Dintr-un cocon se poate “trage” un fir de 1 km, dar daca nu este rasucit impreuna cu altele nu ar avea rezistenta, asa ca se trag si rasucesc simultan fire din 7 coconi.

Rosu se obtine din rose wood (cea mai scumpa esenta de lemn) iar oranjul din curcuma, iar pt fixare se foloseste aloe si frunze de bananier.

Materialul propriu zis se produce la metraj, in razboi de tesut, iar apoi se foloseste pt a confectiona in special esarfe.



















Tot in Amabalavao exista si o fabrică interesantă unde se produce hârtie realizată manual, pe care evident ca o s-o vizitam.

Este nevoie de aproximativ zece minute pentru a vedea diferitele procese iar la final aveti posibilitatea sa va cumparati dintr-un mic magazin de cadouri, unele dintre produsele.

In 1920, un francez, proprietarul unui hotel din Ambalavao, aduce in Madagascar o tehnica veche araba de producere a hartiei. Atelierul functioneaza si astazi, in special datorita includerii sale in circuitul turistic. Cam toata lumea care trece prin Ambalavao ajunge si aici. Un plus este restaurantul in care se mananca foarte bine si hotelul, o locatie mica dar foarte dichisita.

Materia de baza pentru producerea hartiei este coaja de avoha, un copac endemic. Coaja este lasata mai intai la uscat, apoi este fiarta pana ajunge de o consistenta care prin batere sa ajunga un fel de pasta. Pasta se ruleaza sub forma unor bile de 300-400 grame. O astfel de bila se inmoaie pana la imprastiere intr-o forma de cca 100x80 cam, plina cu apa. Se lasa 24 de ore pana cand apa se scurge complet si pe planseta ramane doar un strat subtire de pasta. Foaia umeda de pasta se caroiaza si se decoreaza cu flori si petale naturale.

Panoul se lasa apoi la soare si in cateva ore pasta se usuca pana la textura unui carton nu foarte bine presat. Se obtin in acest fel niste felicitari ce au imprimate in culori vii, florile cu care au fost decorate. O astfel de “wish card” se vinde cu 5.000 - 10.000 ariari, adica 1-2 euro. Ieftin si frumos, asa ca turistii care viziteaza atelierul cumpara fiecare 1-2 bucati.

































In fiecare miercuri aici in Amlavao se desfasoara piata zebu, o rasa de vaca adusa din Africa si care acum a ajuns extrem de importanta si apreciata in Madagascar. Se foloseste mult si la tractiune, la arat, la afanat pamantul din orezarii.






 
Ajungem in satul Anja, unde putem observa cu ușurință lemurul cu coada inelata, pe parcursul unei drumetii de o oră prin pădure.





O sa ne intoarcem la fabrica de hartie, in incinta careia functioneaza un restaurant cu preparate delicioase. Acolo o sa servim pranzul. (Nu este inclus in tariful de excursie, o sa-si aleaga fiecare ceea ce doreste).

După-amiaza, a doua parte a călătoriei, deasupra de Ihosy până la câmpiile de pășuni înalte Horombe și spre Ranohira. Peisajul începe să se schimbe semn ca ajungem la "Poarta catre Sud". Intram intr-o zona rurala pitoreasca, a oamenilor din Betsileo, unde stancile de granit domină orizontul.



Arhitectura satului începe si ea să se schimbe, de la casa de locuit "în stil african" până la clădirile cu două etaje din zonele înalte centrale unde oamenii sunt mai apropiați ca stil de cei din Asia de sud-est decât de Africa.



















Cazare cu demipensiune la ISALO ROCK LODGE ****  pentru 2 nopti.
O locatie care va va lasa cu gura cascata si ca design si ca amplasament. Veti avea ocazia sa vedeti poate cele mai frumoase rasarituri si apusuri din viata...




















































 
Ziua 7. 21 mai 2024. RANOHIRA - vizitarea Parcului Național ISALO
Începem devreme pentru ca avem de mers până la Parcul Național Isalo din apropiere. O sa fim preluati de un ghid local la sediul parcului din Ranohira și ghidati pe unul dintre tarseele din Parcul National Isalo. Avem ocazia ocazia să învatam despre plantele endemice din Isalo: aloe si pachypodium.







Traseu Parc National Isalo.

Se pleaca la 07:30 echipati de drumetie, cu microbuzul pana unde se poate merge (cca 20 minute). De acolo suntem preluati de masini ale localnicilor si transferati pana la una dintre intrarile in parc.

Se urca cca 20 minute, cu opriri pt explicatii asupra faunei si in special florei si de asemenea despre obiceiurile funerare a poporului bara, cei care traiau odata in perimetrul parcului. Acum bara s-au mutat in afara limitei parcului, concentrati in special in Ranohira, o localitate care traieste preponderent din turism.

Dupa ce se ajunge pe platou urmeaza un drum lejer, de cca 1 ora si jumatate, pana la o oaza. Cararea trece prin paduri de tapia, pe langa Pachypodium - plantele “butoias” si tufe de Isalo (planta care da numele parcului).

Ajungem la cateva locuri de panorama a stancilor erodate in forme asemanatoare cu cele din Cappadocia. Un loc care iti taie respiratia.

Multi dintre turistii care ajung la oaza fac baie, noi o sa ne multumim insa doar cu o pauza de cca 20 minute pe malul nisipos al oazei. O odihna binevenita, in racoarea data de apa si de umbra palmierilor.

In jur de 11:30 parasim oaza si mergem 2 ore pana la canionul Nemazi si apoi mai departe, pana la locul unde o sa ni se pregateasca de catre cativa localnici pranzul, sub forma de picnic-grill.

Drumul de la oaza pana la picnic este in prima parte plat, dar ultima portiune, de cca 30 minute, este de coborare pe scari. Destul de obositoare aceasta ultim segment de drum fara insa a fi grea. Se ajunge in zona de picnic, in jur de 12:30.

La locul unde luam masa sunt sanse mari sa vedem exemplare de lemur, apartinand a 2-3 specii.

Dupa ce ne relaxam si luam pranzul o pornim spre alta intrare in parc. Drumul pana la parcare dureaza cca 20 minute si este foarte usor.

Ne asteapta microbuzul si mergem la hotel. Se ajunge in jur de 14:30.

O zi uimitor de frumoasa in care vom fi acompaniati de un ghid local, foarte bun cunoscator la parcului, al florei si faunei. O sa vedeti sticky insects, cameleoni, scorpioni, lemuri si bufnite dintr-o specie endemica.



















Acesta este copacul si fructul de tapia. Sus pe platou exista o padure de tapia. Localnicii ii culeg frunzele si le vand in Ambalavao, crescatorilor de fluturi de matase:



Aceasta este o planta venita din India si care este folosita in scop medicinal:





Pachypodium, o planta cu un comportament asemanator baobabului. In perioada de ploaie acumuleaza apa, pe care apoi o foloseste in sezonul uscat, atunci cand isi lasa toate frunzele sa ii cada:

















In zona de drumetie o sa intalniti morminte, asezate in grote mai sus pe stanci sau chiar la nivelul solului. Unul dintre morminte este cel din imaginea mai de jos si care include mai multe semne reprezentative. Are forma unei masini, in partea inferioara fiind reprezentate niste roti. O trimitere la modul in care a murit persoana respectiva: accident de masina. Semnul florii de pe acei banuti ornamentali, arata ca este vorba de o femeie:



Discutia a ajuns cu ghidul pe care l-am avut in parc la simbolistica si ne-a prezentat monedele malgase (care au o valoare atat de mica incat nu le primesti nicaieri, aproape ca nu circula). Pe o parte au capul de zebu, averea malgasilor si pe cealalta este o floare, trimitere la natura minunata a Madagascarului:





Oaza, aflat exact la jumatatea drumului:













Masa pregatita ad-hoc ca un berbeque - pucnic, de catre localnici:



Lemurienii acestia cautau hrana in tabara in care am servit pranzul. Apartin unor specii diferite:





Ziua 8. 22 mai 2024. RANOHIRA – TOLIARA - IFATY Micul dejun la hotel. Mergem apoi la Toliara trecand prin mai multe sate de mineri cautatori de safir, prin savana si zona cu tufisuri.





O sa facem o oprire la Ilakaka, cel mai vestit loc de tranzactionare a safirelor, un fel de Eldorado care a crescut de la cateva sute de locuitori inainte de 1998, pana la zeci de mii cum este acum. In anul pe care l-am amintit, un turist francez trecea peste raul adiacent satului si a vazut cativa copii jucandu-se pe mal cu pietre colorate in mana. S-a apropiat mai mult si a realizat ca era vorba de safire. S-a inceput exploatarea si mecanizata si manuala, aici sosind mii si mii de oameni din intreaga tara, cu dorinta de imbogatire. Au sosit si sri-lankezi, thailandezi, francezi si evrei, gata sa imparta "prada".

Oprirea noastra va fi la un magazin specializat, in care exista pietre montate, dar si singulare, pe care le puteti achizitiona cash sau cu card. De asemenea mai au de vanzare amoniti, labradoriti, care de asemenea sunt de vanzare si este permisa scoaterea din tara (cu factura).













Cateva dintre piesele prezentate sunt acum in Romania...grupul 2023 le-a achizitionat, dupa negociere cu preturi foarte bune. Asa ceva in Europa costa de 7-8 ori mai mult.

De-a lungul drumurilor o sa vedem o multime de copaci baobab, monumente funerare minunat pictate, precum și sate tipice triburilor sudice.

Pe drumul acesta o sa intalnim sate in care nu exista apa. Este atat de dramatic totul incat, e greu de explicat cuiva ceea ce o sa vedem. Scriam in acea zi:

"Nu am sa uit niciodata figura disperata a unui copil de 6-7 ani care a fugit minute bune paralel cu microbuzul nostru pentru a primi si el apa. Ti se rupe sufletul asistand la o astfel de scena. Daca esti un om empatic, nu ai cum sa nu versi o lacrima vazand copiii din Madagascar. Si nu poti sa nu te infiori de usurinta cu care localnicii iti ofera copiii spre adoptie, cu speranta ca pot avea o viata mai buna decat au ei.

Pe drumul ce coboara de pe Platoul Inalt si coboara spre mare, la Ifaty, viata este dramatica: nu exista apa. Pe marginea drumului intalnesti sute de copii care cersesc apa, aratand semnul de a bea sau punandu-si capul in tarana si mimand spalatul parului. Induiosator si frustrant ca nu poti sa ajuti cu nimic. Faptul ca opresti din loc in loc si oferi sticle de apa si dulciuri este ca si cand ai picura apa intr-un ocean. Lipsesc acolo atat de multe si sunt afectati asa de multi copii, incat este nevoie de resurse imense pentru a astampara cu adevarar setea si a oferi o viata mai aproape de limita de supravietuire.

Nu am fotografiat, nu am filmat acolo, am simtit ca nu e moral sa fac asa ceva. Forografiile pe care vi le arat mai jos sunt facute in alte parti, in catune in care cat de cat exista ceva resurse de hrana si apa. Acolo pe acel drum al durerii nu am putut lua nici o imagine, pentru ca nu e drept sa fotografiezi sau sa filmezi disperarea unor copii.

Imi amintesc exact ce ne-a spus ghidul vazandu-ne atat de afectati de ceea ce am intalnit si vazut. Se lasase o liniste adanca in microbuzul pana atunci plin de veselie, in care rasuna muzica, in care se dansa si se canta. Trecand pe acolo, pe acel drum al chinului, am simtit cu totii acelasi lucru. Pe fiecare in parte ne-a afectat profund drama acelor copii, incat nu mai puteam nici macar vorbi.

Fano, ghidul nostru ne-a spus: “voi sunteti aici in vacanta, nu sunteti vinovati cu nimic pentru ceea ce se intampla si venind in Madagascar ati facut maxim ceea ce puteati oferi. Banii cu care ati platit hotelurile, mancarea, masina, ghizii, ajuta enorm, poate nu realizati cat de mult inseamna asta pt oamenii din drumul vostru. Ceea ce puteti face in plus este doar sa povestiti si altora cat de frumoasa este tara asta si sa ii indemnati sa vina aici.”

Asta si fac, aratand ceea ce am vazut, povestind ceea ce am simtit, spunandu-va cat de mult imi place Madagascarul. Si recomandandu-va sa ajungeti si voi acolo.

Distribuind ceea ce am postat, povestea trista a copiilor din Madagascar si recomandarea mea de a ajunge acolo, poate ajunge la mult mai multa lume, nu doar la cercul meu de prieteni Fb."

Cumparati pentru aceasta zi apa, sa puteti da pe drum copiilor si neaparat dulciuri, aduse din tara.

Pranzul o sa-l servim la Toliara, unde de fiecare data ne-au servit o mancare delicioasa: pestele zilei, friptura de zebu, coctail de creveti etc.

In drum spre Ifaty o sa oprim la Reniala pentru vizitarea unei rezervatii de pădure cu arbori spinoasi și copaci baoab. Aici trebuie sa achitam fiecare cate 80.000 Aryari.
Baobabul - copacul cu radacini in cer. Un urias care poate trai mai bine de 5000 de ani. O sa-l vedem impreuna cu alte specii endemice din Madagascar in Parcul National Reniala.
La ieșirea din Satul Mangily, rezervația naturală Reniala este un loc must see pentru iubitorii biodiversității malgașe. Rezervația, cu o suprafață de 45 ha, include o potecă botanică, un sanctuar pentru păsări, un parc de țestoase endemice si colibe tradiționale. Pachypodiums sunt speciile vegetale dominante ale rezervației unde avem ocazia sa vedem de asemenea exemplare exceptionale de baobab, din care unul are 1200 de ani. Ce surprinde de asemenea este arborele caracatita, o ciudatenie caruia ii poti spune si copac dar si cactus. Este de fapt o specie endemica de copac tepos, caracteristica Madagascarului.
Plimbarea prin rezervatie dureaza cca o ora si va fi acompaniata de un ghid care ne va prezenta plantele si ne va da amanunte despre acestea.

































Veti ajunge seara pe malul oceanului, mai precis pe malul Canalului Mozambic, parte din Oceanul Indian. Foarte frumoasa seara, am iesit din bungalow, exact cand apunea soarele:





Cazare cu demipensiune IFATY BEACH CLUB pentru 2 nopti:



















Ziua 9. 23 mai 2024. RELAXARE LA MALUL OCEANULUI!

Dimineata este minunat, sunetul valurilor, temperatura este foarte placuta, la fel si apa oceanului.





















De cum ajungeti acolo, pe plaja o sa fiti intampinati de bastinasi, care o sa va ofere tot felul de servicii. Florin o sa discute cu ei si o sa va faca propuneri, la fel cum am facut an de an:

- masaj la picioare (20.000 Aryari/ora, adica 20 lei)
- masaj corporal (30.000 Aryari/ora. adica 30 lei)
- o masa picnic-gratar organizata de ei, cu homar (doua jumatati de persoana), orez si sos de rosii (40.000 Aryari/persoana, adica 40 lei)
- masa poate fi acompaniata de muzica locala - 60.000 Aryari pt intreg grupul, adica 60 lei. Impartiti aceasta suma.
- plimbare cu piroga pana la bariera de corali (30.000 - 40.000 Aryari/persoana, adica 30 -40 lei) - puteti face snorkeling acolo cu masca voastra sau inchiriata de la ei. Intr-o piroga intra de la doua pana la 4 persoane.

Seara la restaurantul Ifaty Beach Club, ghidul o sa discute si o sa aduca cantareti si dansatori locali.

Toate aceste activitati, inclusiv interactiunea cu Monique, Jean Pierre si ceilalti bastinasi este extrem de interesanta, pentru orice om caruia ii place sa inteleaga modurile de viata din diferite colturi ale lumii. Nu va inchipuiti ca masajul este ceva profesionist, dar fac si ei ce pot si toti am fost foarte incantati, iar masa a fost atat de delicioasa incat am repetat experienta si a doua zi.















Dupa experienta minunata avuta cu grupul 2023, scriam:
"Unora le plac plajele pustii, altora cele amenajate, dotate, exclusive. Mie imi plac amandoua, dar mergand in Madagascar cel mai mult imi plac cele in care poti interactiona apropiat cu localnicii.

Mi-a placut la nebunie la Ifaty, inca din prima seara. Ne-au rasfatat oamenii aceia cu tot ce au crezut ca ne pot incanta, cu tot ceea ce au stiut si au putut sa ne faca placere.

Am povestit cu ei, ne-au facut masaj, ne-au plimbat cu pirogile, ne-au cantat, ne-au dansat. Iar in doua dupa amieze am mancat la ei, trecand cu totii din grupul cu care am fost de orice prejudecata sau precautie referitoare la igiena locului in care urma sa ni sa se serveasca homar, Saint Jacque si calamari. Jean Pierre, fratele lui Monique, cea pe care o cunoscusem in prima seara, ne-a propus o masa cu fructe de mare si ne-am zis cu totii “de ce nu?”. Asa ca dupa o plimbare cu piroga la bariera de corali, am poposit cu totii in locul in care ne-au pregatit pranzul. Cand am ajuns acolo nu ne-a venit sa credem cum s-au pregatiti oamenii aceia semi-primitivi. Ma asteptam sa mancam stand pe nisip, pe ceva din lemn sau pe frunze de bananier, insa ce sa vezi? Ne asteptau cu o masa lunga, acoperita se o fata de masa curata, cu cate o farfurie intoarsa si tacamuri in dreptul fiecaruia. Cate un pahar pt fiecare, care chiar daca nu erau la fel, se vedea ca au fost adunate si oferite cu toata atentia. Ne necrezut cat de frumos au pregatit totul. Orezul era delicios, iar sosul de rosii cu ardei, o minunatie. Ce sa mai zic de homari? O adevarata incantare! Proaspeti prinsi si pregatiti la gratar, o adevarata delicatesa.

Dupa ce ne-am infruptat au aparut muzicantii. Cu instrumente improvizate, dar cu un ritm si o bucurie de a canta fantastica. S-a adunat acolo tot satul iar cateva femei au inceput sa danseze, invitandu-ne pe rand sa dansam alaturi de ele. Grozave zile, de neuitat.

Trebuie sa spun ca asa ceva nu s-ar fi putut intampla cu un grup de agentie, cu oameni de profile diferite, cu persoane care vor doar sa bifeze destinatii.

Doar cu oameni asa faini, ca cei cu care am fost in Madagascar se pot intampla astfel de lucruri neasteptate, pline de savoare si bucurie. Asa ca trebuie sa le multumesc pentru cateva zile minunate, pentru inca o experienta de neuitat.

Singles Camp&Travel s-a (auto)filtrat atat de bine, atat de frumos si armonios, incat s-a format un grup minunat, cu care este mai mare placerea sa calatoresti."







Ziua 10. 24 mai 2024 IFATY - TOLIARA - ANTANANARIVO
Micul dejun la hotel. Petrecere a timpului liber până la plecare. Transfer la aeroportul din Tulear pentru zborul spre Antananarivo.

Zbor cu MADAGASCAR AIRLINES "LA CITY" - asigurat de TSARADIA

Orar de zbor: 12:35 Toliara - Antananarivo 14:35





La Antananarivo mergem intr-un scurt tur de oras, apoi la Digue, la shopping. Este cea mai buna zona pentru asa ceva.























Apoi vom fi transferati la hotelul in care am stat si prima zi si unde seara se serveste o cina delicioasa:

 



 

   

   

     

   

       

     

Ziua 11. 25 mai 2024 LA REVEDERE MADAGASCAR!
Micul dejun la hotel. Dimineata timp liber, relaxare si apoi transfer la aeroport pentru zborul: 25 mai TK161 15:55 ANTANANARIVO  - ISTANBUL IST 04:50+                                                                          
26 mai  TK  1043 07:00 ISTANBUL IST  - BUCHAREST OTP 08:15

Ziua 12. 26 mai 2024. AJUNGEM ACASA

La Istanbul avem conexiune: 26 mai  TK  1043 07:00 ISTANBUL IST  - BUCHAREST OTP 08:15

Programul excursiei poate suferi modificari datorita unor situatii independente de organizatori si agentie turistica (vreme, probleme in trafic, nefunctionalitati ale furnizorilor de servicii etc). Modificarile sunt decise de insotitorul de grup si comunicate grupului.

Scurta descriere a excursiei: O incursiune in adevaratul Madagascar, nu cel turistic si facil de organizat. Am pregatit pentru voi si va voi insoti intr-o calatorie fascinanta, pe care cu siguranta nu o s-o uitati. O sa intram in padurea tropicala, o sa ne plimbam prin paduri de baobabi, o sa ne bucuram de prezenta jucausilor lemuri. Veti face cunostiinta cu viata reala a malgasilor, o sa vizitam sate, comunitati, o sa interactionam cu oameni care posibil sa nu fi intalnit niciodata europeni. Mergem in El Dorado-ul malgas, la Ikaka, de acolo de unde se imprastie in lume cele mai rare si pretioase pietre: safire, rubine, smaralde, topaz, spectaculosul turmalin si multe altelele. O ocazie rara de a cumpara exact de la locul de unde se extrag, acolo unde vin bijutieri si comercianti din intreaga lume. O sa vedeti Parcul Isalo ce adaposteste cele mai interesante formatiuni stancoase,.

Madagascarul, "Continentul pierdut", "Piatra pretioasa a Africii".  5% dintre plantele si animalele pot fi vazute aici, din care 80% sunt endemice. Pentru un indragostit de natura asta este fantastic. Sa vezi atatea plante, insecte, animale pe care inca nu le-ai intalnit vreodata, asta este cu adevarat formidabil. Sa vezi orhideele inflorind in mediul lor natural, sa-ti apropi corpul de baobabi uriasi, sa-ti scalzi ochii intr-un apus spectaculos printre stancile din Isalo...Si sa cunosti indeaproape malgasii, la ei acasa. Sunt printre cei mai buni oameni pe care i-am intalnit vreodata, in primitivismul si saracia lor sunt cu adevarat extraordinari. Acolo realizezi cu adevarat ce inseamna bunatatea, cand ii vezi impartind o felie de mancare primita de la tine in nu stiu cate bucatele. Sa ajunga la toti.

Ne intoarcem acolo, in saraca tara bogata, pe taramul pamantului rosu, cu toata bucuria, stiind ca vom incanta inca 14 oameni!

 :oops: Inainte de a va inscrie cititi informatiile de mai jos (cu click pe fiecare). Inscriindu-va in aceasta excursie intelegem ca le-ati parcurs si ati acceptat conditiile si regulile noastre:

•   Reguli pentru membrii clubului
•   De stiut – mai ales daca sunteti prima oara cu noi.
•   Conditii de participare in perioada COVID19
•   Rolul insotitorului de grup
•   Cum va informati ulterior rezervarii
•   Reguli in timpul calatoriei
•   Contract cu agentia de turism Bon Voyage
•   Renuntarea unilaterala la o excursie

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #1 : Luni, 26 Iunie 2023, 14:56 »
Am deschis rezervarile. Inscrierile se fac aici: https://singlescamp.ro/trip/circuit-si-sejur-madagascar-2024

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #2 : Miercuri, 13 Martie 2024, 17:37 »
Am primit astazi un telefon in legatura cu obtinerea vizei de Madagascar. Eram acasa (ceea ce se intampla rar...majoritatea timpului sunt plecat - de aceea recomand sa scrieti aici pe forum daca aveti intrebari) asa ca i-am putut preluat intrebarea si raspund aici pentru toata lumea:

Viza: website-ul pentru e-visa de Madagascar.

Acesta este pentru cei inteleg engleza: https://evisamada-mg.com/en/home

si pentru cei carora le este mai usor in franceza: https://evisamada-mg.com/fr/home

Este foarte foarte recomandat sa aplicati pentru viza si sa o obtineti (de la momentul aplicarii pe site dureaza 72 ore pana primiti o autorizație electronică de călătorie) pentru ca in acest fel vom evita cozile de la VOA (visa on arrival) pe aeroportul de sosire (Antananarivo). Ce trebuie inteles este ca TOATA lumea trebuie sa-si faca viza, pentru a scapa de coada, pentru ca e destul ca unul singur sa nu aiba viza, pentru ca si noi restul sa asteptam dupa el... :-[

Mai este inca ceva pentru care insist sa faceti viza: este posibil ca odata cu repunerea site-ului de e-visa, sa ni se solicite la imbarcare sau la Bucuresti sau la conexiune autorizație electronică de călătorie.

Documentul trebuie tipărit sau păstrat în smartphone pentru controlul poliției la sosire.

Eu tocmai am aplicat, este foarte simplu, am cronometrat, a durat 15 minute. (cel mai mult a fost crearea contului, pentru ca trebuie asteptat primirea unui cod pe Email si a unuia pe sms pe telefon.

Pentru aplicare aveti nevoie de:

- pasaport, pt ca de acolo vi se cer mai multe date
- un card cu care sa puteti face plata online (costa 10 euro)

Este important sa completati la:

data sosirii: 16 mai 2024

data plecarii: 30 mai 2024 (chiar daca plecarea este pe 25 mai, este indicat intotdeauna sa iei o rezerva, iar in cazul nostru se incadreaza la limita pentru a nu trece la nivelul urmator de taxa de viza)

Nu aveti nevoie de nimic altceva, de bilete de zbor, de vouchere, de poze etc). Este suficient sa avet la indemana pasaportul si cardul cu care faceti plata online.


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #3 : Joi, 14 Martie 2024, 15:51 »
La nici 24 de ore dupa ce am aplicat, am primit viza electronica.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 13 Aprilie 2024, 09:35 »
Am transmis un Email fiecarui participant, la care astept o confirmare de primire a mesajului. Se refera la viza, la pregatirea excursiei si la caritate. Am scris acolo:

CARITATE. O componenta importanta a calatoriei noastre este si cea sociala. Mergem intr-o tara extrem de saraca, cum nu va inchipuiti de saraca, asa ca orice duceti acolo va fi mai mult decat bine primit. Ce am dus noi pana acum:

- haine ramase de la copilasi sau nepotei - dar evident de vara, pt ca acolo este mereu cald. Chilotei, maieuri, pantalonasi, tricouri, rochite (de asta au fost cel mai incantate), puloverase, orice aveti la indemana sau le puteti primi cu usurinta de la prieteni. De la copii de cateva luni pana la 10-12 ani. Peste aceasta varsta deja sunt considerati maturi, unii dintre ei avand deja la randul lor copii. Incaltaminte nu poarta, eventual slapi sau ceva de genul acesta, dar nu pantofi, pentru ca nu ii pot purta.

- daca aveti ceva rechizite, obiecte de igiena (sapun, periuta de dinti, pasta de dinti) sau aveti acces gratuit la asa ceva (oricum noi acolo o sa mai cumparam asa ceva si colectiv)

- bomboane vrac (ambalate individual), alte dulciuri vrac, la fel ambalate individual.

Ganditi-va ca in aceasta excursie pentru voi personal nu aveti nevoie de mare lucru. Asa ca cel putin jumatate din trolerul de cabina folositi-l pentru caritate.

Ma bucur ca o sa plec din nou in aceasta destinatie care-mi da posibilitatea pe langa a vizita si experimenta niste lucruri extraordinare, si pe aceea de a ajuta. Atat cat pot, pentru ca e imposibil sa crezi ca o astfel de gaura de saracie s-ar putea umple in vreun fel. Dar daca fiecare intelege sa duca ceva acolo sa ajute si macar cateva sufletele, tot este ceva. Putin cate putin, ceva tot se va simti.

Am incercat pe cat ma ajuta cuvintele si imaginile sa explic aceasta excursie. Ce lucruri extraordinare si unice se pot vedea. Poate trebuia sa explic mai mult, (anul trecut cand eram acolo am tot povestit, dar nu stiu daca toata lumea a fost interesata sa citeasca), cat de sociala poate fi aceasta vacanta. Cat de multa nevoie au acei oameni de turisti, ca fiecare european sau american care ajunge acolo inseamna un pic de bunastare in plus pentru cativa malgasi. Acum imi pare rau ca nu am facut mai mult pentru acea tara care mie cel putin mi-a adus atat de multa incantare.

Este fascinant sa mergi in Faroe, in Maldive, in Yukatan, sa descoperi Japonia, sa traversezi Anzii, sa ajungi la o aruncatura de bat de "Acoperisul Europei", dar de mii de ori mai important pentru tine ca persoana este sa stii ca acei banuti pe care-i cheltui ajung intr-un fel si sa ajute. Nu doar sa imbogateasca. Madagascarul este o destinatie cu totul diferita, un loc in care chiar poti ajuta, poti face ceva. Mult, putin, nu conteaza, important este ca ajuti. Pana la urma nici nu e important ce duci acolo si ca mergi.

Vreau sa va multumesc in mod deosebit voua, celor cu care urmeaza sa merg in aceasta calatorie, ca ati stiut sa va uitati si in spatele cortinei, nu doar pe scena si sa vedeti si mai ales sa intelegeti cat de importanta este prezenta voastra acolo. Faptul ca veti fi turisti acolo, o sa hraneasca, o sa imbrace cativa copilasi. Cativa parinti nu o sa se mai gandeasca la cum sa faca sa-si dea copilul pentru a avea o viata mai buna, ci o sa aiba o raza de speranta.

Anul trecut, cu acel grup exceptional cu care am calatorit acolo, am facut o simpla socoteala doar in Ifaty, locul in care am poposit pe plaja. Familia lui Monique, frati, verisoare si nepoate (in total vreo 12 - 15 persoane) au incasat de la noi, pentru masaj, pentru plimbarea cu barca, pentru mesele de homar si Saint Jacques, pentru muzica si dans, in jur de 600 de USD. Financiar pentru noi a fost aproape nimic pentru ce am primit in schimb (3-4 USD ora de masaj, 6 USD masa de homar si Saint Jacque, 5 USD plimbarea cu barca, 2 USD muzica etc) dar pentru ei suma asta a fost uriasa. Ei rezista intr-o luna cu 50 - 100 USD/luna/familie, deci pentru cele 3 zile petrecute de noi la malul oceanului, 3 familii au avut liniste financiara cel putin cate 3 luni. Ori asta este enorm.

Pe langa asta am dat apa pe drum in zona in care copiii stau in mijlocul strazii si cer disperati de baut, am dus hainute, am dat dulciuri, obiecte de igiena, rechizite. Si mai mult decat orice, am fost noi personal acolo. Prezenta noastra a insemnat cateva mii de USD care pleaca pe orizontala spre cei care fac curat, gradinaresc, servesc etc.

Anul acesta este ultimul in care ajung in Madagascar. Cu siguranta grupul cu care plec acum va fi unul foarte fain, pentru ca o astfel de destinatie atrage oameni de o anumita calitate a intelegerii, asa ca abia astept sa ne intalnim pe aeroport! 

Offline marius23

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #5 : Duminică, 21 Aprilie 2024, 20:42 »
Am rezolvat usor viza, urmand pasii precizati de Gigi.  :)
Saptamana viitoare caut la o clinica de profilaxie Malarone, medicamet antimalarie. Am inteles ca se administreaza incepand cu 2 zile inainte de plecare.
Va tin la curent.

Offline marius23

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #6 : Vineri, 03 Mai 2024, 13:12 »
Oare orarul zborurilor la plecare si sosire, ramane fixat?
As vrea sa cumpar bilete de avion TSR-OTP-TSR.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #7 : Luni, 06 Mai 2024, 13:12 »
Marius, am cerut acum o saptamana la ticketing transmiterea biletelor, pt a vi le trimite la randul meu si voua. Dar a fost o eroare in sistemul Turkish si mi-au spus ca o sa le am doar dupa sarbatori. Imediat cum le primesc am sa le transmit celor care mi-au confirmat primirea Email-ului transmis acum cateva saptamani. 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #8 : Miercuri, 08 Mai 2024, 12:17 »
Am transmis acum cateva minute pe Email biletele si instructiunile pentru plecare celor care mi-au confirmat primirea Email-ului anterior.

Pentru 3 participanti, care nu au confirmat primirea Email-ului transmis in data de 13 aprilie, o sa listez si o sa le aduc biletele de avion pe aeroport.
Pentru a nu crea asteptari sau confuzii, ii scriu pe toti 3 aici:
- Monika O
- Daniela T
- Ioana Claudia S.

Repet mai jos ceea ce continea ca informatii si recomandari atat acel Email din 13 aprilie, cat si cel de astazi:

mai avem o luna si plecam in Madagascar. Am dat toate indicatiile necesare preegatirii plecarii, dar pentru a ma asigura ca toti au parcurs forumul, locul in care facem noi comunicarile, va scriu suplimentar si pe Email.

In primul rand va scriu despre VIZA DE INTRARE IN MADAGASCAR.

Chiar daca pe site-ul mae nu apare aceasta optiune, de a obtine viza online, va spun ca nu doar ca sistemul evisa este functional, ci si CA ESTE FOARTE RECOMANDAT.

Website-ul pentru e-visa de Madagascar.

Acesta este pentru cei inteleg engleza: https://evisamada-mg.com/en/home

si pentru cei carora le este mai usor in franceza: https://evisamada-mg.com/fr/home

Este foarte foarte recomandat sa aplicati pentru viza si sa o obtineti (de la momentul aplicarii pe site dureaza 72 ore pana primiti o autorizație electronică de călătorie) pentru ca in acest fel vom evita cozile de la VOA (visa on arrival) pe aeroportul de sosire (Antananarivo). Ce trebuie inteles este ca TOATA lumea trebuie sa-si faca viza, pentru a scapa de coada, pentru ca e destul ca unul singur sa nu aiba viza, pentru ca si noi restul sa asteptam dupa el... :-[

Mai este inca ceva pentru care insist sa faceti viza: este posibil sa ni se solicite la imbarcare la Bucuresti sau la conexiune autorizație electronică de călătorie.

Documentul primit pe Email trebuie tipărit sau păstrat în smartphone pentru controlul poliției la sosire.

Eu deja am aplicat, este foarte simplu, am cronometrat, a durat 15 minute. (cel mai mult a fost crearea contului, pentru ca trebuie asteptat primirea unui cod pe Email si a unuia pe sms pe telefon).

Pentru aplicare aveti nevoie de:

- pasaport, pt ca de acolo vi se cer mai multe date
- un card cu care sa puteti face plata online (costa 10 euro)

Este important sa completati la:

data sosirii: 16 mai 2024

data plecarii: 30 mai 2024 (chiar daca plecarea este pe 25 mai, este indicat intotdeauna sa iei o rezerva, iar in cazul nostru se incadreaza la limita pentru a nu trece la nivelul urmator de taxa de viza)

Nu aveti nevoie de nimic altceva, de bilete de zbor, de vouchere, de poze etc). Este suficient sa avet la indemana pasaportul si cardul cu care faceti plata online.

Al doilea lucru pe care insist si pe care am vrur sa-l reamintesc este Sanatate si igiena. Riscul de imbolnavire cu malarie este posibil in Madagascar. Este recomandat sa consultati doctorul inainte de a pleca, pentru a va consilia si prescrie o profilaxie preventiva sau medicamente corespunzatoare.  puteti obtine informatii de mare ajutor de pe siteul institutului de medicina tropicala sau consultand site-ul: http://www.doctissimo.fr/html/sante/voyageurs/sa_madag_sa.htm. Trebuie sa recunoasteti in orice caz simtomele malariei.

Toti calatorii trebuie sa aiba vaccinurile uzuale facute (cele facute in copilarie), dar si vaccin impotriva hepatitei A si tifoidei. Madagascar nu se afla intre tarile cu risc de febra galbena, dar daca vii din tari cu risc de febra galbena (cum ar fi Kenya, trebuie sa aveti  carnetul galben, care sa probeze ca esti vaccinat impotriva febrei galbene. Daca vii direct din Europa, nu ti se va cere niciun carnet.

Pentru a merge in Madagascar, vaccinarea nu este obligatorie, dar noi o recomandam. Ca intotdeauna sfatul meu este sa consultati (daca inca nu ati facut-o pana acum), un medic de medicina calatoriilor. El va spune ceea ce am recomandat eu si poate chiar mai multe.

ORICUM, FARA MEDICAMENTE CONTRA MALARIEI, SA NU VA GANDITI SA PLECATI. Si atentie, tratamentul profilactic incepe cu 1-2 saptamani inainte de plecare.

Ingrijirea medicala in spitale nu exista decat in marile orase si medicamentele nu sunt disponibile peste tot, de aceea este prudent sa aveti medicamente la voi.
Riscul principal o constituie paludismul, care este prezent în 90% din țară. Madagascarul este inclus în zona 3 de risc, ceea ce înseamnă că tulpina existentă aici este rezistentă la clorochină (tratamentul utilizat la nivel mondial împotriva paludismului). Câteva sfaturi pentru a vă proteja:
•   pentru prevenire este absolut necesară utilizarea medicamentelor antipaludice.
•   seara, se recomandă haine care să acopere o suprafață cât mai mare de piele, și ar fi bine ca acestea să fie tratate (de exemplu, cu Insect Ecran® trempage).
•   pe locurile care rămân descoperite, utilizați loțiuni sau creme eficiente împotriva țânțarilor. Odată cu lăsarea întunericului, acoperiți-vă părțile descoperite ale corpului.
•   utilizați o plasă de țânțari.
Virusul Chikungunya și alte boli tropicale sunt, de asemenea, prezente în Madagascar. De aceea recomandarea mea, a fost si este sa mergeti, chiar daca vaccinul nu este obligatoriu, la un consult la un cabinet specializat pe boli tropicale.

Vremea si deci cu ce ne imbracam. Trebuie sa stiti ca clima Madagascarului este diferita pe teritoriul pe care se intinde. Astfel ca cel mai probabil o sa ne intalnim cu diverse temperaturi, fenomene meteorologice, deci trebuie sa fim pregatiti mai atent decat daca am merge intr-o destinatie in care temperaturile sunt unitare. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa aveti cu voi bagaje supradimensionate.
In Antananarivo o sa dam de o vreme schimbatoare, cu soare si ploaie, prognoza fiind pentru un maxim de 23 de grade ziua si un minim de 13 grade noaptea.
La Antsirabe, temperatura va fi ceva mai ridicata si ziua si noaptea, o sa fie un maxim de 30 de grade si un minim de 20. Cu averse de ploaie.
Ranomafana, Fianarantsoa si Ranohira o sa ne astepte cu temperaturi asemanatoare cu cele din capitala malagasa, asadar maxim 27 de grade ziua si minim 15 grade noaptea.
La Ifaty unde stam 3 nopti, prognoza arata cca 28 de grade maxim, cu mult soare, in timp ce noaptea temperaturile nu vor cobori sub 21 de grade. Apa oceanului este excelenta, 26 de grade Celsius, iar sansele de ploaie sunt minime (2 zile/luna)

De ce trebuie sa tineti cont cand faceti bagajul:
•   se poate intampla ca bagajele sa ajunga mai greu ca urmare a transbordarii dificile. Pentru a recupera bagajul de cala poate dura chiar cateva zile.  De aceea va sfatuim sa aveti cu voi, aditional bagajului de cala, unul de cabina. Poate fi de data aceasta chiar si un alt troller, pe care il putem lasa la hotelul din Tana. Oricum sa aveti cu voi, pliat in bagajul mare si un rucsac, de 20-30 l, pe care sa-l folositi in fiecare zi, sa-l aveti cu voi in microbuz.

In bagajul de cabina in care sa aveti o parte din trusa pentru toaleta (exeptie obiecte ascutite si lichide), cateva haine in care sa fie incluse inacaltaminte si sapca si eventual ceva in care sa dormiti. Daca vreti sa luati medicamente, asigurati-va o doza suficienta, deoarece vom pleca in provincie foarte repede dupa sosirea in Tana, bagajele ar putea fi recuperate  pana la 5 zile, chiar mai mult.
•   sa nu luati cu voi inutilitati, nu puneti nimic in bagaj cu titlul „poate am nevoie”
•   mergem intr-o vacanta activa, in Africa, considerati deci imbracamintea si incaltamintea ca „echipament”. Nu va ganditi la haine de oras ci la imbracaminte si incaltaminte practica.
•   asta inseamna: pantaloni de drumetie, elastici, termici, ideal cu posibilitatea de a-i face scurti (cu fermoar la genunchi); tricouri termice, bluze termice de primavara – vara. Termic inseamna tesatura care sa dea posibilitatea evaporarii transpiratiei, in conditiile in care corpul este mentinut la temperatura pe care si-o autoregleaza. Gasiti la Decathlon, la Hervis, la Himalaya astfel de accesorii. Nu luati blugi, pantaloni stransi pe picior, incomozi, in care va supra-incalziti. Nu purtati acolo pantaloni scurti!
•   sapca, palarie de drumetie, crema solara. Este neaparat nevoie sa va protejati capul si pielea de soare!
•   vremea poate sa fie schimbatoare, oricand poate porni o ploaie, de mai mica sau mai lunga durata. Fiti foarte bine pregatiti pentru asta: pelerina (semi)profesionala (nu de unica folosinta), pantofi tip trekking, pe care e bine daca nu sunt insulated, sa-i dati cu un spray care sa-i faca impermeabili. Ganditi-va ca intr-o clima umeda este greu sa-ti usti hainele si pantofii, asa ca tineti cont de recomandarile mele cu pelerina si incaltamintea. Recomandarea mea este sa aveti in bagaj doua perechi de incaltaminte trekking, de vara.
•   puneti in bagaj o pereche de slapi, sau sandale de plaja, pentru timpul petrecut la hotel, la plaja si evident costum de baie (doua, pt ca se usuca mai greu)
•   medicamente uzuale, plasturi, articole de igiena intima, articole de dezinfectie pentru maini.
•   o lanterna, pentru situatia probabila ca se ia curentul

Bani. Incep prin a va recomanda sa aveti cash la voi, sa nu va bazati pe retrageri din automate. Recomandat sa aveti euro. Cati? Depinde de fiecare, cam cat de cheltuitor sau cat de rezistent la „impulsuri” este. Eu ma refer acum doar la ce este strict necesar:
•   10 pranzuri + 1 cina. Cca 150 euro
•   **bacsis. Cca 12 euro x 9 = 108 euro/pers. Este obisnuit si mai multe decat recomandat, as spune chiar obligatoriu sa se dea bacsis in Madagascar. Stiu ca multora li se pare asta o cheltuiala pe care turistul nu ar trebui sa o aiba, dar pentru ca suntem intr-o tara foarte saraca, astfel de atentii sunt absolut necesare. Cat trebuie dat? Soferului i sa dau aproximativ  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary)  in functie de cat ati fost de multumiti. La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar. Pentru cei care cara bagaje, le puteti lasa intre  200 si  500 Ariary pe bagaj, la sosirea pe aeroport ceva mai mult. Deoarece nu se pot schimba monezile de  Euro  in Madagascar,  plata bacsisului se face in moneda locala.

Deci total cca 258 euro, acesta este minim. La aceasta suma se adauga cheltuieli de impuls, cumparaturi si amintiri. Recomandarea mea este sa aveti pregatiti la voi, cash, in jur de 500-600 de euro. Si un card, pentru orice eventualitate.

Pe care atentie, trebuie sa-i cam purtati la voi tot timpul. Si asta in nici un caz in rucsac, in portmonee, in buzunare, ci pastrati, langa documente, la gat. Exista la Samsonite si pe aeroporturi, niste accesorii in care poti pune banii, documentele si care se tin la gat.
Moneda malgasa este acum « ARIARY »,  aceasta inlocuieste vechea moneda care se numea « Francul malgache ».  Totusi este foarte frecvent termenul de franc malgache (FMG), similar cu monedele vechi europene inaintea adoptarii monedei EURO in  Europa. Platile se fac in Ariary. Pentru a cunoaste cursul in vigoare puteti verifica siteul Bancii  Centrale a  Madagascarului : http://www.banque-centrale.mg. La inceputul anului, cursul de schimb este  de aprox. 3400 Ariary, pentru 17’000 FMG (1 Ariary= 5 FMG), dar daca veti schimba intr-o banca veti gasi un curs de schimb mai slab.
La sosire, asa cum este recomandat o sa efectuam prima schimbare de valuta in una dintre bancile pe care le vom gasi la aeroport. Acestea sunt mereu deschise la orele de sosire ale zborurilor internationale si cursul este mai bun decat la cele din oras. Estimam ca veti consuma aprox. 25 – 30 € pe zi si pe persoana pentru mancare , bauturi si bacsis, daca aveti camera rezervata cu micul dejun inclus. Va sfatuim sa schimbati  150 – 200 € pe persoana la sosire in moneda locala  Ariary, astfel incat veti fi linistiti pentru o saptamana si chiar mai mult. Sub indrumarea ghidului o sa mai schimbati, dar maxim pana la coborarea de pe Platoul Inalt. In sud schimbul este dezavantajos. Cartile de credit nu sunt acceptate peste tot. In marile orase si in aeroportul international d’Antananarivo Ivato, puteti  cu o carte de credit  Visa si  Master sa retrageti sume mici de la distribuitorul automat(ATM). Marile hoteluri le accepta ca si metode de plata ( dars Master Card si  American Express sunt acceptate doar in anumite hoteluri!). Utilizarea cartilor de tip EC – ou Maestro  nu sunt acceptate in Madagascar ! Tinem sa va anuntam ca ATM uriile nu functioneaza mereu, pot exista pene de curent sau de functionare etc.
Nu va recomandam sa folositi cecurile de calatorie (Thomas Cook, American Express si altele…), deoarece exista posibilitatea sa existe falsuri in circulatia internationale si de aceea multe banci nu le vor accepta.
Numarati bancnotele dupa ce schimbati banii, din nefericire ,  exista cazuri unde apar inselatorii si unde puteti sa regasiti un numar mai mic de bancnote. Nu dati dupa numaratoare banii persoanei de la ghiseu ( le puteti pune intr-un plic) deoarece exista situatii cand aceasta va va spune ca este o suma mai mica.

Curent. Prizele in Madagascar sunt la 220 V si cu doi pini, la fel ca in Romania. Va recomand in mod special sa aveti cu voi si un triplustecher, sa puteti incarca mai multe device-uri odata. De asemenea sa luati cu voi 2-3 baterii externe, pentru ca exista riscul sa fie pene de curent, sau sa nu puteti incarca peste tot device-urile. Si ar fi pacat sa nu aveti cu ce fotografia.

Comunicatii. Daca credeti ca veti apela mult acasa, cumparati si utilizati o cartela SIM  locala. Evident, aceasta nu va fi posibil daca  telefonul este blocat pe retele de telefonie mobila catre Europa. O cartela SIM locala, Orange sau  Zain costa aproximativ  5 Euro incluzand un mic credit de comunicare, si permitand acesul la internet pe smartfon. Aceste cartele le gasiti la magazinele Telma, Airtel sau  Orange  la  aeroport, sau in magazine in marile orase. Puteti deasemenea sa le gasiti in supermaketuri , care sunt deschise si  duminica (de la 10h la 13h). Cartelele de reincarcare cu diferite valori de credit sunt in vanzare peste tot unde exista reteaua de telefonie mobila. Daca doriti sa aveti acces la internet cu smartfonul si cu o cartela SIM locala, noi va recomandam sa cumparati un « abonament », pentru ca acesta va fi cu mult mai ieftin decat sa platiti la secunda. Convorbirile telefonice , chiar si catre telefonele fixe sunt scumpe in Madagascar, si calitatea convorbirilor este slaba cateodata.

Internet : Centrele cu acces la Internet sunt prezente in toate marile orase. De cativa ani , La Paositra Malagasy (Posta) propune deasemenea acces la Internet in cateva orase. Tarifele sunt foarte mici, dar conexiunea este foarte slaba cu exceptia situatiei in care sunteti intr-o locatie care are o conexiune ADSL.
La hotelurile in care veti sta, o sa aveti wifi, asa ca pentru strictul necesar o sa aveti posibilitatea comunicarii gratuite.

Mancare si bautura. Nu este extrem de diversa, iar gastronomia malgasa nu a ajuns la cine stie ce nivel. Nici macar la nivelul Africii. In general, gasesti o combinatie de orez cu carne la preturi minuscule, daca le mananci pe strada. Painea locala este facuta din orez – asa-numita rice cake, dar nu iti vor lipsi celebrele baguette si croasant… urmele colonialismului francez. In zonele turistice, vei gasi cateva restaurante cu bucatarie internationala, iar in nord (in zona de plaja, unde vin multi turisti italieni) nu iti vor lipsi pizza si pastele. Dintre fructe, sunt zeci de tipuri de banane, unele, extrem de delicioase!
Principala marca de bere este Three Horses si este de buna calitate. Daca esti bautor de vin, vei gasi doar principalele marci ale Africii de Sud, la preturi mari. Cele trei principale retele de supermarketuri din Africa de Sud (Shoprite, Score si Leader Price) sunt prezente cel putin in Tana, dar preturile sunt astronomice – cam tot ce gasesti aici este importat.

Atentie la alimentatie. Nu consumati nici legume crude si nici bauturi neimbuteliate. In caz de rau de stomac, probleme intestinale sau infectii, luati medicamente adecvate. Apa minerala este disponibila peste tot in sticle imbuteliate. Caldura va va obliga sa consumati o cantitate mare de apa, asa ca e bine sa aveti tot timpul pregatita o rezerva.

Securitate. Insula Madagascar nu este o tara mai putin sigura decat alte tari, dar din nefericire, criminologia a crescut in ultimii ani. Mai ales in zonele urbane este recomandat sa fiti atenti la hotii de buzunare si cei care smulg gentile din mana. Daca vreti sa va plimbati recomandat este sa lasati articolele de valoare la hotel, in seif daca dispune de asa ceva sau sa le purtati la gat. Nu luati cu voi in aceasta excursie bijuterii!

CARITATE. O componenta importanta a calatoriei noastre este si cea sociala. Mergem intr-o tara extrem de saraca, cum nu va inchipuiti de saraca, asa ca orice duceti acolo va fi mai mult decat bine primit. Ce am dus noi pana acum:

- haine ramase de la copilasi sau nepotei - dar evident de vara, pt ca acolo este mereu cald. Chilotei, maieuri, pantalonasi, tricouri, rochite (de asta au fost cel mai incantate), puloverase, orice aveti la indemana sau le puteti primi cu usurinta de la prieteni. De la copii de cateva luni pana la 10-12 ani. Peste aceasta varsta deja sunt considerati maturi, unii dintre ei avand deja la randul lor copii. Incaltaminte nu poarta, eventual slapi sau ceva de genul acesta, dar nu pantofi, pentru ca nu ii pot purta.

- daca aveti ceva rechizite, obiecte de igiena (sapun, periuta de dinti, pasta de dinti) sau aveti acces gratuit la asa ceva (oricum noi acolo o sa mai cumparam asa ceva si colectiv)

- bomboane vrac (ambalate individual), alte dulciuri vrac, la fel ambalate individual.

Ganditi-va ca in aceasta excursie pentru voi personal nu aveti nevoie de mare lucru. Asa ca cel putin jumatate din trolerul de cabina folositi-l pentru caritate.

PIETRE PRETIOASE si SEMIPRETIOASE. Se pot cumpara cu card si cash. O sa mergem in locuri safe, verificate, de unde puteti cumpara linistiti si sigur.

Recititi recomandarile mele, reluati si forumul, si evident NU UITATI:

- pasaportul valabil si cu minim o pagina libera

- evisa pt intrare in Madagascar - LISTATA!!!!

- bani cash - NU gasiti bancomate, decat in orasele mari. Cand coboram spre sud, nici o sansa!

- card - daca doriti sa cumparati bijuterii, pietre pretioase

Pentru ca este posibil ca bagajul de cala sa nu ajunga decat cu intarziere in Madagascar si pt ca nu prea aveti de unde va cumpara imbracaminte, va recomand sa aveti in bagajul de cabina (maxim 8 kg si dimensiuni nu mai mari de 23X40X55 cm) cel putin 2 schimburi de haine.

Bagajul de cala: 2 piese, fiecare dintre ele de maxim 23 kg. Puneti acolo CARITATEA intr-unul si in celalalt hainele si imbracamintea recomandate. Sa aveti un trening mai gros, asa ca de toamna pt zona de platou, anul trecut a fost rece noaptea, a fost nevoie sa facem focul in semineu. Nu uitati de plaja, nu uitati de pantofi si haine de drumetie, de protectie solara.

Un bagaj de cala si cel de mana vor ramane la hotelul din Antananarivo, nu le luam dupa noi pe traseu pentru ca va fi foarte greu. Cel golit de caritate, il puteti folosi apoi ca spatiu pt cumparaturile facute pe traseu, la intoarcere. Cu noi o sa luam doar un bagaj de cala si un rucsac de zi pt drumetii, excursii zilnice etc.

Ramane sa ne intalnim miercuri 15 mai la ora 18:40, asa cum a fost comunicat initial. Locul il cunoasteti, este specificat pe site si forum.

Daca intarziati, urmati singuri parcursul check in - security - frontiera si ne intalnim la boarding. Dupa ora comunicata nu mai gasiti pe nimeni la locul de intalnire. Pt situatii speciale, sunati-ma la 0745 106501.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #9 : Marți, 14 Mai 2024, 10:25 »
Cu numarul de referinta si booking reference de pe biletul de avion (pe care vi le-am transmis fiecaruia), am facut selectia de loc pe ambele curse, Bucuresti - Istanbul si Istanbul Antananarivo.

Se plateste, diferit, un loc standard poate fi 9 euro minim, iar pentru cel de exit am dat in jur de 70 de euro. Eu am platit in mile. Cine are mile disponibile poate evita plata achitand cu mile. 

Spor la pregatiri si drum bun, sa ne vedem maine cu bine pe aeroport.

Eu mi-am organizat astfel bagajul:

- un troler pentru cala cu ceea ce am nevoie in timpul excursiei

- un alt troler de cala in care am pus doar hainute pentru copii

- un mic troler de cabina, in care am pus doua schimburi complete imbracaminte si incaltaminte, pentru situatia neplacuta in care nu sosesc bagajele odata cu noi in Antananarivo.

La Antananarivo la hotel:

-  am sa pun tot ce inseamna CARITATE in saci de plastic (am pregatit in bagaj si asa ceva) si practic un troler imi ramane liber.

- las trolerul de cala ramas liber la hotel, avand in vedere ca ultima noapte il petrecem tot acolo. Tot ceea ce cumpar pe drum: rafie, artizanat, corn zebu, pietre etc o sa pun intr-un alt sac ce va ramane permanent impreuna cu trolerul mic de cabina, in microbuz.

- trolerul mare se depoziteaza deasupra microbuzului asa se circula acolo, urmand ca seara sa se dea jos pt check in hotel, iar dimineata sa fie urcat din nou, la check out.

Pe langa banii cash pregatiti pentru drum si schimb valutar pe aeroport si la hotel (v-am recomandat 300 - 400 USD), este nevoie sa aveti pregatiti si cei 108 euro pt bacsisuri, schimbati in Ariari In prima zi am sa adun banii, urmand ca pe rand, ghizii, soferii, bell-boy sa fie recompensati de voi. Am sa tin o evidenta a sumelor adunate si achitate, astfel incat sa existe o maxima transparenta.

Excplicatii despre bacsis, am dat inca de la inceput, pe site si forum

•   **bacsis. Cca 12 euro x 9 = 108 euro/pers. Este obisnuit si mai multe decat recomandat, as spune chiar obligatoriu sa se dea bacsis in Madagascar. Stiu ca multora li se pare asta o cheltuiala pe care turistul nu ar trebui sa o aiba, dar pentru ca suntem intr-o tara foarte saraca, astfel de atentii sunt absolut necesare. Cat trebuie dat? Soferului i sa dau aproximativ  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary)  in functie de cat ati fost de multumiti. La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar. Pentru cei care cara bagaje, le puteti lasa intre  200 si  500 Ariary pe bagaj, la sosirea pe aeroport ceva mai mult. Deoarece nu se pot schimba monezile de  Euro  in Madagascar,  plata bacsisului se face in moneda locala.

Ultima rata de schimb pe care o cunosc era: 1 USD = 3.500 MGA.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #10 : Marți, 14 Mai 2024, 18:10 »
Violeta are mai multe lucruri la Caritate decat ii incape in al doilea bagaj. Mai aveti careva dintre voi spatiu liber in al doilea bagaj de cala?

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #11 : Vineri, 31 Mai 2024, 09:05 »
M-am intors din aceasta calatorie emotionanta, tulburatoare, fascinanta. O incursiune pe taramul lemurilor, baobabilor si al safirelor, acolo unde ajung doar cei care iubesc si isi doresc experiente cu adevarat EXTRAORDINARE.

Madagascarul nu este pentru oricine, este o destinatie cu totul si cu totul aparte, in care aleg sa mearga in primul rand cei care iubesc la nebunie natura, pentru ca acolo au ocazia sa vada o bucatica din Jurassik Park, un loc in care pot vedea sute si sute de plante endemice, simpaticii lemurieni la ei acasa, apoi insecte unice in lume, iti e greu sa crezi ca exista asa ceva.

Al doilea motiv este de a avea, de a incerca o experienta cu adevarat inedita. Pentru ca Madagascarul nu seamana cu nimic altceva din lumea asta. Flora, fauna, peisajele, chiar si oamenii, totul este deosebit acolo.

Acolo ajung oamenii empatici, care-si doresc sa vada, sa inteleaga si sa ajute cu ceea ce pot. Nu oricine poate fi empatic cu adevarat, majoritatea oamenilor nu au aceasta importanta calitate, emotional nu sunt in stare sa se apropie de oameni in suferinta si care au nevoie reala de ajutor. Sunt si oameni care pretind ca sunt empatici, mimeaza mila, isi arata in mod fals compasiunea. Totul demonstrativ, doar pentru a arata celor din jur ce oameni buni sunt ei. Nu sunt deloc buni, in opinia mea sunt chiar mai rai decat cei care pretind ca nu pretind ca sunt empatici. Pentru ca a te deghiza intr-un om cu intelegere si apropiere de oameni, este la fel ca un popa care slujeste fara sa creada o secunda in ceea ce spune. 

In Madagascar mai ajung oameni si din intamplare. Fara sa stie ce este aceasta tara, ce tip de destinatie, cum arata o vacanta acolo. Dau peste o oferta de excursie acolo, le suna bine, poate din cauza filmului, poate din cauza sonoritatii numelui, sau poate pentru ca au vazut niste poze cu cativa lemuri dragalasi. Sau poate pentru ca vor sa epateze in cercul lor de prieteni "am facut-o si pe asta, am fost in Madagascar" si asteapta apoi o reactie in cor..."oaoaoa".

Mai sunt si cei care aud la prieteni, ca au fost acolo, ca le-a placut mult. Dar oameni buni, noi nu suntem la fel, suntem croiti diferit, nu avem aceleasi placeri, asteptari etc. Nu e suficient ca cineva sa-ti spuna ca e frumos acolo pentru a avea o vacanta reusita. Trebuie ca acea excursie sa ti se potriveasca: destinatia, felul in care se desfasoara, ce doresti de fapt de la o vacanta.
Care vor

Pentru mine a fost o vacanta extraordinara.

Extraordinara pentru ca mi-a dat posibilitatea sa ajut real si direct niste oameni.

Extraordinara pentru ca Madagascarul este ceva unic in lume.

Extraordinara pentru ca este o experienta antropologica cum greu ai putea avea oriunde altundeva.

Extraordinara pentru ca am putut admira o natura exceptionala, o flora si o fauna incredibil de frumoase.

Extraordinara pentru ca in grup am gasit cateva persoane la fel ca mine: empatice, dornice sa ajute, iubitoare de natura, sensibile.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13370
Re: Madagascar. Safire, lemuri si baobabi. 15 - 26 mai 2024
« Răspuns #12 : Duminică, 02 Iunie 2024, 13:01 »
In prezentarea excursiei am postat o multime de fotografii, la fel am facut-o pe perioada excursiei pe cele 3 conturi de facebook:

Gigi Cindea: https://www.facebook.com/cindea.gigi/

Singles Camp: https://www.facebook.com/singlesforum

Singles Travel https://www.facebook.com/singlestravelromania/

Am sa postez cateva si aici, deosebit de ceea ce a apart in prezentare pe site si forum. Sunt imagini luate de mine, pe drum, in satele in care am oprit sa impartim cateva ceva si in cele in care s-au donat lampile solare. Sunt foarte concludente pentru a intelege viata oamenilor din Madagascar. Urmatorul set de fotografii pe care am sa vi-l arat o sa fie cu frumusetile unice ale acestei tari minunate.

Aici a fost primul contact al grupului cu Madagascar. Capitala, Antananarivo:







Pe drum, prin sate, prin piete: